söndag 31 oktober 2021

Belåning och glömska

 Knappt har det värsta med Covid-19 lämnat oss innan vi ser till att begå samma ”misstag” igen. Mer och mer tycker jag mig se att många börjar med belåning i syfte att jaga de sista procenten. Detta behöver inte vara fel och givet den låga räntan samt att vissa banker, såsom Avanza, erbjuder förmånliga lån kan det absolut finnas fog för en viss belåning. Emellertid tycks flera öka sin belåning mer än vad de egentligen klarar av. Mot bättre vetande? Här kan enbart var och en gå till sin egen jury.

För 1,5 år sedan kommer jag ihåg hur jag kunde läsa om hur flera skrev och berättade hur deras belåning gav dem en hävstång, men raka motsatsen till den de hade belånat sig för. De kraftiga fallen gjorde att den negativa avkastningen sved dubbel så mycket och som bekant är det när du minst vill det som banken ringer och ber dig sälja av diverse bolag/skala av i innehaven för att täcka den belåning du tagit.


Må väl,
Cristofer

torsdag 28 oktober 2021

Aurelius, stoicism och levnadscodex

 Innan jag gick på semester (känns som en evighet sedan) hade jag en lust att läsa om Marcus Aurelius Självbetraktelser – en bok som jag läste för länge sedan och som varit med mig sedan dess. Stoicism är ett begrepp som ibland bemöts med misstänksamhet och nedvärdering, såsom att alla dessa stoiker tror sig vara förmer e.d. De som ser på stoikerna som vore de överst på livets piedestal har ytterst sällan förstått vad ”det” handlar om. För en stoiker är skillnaden mellan vad man kan och inte kan kontrollera i tillvaron som är avgörande. Det absolut viktigaste här är att man kan kontrollera hur man förhåller sig till allt och alla i livet. Som du märker är vi inne på dagens ACT (Acceptance and commitment Therapy) – acceptera, förhåll dig till detta och verka utifrån detta.

Man eftersträvar den stoiska likgiltigheten -  apatheia – med vilken menas att man inte(!) ska vara fullt rationell och känslokall, utan ha en rimlighet i den vikt man läger till såväl känslorna som förnuftet i beslutsprocesser. Det faller sig väl med SAOL:s beskrivning av ordet: ”Anhängare av stoicismen […] karaktärsfast och behärskad person […] stoisk är den människa som uthärdar allt med lugn och självbehärskning.”

Läs vidare på Trade Venue. Snart vankas läslov och jag hoppas att du finner tid att fördela tiden på just detta, att läsa.

Allt gott och ta hand om dig!

/Cristofer

söndag 24 oktober 2021

A Tale of Two Cities – The Swedish Version

 ”It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness…” (Dickens, A Tale of Two Cities)

Ibland undrar jag om jag lever i ett annat land, eller om jag har en förvrängd uppfattning om den verklighet jag dels upplever mig se, höra och visats i, dels den jag får läsa mig till. Natten till fredagen den 22/10 skedde ännu en dödskjutning och denna gång inte i ett ”särskilt utsatt område”, utan i Hammarby Sjöstad. Kristersson uttalade sig och beklagade, såklart…, det hemska och sade att ”vanligt folk” nu är drabbade. Genast fick han mothugg från V och S, som anser att han med uttalandet ser alla som bor i förorter som ”annat folk”. Ja, det gäller ju att alltid hitta något att angripa på, men här blir det bara löjligt. Vad som är tragikomiskt i sammanhanget är att när S och V använder sig av ”vanligt folk”, som i meningar såsom ”vanligt folk har inte mer än 100 000 kr” e.d. så är det absolut inte som att de nedvärderar alla oss som har just mer än denna summa. Är jag, du och alla andra som sparat, investerat och tagit ansvar för vår ekonomiska situation att betrakta som ”annat folk”? Kanske till och med oönskade? Sådana som ska… hmm, straffas?

Läs vidare på Trade Venue. Då det är söndag önskar jag dig en slapp avslutning på helgen.
Allt gott!

/Cristofer

fredag 22 oktober 2021

Global Småbolagsfond?

 För tillfället äger jag tre fonder, vilka är Tin Ny Teknik, AMF Småbolag samt Avanza Småbolag by Skoglund. Jag har valt ut dem utifrån diverse kriterier, men också på grund att jag hyser en stor tilltro och respekt för förvaltarna. Jag har länge önskat få en exponering mot det amerikanska småbolagsindexet Russel 2000 och blev glad då Placera för ett par veckor sedan skrev om en intressant EFT. Jag har lagt den på bevakningslistan och har som ambition att initiera en position.

Ovan skriver jag ”har” och kanske är det att fara med osanning, för när jag fick nys om att Cliens ämnar starta en global småbolagsfond väcktes mitt intresse. Absolut är det inte en positionering mot Russel 2000 som jag först sökte, men mellan en global småbolagsfond och Russel 2000 lockar förstnämnda mer (låt oss bortse från att jag kan investera i båda). Fonden kommer förvaltas av Niklas Larsson, som tidigare har förvaltat Swedbank Robur Småbolag Global. När jag studerar fondens avkastning de senaste tre till fem åren är den god, men ej extraordinär. Emellertid har jag ej gjort någon större analys om historisk avkastning då Larsson denna gång börjar från scratch och med helt andra möjligheter.

I en intervju utför av hans egen arbetsgivare – Cliens – lyfter förvaltaren fram ett bolag som han just nu har ett extra tycke för, nämligen Pool Corp. När jag har suttit och läst på om bolaget samt studerat diverse nyckeltal på Börsdata förstår jag varför bolaget lockar.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig och avkopplande helg!

/Cristofer

måndag 18 oktober 2021

Ditt ego hindrar dig

 För bara en vecka sedan tycktes världen befinna sig på ruinens brant och det tycktes tävlas om vem som kunde sälja mest och snabbats. Detta sentiment – detta flockbeteende – tycks just nu ha tvärvänt och det breda indexet har återfått styrka. Kanske klarade du av utmaningen som september och början av oktober månad bjöd upp till, kanske inte. Oavsett är det viktigt att dra lärdom – hur agerade jag? När? Varför/varför inte? Hur ska jag agera nu och kommande dagar, veckor, månader och år?

Visst kan du välja att negligera dina tidigare felsteg, förpassa dem till bakhuvudets öppna hav där de lämnas att flyta omkring tills de ej finns kvar. Frågan är dock vilken lärdom du tar av detta. Svaret är högst sannolikt: ”ingen alls”. Detta till trots lockar det att välja den enkla vägen, glömma. Som om det aldrig hänt. Börja om på nytt och så vidare. Absolut kan och ska du börja om på nytt, men gör det utifrån det bagage du har skapat dig. Hur ska du annars klara av att utvecklas? Att bli bättre? Lugnare? Mer tryggare och stabilare?

Läs vidare på Trade Venue. Som alltid önskar jag dig en härlig dag och vecka.

/Cristofer

fredag 15 oktober 2021

Nintendo – eventuella hot

 Jag har tjatat om Nintendo sedan mars 2021, då jag började att köpa in mig. Sedan dess har kursen sjunkit. I sin senaste rapport, som jag skrev om, kommunicerade bolaget en minskad guidning för det kommande året och siffrorna visade även en försäljningsminskning jämfört med samma period föregående år. Dock är sistnämnda inget som ska ses som alarmerande med stort ”A”, då 2020 var, som bekant, coronadopat likt för många andra spelbolag. Den nedjusterade guidningen är förvisso inte rolig att ta del av, men det ska då även påpekas att Nintendo är kända för att alltid räkna med det värsta och sedan levereras ”högt” över detta.  Med det sagt måste man hålla koll på att EBIT(A) inte fortsätter minska.

Bolaget har under de senaste åren blivit mer och mer duktiga på att bygga och stärka sin digitala plattform och med det ett eget sorts ekossystem, där ditt Nintendokonto länkas till alla dina Nintendokonsoler (Switch, mobil, 3DS et cetera). På plattformen kan du köpa spel och sparutrymme och så vidare, precis som du kan på Xbox (Microsoft) och Playstation (Sony). Övergången från att ha sålt mest fysiska exemplar till att nu sälja digitala sådana har lett till att bolagets bruttomarginal har ökat och den positiva trenden ser ut att fortsätta. Dock finns här ett ”hot” som man som investerare bör vara uppmärksam på. Det är ej stort, likväl närvarande. Detta blev mig uppmärksammat då jag läste på ett forum på en spelsajt (minns, tyvärr, ej vilken).

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig helg!

/Cristofer

tisdag 12 oktober 2021

Fokus på att göra rätt eller på att inte göra fel

 ”Invert, always invert” är ett citat som tillskrivs Charlie Munger och är en av de mentala modeller han förespråkar. Även jag har tagit åt mig och använder mig av modellen i såväl mitt vardagliga liv som när jag investerar. Att invertera, dvs. vända på det där uttjatade myntet, är viktigt för att kunna skapa möjlighet till flera perspektiv, perspektiv att utgå från innan vi fattar ett beslut.

Att fokusera på att göra rätt behöver nödvändigtvis inte vara det rätta. Det fungerar, absolut, men kanske är det mer fördelaktigt att istället fokusera på att inte göra fel? ”Jag ska inte investera i bolag som har en skuld högre än X ggr EBIT. Jag ska heller inte investera i bolag som över tid visar en sjunkande trend på eget kapital, omsättning och vinst. Fokuserar jag på dessa parametrar har jag direkt skalat bort många av de tusentals bolag som finns och som jag bedömer inte passa i min investeringsstrategi. Med andra ord skalar jag bort de misstag jag annars riskerat att göra.”

Läs vidare på Trade Venue och hoppas du har en härlig dag!

Mvh

Cristofer

fredag 8 oktober 2021

Fokus på målet. Fokus på dig. Fokus på planen

 Brus. Ständigt detta brus från såväl medier som diverse profiler på lika många diverse sociala plattformar. Ömsom vill vi läsa och ”hänga med”, ömsom upplever vi det jobbigt och påfrestande. Vi vill, men vill inte. Således skapas en kognitiv dissonans och oftast faller vi också i den enkla och minst hållbara lösning av nämnda, nämligen att följa devisen ”bara idag”, ”idag är ett undantag pga. X”.

Vi bör och ska läsa nyheter och även vad andra tycker och tänker, men vi ska aldrig känna ett tvång. Att hitta en balans är essentiellt och den är inte svårare att finna tillika skapa sig än att göra verkstad av snacket, dvs. sätta sig ned och skissa på planen – ”mellan den/dessa tider ska/får jag visats på Twitter” och så vidare. Addera portföljsöversikt och andra nyhetskanaler så kommer du snart ha skapat dig en bra grund för att skapa dig en mer lugnare och mer kontrollerad tillvaro. Jag vet att denna process är lättare sagt än gjort, men som jag ofta återkommer till – vad är alternativet?

onsdag 6 oktober 2021

När kurser går ner

 Många är vi som äger antingen bettingbolag eller spelbolag, eller för den delen båda av dessa. De senaste veckorna har dessa bolags aktiekurser slaktas och i många fall beror det främst på tidigare höga värderingar. I andra fall beror det på kommunicerade nyheter, vilket är gällande för b.la. Kindred, Evolution Gaming och Betsson och fallet i/med Nederländerna.

Som investerare är det lätt att fastna och stirra sig blind på den dagsaktuella aktiekursen och döma bolaget efter denna. Detta kan inte vara mer fel! Ett bolags verksamhet stämmer inte alltid överens med bolagets aktiekurs. Kortsiktigt styrs aktien och dess handel av andra faktorer, där den psykologiska är den mest vanliga och mest påverkande. Flockbeteende, aktivitetsbias och FOMO är bara ett fåtal axplock av många andra mentala fallgropar som påverkar.

Fokus ska vara på bolaget och dess verksamhet. Växer och ökar dessa? Fortsätter VPA, EK och omsättning att öka? Är skuldsituationen bra och acceptabel? Med mera. Om svaret är ”ja” finns inget fog att kisa på sig och göra i brallan, utan ägna tid och energi till annat, såsom att läsa på än mer om aktuella bolag.

Läs vidare på Trade Venue. Ta nu hand om dig och ta makten över hur du förhåller dig till dina tankar och känslor.

/Cristofer

söndag 3 oktober 2021

Straffa dem!

 En miljon kronor. Läs det igen. En miljon kronor är idag inte en avsevärd summa. Hög, absolut, men avsevärt hög? Nej. Utlåtandet – en miljon - är mer en kvarleva från fornstora dagar, då det röktes gräs, boddes i kollektiv och Pippi Långstrump var något obskyrt och farligt.

En miljon är mycket pengar och för den summan kan du göra många saker. En miljon kan skapa en sorts trygghet och därmed lugn, men det är inte en summa som revolutionerar någon vars liv idag inte består av ett tråkigt, icke önskat kaos där det verkligen levs ur hand i mun.  

I Sverige betalar vi skatt och för skatten har vi rätt till b.la. (bra?) sjukvård, skola och polisväsende. Jag skriver ”bra?” och då ämnar jag inte att på något sätt förminska eller nedvärdera alla duktiga och högst uppskattade sjuksköterskor, lärare, poliser et cetera, utan det jag åsyftar är det faktum att trots ökade anslag och ökade kostnader tycks väntetiderna bli längre, kvaliteten sämre, polisens medel mindre och färre och så vidare. Byråkratisering har sällan något gott med sig och förutom att den ofta enbart leder till mer komplexitet kommer den också med högre kostnader. Administratörer hittar på nya och egna jobb till sig själva, eller andra administratörer. Allt medan doktorer, sjuksköterskor, ambulans- och brandpersonal och poliser arbetar med livet som insats.

Läs vidare på Trade Venue - totalt fritt från ISK-skattetak.

/Cristofer