fredag 10 oktober 2014

Att våga eller inte våga

Jag har länge suttit med tanken att vänta tills "raset" inträffar och då satsa på aktier som, enligt mig, är stabila över tid och kan generera såväl en fin utdelning som avkastning. Nu börjar världens börser sjunka allt mer och frågan är om vi verkligen ser "det" raset eller om det bara är en kort, tillfällig och i längden knappt märkbar, nedgång. Oavsett anser jag att nu är tid att agera. Vad och varför ska då inhandlas? Jag har en stor bevakningslista, delvis baserad på Lundaluppens (må han vila i frid) bevakningslista.

De första företag jag ämnar köpa är Mekonomen, som visar på fint kassaflöde och kan anses som ett stabilt och välskött bolag. Förvisso har de problem att få fin utveckling i Danmark, men detta tycks vara något som många bolag tycks ha, oavsett bransch (för de som är intresserade; se Vardia samt Protector, två försäkringsbolag som är mycket fina, vars verksamheter utvecklas väl i Sverige och Norge men inte i Danmark). det andra bolaget jag ämnar köpa är Protector. Om detta bolag finns inte så mycket att säga, då det mesta redan sagts av en majoritet av dagens bloggare, b.la. ägamintid och aktiefokus. Jag hoppas även att få H&M under 280kr, vilket mycket väl kan bli reellt kommande vecka.
Dock, kommer jag verkligen att våga nu i veckan? Jag har en tendens att vara överförsiktig när det gäller investeringar, vilket kan vara såväl en fördel som nackdel. När jag kommer i tvivel kommer jag försöka "övertala" mig att investeringarna är långsiktiga och att kapitalet som används är ett sådant jag ej har behov av inom en femårstid (minst!). Således är en nedgång inte lika farlig som för den som är mer beroende av sitt kapital inom en snar framtid. Dock, sedan handlar det alltid om "walk the talk". Kommer jag våga? Ja, nästa inlägg kommer komma med ett svar:)

Jag har lagt köp kommande måndag enligt följande:

Mekonomen: 139,50 SEK
Protector: 35,70 NOK
H&M: 279,50 SEK

Om dessa kommer gå igenom återstår att se och jag kommer uppdatera i slutet av v. 42.

Andra bolag jag just nu tittar på är Vardia, som gång på gång visar en fin utveckling vad gäller försäljningar samt Starbucks, som har en enorm potential att inom kommande år utveckla verksamheten globalt. Indien, Kina...ja, får de fäste där kan mycket positivt för aktieägarna hända!

Tills nästa gång: ajöss, och tack för fisken!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar