måndag 22 april 2019

The Cloud Wars

Jag har länge velat äga IBM, vilket dels bottnar sig i en sorts upplevd föreställningsvärld att "gammal är äldst", dels då jag tycker om bolagets närvaro inom AI och clouding. Jag köpte en liten position strax innan jul, utan att ha gjort någon större hemläxa(!), till kurser om cirka 119 USD, med tanken att fortsätta köpa fler aktier med tidens gång. Emellertid, efter ett samtal med en nära, insatt och mycket kompetent vän, sålde jag ett par dagar senare. Kortfattat kan sägas att IBM befinner sig i en situation "H&M light", där de forna dagarnas glans har börjat att tyna bort. Bolaget har dock, till skillnad från H&M, snabbt insett detta faktum och har de senaste åren arbetat på att förbättra sina tjänster, sälja av verksamheter som ej längre är lönsamma, marginalförbättring et cetera och jag tror att 2019 är det året som det kommer att synas. 

Varför tror jag detta? Det som kommer att bära IBM, men som är en lika viktig del hos deras främsta rivaler: Microsoft, Google, Amazon, Salesforce samt Gap, är deras molntjänst - cloud, eller mer precist: "hybrid cloud", vilket de - IBM - just nu är ledande inom. Förvärvet av Red Hat, som till fullo spås gå igenom under Q3-Q4 2019, är en stor del av denna verksamhet, men bidrar även med andra intressanta sådana.


Källa. RedHat.com
Som novis inom såväl data, programmering, molntjänster samt fan och hans moster är mina kunskaper, för att använda en antonymisk paradox, astronomiskt små och trots att jag nu har läst mycket, finner jag mig fortfarande relativt okunnig. Dock är jag inte orolig, då detta är kunskapens paradox; ju mer jag vet, desto mer inser jag att jag inte vet. 

Det finns spaltmeter att skriva om molntjänster i allmänhet, men IBM:s i synnerhet och jag tänker inte ge mig an detta, då det finns en sida som gör detta på ett mästerligt sätt: Cloud Wars. Dock tänkte jag presentera vad som kan göra att 2019 blir IBM:s år och då deras molntjänst att avancera från plats fem till i alla fall topp tre.


"Bästa sidan att se hur molntjänster, kriget mellan giganterna, nya tjänster et cetera är utan tvekan CloudWars."

Låt mig först börja med att, på ren och skär svenska, försöka förklara "hybrid cloud", vilket spås vara nästa fas inom cloudning. Hybrid Cloud är en ”cloud-computing-miljö” som använder en blandning av ett lokalt samt en tredjeparts publika moln, där det sker/blir en sorts brygga mellan dessa två. Genom att tillåta data att flytta mellan privata och offentliga moln gör att bolag ges mer ”bandbredd”, flexibilitet och kostnadsbesparingar.
Det är nog ingen hyperbol att påstå att få företag, om än något, förstår djup företagsteknologi, eller har mer erfarenhet av att arbeta med detta, än IBM. Att döma av de senaste två årens kommunikation tillika rapporter är att  VD, Ginni Rometty, genomför åtgärder för att säkerställa att kunskapen, såväl gammal som ny, utnyttjas och förädlas för att bolaget aggressivt skal slå sig fram i den framväxande världen av hybridmoln.

Precis som Henry Ford ryktas för att ha sagt att bilköpare kan ha vilken färg de vill ha så länge den är svart, har många molnleverantörer i dagens värld boxat företagskunder till slutna och proprietära molnsystem. Det beror på att de flesta av den första generationens molntjänster helt uppsåtligen upprättades isolerat från inte bara de lokala systemen, utan även från andra molntjänster. Detta då de första generella lösningarna är, av naturen, smala, specifika och fragmenterade (jmf. Iphone 1:st gen e.d.).

