måndag 23 februari 2015

Vikten men även faran med mål

När blir medlet att nå målet skadligt? Är det bar eller dåligt att ha ett mål? När blir målet vägen och vägen målet?

Lars, 39 år, har länge lidit av sömnlöshet. En dag ger läkaren honom en sömntablett som han ska ta varje kväll. Tabletterna får genast sin verkan och efter en månad är dessa slut. Lars sover gott och är mer energisk än han varit på länge. Han har återfått sin livsgnista och ser varje dag som en gåva och har nått sitt mål - att kunna njuta av en full natts sömn!
Han vet att han nu måste börja trappa ned, för att slutligen sluta, med sin medicinering. Dock, han känner att det tar emot. Vad händer om han slutar? Kommer han inte få vara kvar i detta Elysium han uppnått? Finns risken att hela den tuffa väg han kämpat för att bli frisk raserar om han slutar med sina tabletter?

När övergår "medlen/vägen" till att bli "målet" och när blir "målet" något abstrakt som, likt en hägring av en oas i öknen för den törstige, ständigt flyttas fram?

Jag har ett mål. Jag vet vägen för att ta mig dit. Dock, kommer jag på vägen att bli för "beroende" av medlen och sättet att tjäna dem? Kommer jag bli för fäst vid pengarna? Kommer jag bli för fäst vid att ständigt spara det där "lilla extra" för att använda dem till mina investeringar? Eller, kommer jag se att målet är nått och att jag nu kan börja trappa ned på "medicinen", dvs. min sparkvot, mitt arbete, mitt sparande mm. för att njuta av målet? Kommer jag att se vägen som en del av målet men att dessa båda nu är upplösta?

Jag tror att risken är stor att jag, omedvetet, kommer drabbas av hägringsliknelsen om jag inte är uppmärksam. Mitt mål är att bli "fri" från att jobba 8h/dag i hela mitt liv. "Fri" att kunna köpa det jag vill, när jag vill. "Fri" att kunna välja, "fri" att leva...(allt inom "rimliga" gränser)

Medel för att uppnå detta är bland annat motivation och målmedvetenhet  men framför allt pengar.
Utan pengar att bygga min pengamaskin kommer jag aldrig uppnå mitt mål. Dock, finns risken att mitt leverne fram tills dess att målet är uppnått kommer ändra den jag är, det medvetande jag har idag, min inställning till mitt mål? Kommer jag klara av att lämna ekorrhjulet eller kommer jag vara fast i det; blind för att mållinjen sedan länge passerats? Rädd att stanna upp, ta av mig löparskorna och bara sätta mig ned, njuta av den där väl kylda ölen, titta upp mot solen och känna: "Y.E.S!"?  Ja, det vet jag inte.

Kommer jag verkligen klara av att börja använda medlen till att LEVA när jag uppnått en viss avkastning? Kommer jag verkligen kunna sluta med det invanda och "trygga" livet?
Kommer jag klara av att bli drogfri, eller har drogerna förhäxat mig om att hela tiden jaga det där lilla extra? Likt en narkoman ökar bara begäret ju längre man är beroende. Vad som idag ger mig en kick kommer troligtvis inte räcka för densamma om en månad. Och ju mer droger denne tar, desto mer beroende och drabbad kommer denne att bli.

Jag tycker att mål är viktiga att sätta upp, men lika viktigt är det att inse när dessa uppnåtts och därefter kunna njuta av dem och känna att: "JA! Jag klarade det" Jag är duktig och nu ska jag bara njuta".

Det kommer alltid finnas en tanke som säger: "Bara lite till, en vecka till...en månad till..ett år till". Dock, när tar detta slut?
En dos till...en tablett till...bara idag sedan så ska jag sluta. Eller, i morgon också, sedan, ja DÅ ska jag sluta. Det lovar jag...

Det jag vill säga med detta inlägg är att det är viktigt att veta gränsen mellan medel och mål samt att alltid vara observant med när medlet blir skadligt eller övergår att vara ett mål. Då bör man sätta sig ned och fråga sig vad man vill med sitt liv och hur, när, var etc. detta skall uppnås. Annars är man fast i ett annat ekorrhjul likt förvärvsarbetet. Bara det att detta är hemskare, då du är din egen fånge; förnekad möjligheten att leva och njuta. Fast att alltid tänka på inkomster/utgifter i syfte att spara och inte leva/njuta.

