torsdag 18 juli 2019

IBM:s andra kvartal & samarbete med AT&T


International Business Machines, aka. "IBM", andra kvartalsrapport var den sista att inte inkludera något bidrag från Red Hat, ett förvärv som blev klart tidigare denna julimånad. Enligt kommunikation kommer Red Hat att ge IBM en omsättningsökning från och med det tredje kvartalet.

De extra inkomsterna behövs, och det mycket. IBM:s försäljning var svagare än väntat under andra kvartalet, drivet av valuta, en åldrande mainframe-produktcykel och svaghet inom segmentet ”globalt teknologitjänster”. Intäkterna växte på högvärdesområden, vilket bidrog till att driva upp bruttomarginalen och vinst per aktie, men det var inte tillräckligt för att förhindra en annan intäktsminskning.

IBM redovisade intäkter från andra kvartalet på 19,16 miljarder USD, en minskning med 4,2 % från året innan och 40 miljoner dollar under analytikernas estimat. Justerat för valuta hade intäkterna ”bara” minskat med 1,6 %.

Cloud-intäkterna, som spänner över flera rapporteringssegment, uppgick till 19,5 miljarder USD de senaste 12 månaderna, en ökning med 5 % YoY. Vid valutajustering var ökningen 8 %. Några av IBM:s hårdvaruintäkter räknas som molnintäkter, så en minskning av hårdvaruintäkter minskade således även molntillväxten.

IBM ökade intäkterna i sina två segment med högre marginal, medan intäkterna sjönk i segmenten med lägre marginalgrupper:

Område/Segment
Vinst
Förändring (YoY)
Bruttomarginal
Cloud and cognitive software

$5,6 miljarder
5 %
32 %
Global business services

$4,2 miljarder
3 %
7,1 %
Global technology services

$6,8 miljarder
4 %
3,3 %
Systems

$1,8 miljarder
18 %
3,2 %


Inom segmentet ”cloud and cognitive software” ökade intäkterna för moln och dataplattformar med 7 %, cognitive applicationsrevenue ökade med 5 % och intäkterna för transaktionsbehandlingsplattformar (vilket jag skrev om i det senaste inlägget om IBM) ökade med 4 %. Inom segmentet ”Global technology services” ledde tillväxten till en ökning med 5 % av konsultintäkterna.

Nedgången i systemintäkter berodde på en minskning med 41 % av vinsten från mainframe och en minskning om 21 % av lagringsintäkterna. Mainframesvagheten var väntad, eftersom den senaste stora iterationen lanserades för ungefär två år sedan. Den enda delen av systemssegmentet som växte var Power Systems, som åtnjöt en intäktsökning på 3 %.

Justerat steg bruttomarginalen med 1 procentenhet YoY till 47,4 %, medan marginalen före skatt sjönk 0,3 procentenheter till 16,6 %. Justerad VPA ökade med 3 % till 3,17 dollar, vilket slog analytikernas förväntningar med 0,09 dollar. Återköp av aktier är den största orsaken till detta.

Under natten har flera analytiker kommit med sina utlåtanden. Bland annat har BMO höjt sin riktkurs till $157 (155) med upprepning av ”market perform”, vilket även är gällande från Evercore ISI, som höjer från $150 till $160 med en upprepning om ”market outperform”.

Att addera sedan mitt senaste inlägg är att IBM har tecknat ett avtal med AT&T, ett avtal som säjs vara värt flera, flera miljarder USD. Att tillägga är att AT&T även har tecknat ett liknande avtal (i brist på bättre ord) med Microsoft, IBM:s ärkefiende. Nedan är ett bra filmklipp från CNBC med Jim Cramer.

Jag tycker fortfarande att det finns faktorer som talar för att det finns en uppsida i bolaget, men risken bedöms som hög. Således fortsätter kluvenheten, men jag har ändå valt att ta en liten position, som mer är att betrakta som bevakningsposition, så att säga "buy to build". Skulle fakta framkomma som gör att min tes fallerar kommer jag inte tveka att sälja. Detta innehav bör tills vidare inte ses som ett "buy & hold".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar