lördag 22 april 2023

Till aktiva fonders försvar

Efter en dag i solen, samkväm med goda vänner samt flera timmars läsning av Bill Browders Tsaren (läs den!) infann sig skrivlustan.


Jag vill börja med att säga att jag till mångt och mycket är förespråkare av passiva indexfonder till låga eller inga förvaltningskostnader. Jag ger aldrig råd, men när jag får frågor om hur icke-insatta person X ska tänka med sitt sparkapital är passiva indexfonder, såväl svenska som globala samt mot tillväxtmarknader, något som är både tacksamt och enkelt för vederbörande att köpa samt fortsätta månadsspara i. Med det sagt ser jag också risker med dess framväxt.

2 kommentarer:

  1. Jag får nyansera bilden lite. Jag tror inte att någon har hävdat att marknaden alltid är hundraprocentigt effektiv. Marknaden är dock ett väsen som hela tiden lär sig mer och korrigerar övervädering och för den delen undervärdering av aktier. Det tråkiga med dessa aktivt förvaltade fonder är att man tar betalt för ett arbete som man inte utför. De flesta förstår att om tio aktiva fonder skall mätas mot varandra i ett spel där slumpen dominerar kommer vi givetvis att få någon vinnare. Det investeraren måste förstå är att
    det finns ingen kontinuitet i prestationen. Förra årets vinnare kan mycket väl vara de kommande årens förlorare. En annan sak som är viktig att ta till sig är att ju större enighet det råder om en aktie desto större är övervärderingen. Investor är ett typfall. Det finns väl snart ingen bloggare som inte har detta maktbolag i sin portfölj. Bolaget handlas med rabatt. Varför då kan någon undra? Helt enkelt för att om man skall köpa ett påskägg och säljaren samtidigt erbjuder en jultomte som ingår i paketet så vill man ha rabatt på paketet. Tror att marknaden kommer att korrigera denna prissättning av Wallenbergarnas maktbolag snabbare än någon småsparare förstår.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars och tack för din kommentar!

      Absolut finns det flera aktiva förvaltare som inte gör skäl för sin lön och det är inget annat än horribelt. De har betalt för att "våga" gå emot konsensus et cetera.

      Tror du inte att Investors rabatt mer härstammar till de onoterade delarna?

      Allt gott,
      Cristofer

      Radera