lördag 16 februari 2019

Ett brott?

Från att ha varit en marknad där det, mer eller mindre, sedan 2009, med vissa vägbubblor, varit som att kasta pil på en enorm piltavla, kom 2018 års Q4- tillika årsrapporter att visa att vinster och kanske allra främst, utdelningar och dess höjningar, inte växer på träd. Skanska, NCC och Handelsbanken är tre av flera bolag som sänker eller bibehåller, trots att det finns utrymme för mer/bättre. Absolut tror jag, likt Lundaluppen, att Lundberg har haft både det ena och det andra att säga till de bolag (av ovan nämnda: Skanska & SHB) som han, via Industrivärden och Lundbergsföretagen, är delägare i: "Spara, bunkra och var beredda på vargen likt Wilderängs preppers. Att välja att trotsa detta är absolut ett alternativ, men kom då inte till mig och be om pengar då det blir sämre tider. Och just det.... tro inte att din position som VD blir fortsatt lång om så händer. Adjö och trevlig dag!"

Många nya (små)sparare har dragits till börsen under denna långa period av uppgång; en majoritet av dessa, undertecknad inberäknad, har enbart fått vara med om uppgångar och några direkta djupgående analyser har ej "behövts" - det har ju rullat på så bra ändå. Skanska har höjt de senaste 10 åren - såldes kommer de fortsätta! Men nej, detta är mer ett undantag än en regel och kanske är detta det första av flera kommande år där utdelning verkligen kommer att baseras på bolagets finansiella ställning och inte drivet av prestige/trend e.d.? Emellertid finns det mycket som även talar emot och tydligast syns detta hos H&M samt Sandvik...

Innan Q4-perioden kunde det läsas bland flera bloggare, men också analytiker, att X i utdelningshöjning förväntades i såväl bolag Z som Y. Allt var redan klart och de cirka 5-10 % som tidigare har varit ett sorts riktmått på höjningar togs för givet, men så kom verkligheten och den var, i många fall, inte nådig: NCC, Byggmax, Ratos, Mekonomen och många fler. Kanske får detta de investerare som siktar på att nå FIRE, leva på utdelningar, öka årliga utdelningar med tvåsiffriga procentenhetstal et cetera att inse att det krävs lite mer än bara att trycka på "köp" på bolag som har en ohälsosam hög utdelningsandel tillika en misstänkt farlig direktavkastning? För att inte nämna skuldsättning.

Jag är inte ute efter att peka finger, eller säga att bu är bättre än bä, utan enbart att "the glory days" kanske inte kommer fortsätta att vara så "glory" och att man kanske borde sätta sig ned, studera och analysera innan man köper ett visst bolag samt inse att en bibehållen eller t.o.m. sänkt utdelning för 1-2 år inte är lika med jordens undergång, utan att det istället kan visa sig ge det dubbla tillbaka efter denna korta period? Just om detta skrev jag en allegori för ett par år sedan, då Industrivärden sänkte sin utdelning. Låt oss hoppa över det faktum att Grekland idag kanske inte är det mest ekonomiskt välmående landet (vilket det kanske kan bli. Om +50 år. Kanske).

2 kommentarer:

  1. Kloka ord.

    Nästan relaterat: En börs som t o m 15/2 gått upp med drygt 12% kan ju få mången skeptiker att kasta in handduken och gå "all in". Personligen skulle jag vara mycket nöjd om min aktieportfölj gick upp 12% på helåret.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Egon och tack för din kommentar!

      12 procent på ett år är något som jag skulle mörda för att få (nåja, kanske inte bokstavligt, men...). Jag räknar med att på ett 10årssnitt kunna få 5-6 % årligen från mina investeringar. Allt över detta är en bonus.

      Önskar dig en slapp och skön söndag!

      /Sofokles

      Radera