fredag 19 juli 2019

Iron Mountain - vad är det som lockar?


En direktavkastning på cirka 8 % låter nog lockande, vilket nog är en stor anledning till att jag har sett att allt fler väljer att ta in Iron Mountain i sin portfölj. Jag håller med – 8 % är lockande, men vad som inte är det är en utdelningsandel på 191 %, en Vinst/FCF på -3588 % och en utdelning/FCF på -6851 %. Oavsett hur jag räknar och försöker att finna något positivt som talar för att bolaget kommer att fortsätta sin utdelningstrend, lyckas jag inte.
Iron Mountain Incorporated är ett globalt företag med fokus på förvaring, skydd och hantering av information och tillgångar. Organisationer över hela världen förlitar sig på att bolaget hanterar och förvarar deras information och tillgångar på ett säkert och tryggt sätt. Tusentals lokala företag arbetar med IRM, däribland en majoritet av alla FORTUNE-1000-bolagen. Från kritisk affärsinformation till geologiska prover, konstverk och originalinspelningar av välkända artister – oavsett om det är kreti eller pleti kan kunderna lita på att järnberget skyddar deras tillgångar och hjälper dem att förverkliga dess potential.

Iron Mountains lösning
IRM hjälper sina kunder att reducera kostnader, efterleva lagar och bestämmelser, hantera risker och nyttja värdet i sin information. Lösningarna innefattar förvaring av information och andra viktiga tillgångar, fysisk dokumenthanteringdatahantering samt digitala informationshanteringstjänster.

Iron Mountain förvarar och hanterar, sedan grundandet 1951, affärskritiska dokument, backup-band, elektronisk information, medicinska journaler samt andra typer av värdefull information.

Mission och vision
Bolagets vision är att vara den säkraste och pålitligaste leverantören när det kommer till skydd av sina kunders information och tillgångar, samt i nära samarbete med dessa hjälpa dem att hantera nuvarande och framtida komplexitet och risker genom att förstå, skydda och optimera det som betyder mest.

Tankar om bolaget
Höga utdelningar är bra, men bara om det företag som levererar dem har förmågan att betala dem konsekvent. Detta är essentiellt för mig som främst applicerar en utdelningsfixerad investeringsstrategi. Detta – utdelningsandel - är en av flera punkter som jag går igenom innan en investering, och det skall mycket, mycket till för att ett bolag skall få hamna i min portfölj då risken för en brytning mot utdelningstrenden är närvarande. På denna punkt fallerar IRM.

Bolaget är strukturerat som REIT, vilket innebär att 90 procent eller mer av dess inkomst måste betalas ut som utdelning (detta ger skattemässiga fördelar för bolaget). Mellan 2019 och 2020 har Iron Mountains ledning satt upp ett mål att generera 30 % av sin totala försäljning från sina "tillväxtmöjligheter", som i första hand utgörs av sin växande datalagringstjänst.


Visserligen hade bolaget inte det bästa kvartalet under årets första tre månader, då intäkterna ökade mindre än 1 % och VD William Meaney pekade på "tillfälliga högre arbetskraftskostnader i våra nordamerikanska företag", vilket ledde till att Iron Mountains justerade EBITA-resultat minskade med 5,4 % jämfört med Q1.

Emellertid sade företaget att kostnaderna skulle vända och bli mindre senare i år, vilket gör att helårsprognosen lämnas oförändrad.


Det finns två problem med Iron Mountain: en relativt stor skuldbelastning och sakta nedgång i efterfrågan på mogna marknader, där allt mer övergår till det digitala. På skuldfronten är ledningen medveten om frågan och arbetar för att trimma hävstångseffekten.

"”AFFO was $193.4 million for the first quarter compared with $221.5 million in the first quarter of 2018, a decrease of 12.7%.” (Q1)


Vad gäller efterfrågan är problemet komplicerat. Medan den långsiktiga efterfrågan på utvecklade marknader sannolikt kommer att falla, tenderar allt som lagras att hålla sig kvar länge. Till exempel är hälften av lådorna som Iron Mountain förvarar fortfarande kvar efter 15 år. Följaktligen är alltså en långsam avgång sannolikt normen kommande år. Dock växer efterfrågan på marknader runt om i världen som inte är så utvecklade som USA. Det är ett område där IRM expanderar sin närvaro för att kompensera inhemska nedgångar. Det driver också in i den digitala tiden (datacenter) för att säkerställa sin långsiktiga framtid. Som en redan betrodd partner hoppas de kunna göra solida inbrytningar i nya digitala områden som kräver den typ av säkerhet som Iron Mountain är känt för.


Finanser
Hur ser finanserna ut? Jag gav en liten teaser i inläggets början, men ämnar här ge något lite mera matnyttigt. Om inget annat anges är de siffror som ryms inom parenteser det tioåriga genomsnittet och all fakta är tagen från Börsdata samt årsrapporter.

Bolaget handlas till P/E 24 (40) och har ett PEG-tal på 0,25 (-0,6). Resultatet för ”allt skit”, som en viss Munger skall ha sagt, ligger på 12,34 (12,3), medan EV/EBIT hamnar på 22,89 (21,6).