Karin Boye har skrivit en mycket bra dikt, som bland annat Tommy Svensson läste upp för det svenska fotbollslandslaget som tog brons i USA 1994. Denna handlar just om vägen och målet. Hon beskriver att vägen är en del av målet, vilket är helt korrekt. Utan att vandra den utmanande vägen kommer man inte uppskatta målet. Dock, när jag tolkar dikten anser jag att hon även betonar målet som något konkret och när du nått det så är det "slut". Stanna där...och NJUT!

“Den mätta dagen, den är aldrig störst
Den bästa dagen, är en dag av törst

Nog finns det mål och mening i vår färd
Men det är vägen, som är mödan värd”

Hur resonerar du kring mål samt medel och vägval för att uppnå dessa? Kan någon verkligen påstå att denne inte är sin egen fånge/fiende och att det alltid finns en röst som säger: "Bara lite till..."
Måste man ha ett mål?



fredag 13 februari 2015

Going up up up...should we be scared?

Vilken vecka! Vilken vecka! Jag tror det är få som inte fått njuta av en uppgång denna vecka. Visst är det en underbar känsla att titta på ISK:t men samtidigt har jag en stor repsekt tillika insikt för att dagens plus kan vara morgondagens minus och försöker se till bolagens värden (vilka är riktigt höga nu). Jag tror att det dyra kommer bli dyrare men vid en räntehöjning kommer aktiekurserna att sjunka. Dock, när denna kommer vet bara Gudarna (och Ingves) och fram tills dess kan man enbart försöka utnyttja situationen på bästa möjliga sätt.

Denna vecka har följande hänt:


  • Fört över ytterligare 50 000 kr från sparkontot. Detta gör att urspungssumman (dvs. utan den just nu existerande avkastningen/värdeökningen) ligger på 645 000 kr.



  • Ökat i Vardia med 695 st aktier. Detta gjorde jag i måndags till en kurs på 27,50 NOK. 



  • Fått 745 kr i utdelning av Akelius pref.aktie.



  • Sålt Carnegie Indienfond. På cirka den månaden som den fick vara i min portfölj betalade den en hyra på ca 3500 kr. Inte illa på denna korta tid!



  • Köpt Tele2.

  • Sålt Swedbank med ett par hundringar i vinst och istället köpt Handelsbanken. Bedömer SHB som ett "säkrare" långsiktigt innehav jämfört med Swedbank. Likaså har min portfölj redan en stor del banker. Således blev det ett byte istället för att låta båda få trängas.



  • Köpt Fenix Outdoor International.


Fenix Outdoor är ett spännande tillväxtcase och nästa vecka kommer bolaget med en, på förhand, omtalad rapport. Jag tror att detta företag kan bli en fin investering på 6+ månader och planerar att ha dem ännu längre. Detta förutsatt att inga negativa och bolagsspecifika händelser inträffar.

Vad gäller nästa vecka är det två andra rapporter som också ska avhandlas: Vardia samt Catella.
Vad gäller Vardia hoppas jag på att vi kan se att den efterlängtade vinsten närmar sig. Jag tror inte på blå siffror på torsdag men däremot i kommande rapport, dvs. Q1 i maj. Kursen har redan nu börjat vakna och idag, fredag, var den uppe och nosade på 30 NOK - kul!
I tisdags, den 10/2, kom bolaget med försäljningssiffrorna för januari. Dessa landade på 92 MNOK och vad som är extra roligt är att Danmark har börjat att fart samt att Sverige utvecklas i samma riktning. Förvisso ska man inte stirra sig blind på enbart en månadsförsäljning, men allt pekar åt rätt håll!
I går, torsdag, publicerades även detta på deras hemsida.



Catella tror jag kommer leverera efter förväntningarna. Dock tror jag ej på utdelning. Av vad jag läst på bloggar, börssnack mm. tycks många förvänta sig just detta och pga. det tror jag på en viss dipp om nämnda uteblir. Jag har ett extra vakande öga på denna aktie då jag upplever den mer volatil än flera av mina andra innehav.

I veckan kom Protector med sitt bokslut och detta var en fröjd att läsa. ÄMT sammanfattar detta mycket bra och jag rekommenderar er att läsa hans reflektioner. Kortfattat kan sägas att bolaget tuffar på bra och att utdelningen höjs från 1,75 till 2 NOK.

Nu när de flestas portföljer ligger på ATH kommer följande stycke att bli lite...paradoxalt. Dock, jag har sökt runt på google i jakt på att finna bloggar e.d. där skribenter, som fått uppleva enorma/stora nedgångar skrivit. Jag skulle vilja läsa hur de tacklade situationen, hur den kom att uppstå, vilka misstag de ansåg att de gjorde mm. Är det någon som har tips eller förslag? Inte för att jag vill "gotta" mig i andras misslycka, utan mer för att intala mig själv att det lika väl kan vara jag nästa gång om jag inte fortsätter att analysera, värdesätta och begrunda mina investeringar. Det finns ingen värre fiende än hybris och slentrianet.

Vill passa på att ännu en gång göra reklam för Värdepappret. Det återstår 3 dagar på öppningserbjudandet som ni finner här. Första numret höll mycket hög klass och detta kan ni hitta här.


fredag 6 februari 2015

Lite justeringar i väskan samt roliga nyheter om Vardia

En intressant vecka med ömsom positiva, ömsom negativa rapporter och ett OMX som jag anser visar på en stor styrka. 

Denna vecka har följande inträffat:


  • Överfört 100 000 kr från sparkontot. Detta gör att ursprungssumman höjs till 595 000 kr (dvs. utan den avkastning jag hittills lyckats uppnå).

  • Sålt Banknordic. Detta pga. valutadiskussionen som äger rum nu och då Danmarks tycks göra ALLT för att försvara kopplingen mot euron. Möjligt är att min oro är obefogad men jag väljer ändå att ställa mig på perrongen för tillfället. Vad gäller själva banken är caset detsamma och det är bra! Jag gick ur affären med 100 kr i vinst...

  • Köpt SAS pref.aktie. Detta gjordes för de pengar som kom efter min affär i Banknordic. Inte mycket att säga. Utdelning (en fin sådan), stabil och SAS kom idag, fredag, med roliga nyheter tillika siffror vilket gjorde att kursen steg.

  • Jag har ökat mitt innehav i Catella till en kurs på 12.30 kr. Jag tror stark på företaget och ser fram emot rapporten den 19/2, även om jag inte räknar med att företaget skall börja med utdelning detta år. Då många tycks räkna med det har jag ett extra öga satt till aktien med risk att många "besvikna" ägare kan tänkas vilja sälja på rapportdagen enkom för detta.

  • Swedbank kom med en hyfsad, om än under analytikernas gissningar, rapport denna vecka. Man förmedlade om höjd utdelning men kursen sjönk. Då passade jag på att skapa mig ett blygsamt innehav. Jag ser inte Swedbank som en lika stabil bank som SCB, men enligt den rapport de kom med tror jag att de ändå kan leverera ett hyfsat år. 

  • Jag har ökat i klövern med ytterligare 87 st aktier. 

Nästa tisdag, den 10/2, kommer Vardia med sina månatliga försäljningssiffror. Till skillnad från en del tror jag inte på att de kommer vara "enorma", då fattigjanuari lyst med sin närvaro. Dock tror jag att från och med februari kommer vi se siffror kring 100MNOK och däröver. 
I veckan kom två fina nyheter som enbart stärker företagets värde. För det första köpte Gjensidige ett litet företag i Baltikum. Vad som är intressant med detta är att detta Gjensidige visar på en köplust  och att deras ögon även kan komma falla på Vardia, som värderas mycket högre och som även växer bättre, har större kundkrets, högre anseende mm. än förvärvet i Baltikum. Ägamintid har skrivit lite mera om detta.

Nyhet nummer två var att Vardia ska storsatsa på företagsförsäkring och har nyanställt 15 personer med syfte att enbart jaga stabila, trygga och (för Vardia) gynnsamma företag.

Summa summarum: kursen har rört lite på sig men värdet desto mer. Jag ämnar öka men kommer nog vänta tills tisdag, efter att försäljningssiffrorna är släppta. 
Jag håller fast vid min tro om att Vardia mycket väl kan bli 2015 års bästa innehav. Extra roligt nu är att den norska börsen tillika kronan börjat stiga, vilket bara stärker anledningarna till att köpa nu och på det sättet få extra avkastning!

Vad gäller mina tankat från förra inlägget om Multi Asset Funds har jag ännu ej kommit till ett beslut.  En tanke är att föra över mer från sparkontot och placera dessa i prefernsaktier och erhålla utdelning. Dock, preferensaktier är även de känsliga för konjunkturer, vilket syntes i "oktoberdippen". 

