fredag 22 januari 2016

Till mitten hunnen

"Man brukar vara redo att erkänna att man är 30 lagom tills det att man fyller fyrtio"

Vad beträffar ålder i siffror är det nu inte långt kvar tills det att jag lämnar ungdomen och verkligen kliver in i vuxenlivet. Ja, ni läste rätt. Denna helg lämnar jag tjugotalet bakom mig och välkomnar trettiotalet med öppna famnar, underbar italiensk mat, vin i överflöd och älskade familj, släktingar och vänner. Denna övergång är för mig inte något dramatiskt och vad beträffar någon "kris" á la Dante Alighieri upplever jag inte att den har infunnit sig (vilket kanske de facto är en kris?).

Jag har vandrat på denna jord i 30 år och jag har kommit att få uppleva såväl underbara och goda saker som hemska och tråkiga dito. Liv, lek och kärlek, men också död, tristess och hemskheter.

Jag har aldrig haft någon plan såsom att vara miljonär eller att besöka X antal länder e.d. innan jag fyller trettio  Jag har aldrig gjort en "bucket list", utan har istället gjort det jag velat när jag velat. Dock börjar jag nu känna, då jag kommer att inträda i det Dante Alighieri kallar för "livets mitt", att det skulle vara roligt och intressant att sätta sig ned och verkligen ta sig tid att göra en sådan.


"Till mitten hunnen på vår levande vandring hade jag i en dunkel skog gått vilse"Denna lista går ej att jämför med en plan om hur man ska lägga upp sitt sparande eller spenderande, ej heller om hur man tänker kring sina investeringar. Nej, denna lista handlar om saker som jag känner att jag vill göra och uppleva.

Jag har således påbörjat en sådan och kommit fram till att det är ett par resemål jag verkligen känner att jag måste besöka medan jag är stark, frisk och, framför allt, "ung":


  • Machu Picchu
  • Pyramiderna i Egypten 
  • Skattkammaren i Petra
  • Galapagosöarna
  • Den kinesiska muren

Det finns fler ställen jag vill, och säkert kommer, besöka, men ovan nämnda intar min "topp-fem-lista". Jag kommer fortsätta med denna lista och den kan säkert komma att fyllas på med allt från att "arbeta utomlands", "dyka i Stora Barriärrevet", "ha en pingvin eller lemur som husdjur" till att "säsongsarbeta på en vingård i Italien". En sak som tveklöst, oavsett kategori, kvalar in på plats nummer ett är att kunna välja att arbeta halvtid innan jag fyller fyrtio år.

Hur kan jag uppnå alla de önskemål jag har? Genom att spara och investera klokt men också genom att leva! Det går inte att "leva" snålt och aldrig unna sig något innan målet är nått, för då tror jag inte att man kommer kunna uppleva en sann glädje och eufori då man väl når målet. Det är min övertygelse att man kommer att ha blivit så psykiskt skadad att man får ångest av minsta lilla "onödiga" utgift och ligger sömnlös för att man missade Lidls extrapris på toalettpapper för att man istället valde att cykla till Ica Maxi, där de sålde ut Ica Basics tops för halva priset (dvs. ca 2 kr/förpackning).

Att finna någon gyllene gräns är inget som lättsamt låter sig göras och varje individ har olika gränser/plan för var spara/spendera/investera går. Just nu har jag en hög sparkvot men skulle något ändras i mitt liv, något som kräver mer utgifter men som jag upplever ger mig desto mer rent glädje- och levnadsmässigt, kommer jag ej tveka att ta dessa. Om det så gör att mitt mål, att kunna välja att arbeta halvtid vid 40 års ålder, inte nås utan måste skjutas upp i 2-3 år är det en kostnad jag med glädje tar!

Vad vill jag säga med detta inlägg? Egentligen ingenting mer än att jag är ett steg närmare mitt mål, såväl rent investerarmässigt som mognadsmässigt. Portföljen finns och den kommer sjunka (likt dessa röda börsdagar) och den kommer att öka (á la 2012) men så länge jag inte säljer i panik, utan istället låter innehaven arbeta för mig kommer jag att stå som segrare (förutsatt att historien återupprepar sig, vilket den hittills har gjort. Fråga bara Napoleon, Hitler m.fl om de uppskattade sin picknick i de nordöstliga territorierna).

Vad kommer hände under de tio år som står framför mig? Jag vet inte, och det känns verkligen befriande. Varje dag, varje timme, minut, sekund, är unik! Att inte veta vad alla dessa ska innehålla ger mig ett sug få saker kan ersätta. Allt jag vet är att jag kommer att fokusera på att L.E.V.A. Fokusera på att leva L.I.V.E.T;vara med dem som står mig närmast; ge och få kärlek samt glädje; försöka att alltid fokusera på det vackra och goda i livet.

För alla er som följt mig under den tiden som bloggen har funnits vill jag tacka det ödmjukaste och för er som är nya välkomnar jag med öppna famnar. För er som undrar vad en filosof önskar sig finns det ju vissa saker som är mer självskrivna än andra och framför allt en sak som lyser likt Nordstjärnan: Vin (och Fontanas grekiska yoghurt)!


2 kommentarer: