fredag 30 oktober 2015

Månadsavslut

Ännu en månad har fortgått och likt historien har oktober varit starkare än såväl augusti som september. Det har varit lärorikt och intressant att följa de, minst sagt, kraftiga kurssvängningarna i portföljen. 

Under oktober har ett par inköp gjorts. Bland annat har Emerson Electric och TGS Nopec tagits in i portföljen. Om Emerson kan jag rekommendera Långsiktig investerings analys och vad gäller TGS har Värdepappret skrivit en gedigen sådan (även Långsiktig Investering samt Småbolag & Undantag har mycket matnyttigt skrivet om detta norska bolag).

Utöver dessa inköp har jag även gjort ett tredje dito: Travelers Companies Inc.(TRV). Jag hade inte läst eller hört något om detta, minst sagt, fina bolag innan Ägamintid skrev om dem på sin blogg. Därefter läste jag om dem på deras hemsida samt på Divided Mantra. Jag kommer ej gå in på för många detaljer à la en analys, dels för att det inte passar sig på tråkiga "månadsavlutsinlägg", dels då jag anser att såväl Ägamintid som Divided mantra lägger fram dem mer än väl. Därtill har Värdepappret sagt att de kommer skriva om bolaget i det nummer som släpps den 30/11. 

Det jag främst gillar med bolaget är att nästan 70 %, räknat de senaste 10 åren, av resultatet kan härledas till investeringsportföljen, som består av räntebärande papper på kort löptid. Ungefär 40 % av dessa förväntas mogna de kommande tre åren. Detta leder till den spännande frågan var räntan då kan komma stå, men då det mer står för dörren att den kommer öka/stiga/befinna sig högre kommer TRV att gynnas med sin konservativa portfölj.

Således är tre bolag intagna denna månad. Jag känner mig en aning "osäker", då jag nu har över 85 % investerat av mitt totala kapital samt att ca 20 % av dessa investeringar är i amerikanska bolag. Jag tvivlar ej på bolagen men det är ändå en otillfredsställande känsla som finns inom mig. Jag kommer ha kvar TRV men släpper inte känslan kan jag komma att släppa det, och då endast pga. att jag då  kommit fram till att jag just nu inte är mentalt mogen att ha mer än ca 1 200 000 kr investerat.

Det finns även en sorts obekväm känsla i att ha handlat mycket på en kort tid, vilket går emot många av de kriterier andra investerare har (vilka jag även försöker förhålla mig till).

Jag hade planer på att ta in Vardia och har flera gånger suttit med knappen på köp. Dock, och detta kan låta konstigt i betraktarens öron, har jag ej kunnat förmå mig att åter ta in det i min väska. Sedan sommaren, då jag drog upp mina investeringskriterier, har dessa mer och mer kommit att segmenteras och även om jag finner Vardia som en extremt fin, om än fortfarande riskfylld, investering förmådde jag ej att trycka på köpknappen. Jag tror inte att de kommer göra om samma redovisningsmisstag som tidigare och med en ny ledning samt fina förvärv såsom Espen Husstad (som direkt köpte 1 miljon aktier) borgar det väl. Dock, de går fortfarande ej i vinst samt kan jag ej släppa den förlust jag fick lida i bolaget (visst; jag valde förlusten då jag sålde).

Sedvanligt kommer här de obligatoriska månadssiffrorna. Sparkvoten förhåller sig på en jämn nivå och det känns roligt att se hur mycket pengar jag kan sätta i arbete. Denna månad landade den på 75 %, vilket är i linje med tidigare månader.
Vad beträffar utdelningar har en sådan inkommit och jag tackar NCC för en fin månadspeng på 2394 kr. Nästa månad väntas utdelningar från b.la. Atlas Copco, Johnson & Johnson och Kinder Morgan.


Då börsen gått mer plus än minus har det totala kapitalet kommit att öka och jag är för första gången över 1 400 000 kr vid ett månadsavslut! Nu hoppas jag att denna siffra är den nya ”botten” och att 1,5 miljoner kronor nås inom en inte allt för lång framtid. Dock är jag noga med att ständigt påminna mig den fina sagan om sköldpaddan och kaninen.

Hur blev din månad?5 kommentarer:

 1. Trevliga nyinköp, tyckte EMR såg intressant ut även om jag inte riktigt hade likvida att ta in dem. TRV tyckte jag utdelningen var lite klen då jag hellre ser utdelningar än massiva återköp även om det kanske är vettiga återköpsnivåer.

  Jag har också lite svårt med Vardia, påverkades mer än jag trodde av både kurs och nyheter och vill nog inte vika på att bolaget ska tjäna pengar. Då slipper man även vela över, om man borde eller inte borde köpta något vilket är ganska skönt. Även om jag tyckte det var dumt att FING bara gick upp så kändes det i torsdags väldigt gött att hålla sig utanför. Tror även att det fortfarande finns påtaglig risk för en till riktad nyemission i Vardia även om Kenny inte trodde densamma. Kommer känna mig mycket bekvämare när de börjar tjäna pengar och dela ut.

  Blir för övrigt intressant att se hur utdelningarna ser ut nästa år i jämförelse med detta, börjar närma sig svenska utdelningssäsongen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ruter och tack för din kommentar!

   Ja, jag är mycket tillfreds med dessa inköp. Vad gäller TRV:s utdelning "skaver" det lite men bolaget är gravt undervärderat samt med denna utdelningstillväxt ser jag ett "Coca-cola" framför mig, om än ej i samma summor.

   Ja, Vardia... vad ska man säga. Riktigt fint bolag men ibland kan gamla skoskav fortfarande skava trots att såret till det ytliga har läkt. Vardia och Starbreeze är två bolag jag skulle vilja trycka in kapital i, men samtidigt hålla mig undan från. Även om jag ser en stor sannolikhet i att Vardia lyckas kan jag ej köpa. Då yta jag hellre ”smällen” och köper vid en eventuell påvisad vinst (förutsatt att jag ser en underliggande och ökande värde).

   Gräm dig ej över EMR. Med tiden kommer du få alltmer kapital och om 5-10 år kommer du verkligen tillhöra de ”stora fiskarna”. Låt dig inte drabbas av hybris e.d. utan fortsätt på din inslagna väg så kommer du bli rikligt belönad (såväl bokstavligt som bildligt talat).

   Må väl och glöm ej bort det viktigaste i livet: att leva!

   /Sofokles

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Bra jobbat, du bygger sakta men säkert. Jag känner igen det där med mental mognad. Jag har själv gått igenom dessa faser och känner mig emellanåt osäker på om man är vid sina sinnens fulla bruk. Ju större portföljen blir jämför med t.ex bolån och andra poster i ekonomin känns det dock bättre och bättre. Detta i tider av positiv börs. Skulle vi få en lång nedåtgående trend så sållar vi väl agnarna från vetet här i blogosfären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Xperimentinvest

   Tack för ditt beröm!
   Kul/nyttigt att höra att det finan fler som känner och har känt detsamma som jag ang. investerat kapital. Jag håller med dig ang. om att man ibland undrar om man verkligen är vid sina sinnes fulla bruk. Jag satt länge denna vecka och velade med flera olika tankar såsom ; ”du har redan EXTREMT mycket investerat, varför ”måste” du investera i ytterligare ett bolag”, ”tänk dig för nu, det börjar bli mycket av allt ditt kapital” etc.

   Jag hoppas att jag tar mig ur denna osäkerhet och kan fortsätta!

   Skulle vi få en nedgång hoppas jag att jag tillhör vetet =)

   Ännu en gång; tack att du tog dig tid att läsa samt kommentera.

   /Sofokles

   Radera