Beträffande skuld ser det dystert ut:

Utdelning är för mig viktigt och i inledningen till detta inlägg redovisade jag hur det fria kassaflödet et cetera såg ut, men ger här en liten påminnelse, med tillägget om det tioåriga genomsnittet inom parantes: ”är en utdelningsandel på 191 %, en Vinst/FCF på -3588 % och en utdelning/FCF (-297 %) på -6851 % (-591 %)”.

Utdelningstillväxt

12 månader

3 år

5 år

7 år

10 år

5,36 %

6,13 %

11,01 %

14,51 %

-

 

Utdelningsandelens tillväxt

12 månader

3 år

5 år

7 år

10 år

-46,7 %

-26,9 %

15,7 %

10,2 %

-

 

Utdelningshistorik


Ibland säger en bild mer än tusen ord och nedan bilder torde således åtminstone säga det tredubbla.




Jag kan förstå att utdelningshistoriken lockar, men utöver detta har jag svårt att finna något tilltalande. Missar jag något? Är riskerna som jag ser dem inte lika överhängande som många analytiker gör gällande? 




5 kommentarer:

  1. Du ser på fel saker. Med REIT-bolag bör man se på deras AFFO och FFO resultat istället för vanliga resultat. Detta p.g.a stora avksrivningar på byggnader allmänt gentemot vad byggnaden är verkligen värd. Dessutom har de flesta fastighetsbolag/REITS relativt hög belåningsgrad som också begränsar resultatet. Dessa två orsaker gör att det normala resultatet blir missvisande och inte visar deras verkliga förtjäningsförmåga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tusen tack för kommentar!

      Jag saxar detta från Simply-Wallstreet:

      "Robust financial health can be measured using a common metric in the REIT investing world, FFO-to-debt. The calculation roughly estimates how long it will take for IRM to repay debt on its balance sheet, which gives us insight into how much risk is associated with having that level of debt on its books. With a ratio of 10.28%, the credit rating agency Standard & Poor would consider this as aggressive risk. This would take IRM 10 years to pay off using just operating income, which is a long time, and risk increases with time. But realistically, companies have many levers to pull in order to pay back their debt, beyond operating income alone.

      I also look at IRM’s interest coverage ratio, which demonstrates how many times its earnings can cover its yearly interest expense. This is similar to the concept above, but looks at the upcoming obligations. The ratio is typically calculated using EBIT, but for a REIT stock, it’s better to use FFO divided by net interest. With an interest coverage ratio of 2x, IRM is not generating an appropriate amount of cash from its borrowings. Typically, a ratio of greater than 3x is seen as safe."

      Tycker du inte att såväl AFFO som FFO är för svängiga och instabila? Speciellt givet den höga skulden? Utan att äga någon REIT och ej heller insatt i marknaden på ett övergripande plan tycker jag ändå det ser riskabelt ut?

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
    2. Min kommentar var mera allmän. Gällande IRM får väl ändå sägas att det är ett okej bolag men riskfyllt. Troligtvis går bolaget en trög död tillmötes. Frågan som uppstår är vad vill du betala för ett bolag som betalar ut nästan hela deras justerade resultat ut som dividender och som har noll eller negativ tillväxt. Personligen vill jag ha det betydligt billigare än nu om jag ska köpa IRM.

      Radera
  2. Hej Sofokles, kul att du kikar på IRM. Jag har hittills avstått då de är väldigt annorlunda vs andra REIT. Analytiker kåren är lika splittrad. I förra veckan kom det dels starkt köp 38 USD, dagen efter annan firma sälj 25 USD. Så det är verkligen två olika syner på bolaget. Det som knepigt med IRM är att de har stora personalkostnader för service delen, man har även en del beroende av priser på papper etc. För min egen del så avstår jag då de är väldigt svåra att analysera och få ett bra grepp om dem. Utgår att de i slutändan vill konvertera samtliga kunder digitalt. Vad innebär det i form av intäkter vs idag resp minskade pers kostnader? Jag vet inte.

    Om du är intresserad så lyssna gärna in på podden marketplace roundtable #41, REIT analytikern B Thomas ser just IRM som det mest missförstådda bolaget i REIT landskapet, och det starkaste köpet. Han är kunnig och relativt konservativ skulle jag vilja säga.

    En annan intressant sak han nämner är att IRM dels äger fastigheter men även själva leasar av andra, vilket inte är helt vanligt om man nu är en REIT. Jag utgår från att de normalt äger fastigheter av olika slag.

    Lycka till!

    Mvh P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej P och tack för din kommentar!

      Jag har ej lyssnat på denna podd och tackar för tipset!

      Ja, IRM är verkligen en sorts vattendelare, men skulle det bara bli den minsta lilla kris med räntor, eller dylikt, ligger detta bolag på förstaplatsen att nödgas skära i kostnader, sänka såväl VPA som utdelning och så vidare. Jag tycker mig inte kunna se en tillstymmelse till någon sorts marginal/buffertgräns.

      Tack för återkommande besök och kommentarer!

      /Sofokles

      Radera