fredag 26 juli 2019

Lagen om attraktion


Jag tror på tankens kraft. Jag tror på att jag kan använda mig av mina tankar för att skapa mig en sådan bra vardag, tid och liv som möjligt. Jag inte bara tror, utan vet, att med detta förfarande kommer jag fortsätta att utvecklas som människa. Jag trodde och tänkte positiva tankar om att jag skulle klara min magister i pedagogik, och samma gäller angående min kommande bok om börspsykologi. Hur gick det? Min magister tog jag juni 2018 och i juli 2020 siktar jag på en master. Gällande boken skrevs ett kontrakt med ett förlag under senvåren innevarande år. 

Faktum är att cirka 2 % av alla de manus som skickas in till förlag kommer igenom förlagens ögon och slutligen blir publicerade. Med de oddsen är det inte så lockande att ens försöka. Emellertid trodde jag på mig själv och jag lät inga tankar såsom ”ingen idé”, ”du klarar det inte”, ”varför ens bry sig” regera, utan jag fokuserade på tankar som sade raka motsatsen.

Tankar är ett mycket intressant fenomen och är en av de få ting som skiljer oss från andra djur. Med tankens kraft har vi inte bara skapat den värld vi idag lever och vistas i, utan vi har även lyckats med bedrifter som människor för 1000 år sedan skulle se som omöjliga.

Jag har tidigare skrivit och berättat om att jag hade en mycket besvärlig och kämpig tid som gymnasieelev under tidigt 2000-tal. På grund av en skada i mitt knä kom en mycket olycklig händelsekedja att startas, vilken kom att  mynna ut i psykologkontakt, tankar och känslor som enbart bringade tvivel och osäkerhet, dvs. destruktivitet. Med stöd av nära och kära, samt en, från någonstans djupt inom mig rotad, ”jävlar anamma”, lyckades jag inte bara med att ta mig ur denna situation, utan efter min resa var jag tusenfaldigt starkare i mig själv. Tidigare hade jag haft en mycket låg självkänsla (dock ett stort självförtroende), som bottnat i prestation och bekräftelse. Nu var jag stark i mig själv och jag lät inga tankar som sade annat ges något spelrum. Det kan låta konstigt, ja till och med hemskt, men jag lärde mig att älska mig själv.

"[...]vilket är den tuffa biten beträffande psykologi[...]"

Under den tid som hittills har varit den mest krävande i mitt liv kom mitt intresse för psykologi att etableras och växa - och det explosionsartat! Jag läste, lyssnade till och tittade på allt om hur hjärnan fungerar, varför X inträffar vid Z, varför man gör si, men inte så et cetera. Jag sökte – och jag fann. Dock insåg jag, relativt snabbt, att det inte bara var ”finna” som krävdes, utan att det även erfordrades att kunna applicera, vilket är den tuffa biten beträffande psykologi.

Det tog tid, men med stöd, hjälp och ovan nämnda ”jävlar anamma” lyckades jag att implementera ett mindset som inte bara var dynamiskt, utan som alltid arbetade aktivt med att fokusera på goda, positiva och snälla tankar. Varför är detta viktigt? Varför är det viktigt att aktivt jobba med att alltid skapa, fokusera och bibehålla positiva tankar?

Svaret är lagen om attraktion, eller attraktionslagen som den även är känd som. Föreställ dig en tanke som en magnet. Vad gör magneter? Jo, de attraherar saker av samma skrot och korn, vilket är exakt vad tankar gör. Det är så synligt då du blir uppmärksam på det. Dagar då du känner dig lite ”nere” (känslor är en förlängning av tankar, men det tar vi i ett annat inlägg) har du kanske en negativ tanke som säger ”Jävla skitväder”. Då du inte aktivt fokuserar på att istället rikta ditt fokus på positiva tankar, såsom att du lever, har mat på bordet, en varm dusch, en underbar bättre hälft et cetera, kommer den att dra till sig andra negativa tankar. ”Tro f*n att det bara skall serveras vegetarisk kost på denna restaurang just idag”, ”Och ikväll så är det tvättstuga, såklart...”, ”Tisdag... min tur att både lämna och hämta på dagis. Fan-bloody-tastic”, ”Vad sa du, älskling? Bjuda hem din mor och far på middag på söndag då det även är Super Bowl? Vad jag tänker om det!?”.

Som du märker läggs fokus på sådant som inte ger dig ett dugg av energi, kraft och glädje, utan alla dessa tankar är enbart negativa och destruktiva, likväl väljer du att lägga tid och energi på dem och etablerar en negativ spiral. Varför? Jag skulle kunna avslöja svaret, men låter dig suga på den karamellen själv ett tag.

"[...]kring 3 miljoner som tankarna om att få kapitalet att växa istället övergick till en rädsla att förlora det[...]"

Varför skriver jag om detta på en ekonomiblogg? Vad har detta med investeringar att göra? Faktum är att det har allt med detta att göra, för tankar finns med oss twenty-four-seven oavsett ämne, sfär och segment.

För cirka 1 år sedan såg jag en kär vän diskutera en fråga på twitter gällande om när tankarna övergick från att bygga ett kapital till en rädsla att förlora det, och denna summa var kring 3 miljoner. Vad är det som händer inne i hjärnan då? Jo, det som händer är ett urtanken – den som leder till känslan ”rädsla” – drar till sig mer tankar av samma sort (magnet). Istället för möjligheter och öppningar, fokuseras istället tankar som leder till en aversion tillika rädsla. Enda sättet att klara av detta är att aktivt, vilket kräver en ansträngning, bearbeta och fokusera på positiva tankar. Det kommer att vara kämpigt och ta ett tag, men gå med vetskapen om att attraktionslagen kommer att vinna.

Om du har tankar som skapar känslor om rädsla, kommer du mer se hinder och motstånd än möjligheter och öppningar. Om du har en rädsla att förlora det kapital som du förvaltar, är sannolikheten stor att du också kommer att prestera därefter, dvs. mycket liten tillväxt (men förhoppningsvis en begränsad nedsida). Förvisso behöver detta inte vara negativt, men om du har som ambition att under många år framöver få ditt kapital att växa måste du fokusera på tankar som möjliggör och erbjuder tillväxt, såväl bildligt som bokstavligt talat.

Tror du att Tiger Woods gick och tänkte tillika fokuserade på negativa tankar som sade att han aldrig skulle vinna US Masters? Att Buffett lät tankar som sade ”du suger som investerare. Se bara hur det gick med det där skitbolaget Berkshire som du köpte. Snyggt jobbat. Verkligen...” ockupera hans psyke? Att Steve Jobs, Bill Gates m.fl. lät tankar som sade att de aldrig skulle lyckas få härska likt orcher från Mordor? Nej – alla av ovan valde att fokusera på positiva och konstruktiva tankar och vad hände? De lyckades. Tankarna attraherade lyckanden. De som tror att de kommer att lyckas kommer med större sannolikhet än de som inte tror detta, göra det. Lagen om attraktion går inte undfly, utan den är för alltid gällande oavsett svär.

Vem tror du är mest produktiv och positiv av de som både drabbades av en morgon med en trasig dusch, beskt kaffe och punktering(?)– den som lät tankarna på detta, men andra negativa sådan, såsom eftermiddagens möte med såväl chef som de jobbiga kunderna, eller den som accepterade morgonens mindre uppskattade händelser, men istället valde att rikta sina tankar och med det sitt fokus på positiva tankar, såsom att det förvisso var ett sent möte idag, men att denne därefter skulle på en härlig middag med den bättre hälften och därefter skulle de gå på bio och att det redan i morgon var fredag och med det helg?

Du kan säkert komma på i vilka olika segment tillika sfärer du kan använda dig av detta, men får jag ge ett litet råd(?) – stanna inte bara vid ”kan använda dig”, utan ”använd” och utvecklas.

7 kommentarer:

 1. Det är väl gott och väl att tänka positivt. På aktiemarknaden är det andra egenskaper som premieras. Att man är disciplinerad och oftast är nöjd med att göra ingenting. Lat och tillbakalutad som Buffett uttryckte det. När Buffett gjorde de stora pengarna på marknaden 1974 hade han haft miljontals dollar på kontot och inte gjort någonting på tre år. Sedan öppnade sig plötsligt ett tillfälle.

  Läste en intervju med Paul Tudor Jones han konstaterade. Don't be a hero. Don't have an ego. Don't ever feel that you are very good. När en person med hög begåvning och massor av energi skall börja investera brukar det vara fara och färde. Aktiemarknaden är ett ställe där man inte har någon större användning av dessa egenskaper. Jag tror att det är mycket viktigare att vara disciplinerad och framför allt känn dig själv. Har man en dålig första serve är det meningslöst att rusa fram till nätet. Sedan håller jag med om att jag tror oxå att det går en gräns vid cirka tre miljoner. Investerandet blir något annat än att sitta och dribbla med någon liten portfölj på 50000kr.

  Mvh

  Lars


  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med Lars

   Visst är det bra med positiva tankar, men de kan inte göra underverk, inte ens med aktieinvesteringar....

   Att förlora kapital på aktier är ganska enkelt. Ta stora risker och fatta felaktiga beslut, sen är det bara att vänta. Då kommer hela kapitalet (3 miljoner??) att försvinna helt av sig självt.
   ...och då hjälper inga positiva tankar alls....

   Men det är naturligtvis bättre att se värden från en positiv utgångspunkt, även om det inte automatiskt leder till bättre aktieinvesteringar....

   Besser

   Radera
  2. Det där men penninggräns är ett intressant psykologiskt problem. Faktum är att man bör arbeta med sin mentala gräns för hur mycket pengar man anser att man är värd. För det finns något som heter självsabotage, och därför måste man arbeta upp summan högre och högre rent mentalt.
   Du är inne på ngt intressant och betydelsefullt i denna artikel för övrigt. Viktiga ting.
   Mvh investera-pengar.blogspot.se

   Radera
 2. Två skolor har stått emot varandra här. Personlighetsetiken och karaktärsetiken. Personlighetsetiken kännetecknas av positiva tankar påverkanstekniker,trix för att få det sociala samspelet att fungera bättre. Vet inte hur många konstiga kick-offs jag var på innan jag kunde sluta lönearbetet.Här var det personlighetsetiken som gällde. Karaktärsetiken kännetecknas av att man ger och håller löften till sig själv. Man arbetar med sin disciplin och försöker lära känna sig själv och sina svagheter. I mitt investerande arbetar jag nästan helt med mig själv och mina svagheter.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars och Besser och tack för era svar och er feedback.

   Jag håller med er i allt som ni skriver och även jag kan se att ett förfarande/tänk/mindset inte per automatik kan föras över till ett annat segment och sedan fungera lika bra. Emellertid finns, som så mycket annat, vinster att finna så länge personen i fråga förmår att se allt från ett metakognitivt perspektiv. Det är inte lätt och förutom erfarenhet av livet, tidigare minor, men även framgångar, et cetera därtill sådant som går att läsa sig till tror jag att man alltid skall ha ett positivt förhållningssätt till att testa, om än sakta/försiktigt, för vem vet om det nya inte är bättre?

   Tack för era uppskattade återbesök tillika kommentarer.

   Önskar er en underfredag tillika helg.

   /Sofokles

   Radera
 3. Läste Marcus Hernhags recension av Alexander Pärleros bok Framgångsboken. Det finns tydligen ett behov av att köpa en handbok i konsten att bli framgångsrik.Signaturen Johan i kommentatorsfältet konstaterar"Utan att ha läst boken, vilket jag inte heller kommer göra,så gissar jag att den enda som blir framgångsrik av den här boken är författaren själv". Tror jag oxå.

  Själv läser jag aldrig böcker av typen Den enkla vägen att lyckas med aktier eller Bli rik i hängmattan. Tron och tanken att alla kan bli framgångsrika leder ofta bara till besvikelse som signaturen Johan så riktigt skriver. Tron att man kan köpa handböcker i konsten att lyckas när man som många knappt orkar med sig själv är falsk.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars och tack för denna följdkommentar!

   Även om de är få, finns det de som faktiskt klarar av att inte bara läsa en självhjälpsbok, utan även att implementera innehållet på/till sig själva. Det som är tragiskt är dock alla de som köper bok efter bok och tror att bara det faktum skall hjälpa dem. Det blir lite som att köpa ett gymkort men aldrig använda det...

   Var är mänskligheten på väg?

   Önskar dig en skön söndag!

   /Sofokles

   Radera