måndag 2 oktober 2023

Strutsa eller ta tjuren vid hornen?

Jag ser, läser och hör att det är många som säger att de under dessa mindre muntra tider ”skiter i att logga in på depån” då det upplevs för mentalt jobbigt och krävande. Absolut spelar det ju även roll om man ämnar genomföra en transaktion, med allt från att köpa, öka, hyvla eller sälja. Fenomenet kallas lite lättsamt för att ”strutsa” och det behöver inte vara något dåligt – jag vill framhäva att ”whatever works for you – do it”, men som alltid kommer ett beslut av flera (bi)effekter.

Upplever man att det är för krävande och för utmanande att logga in när blodet flyter och orkestern från Titanic hyrts in för att spela ”den sista versen” bör man ställa sig frågan om man har investerat med för mycket kapital relativt den risk man de facto klarar av. Att investera är att riskera sitt kapital, därav ”risk”kapital. Ingen investering är riskfri och priset du får betala för den eventuella, och förhoppningsvis positiva, avkastningen är mental och psykisk påfrestning. I vissa fall är den av en lägre grad, i andra tvärtom. Just nu är det nog sistnämnda för många småsparare, men även mer erfarna och stora aktörer.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en givande vecka.

/Cristofer

2 kommentarer:

 1. Blodet flyter och Titanic-orkestern spelar... Eh, OMXS30 är UPP 5% i år. Tror man har lite fel förväntningar på börsen om man vägrar logga in såvida derivatan inte är ständigt positiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym (varför anonym?) och tack för ditt besök tillika din kommentar.

   Det du skriver stämmer, likväl är det många som tycks vara stressade över att att börsen (avskyr begreppet, för vad exakt menas) som helhet har fallit snabbt och, för den korta tiden, kraftigt. Det är det som jag åsyftar.
   Allt gott och trevlig kväll,
   /Cristofer

   Radera