söndag 1 april 2018

Total survival or doom?

Jag har länge letat efter ett energibolag som inte har en skuld högre än Fregatts, dagliga, kostnader för champagne. En majoritet av alla olje- och andra energibolag är förvisso kända för att vara dividen aristocrats eller dylikt. Oavsett pris på energi, olja eller vad det nu kan vara, har de varit hängivna till att aldrig sänka, utan, trots att det blåser kalla vindar, höja utdelningarna. Detta till en kostnad om ökad skuld. I min bok rimmar detta illa, mycket illa. Bolag med höga skulder kommer, för eller senare, att få utstå hårda prövningar. Om det händer om ett, två, tre, fyra, fem eller sex år är omöjligt att säga, men likt alla är säkra på en börskrasch kommer skuldtyngda bolag att straffas.

Fortum är ett bolag som jag tidigare har ägt, men då de inte motsvarade de krav som jag hade i allmänhet, men Putin och dennes oberäknelighet i synnerhet, valde jag att sälja dem. I ett inlägg om detta hänvisade jag till att jag förde samma diskussion likt min kära och mycket kompetenta Långsiktig Investering, som i detta inlägg redogör för dessa.
Jag har den senaste tiden tittat på det franska multinationella petroleum- och kemibolaget, som rankas som världens femte största icke-statliga petroleumbolag räknat till omsättning.

Bolaget beskriver sig själv enligt"With operations in more than 130 countries, Total is a top-tier international oil and gas company and a Major Player in Low-Carbon Energies. We discover, produce, process, sell and market energy in a variety of forms, all the way to end-customers. Committed to better energy, our staff of 98,000 employees helps provide customers throughout the world with products and services that are safer, cleaner, more efficient, more innovative and accessible to as many people as possible. Our ambition is to become the responsible energy major."

De är, som ovan sagts, ett multinationellt bolag som finns i världens alla världsdelar.


Vad är det som lockar i detta bolag? Förutom att de har en solid balansräkning (4 traders; bokslutskommuniké 2017) är det framför allt att de är en av de stora som ligger väl positionerade för en omvandling som just nu håller på att ske inom energibranschen; dels den mot förnyelsebar energi, dels den mot lagring av energi.

Bolaget äger en kontrollerande del av det solproducenten SunPower (listat på Nasdq) och batterisällskapet Saft. Saft gör några intressanta drag, som nyligen samarbetar med några andra kraftspelare i energibranschen för att undersöka bättre batteriteknik. Om framgångsrikt kunde Total uppträda med en stark position i en av de största tillväxtindustrierna inom energi (läs gärna mer om detta på denna sida).


För att förbättra både befintliga litiumjonbatterier samt avancerad teknologi i fasta tillstånd leder Saft en ny allians av energikraftspelare, som för närvarande omfattar Solvay (materialvetenskap), Manz (tillverkningsutrustning) och energigjutaren Siemens för  att utveckla avancerad batteriteknik. Safts pressmeddelande skisserade avtalet på så sätt: 

"Saft is building an Alliance with other European partners to launch an ambitious program of research, development and industrialization for new generations of batteries focusing on advanced high-density Li-ion and Solid-State technology. The program addresses all market segments, such as electro-mobility (EV, e-Bus, Railway, Marine, Aviation), energy storage (ESS) and specialty industries" (Saft, 2018-02-22).


Pressutlåtandet påpekade att utvecklade produkter kommer att ha "prestanda, kostnader och säkerhetsfördelar" som ligger över traditionella litiumjonbatterier som idag finns på marknaden. Med tanke på den snabbt fallande kostnaden för litiumjonbatterier kan det verkligen vara en ”game-changer” för energibranschen.

Siemens är inte bara en stor leverantör av elektriska komponenter, utan också en stor aktör inom energilagring genom partnerskap med AES (även kallad ”Fluence”). Bolaget utvecklar och finansierar energilagringsprojekt runt om i världen och denna teknik kan göra dessa projekt mer lönsamma. Om Saftalliansen lyckas kan Fluence bli en eftertraktad aktör/källa.

Vad som inte bör förbises är att solid statebatterier kan vara en bra teknik för energilagring och transportapplikationer. Med andra ord kan Saft gå efter Teslas ”bröd och smör” i elbilar. Ingen av oss vet om denna nya teknik kommer att bli fruktbar, men att investeringar görs är anmärkningsvärt för alla inblandade. Det är också viktigt att Safts partnerskap talar om mer än teknik, då det även inkluderar tillverkningsförmåga. Att utveckla ny teknik är viktig. En viktigt fråga i detta är om Saft kan göra tekniken ekonomiskt lönsam.

Total tycks sätta ihop bitarna, likt ett lego, för att vara en stor aktör i nästa generations energi. Saft är redan en stor spelare inom batterier och kan bygga på det om de lyckas få fram en teknik som är mer utvecklad och bättre än befintliga litiumjonbatterier. Total vill vara med på denna resa och jag är intresserad av att gräva vidare i detta. Detta är enbart ett kortfattat inlägg och speglar ej allt som jag har läst, men ville dels se om du/ni har läst om dem och vad du/ni anser om dem. Sedan... euron har stigit med 23 % mot den svenska kronan de senaste fem åren. Gällande USD/SEK är den siffran 28 %, DKK/SEK 23 % medan NOK/SEK är -4,5 %. Att vi svenskar börjar bli internationella fattiglappar är inget annat än ett faktum. Frågan i detta är; "vågar" man investera i ovan valutor, eller kommer snart än ändring att ske? Eller, skall man hålla sig till "valutan spelar ingen som helst roll (i det långa loppet)?

Intressanta länkar att läsa om Total och energilagringsbranschen:16 kommentarer:

 1. Välkommen till Tiffany Perio Loan Company, vi uppskattar de goda kommentarer som har gått runt på internet om våra bra verk och vi tackar alla som har tagit ett lån från vårt företag. Nu får vi veta vad vi gör bäst igen. Behöver du ett brådskande lån? Ett lån att förmodligen expandera eller starta ditt eget företag? eller du behöver ett lån för utbildning eller att betala din skuld, med räntesats så låg som 2% som passar alla kunder och du kommer att njuta av våra tjänster. Så kontakta oss nu via Email: ====> tiffanyperioloancompany@gmail.com

  SvaraRadera
 2. Tack för ett intressant uppslag - blev en liten stek idag, hoppas på bra (Total)avkastning ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan och tack själv för alla besök och härliga inlägg!

   Summa summarum, aka. "totalt" tror jag du kommer gå plus;)

   Ha en underbar kväll!

   /Sofokles

   Radera
 3. Hej behöver du ett brådskande lån email oss nu för ett snabbt lån (REMY.CREDIT111@GMAIL.COM)


  Behöver du ett brådskande lån, lånefinansierat lån, lån till lån, etc, ger vi alla typer av lån med en låg ränta på 1% och du får ditt lån inom de närmaste 12 timmarna, maila oss nu för alla typer av lån

  {REMY.CREDIT111@GMAIL.COM}


  Fullständiga namn:
  Land / stat:
  Lånebelopp:
  Lånets längd:
  Ocupation:
  Telefonnummer:
  Ålder:


  kom tillbaka till oss nu om ditt behov ett brådskande lån idag maila oss REMY.CREDIT111@GMAIL.COM

  Företagsnamn: REMY FINK

  Maila oss nu [remy.credit111@gmail.com]

  SvaraRadera
 4. Hallå

  Behöver du ett lån för ett personligt ändamål eller för dina affärsbehov? Här är goda nyheter för dig. Du är på rätt ställe. Vi har kapacitet att erbjuda företag och personliga lån / lån till företag och privatpersoner till en räntesats om 3%.

  E-post: avantcworld@gmail.com

  karim

  Få dagens överkomliga lån
  garanterat lån erbjudande

  SvaraRadera
 5. Hallå,

        Jag är Bryan med namn, jag vill att du ska veta att jag är här för att dela min lycka med dig när det gäller busslån som jag applåderade i över månader tillbaka, just nu har jag fått mitt lån på $ 360,000.00 från Moris Loan Company inom 48 timmar när ditt lån garanteras 100% för att överföras till ditt bankkonto utan dröjsmål. Moris låneföretag är ett bra företag som kan erbjuda dig semple lån utan någon stresst ansökan nu och få ditt lån på Morisloancompany1@gmail.com, 1631-858-4522, Webbplats: http://morisloancompany1.wixsite.com/morisloancompany.
  Tack
  Moris Fred.

  SvaraRadera
 6. Hallå,

  Vi är Mayfield Investment Trust Ltd, ett privat låneföretag som ger möjlighet till livstid och startar lån till intresserade personer som behöver finansiellt stöd för att betala av skulder, att investera i affärer med 3%.
  Vi tillhandahåller en tillförlitlig och stödmottagare och kommer att vara villig att erbjuda lån till intresserade kunder.
  Kontakta oss idag via e-post med informationen nedan;
  E-post: (startuploanfirm@gmail.com)
  vänliga hälsningar
  Reklamchef.
  John Dean
  Mayfield Investment Trust Ltd
  Företagets nummer: 00338670

  SvaraRadera
 7. Letar du efter ett omedelbart kontantlån? Vårt företag arbetar enligt tydliga, flexibla, transparenta och lättförståeliga villkor. Vi erbjuder mycket låga räntor i förhållande till avmattningen av den ekonomiska aktiviteten (lågkonjunktur) i de flesta länder i världen. Du kan ha dålig kredit. Vårt företag erbjuder nu överkomligt räntelån, så vad behöver du pengar för att öka ditt företag? Eller behöver du pengar för några personliga ändamål? Varför inte kontakta oss nu när vi erbjuder enskilda och juridiska lån till en räntesats om 3% för en maximal 25-årsperiod. Intresserad sökande kan kontakta oss via e-post nu: paulsonloaninvestment@gmail.com

