onsdag 24 juli 2019

Banker och kryptovalutor


Under sommaren har jag sett och följt diverse trådar på såväl twitter som i diverse forum om hur krypotvalutor kommer att ersätta den valuta som vi idag använder. Facebook ämnar införa Libra, Tencent och deras WeChat har redan ett integreratbetalningssystem och därutöver finns bitcoin och andra, mindre kända, kryptovalutor.

I hela världen sliter just nu såväl bankernas högsta höns som politiker i sina peruker och frågar sig själv hur detta skall stävjas, eller i bästa fall kontrolleras till allas, men framför allt deras egen, fördel och vinst. Ett exempel på detta är det hot om böter för bara utvecklandet av en kryptovaluta som demokraterna i USA kommunicerade den 15 juli.

"[...]där ägodelar var lika eftertraktat som att Ulla Andersson skulle bli finansminister[...]"

För att förstå valuta måste vi gå till grunden vad pengar är. De är ett påhitt. Ja, de är ett rent och skärt påhitt som är kopplad till en tro. En tro på att dessa papperssedlar och mynt är ekvivalenta med t.ex. en Coca-Colaburk, eller en Tesla model S. Det som binder samman människor är en tro, en gemensam föreställning om ett eller flera fenomen och föreställningar. ”Men”, tänker du. ”Detta är ju religion!”. Korrekt – det är exakt vad det är. Definitionen på religion är ”… en kulturyttring som inte låter sig infångas under någon generellt accepterad, heltäckande definition” (ne.se). I den riktiga och sanna definitionen finns ingenting om en Gud eller ett större väsen, utan detta är teologi (polyteism eller monoteism).

Så, för att återgå till valuta och pengar. Människan gick från att vara nomader på savannen för cirka 30 000 år sedan, där ägodelar var lika eftertraktat som att Ulla Andersson skulle bli finansminister, och således var det byteshandel som nyttjades. I takt med att människan lärde sig konstbevattning och jordbruk kom hon att bli bofast. Jordbruk ledde till att vissa fick mer skörd än andra, vilket de kunde sälja. Fortfarande rådde främst byteshandel, men nu började det bli möjligt att via egendomar och ägande få status (förr var det status utifrån förmåga att försvara, jaga, leta föda, vara vägvisare et cetera). För att visa sin status blev det vanligt att de som hade en stor avkastning på sitt jordbruk, eller sina djur, kunde köpa inredning, slavar som skötte de mest basala sysslorna, större hus och marker och så vidare. Betalningen skedde oftast i form av mat och säd, dvs. idkades en sorts byteshandel.

I takt med tidens gång kom valutor att skapas, med allt från snäckskal till kakaobönor och mynt av silver och guld. Vad dessa hade gemensamt var att deras värde delades av alla som var delaktiga i samhället – de hade en gemensam tro om att X kakaobönor var ekvivalent med en mula eller dylikt. Det fungerade för att alla trodde på det. Idag skulle du nog skratta ifall någon erbjöd dig 10 kilo kakaobönor för din nyinköpta Tesla, men vad är det som säger att människor inom 100 år inte kommer göra detsamma åt oss? "Papperslappar!? Haha, ja de var inte kloka de där romarna... förlåt, människorna".

I takt med imperier och globalisering (ja, jag använder verkligen de breda penseldragen), kom pengar som vi idag känner dem att bli alltmer accepterat som den värdsliga valutan. Sedan det första myntet hade även banker, och andra finansiella institut, kommit att uppstå och för dem var det essentiellt att tron på valutan kvarstod, för den dagen som några skulle stå vid ICA:s kassa och vägra betala 10 kr för ICA Basics Mozzarella, då de ansåg att den enbart var värd 1 krona, max, skulle det bli problem.

Likaså visste, och än idag vet, de att tron till valutan är ”a och o” för deras existens och när nu nya valutor börjar att blomma upp likt maskrosor, är institutioner såklart rädda, för de är inte ansvariga för dess tillkomst tillika tillväxt. Om jordens befolkning skulle få en större tro till de nya valutorna, såsom bitcoin, skulle bankerna förlora det fundament som gör att de flyter och ett besök hos Titanic skulle vara nära förestående.


"[...]ha popcornen klara att poppas och de gamla hederliga 3D-glasögonen á la tidigt 1990-tal klara[...]"

Det vi idag ser från ECB, FED och andra stora finansiella institutioner är en rädsla för att tron på den gemensamma valutan – aka. ”pengar” – skall tappa i värde. Om detta skulle bli en sanning kommer det bli en sorts anarki med och på valutamarknaderna innan en sorts stagnation och normalisering skulle kunna skönjas.

Bankerna vet att de nya valutorna är bättre, säkrare och mer anpassade efter den teknologiska värld som vi lever i - och rör oss mot, men de vet vikten av att resan från de gamla mynten och sedlarna måste ske kontrollerat och med största säkerhet. Således kommer vi få se stora och kraftiga utlåtanden från ovan nämnda de kommande åren om riskerna med kryptovalutor, för om du ger pöbeln en smula, kommer den snart att inte bara kräva hela kakan, utan även bagaren.

Således kan vi alla se till att ha popcornen klara att poppas och de gamla hederliga 3D-glasögonen á la tidigt 1990-tal klara för det spektakel vi komma se. 

2 kommentarer:

  1. Bla bla bla och ingen punch line...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym och tack för din kommentar.

      Syftar du på din egen kommentar gällande "ingen punch [sic!] line"?

      I övrigt syftade inlägget inte att leverera en sådan, men en viss kan skådas i att "...Således kommer vi få se stora och kraftiga utlåtanden från ovan nämnda de kommande åren om riskerna med kryptovalutor..."

      Jag önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera