fredag 5 april 2024

Yara - producent av gödnings- och kemikalieprodukter mot högre höjder?

 Det sägs att efter regn kommer solsken och detta är något som bör ses som sannolikt i fallet rörande ett av världens ledande bolag inom konstgödsel – norska Yara. 2023 var allt annat än en rolig upplevelse för aktieägarna, men framgent tycker jag det finns faktorer som talar för muntrare tongångar.

Yara International
Trots att Yara International bara har existerat sedan 2004 är verksamhetens historia än längre, då den tidigare ingått i Norsk Hydro. Faktum är att dess historia sträcker sig så långt tillbaka som 1905 och firar således snart 120 år. 

Den norska koncernen är en producent av gödnings- och kemikalieprodukter. Bolaget framställer nitrat, kaliumnitrat, ammoniak och NPK (nitrogen, fosfor och kalium) och levererar produkterna till kunder verksamma inom jordbrukssektorn. Således är de tämligen konjunkturkänsliga, men också känsliga för större, makroekonomiska händelser såsom det krig som startade i februari 2022 mellan Ryssland och Ukraina.

Största ägare är den norska staten, som äger cirka 42 % av såväl röster som kapital, och när såväl styrelse som ledning studeras finner vi ett högst blandat insynsägande. Svein Tore Holsether, vd sedan 2015, äger cirka 58 000 aktier, medan ordförande Trond Berger bara äger 3000 stycken. Den låga siffran är dock högre relativt tre av de elva styrelseledamöterna, där insynsägandet är obefintligt.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en god och avkopplande helg!

/Cristofer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar