fredag 30 december 2016

Bokslut 2016

Vad är tid? En mänsklig uppfinning? Något inneboende? Oavsett vad det är, vilket vår tids smartaste tycks ha svårt att förklara, är det en kutym vi alla följer tills döden (ha...haha). Varför nämner jag detta? Ja, det krävs nog inte ett "A" i rocket-science för att få till en koppling mellan årsavslut och tid, men där står det nu; tydligt, nedskrivet; explicit.

Detta år har varit, likt hos många, ett händelserikt sådant. På det personliga, icke-eknomiska, planet har jag bland annat bytt jobb, blivit farbror och släppt min debutroman. Just det sistnämnda tror jag få har missat och ännu en gång vill jag tacka alla som stödde mig under juli-septmeber och alla ni som införskaffat boken sedan dess. Jag har mottagit fina recensioner och nu i januari komma jag bland annat vara med i tidskriften "Allt om historia" och jag för även en viss diskussion med ett stort förlag.
Utöver ovan redovisade har jag haft äran att vara med dem jag håller närmast men också fått äran att träffa nya och berikande bekantskaper. Även om stunder likt dessa; möten, utväxling av kunskaper, lärdomar, tankar, åsikter et cetera är det jag håller högre än något annat skall detta inlägg emellertid  ej handla om allt detta, då det är ekonomi som är ämnet som slår övriga bland den sfär Fermentum Vitae rör sig inom.

Då jag har blivit offentlig har jag hamnat i en otacksam situation. Vill jag att alla skall veta hur mycket pengar jag har? På ett sätt kan jag känna att jag faktiskt ej bryr mig, men ibland infinner sig en känsla att jag vill hålla det mer privat. Denna tanke har fått mig att välja att försöka redogöra några siffror utan att nämna mitt kapital i precisa monetära ordalag. Ni som följt bloggen sedan dess början har fått se flera månads- och årsavslut. Dessa har en lång tid funnits att läsa i bloggarkivet. Dock ej längre.

För cirka ett år sedan författade jag följande mål för år 2016:

Mål år 2016
  • Hålla en sparkvot på 65 %
  • Öka mitt totala kapital med 15 %
  • Årlig utdelning: 50 000 kr
  • Värdeökning av portföljen med 8 %

Resultat 2016:
  • Sparkvot ca 74 %.
  • Det totala kapitalet har ökat med 37 %.
  • Beträffande utdelning blir det att skriva om. Om jag jämför med bokslutet 2015, där jag under året i allmänhet, men vid grexit i synnerhet, valde att övergå till en utdelningsstrategi har jag ökat med 234 %. Detta kan framstå som, och förvisso är, riktigt mäktiga siffror. Dock måste beaktande tas till att jag ej hade mycket investerat enligt utdelningsstrategin då 2015 års stora utdelningar delades ut. Detta till trots är utvecklingen inget annat än fantastisk och sett till monetära termer är målet passerat... med god marginal.
  • Portföljens värde har ökat med 17,73 %.

Mellan tummen och pekfingret, då bilden togs innan börsöppning den 30/12-16

Som framkommer har det varit ett lyckat år och jag tror vi är många som haft en fin utveckling dessa 365 dagar som passerat sedan 31/12-15. Att kunna prestera 17,7 procent på ett år är inget som hör till vanligheterna (majoriteten på börssnack undantagna) och jag är mer än väl medveten om att det kan komma bli år där denna siffra är x3 lägre, men säkert också x2 högre. Dock lägger jag ej någon vikt vid detta utan fortsätter på inslagna väg - min väg. Beträffande nya mål för anno 2017 ber jag att få återkomma.

En portföljsredovisning skall, om traditionerna skall hållas, beges en plats. Vissa nytillkomna bolag har fått plats i väskan medan vissa har fått lämna. Nedan redovisning utgår från den senaste uppdateringen.

De som har fått stryka på foten är:

TGS. Jag kom att ligga minus en lång tid här men i mitten av sommaren började, likt Ovidius metamorfoser, det röda bli blått. I samband med detta satt jag och läste därtill reflekterade kring råvaror i allmänhet men oljan i synnerhet. Detta kom att mynna ut i detta inlägg. Jag tror att oljan kommer att fortsätta vara en dominerande råvara en tid framöver men jag känner mig, kanske inte främst etiskt men likväl kluven till den. Samma resonemang gäller även Maersk, som den 29/8 fick lämna väskan.
Inklusive utdelningar kom båda innehaven resultera i ett par tusenlappar på pluskontot. Dock inga stora siffror. Nu, i efterhand, framkommer att jag kunde ha väntat men det syftet; att sälja med plus/minus noll eller, som i detta fall, en liten vinst, var ej det primära; det var min åsikt/vilja att ej placera inom olja. 

Under året har jag också gjort två köp som jag relativt snabbt sålde. Detta då jag kände en sorts obekvämhet. Om denna grundade sig på att jag ej läst på tillräckligt eller på något annat vet jag ej. Emellertid valde jag vid dessa tillfällen att lyssna på känslan och sälja, vilket är intressant med tanke på vad jag skrev i juni. De bolag jag syftar på är:
Nordnet
Byggma

Vilka bolag har tillkommit?

Betsson
DNB
Hafslund
Protector (kärt återseende. Senast gav mig bolaget +100 %. Detta hade ej hänt om jag inte hade haft Värdepappret samt bloggkollegorna Aktiefokus, Ägamintid m.fl.)
Yara International

Utifrån ovan redogjorda ändringar framkommer denna bild, såväl bildligt som bokstavligt:




Som framkommer är det en portfölj fylld med 24 stycken innehav. Det är en viktning mot bank och försäkring, vilket är en bransch jag känner mig trygg med. Likt i alla fall finns såväl för- som nackdelar med att vara tung mot ett viss segment; en viss sfär. Gör jag rätt? Om det vet jag föga, men det jag vet är de fakta jag läser vid varje kvartalsrapport och årsredovisning. Så länge dessa visar mer positivt än negativt innehåll kommer jag fortsätta på inslagna strategi.

"[...]som gör att jag sover gott om natten[...]"

Utifrån att ha läst många bloggar tillika kommentarer framkommer att 24 st innehav är många... men också lite(!?). Vissa hävdar att det är omöjligt att hålla kolla och följa upp dessa och ja, visst är det en del att läsa vid rapporttider, men nej; uppgiften är mig ej övermäktig.  Om detta svar ej räcker till kommer min motfråga; var står det skrivet att 24 innehav är för mycket? Vem/vilka har sagt det? Är det de "experter" som skrek "sälj" vid såväl grexit som brexit? Är det de som förutspådde att Hillary skulle vinna? Är det de som alltid slår index? De som alltid når +1000 % varje år? Folk investerar i Avanza  Zero och där har vi 30 (!) bolag... Att jag har så många bolag kan för vissa vara ett tecken på att jag ej vågar satsa mer i en mindre skara bolag. Har de rätt? Båda ja och nej. Jag ämnar bygga en portfölj som kan ge mig en positiv avkastning på + XX år. Då jag verkligen inte är någon "expert" eller påstår mig kunna mycket, anser jag mig ändå känna mig själv och för mig är riskspridning i "stabila" bolag något som gör att jag känner mig säker. Således är detta en strategi tillika innehav som gör att jag sover gott om natten.

"[...]anser jag mig vara en rund karaktär[...]"

Inom litteratur i allmänhet men i romananalys och författande i synnerhet finns ett begrepp som kallas för "runda" och "platta" karaktärer, där de runda är karaktärer som utvecklas under handlingens gång; de har flera egenskaper, kommer till nya insikter och utvecklar sitt psyke. De platta är raka motsatsen (jmf. Homer Simpson). Om jag skall analysera mina ageranden 2016 och jämföra dessa med hur jag tidigare agerat under mitt unga investerarliv anser jag mig vara en rund karaktär.
Tydliga exempel på denna rundhet är mitt agerande under "brexit", då jag satt och handlade vid börsens öppning. Utöver detta har jag också blivit mer noga med att sprida mina köp månadsvis därtill inte låta mig ryckas med i övriga skriverier från såväl fack- som lekmän. Jag placerar i de bolag jag finner stora, stabila och välskötta (notera "välskötta", vilket var anledningen att jag sålde Nordea). Detta är, som även tydliggjordes i ovan stycke, min strategi och den passar mig. Några som säger samma sak, men ikläder orden en mer vacker utstyrsel är Aktiefokus.

"[...]vilket min goda vän Sokrates sade[...]"

Nu stundar 2017 och här, här och där kan man redan nu läsa hur detta börsen kommer gå. Även svenska hushåll - aka. "småsparare", tycks veta hur det skall gå. När jag ser sådant slår jag både dövörat och blindögat till. Faktum är att ingen vet. Det enda jag vet är att jag inte vet, vilket min goda vän Sokrates sade och därefter var snabb att patentera hela uttrycket med ett passande namn - Den sokratiska paradoxen. Jag vet vilka, redan nu kända, händelser som kommer att inträffa, ja. Men hur dessa kommer att påverka världens börser vet jag inte och att försöka sig på att gissa är att slänga bort tid. Händelserna kommer att komma. Saker kommer både gå upp och ned. Det enda jag kan göra är att sitta ordentligt fastspänd vid masten, för om vi utgår från historien går skeppet aldrig under. Många tror det och väljer att överge skutan, men hittills har denna alltid tagit sig igenom de stormar den ställts inför.

"[...]Trodde inte det heller...[...]"

När nyåret står för dörren kanske någon undrar om några nyårslöften skall komma från den antike författaren från Motala? Ha, som om det skall till en speciell dag för att göra några sådana. Jag föddes ej en måndag, Rom började inte byggas en måndag och jag vågar nog påstå, utan några som helst vetenskapliga underlag, att en majoritet av alla (trevliga) tillkomster e.d. inte startat en måndag. Är du en sådan som alltid säger till dig själv; "På måndag, då skall jag minsann börja..." eller "På nyårsdagen, då minsann. Då blir det gympaskorna."

Om du är en sådan hoppas jag att du ej tar illa upp men... varför vänta? Du är endast din egen tjänare och skulle du tillåta en anställd sådan att svara: "Kan du vänta till måndag?", då du efterfrågar en kopp espresso en fredag cirka klockan 15:00? Trodde inte det heller...

Hur avslutar man ett inlägg likt detta? Hmm...Det tycks ha blivit extremt viktigt att skriva ut "disclaimers" (varför används ej det svenska begreppet - tillkännagivande?). Kanske borde jag skriva några sådana? Kanske även passa på att nämna att det finns en eller två adlinks? Eller kanske tror jag högre om mina läsare och att de har tillräckligt med pommes på tallriken att förstå det skrivna därtill läsa mellan raderna samt också att fatta egna beslut.

När detta är avklarat återstår för mig att dels fråga hur Ditt år har varit, dels önska god fortsättning och ett riktigt Gott Nytt År!

Marius Victrix!*



* Disclaimer (hmm..."tillkännagivande"); Jag har skrivit Gaius Marius - Roms Tredje Grundare - Novus Homo och det jag har skrivit om boken bör i högsta grad betecknas som ren PR från min sida. Mitt syfte tillika vilja är att du skall köpa den alt. sprida dess existens till andra som kan tänkas vara intresserade. 


11 kommentarer:

  1. Grattis till ett bra år! Med 17 procent 2016 kanske det blir 16 procent 2017? Vem vet :-)

    Gott nytt år och mycket bra jobbat med Marius!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack så mycket Gustav!

      Jag skulle ej tacka "nej" till 16 % nästa år, men jag skulle heller icke tacka "nej" till minus 16 %, då det blir mer för samma pris;)

      Emellertid hyllar jag det faktum att jag varje dag får vakna och leva livet - DET är sann avkastning;)

      Gott nytt till dig och hoppas du finner Marius läsvärd!

      /Sofokles

      Radera
  2. Fint år! Jag lovar att läsa din bok under 2017! :-) Den ligger och väntar, men jag har en del annat som (tyvärr) måste prioriteras.

    Tack för alla intressanta inlägg under året. Jag hoppas på fortsättning under 2017!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Egon och tack!

      Jag såg att jag blev slagen av Mördaranders(!?). Hundraåringen och Anafalbeten kunde jag accepterat, men Mördaranders?! Hmm...nävars, kul att du vill läsa Marius!

      Tack själv för dina inlägg och extra roligt att du börjat med en bevakningslista!

      Ha en underbar nyårsafton och hoppas 2017 ger dig rikligt med fin avkastning, detta såväl i monetära som emotionella termer!

      /Sofokles

      Radera
    2. Hmm... ertappad! Pinsamt. :-)

      Om jag säger så här då: Boken och jag befinner oss inte riktigt på samma plats förrän om några månader, därav anledningen till att den inte tagit sig från läslistan till nävarna ännu.

      Radera
    3. Hoppas Italien bli fint för dig:)

      Radera
  3. Grattis! Kul utveckling och framförallt nytt jobb och boken :)

    Varningens finger för att nå en värdeutveckling på 8% blir ett konstigt mål då det inte är något man kan styra. Eller du kanske menar att snitta 8%/år över tid? Annars är sparkvoten något att sträva efter, bra jobbat!

    Är en trevlig portfölj och tycker inte 24 innehav är för mycket. Tyckte själv 40-50 var för mycket men det är högst individuellt. Runt 20 är mer rimligt även om jag önskar att övertygelsen och värderingar var såpass att man vågade ha större position i färre bolag.

    Bra sagt om nyårslöften, varför vänta? Väntar man till nyår är det dömt att misslyckas. Med det sagt så är nyår till påsk en lång period utan "avbrott" i form av röda dagar så vill man göra något projekt på jobbet eller i vardagen är det en bra tid att göra det.

    Gott nytt år! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ruter och tack för din kommentar!

      Du har fattat det helt rätt angående de 8 procenten. Jag skrev det mycket slarvigt men kul att mina läsare tycks ha mer än en pommes på tallriken;)

      Ja, jag trivs med portföljen. Letar efter något inom bevakning/säkerhet samt inom sjukvård/äldreboende. Just nu är det främst Securitas och G4S som analyseras för det förstnämnda och McCarthy för det sistnämnda (Tack Gustav och hans aktiebolag).

      Ja, varför vänta? Alltid tragikomiskt att höra alkoholisten som varje dag säger; "Bara idag. I morgon, då skall jag minsann sluta...".

      Önskar dig ett underbart gott nytt år!

      PS. hur går det med flyttplanerna?

      /Sofokles

      Radera
    2. Är väl ganska bra alternativ för säkerhet. Äldre boende och sjukvård låter som någon REIT (SNR respektive NWH), men kanske inte exponeringen du letar efter.

      "Flytten" eller lägenhetsköpet som jag valt går framåt och lär bli klart i Q1 :)

      Radera
  4. Grattis till ett bra och händelserikt år. Tänk, du fick 17% avkastning och fick samtidigt realisera din dröm, dvs att ge ut boken. Måste kännas fantastiskt?

    Boken ligger också och väntar på mig och planen är att börja läsa den inom kort. Ber om ursäkt för att Tronstriden kom före, men blev så exalterad av INDU, Lundberg och spännande maktkamper =)

    Önskar dig en god fortsättning på 2017!

    SvaraRadera
  5. Hej VtF och tack för din kommentar!

    Ja, 2017 blev ett år som jag för alltid kommer associera med begreppet "fantastiskt" på många sätt och vis!

    Du behöver verkligen inte ursäkta dig; även jag hade valt att läsa Tronstriden före detta och faktum är att efter att ha läst cirka 1/3 av den förstår jag att du fortsätter/fortsatte.

    Önskar dig detsamma och ser fram emot den dagen jag kan besöka er i Thailand, vilket jag sannerligen kommer göra om (förlåt; NÄR) er dröm är realiserad!

    /Sofokles

    SvaraRadera