Avslutningsvis kan tilläggas att ISK:t fortsätter växa med en hög hastighet, vilket är roligt. Dock, det känns som att det går väldigt fort och frågan är inte "att vara eller icke vara" utan om jag skall vara: 



måndag 2 februari 2015

Råd och nya Råd och rön

Råd!?
Det är något av en komisk paradox att sitta och försöka komma till ett beslut om vad jag ska göra med resterande av mitt kapital som inte ligger på mitt ISK. Många, däribland jag själv, kämpar efter att öka kapitalet och när man väl utökar det står jag där. Handfallen. Velig. Frustrerad. Vad att göra?

Jag har drygt 60 % av mitt totala kapital utanför mitt ISK-konto. Varför? Först och främst har jag respekt för marknaden samt har jag tillräcklig självkännedom att jag psykiskt inte är redo att föra över ytterligare en allt för stor summa till mitt ISK. Jag ämnar föra över cirka 30 000 kr i månaden till ISK:t. Kalla detta för KBT, där jag sakteligen närmar mig mitt mål: att placera en majoritet av kapitalet i aktier. Dock, vad att göra med resten så länge?

Jag var i kontakt med min bank (inte näthandlare) och frågade om råd. De föreslog "multi asset funds" som bra alternativ med "lagom" mycket riskspridning. Jag har tittat igenom dessa och känner att de förvisso har en spridning men när jag går igenom historik samt deras nuvarande placeringar blir jag lite bekymrad. Därtill har de en förvaltningsavgift på 1,3 % samt en årsavgift på 1,56 %. Att tillägga till dessa siffror visar historiken på att fondportföljen utvecklats med cirka 9-12 % per år. Förvisso blir det en vinst, men ändå anser jag den relativt liten för såväl risk som deras "aktiva hantering".

Det jag undrar över är om ni, kära läsare, har några tips/råd hur jag kan tänka? Jag vill betona att jag är fullt medveten om att det enbart är råd ni ger och att beslutet fattas enkom av mig.

Ett alternativ är att föra över mer pengar till ISK:t och placera dem i en korträntefond och sedan månadsvis handla aktier.

Ett annat är att fortsätta som jag gör nu, dvs. att föra över cirka 30 000 kr varje månad för aktieköp och låta pengarna vänta på mitt sparkonto.

Råd & Rön
I går, söndag, kom en rolig nyhet ut bland bloggosfären: Fyra kända bloggare, däribland Ägamintid, Aktiefokus samt Irvings investeringar har gått samman och skapat en aktietidning - Värdepappret. Deras inriktning är  att finna undervärderade bolag där placeringshorisonten är flera år och de skriver själva:

"Om det är snabba klipp som du är ute efter så har du hamnat fel. Förhoppningsbolag och ”kryddor” göre sig icke besvär. I Värde- pappret kommer du istället att få läsa ett fåtal djupa och genomarbetade ana- lyser av utvalda bolag från hela världen men med fokus på Norden."


Det första numret är gratis och därefter kostar en årsprenumeration 2000 kr. Dock, om du tecknar i februari blir kostnaden 1500 kr. Skribenterna skriver även att du kan göra avdrag i deklarationen för detta.

Jag har läst första numret och är mycket positiv till skriften och dess innehåll. Det är djupgående analyser och deras perspektiv tillika kritiska förhållningssätt är bra och skapar en sorts trygghet för läsaren; dessa herrar är inte ute efter att "hausa" bolag de själva äger eller försöka prata ned kurser e.d. Självklart finns det personer som säger det motsatta, vilket får stå för dem (än så länge är Sverige fortfarande ett fritt land).

Vad gäller kostnaden är det förhållandevis hög. Dock, låt oss jämföra med lite andra månadsutgifter tillika årskostnader:

World of Warcraft: cirka 115 kr/månad --> 1380 kr/år

Dagens Industri: 526 kr (ex. moms)/månad --> 6316 kr (ex. moms)/år

Börsveckan: 249 kr/månad --> 2990 kr/år

Snusa: cirka 1200 kr/månad --> 16 500 kr/år

Fika 4 ggr/veckan: 1600 kr/månad --> 15 00 kr/år

Likaså, TROR man att med dessa herrars hjälp få en avkastning över 1500 kr/år, ja, då är summan acceptabel. Nu kommer jag säkert få kritik för att "hausa" dessa herrar och deras projekt. Dock, faktum kvarstår att de årligen har visat på stor kunskap, investeringsfilosofi  noggranna analyser samt nått extremt fina resultat. Förvisso är historiken inte en garant för framtiden och detta är viktigt att uppmärksamma. Likaså är det DU, efter att ha läst deras analyser, som fattar beslutet att investera.


Fotnot: jag är, än så länge, INTE prenumerant.