    Vad är app nummer +18077007921

  Viber: +447441393392

  Telegram: +447441393392

  SvaraRadera
 8. Hej behöver du ett brådskande lån email oss nu för ett snabbt lån (REMY.CREDIT111@GMAIL.COM)


  Behöver du ett brådskande lån, lånefinansierat lån, lån till lån, etc, ger vi alla typer av lån med en låg ränta på 1% och du får ditt lån inom de närmaste 12 timmarna, maila oss nu för alla typer av lån

  {REMY.CREDIT111@GMAIL.COM}


  Fullständiga namn:
  Land / stat:
  Lånebelopp:
  Lånets längd:
  Ockupation:
  Telefonnummer:
  Ålder:


  kom tillbaka till oss nu om ditt behov ett brådskande lån idag maila oss REMY.CREDIT111@GMAIL.COM

  Företagsnamn: REMY FINK

  Maila oss nu [remy.credit111@gmail.com]

  SvaraRadera
 9. Letar du efter tillförlitliga medel för att få finansiering? Behöver du kapital för ett nytt företag? Vill du ha ett hem men vet inte hur man får de mycket behövs? Detta är äntligen ett gyllene tillfälle vid din tröskel för att bli finansierad utan krångel och stress eftersom du är garanterad att njuta av våra pålitliga finansiella tjänster som är tillgängliga för alla på bara 2%. Vänligen maila oss för snabb svar på Freemanloanfinance@gmail.com och få godkänd idag.

  Tack,
  Jamie Freeman
  www.freemanfinance.webs.com

  SvaraRadera
 10. Detta är Oceanic-Finance Vi erbjuder lån till privatpersoner och företag runt om i världen, vi är registrerade och licensierade lånföretag, behöver du ett lån för att betala dina räkningar? behöver du ett lån för att starta verksamhet? behöver du ett lån för att köpa en lägenhet? Vi erbjuder alla typer av lån, om du är intresserad av att få ett lån av något slag. E-post: Oceanicfinance113@gmail.com eller whats-app: +1(267)725-7570

  SvaraRadera
 11. Jag heter Betty Hord från USA. Jag vill tacka Marisa Stroud som hjälpte mig att få ett lån. Under de senaste tre månaderna har jag letat efter ett lån för att lösa min skuld, alla försökte ta mig av mina pengar tills jag äntligen träffade Marisa Stroud. shee kunde ge mig ett lån på $ 165.000 USD. Han kan också hjälpa dig. hon har också hjälpt några andra kollegor från mig. Om du behöver någon ekonomisk hjälp, vänligen kontakta hennes företag via e-post (happinesloanfirm@gmail.com). Jag tror att han kan hjälpa dig. Kontakta henne för att få hjälp precis som hon hjälpte mig. Nedan är hennes uppmuntrande ord till dem som söker en legit och ärlig privat lånegivare.

  SvaraRadera
 12. Kära lån sökare!

  Du i några ekonomiska svårigheter? Vill du starta ditt eget företag? Lånet bolaget bildades av människorättsorganisationer runt om i världen med det enda syftet att hjälpa de fattiga och människor med ekonomiska svårigheter i livet. Om du vill ansöka om lån, kom tillbaka till oss med informationen nedan e-post: elenanino0007@gmail.com

  Namn:
  Lånebelopp som krävs:
  Lånets längd:
  Mobilnummer:

  Tack och gud välsigne
  FÖRTROENDE
  Elena

  SvaraRadera
 13. Behöver du ett snabbt lån för att lösa dina ekonomiska problem och hantera ett företag? Få ditt lån från 3.000 till 3.000.000.000 i nästa valuta ($) (£) (£) tillgängligt för lånet. Investeringslån, personliga lån, fastighetslån. Vi kan hjälpa ditt företag eller projekt med en låg ränta på 3%. Om du är intresserad av att få ett lån, returnera följande email: [neuronfinance@gmail.com] eller besök oss hemsida länk: https: //neuronfinance.com/

  Gud välsigne dig.

  SvaraRadera
 14. Jag ger lån till företag och privatpersoner med en rimlig ränta på 2%. E-post till: (anggadiman1@gmail.com) om du är intresserad av lånet.

  SvaraRadera
 15. Jag är fru Christy Walton Finance Jag ger lån till företag och privatpersoner med rimliga räntor bara för att hjälpa dem som behöver några ekonomiska problem osv. Om du är intresserad kan du nå oss på det här mailet: (christywalton355@gmail.com) Har du har försökt få någon form av lån? Ansök nu nu på Mrs Christy Walton Finance

  SvaraRadera