söndag 4 april 2021

Never go...

 Ju fler år som hinner att passera från 2008, desto färre kommer nog känna till en helt okej film med namnet ”Tropic Thunder”, där Ben stiller, Robert Downey Jr, Tom Cruise m.fl. tar sig an ett par roller. Filmen kom att bli minst lika omtalad för dess skådespeleri och handling som för vissa minnesvärde klipp, såsom när Robert D. Jr. ska förklara risken med att aldrig, någonsin, gå ”all in” i något, vare sig det är skådespeleriet i allmänhet eller livet i synnerhet.

I takt med att börsen stiger, stiger även ivern och vilja att ha mer; att få än mer avkastning. ”Igår var procentuppgången bra, men idag vill jag ha mer.” Detta är typiskt människan och hennes hjärna; mer vill ha mer och ju längre börsuppgången får fortgå, desto större är sannolikheten att många blir fartblinda. Man börjar investera mer och mer kapital, kanske belånar och aktiverar hävstänger. Man är så ”van” med att det bara kan gå upp och att risken därmed är obefintlig. Skulle skiten träffa fläkten finns ju centralbankerna…

Hybris har alltid straffat sig – om du är osäker kan vi besöka antikens Grekland, där bland annat Oddyseus, Ikaros, Sisyfos och Kung Oidipus fick lära sig vad som händer när man agerar i övermod. Oddyseus fick irra omkring på medelhavet i tio år innan han tilläts finna sitt hemland därtill sin fru; Ikaros vingar kom att smälta och han själv störta handlöst mot marken; Sisyfos fick rulla upp en sten för ett berg för att sedan börja om igen, 24/7 365; Kung Oidious skar ut sina ögon då hans högmod hade gjort att han, trots klar blick, ej förmått se sanningen (så vad skulle han ha ögonen till?).


Jag önskar dig en fortsatt trevlig och avkopplande påskledighet. Läs en bok, lyssna på en podd, ta en promenad och umgås med de som betyder allra mest för dig!

/Cristofer

2 kommentarer:

 1. (gick inte att kommentera på TradeVenue)

  Bra film med en hel del roliga sketcher/citat :p
  "We're supposed to be a unit!"
  - "Suck my unit!"

  På grund av den generella uppgången känner jag snarare att jag tvingas till att bygga kassa eller investera i enskilda aktier som ännu inte blommat ut. Nu är det verkligen det sista tillfället jag skulle belåna portföljen. Bra att man tänker olika dock, annars hade det inte skett några affärer på börsen :-)

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen och tack för din kommentar!
   Konstigt med TV - skall kontakta systemansvariga!

   Du tycks ha koll på läget och vet att när andra är girig gör man, givet historiken, bäst i att vara ödmjuk och rädd (och vice versa). Även jag har byggt upp en kassa väl över den gräns som jag har satt till mig själv. Viktigt är dock att inte gå "full retard" även här...

   Må väl!

   /Cristofer

   Radera