Emellertid kommer det alltid ett tillfälle då dessa, i takt med teknikens utveckling, utvecklas till att bli mer dynamiska, pragmatiska samt agiliära. Idag är många molntjänster fortfarande för snäva, isolerade, statiska et cetera, vilket skapar problem för företagskunder, som upplever en begränsning. Dessa vill ha teknik som skapar möjlighet till effektivitet, vilket i sin tur leder till kostnadsminskningar och även marginal- och vinstökningar.

Bildkälla: CloudWars
Ovan har jag skrivit att VD har framfört vilken riktning som bolaget skall röra sig, men hittills har detta inte synts lika tydligt i bolagets rapporter. Den senaste kvartalsrapporten, som presenterades den 17 april, visar förvisso att molntjänstdelen växer, men att IBM växer saktare än vad de själv tillika analytikerna hade trott. Detta betyder att de tappar mark till de övriga kombattanterna, såsom Amazon och Microsoft. 

För första kvartalet ökade den totala molnintäkten med 7 % i GAAP-nummer, eller med nuvarande valutakurs var ökningen 12 %.

För ”trailing 12 months” är tillväxten 12 %. För ett företag som genomgår en stor omvandling som IBM, kan 12 % omsättningstillväxt ses som ganska imponerande, i synnerhet jämfört med prestandan hos de flesta av IBMs övriga företag. Dock,  i förhållande till den senaste tidens tillväxt på nästan 50 %(!)  från konkurrenterna Microsoft och Amazon, är de 12 % från IBM lika bleka likt jag själv under maj månad, då det är betygstider för alla elever och antalet timmar i solen är lika begränsade som Kavastus vilja att posta en enkel skärmdump på sin totala utveckling.Hur skall IBM inte bara kunna behålla sin topp-fem-position, utan även avancera? Min tanke här är sammanslagningen med RedHat och kommande hybridtjänst. IBM har även nyligen vunnit två stora kontrakt. Dels har BNP Paribas anlitat IBM till ett värde på 2 miljarder dollares(!), dels har Vodafone och Juniper valt IBM. Dessa två kontrakt är tillsammans värde cirka 825 miljoner dollares.  

Jim Cramer, en guru bland gurus, intervjuade Martin Schroeter (klippet är cirka 9 minuter långt), som är Senior Vice President of Global Markets på IBM, i samband med Q1 för cirka 1-1,5 vecka sedan. Under denna diskuterar de ömsom hur RedHat skall införlivas och hur de kan bidraga till att placera IBM på en piedestal inom molntjänster, ömsom får Schroeter svara på Cramers "kritik" till att IBM fortsätter med massiva återköp när de har skapat sig en relativt stor skuld iom. förvärvet av nämnda röda hatt.

Observera: "49 of the Top 50 Fortune 500 companies use IBM Cloud"
Att jag inte är ensam om i min tro att detta kommer att bli året då IBM antingen toppar, eller floppar(!), tycker jag framkommer i hur marknaden har behandlat bolaget efter de senaste tre rapporterna. Trots sämre resultat tycks kursen inte fallera och detta tolkar jag som att marknaden är beredda att ge bolaget året ut. Det är en risk, för levererar de ej kommer investerarna ej att vara nådiga, men om de istället faktiskt lyckas kan de bli en resa likt Microsofts, då de insåg att de håll på att bli en fossil där utveckling, dynamik och självinsikt var skällsord, till att istället anamma alla dess antonymer. Jag har i detta inlägg inte gått in på IBM:s finansiella status tillika bolagets nyckeltal och det bör istället föräras ett eget inlägg. Emellertid kan några fina fakta från Börsdata presenteras för att i alla fall ge en fin tillika övergripande bild över bolaget. Som framkommer är det inga siffror som får köpknappsfinget att gå bananans, men nyckeltal är enbart en, om än viktig, del av hela analysen.Vad tror du - är IBM med i matchen, eller är det ett sista desperat försök från dem att återuppstå likt vore de Fågel Fenix? Varför/varför inte? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar