Till att börja med vill jag rikta mina starka gratulationer till bloggarna NorthLightInvestment samt Valient, som i dagarna har kommunicerat roliga nyheter beträffande deras FIRE-resor. Gällande förstnämnda har dennes FI-nivå (Financial Independence) nåtts och beträffande sistnämnda är ett datum så kort som 1,5 år framåt spikat. Att säga ”grattis” är tämligen mindre passande, för ska man säga ”grattis till att du har jobbat hår och ansträngt dig”? Grattis passar sig bäst när det handlar om födelsedagar och när slumpen vill oss väl, men när ansträngning, ihärdighet och en ren och skär j***a anamma ligger bakom är nog ”bra jobbat” mer passande. Såldes tar jag tillbaka mina ”gratulationer” och höjer istället min bägare samt basunerar ”bra jobbat”.
Ofta hamnar jag med näsan i artiklar som behandlar AI och hur den kommer ta allt mer plats i vårt samhälle, vardag och i vårt hem. Den kommer också få en än betydande del i investeringar, dvs. en s.k. ”robothandel”. Som alltid finns det för- och nackdelar med detta. En fördel är att sparande och investerande blir mer tillgängligt för många som önskar en exponering, men ej har tid, intresse eller kunskap för hur att gå tillväga (här får vi vara naiva och utgå från att de läser alla dokument, frigöranden mm. innan de köper tjänsten, så att de inte senare kommer och klagar e.d.). En nackdel är att allt mer kommer bli flödesstyrt och att allt mer handel kommer ske på statistiska underlag, för ännu finns inte den robothandlare som kan mäta, bedöma och värdera mjuka värden såsom starka IP:n, ledningens kompetens och så vidare. Finns idag en AI som kan ses som en sorts Warren Bueffett? En som analyserar och bedömer bolaget, dess finanser, ledning, kultur, IP:n, historik med mera och som sedan kan fatta ett beslut om verksamheten, produkten samt tjänsten är långsiktigt hållbar? Nu säger jag inte att människor kan spå i teblad, men jag hoppas poängen kommer fram.
Väldigt intressant inlägg och jag fastnade verkligen i den länkade dialogen med LaMDA. Var tvungen att läsa hela! :-)
SvaraRaderaDäremot funderar jag på hur vattentät vår edge är ändå. Jag tror att gemene man kan "skärpa till sig" och vara vaksam på sitt psyke (i varierande utsträckning), men vi har trots allt våra soft spots. Förutom våra basala behov som du själv nämnde, tänker jag att en människa står i ständig förändring. Vilket borde innebära att vi också ständigt måste slå vakt om varenda ny nyans som kan dyka upp. Väldigt energikrävande! Bortsett från alla redan fastslagna livskriser, möter vi också andra både inre och yttre trauman som får oss ur balans såsom kärlekssorg, ekonomisk oro och konflikter.
Vad skyddar oss mot våra soft spots? Är det ett omfattande nätverk av vänner/ allierade, en fullständig transparens och medveten kommunikation som kan rädda oss? Vi har också många egenskaper som är direkt kontraproduktiva i den här frågan, vi är ju djur trots allt. Vi är lata, giriga och själviska. Något som lätt leder till att vi isolerar oss i syfte att inte avslöja något som kan gagna någon annan istället för en själv.
Tack för ett inlägg som fick mig att spinna iväg lite! :-)
Hej och tack för kommentar!
RaderaVi måste dels inse, dels acceptera att vi är ett tveeggat svärd. Alla våra styrkor är också våra svagheter. Jag tror på mig själv, men kanske för mycket? Jag har dessa erfarenheter, kommer från denna miljö och kultur och tycker/tänker si och så och således bedömer jag situationen som X... hjärnan är ALDRIG klar/statisk. Vi är ALLTID i förändring. Att inse samt förhålla sig och acceptera detta är ett storts steg att ta och om fler kunde ta det tror jag vi skulle ha mer utväxling av varandra.
Hade kunnat skriva spaltmeter i detta svar, men hoppas lite ändå kommunicerats (mer finns i mina tre böcker). Tack för besök och kommentar!
Önskar dig allt gott!
Mvh
Cristofer