fredag 3 maj 2019

Berkshires stämma & Kraft Heinz Co.

Den fjärde maj, som för övrigt är "Star-Wars-Dagen", är det dags för Berkshires stämma och likt alltid, eller i alla fall de senaste 10-15 åren, kommer den följas av hundratusentals intresserade och nyfikna investerare. 

Jag kommer inte se hela stämman, som börjar kl 15:45 svensk tid, men kommer försöka att se den första timman via Yahoos Finance, som sänder live via denna länk. Min förhoppning är att det under stämman kommer att komma intressanta frågor, men ännu intressantare svar kring Kraft Heinz Company (KHC), men också den potentiellt nya affären som läckte ut i veckan: Berkshires investering på 10 miljarder USD i Occidental Petroleum.

Igår, torsdag, länkade Volatis ordförande, Patrik Wahlén, till en mycket intressant tillika välskriven artikel i Wall Street Journal, som lyfter fram hur Buffett och Munger länge har letat efter "en elefant" och att denna nu kan ha uppenbarat sig. Intressant är att de väljer att ta en relativt stor position i ett olje- och gasbolag under dessa tider, då miljö, elektricitet, vind-, sol- och vattenkraft är "det nya svarta". Förvisso skall tilläggas att Occidental även satsar på förnyelsebar och grön el, men inte i det omfång som får miljöaktivister att hoppa högt och kasta sina huvudbonader i luften.

Beträffande KHC är bolaget just nu mycket intressant och jag är fortfarande kluven till om jag skall ta en position. För cirka ett sex månader sedan skrev jag denna analys och sedan dess har det gått mer utför än uppför för bolaget. Den senaste rapporten, från 21 april, ger få anledningar till leende. Försäljningstillväxten var enbart 1 % och en VPA på - 10,34 %. Som om detta ej vore nog skrevs värdet på  märkena/produkterna ned med hiskliga 15 miljarder USD och därtill sänktes utdelningen med 36 %, vilket ändå måste betraktas, givet situationen, som bra och sunt av ledningen. Marknaden straffade aktien med en nedgång på lite mer än 27 % på rapportdagen.

Källa: Avanza
Sedan dess har lite mer vatten flutit under bron och en ny VD har tillträtt - Miguel Patricio. Denne har en gedigen erfarenhet från flera olika bolag och bedöms vara en person som kan lyckas vända bolaget till att återfå sin tappade glans. Dock skall mycket till och KHC måste börja sälja av flera av sina delområden/varumärken för att lyckas. Just nu tyngs bolaget av en enorm skuld på 4,37/Ebita, vilket är att betrakta som j****t högt, på ren och skär bondsvenska. 

Ytterligare att ta med i diskussionen kring KHC är det faktum att det tycks råda lite missämja mellan 3G Capital och Berkshire, varav förstnämnde har sålt av delar av sitt innehav. Buffett har offentligt erkänt att köpet av Kraft, och med det sammanslagningen till Kraft Heinz Company, var ett misstag, eller i alla fall den prissumma som betalades. Kommer vi få se att Berkshire går emot sitt uttalande att inte utöka sitt befintliga innehav ifall 3G kommer att fortsätta att sälja? 


Källa: Börsdata
Utöver detta kommer det under stämman troligtvis blir frågor om successionen och när Buffett och hans vapenbroder, Charlie Munger, kommer ämnar att trappa ned. I sitt årliga brev trampar han kring den heta gröten, men är smart och klok nog att inte säga för mycket.

Buffett är en förebild för många och även för mig. Dock är jag noga med att se honom som en lärare och hans teori som ett ramverk, men går med vetskapen om att att aldrig låta honom bli min mästare. Obi-Wan var lärare till Luke, liksom Yoda. Kejsaren var Anakins mästare - vi vet alla hur det slutade... May the fourth be with you!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar