fredag 3 februari 2017

Life happens

Jag kommer ej ihåg exakt datum men det var kring våren 2016 jag upplevde att antalet bloggar tycktes växa snabbare än en hydras huvuden. Vad en majoritet av dessa har gemensamt är att de drivs av unga, mestadels, män som befinner sig i de "early twenties" (nedan text kan absolut även gälla de mer "äldre"). Att de är så unga och redan nu har uppmärksammat sparande- och investeringslivet är inget annat än bra därtill roligt för dem. Jag vill verkligen betona den välgång tillika lycka jag önskar dem!



På många av dessa bloggar har skribenterna presenterat sig, berättat om mål samt hur de planerar att spara, deras YoC et cetera. Detta är verkligen fascinerande siffror men jag tycker att många (alla?) missar en viktig aspekt. De skriver i alla fall ej om denna.

Något som är intressant med livet är att det fortgår. "Shit happens", brukar man säga när saker går käpprätt åt skogen, men torde inte ett mer passande uttryck lyda "life happens", för oavsett om det är en positiv eller negativ upplevelse, utveckling e.d., är det just ett sådant enkelt konstaterande att livet fortgår.

Undertecknad har en kalkyl, extremt lättsam måste tilläggas, på hur jag hoppas få det på det ekonomiska planet. Emellertid är jag medveten om, och detta hopppas jag innerligt, att jag kommer att träffa en underbar tjej och få barn med henne. Därtill kommer säkert en bil att behöva införskaffas inom en framtid, detta oavsett barn eller ej. En lägenhet med lite mer utrymme står också som ett troligt scenario i en inte allt för lång framtid. Att då utgå från en sparkvot på 75-65 % i månaden är att negligera det faktum att det ytterst sällan blir exakt som man planerat.
Att tillägga är att även det motsatta till ovan positiva händelser kan hända; plötsliga sjukdomar, familjeproblem, arbetslöshet et cetera.

"[...]sedan ser tillbaka på med ett leende större Trumps än tupé[...]"

Att använda Stefans sparkalkylator och där skriva in en summa som motsvarar en sparkvot på dryga 70 %, vilket en majoritet av de unga bloggare jag åsyftar håller, och sedan utgå från att det alltid kommer gälla. Eller att för den delen inte räkna med att vissa bolag kan sänka mer än vad övriga höjer et cetera, är att skjuta sig själv i foten.

När jag räknar försöker jag att utgå från ett snittsparande tillika investerande som är betydligt lägre än det jag sparar och investerar idag. Jag hoppas verkligen att detta kommer att ske, för vad är inte livet om man ej får bilda och ombesörja en familj, eller i alla fall ha en underbar partner att skämma bort och bli bortskämd av? Mysiga fredagskvällar med ett glas vin och bara umgås samt diskutera om allt mellan himmel och jord; sömnlösa nätter med en skrikande bebis - stunder som man i ögonblicket säkert avskyr men som man sedan ser tillbaka på med ett leende större Gunilla Perssons självförtroende.
Att fokusera för mycket på sitt sparande; att alltid jaga procent i syfte att uppnå sitt mål i tid, eller ännu bättre; tidigare, skapar en risk att vederbörande kan blir beroende av själva sparandet och därmed aktivt väljer bort mycket av livet härligheter. Den sporadiska Lisebergstrippen, ett restaurangbesök, en sista minuten med gänget et cetera, allt detta är ju underbara aktiviteter och den dagen vederbörande aktivt väljer bort dem i syfte att den ekonomiska kostnaden ger negativ konsekvens för det utsagda målet om finansiell frihet, befinner sig denne på extremt farliga marker.
Det tar ej lång tid för ett visst förhållningssätt slutligen blir en vana; en rutin; en livsstil.

"Your beliefs become your thoughts, Your thoughts become your words, Your words become your actions, Your actions becomes your habits, Your habits become your values, Your values become your destiny" (M. Gandhi)

Risken att fastna i ett sorts beroende, ett stadium där sparandet blir det primära och allt som bryter mot det ger en sorts "ångest" ökar för varje gång man aktivt väljer bort aktiviteter och vänner som man tidigare velat göra. Till slut, i en mycket mörk värld, kommer man sitta ensam i sin lägenhet och se på alla bilder som vänner lägger upp på sociala medier på diverse resor världen över som de har gjort. Visst gläds du med dem och visst skulle du önska att även du kunde göra detta och befinna dig där, gärna med dem. Dock vet du ju att sådant kostar och detta är ju ekvivalent med ångest och hack i de rullande sparkugghjulen.

"[...]Ställ in dig på att planet kraschar[...]"

Jag vill ej säga att man inte skall eftersträva hög sparkvot. Jag vill ej heller säga att unga skall bli mer frikostiga bara "för att". Det jag vill framlägga är att när Du gör din plan och strategi för hur Du vill spara och investera, räkna då med det värsta och hoppas på det bästa. Min far sade en gång en mycket  udda likväl träffande sak då min familj skulle flyga till Sorrento; "Ställ in dig på att planet kraschar. Fatta vilken positiv överraskning om det inte gör det, för då får vi ju bada i poolen och äta all glass som vi önskar." Jag behöver nog ej nämna den blick min älskade mor gav honom...

Man behöver/ska ej vara renodlad pessimist, men absolut realist!

8 kommentarer:

 1. Jag är nog mera av "spara lagom" men samtidigt fascinerad över "snålbloggarnas" hängivenhet.

  Att min sparkalkylator kan locka många in i "sparträsket" kan jag förstå och jag gjorde ett försök att få ner förväntansbilden genom att införa volatilitetskurva så att man kan ana att värdeutvecklingen inte kommer att vara enbart stigande.

  Bra inlägg som vanligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan och tack för din kommentar.

   Är inte "lagom" bäst i detta avlånga land där allt som stör detta ses på med onda ögon värre än Medusas dito? Hörde jag ngn mumla jante?

   Visst kan man bli imponerad, men frågan är om det i längden är värt det? Är man mellan 20-40 och väljer ett par hundralappar extra i plånboken än en trevlig kväll med vännerna, ja, då tycker jag att man värderar fel. Dock är vi alla skapar olika och tur är väl det...

   Jag tror inte att Din kalkylator är "ansvarig" e.d. för en spariver á la elitnivå. Jag hoppas innerligt att du ej tog det som sådant; ty, hur många av mina kollegor tillika elever har jag ej visat tillika hänvisat till den:)

   Tack för de vänliga orden!

   Önskar dig en förfärlig helg!

   /Sofokles

   Radera
 2. Lagom är bäst, det kan bli svårt att bryta ett invant beteende om man lever för snålt. Håller även med om att man inte skall skjuta upp allt det roliga tills senare. Vips så är man för gammal och trött. Varför gjorde jag inte de här resorna när jag väl hade chansen...Nej, lev och ta vara på livet, för det går inte i repris.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej GL och tack för din kommentar!

   Visst är lagom bäst! Dock måste jag erkänna att jag dricker röd mjölk, kör med bregott normalsaltat 75 %, crème friache 34%, vispgrädde etc. men jag är som jag är;)

   Jag tycker att du är ett fint exempel därtill "förebild" på att leva nu; att ta vara på envar dag, utan att känna någon som helst ånger! Jag hoppas att vistelsen i Thailand/Asien var till belåtenhet!

   Såg att du ökat i SBUX - fint köp och som du skriver; på 10-15 år har du en fin utdelning att uthämta. Själv ligger denna kaffekedja på bevakningslistan, men så länge dollarn är så hög som den är idag avvaktar jag.

   Tack för ditt besök tillika kommentar!

   /Sofokles

   Radera
 3. Hej Snart Arbetsfri och tacka för din kommentar.

  /Sofokles

  SvaraRadera
 4. Jättebra inlägg! Fick själv en trevlig kommentar för ca 2 år sedan som påminde mig att man inte ska gå för djupt i sparsnåret och även leva i nuet vilket jag inbillar mig att jag hittat en balans i nu men det är ack så viktigt. Sedan har vissa (jag just nu) en tillräklig lön att det går att lägga undan och leva i nuet samtidigt vilket är trevligt. Jag har för skoj skull räknat ut mitt sparande i några år framöver (amorteringar och investerande) men det gäller att man inte låser sig vid dem, jag har inga som helst problem i att ändra i dem och det blir förhoppningsvis en ändring p.g.a en positiv överraskning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ruter och tack för sin kommentar !

   Det låter som en mycket sund strategi och jag upplever som att vi är mycket lika i denna (och många andra) fråga.

   Ännu en gång vill jag gratulera dig till jobbet och den möjlighet till resor du får genom detta!

   /Sofokles

   Radera