lördag 17 januari 2015

Protector, jojo, ECB och plugg

Vilken vecka! Tror inte någon haft ett öga på OMX och dess, minst sagt, konstiga jojorörelser denna vecka. ena dagen över 2 % upp, andra dagen det motsatta. Är det en ambivalens från marknaden om hur kommande rapporter kommer vara? Om de visar någorlunda positivt, har vi då uppgång resten av året? H&M kom med fina siffror i torsdags (förvånande?) medan Kappahl tyvärr levererade sämre.

Jag tror att kommande vecka kommer bli avgörande för en tydning om hur börsen kommer vara kommande halvår. ECB har sitt möte på torsdag och igår, fredag den 16/1, publicerade di.se en artikel där de skrev att ett åtgärdspaket redan var "klubbat" och att det ända som återstår är paketets storlek. Kommer vi se ett förväntansrace redan nu på måndag, den 19/1?

Personligen börjar jag nu känna att vissa av de bolag jag länge tittat på, som jag anser är "dyra", kanske ändå borde köpas nu, då de kommer bli dyrare i.o.m ECB och en masspsykos av marknaden om att "pappa betalar" samt att "allt är lugnt" (detta trots att bubblan byggs upp för att ngn gång i framtiden explodera med ännu större kraft).
Sedan får vi ej glömma Grekland, vars situation kan ge raka motsatta reaktion på marknaden...ja, livet som hobbyinvesterare är inte lätt.

Denna vecka har ett inköp gjorts och det blev faktiskt Carnegies Indienfond. Förvisso har de en saftig nota på 2,2 % men jag resonerar som så, att om de kan ge mig en avkastning på 10 % av insatt kapital är det ändå ett par tusenlappar ned i fickan för mig.
Några faktorer som fick mig att köpa:
1. Indien sänkte nyligen sin styrränta,
2. Flera "experter" talar fortfarande väl om Indien och att även 1015 kan bli ett fint år för dem
3. Det minskade oljepriset främjar tillväxtländer

Mitt köp gick igenom på fredagen men tyvärr fick jag ej ta del av den 1,04 % fina uppgång fonden hade den dagen, utan jag är "aktiv" från och med måndag, den 19/1.

Jag har funderingar på att köpa mer i SEB C, då jag tror att ECB:s möte kommer leda till att marknaden kommer fortsätta gå mer plus än minus. Kursen är just nu under mitt GAV samt att senaste siffrorna från Riksbanken ang. inflationen, som visar på att Sveriges konjunktur kan gå åt det håll SEB C är bäst lämpat, är vissa faktorer som får mig att överväga en ökning.

Protector har tagit ett rejält språng denna veckan, för att tappa lite på fredagens handel. Enligt forumet på Avanza beror detta på att Carneige har börjat följa bolaget och satt en riktkurs på 55 NOK. Mycket roliga nyheter för oss aktieägare! Dock, jag har ingen länk till detta, vilket gör att jag ställer mig avig till sanningshalten. Hur som helst rör sig företaget norrut, vilket är bra och roligt!
Vad beträffar Protector kom ett meddelande från företaget ut igår, fredag, i vilket de skriver:

As the renewal date 1st of January has significant 
impact on the company's growth, the company will 
give a statement to the market on Tuesday 20.01.2015 
regarding it's volume estimates for 2015.

Contact:
Sverre Bjerkeli (CEO) +47 928 38 072
Björn Johan Bye (Finance Manager) +47 924 56 923 

Jag hoppas att tisdagen blir en positiv sådan!

Igår, fredag, hade jag min sista tenta i den kurs jag läst på halvfart sedan januari 2014. Den kändes helt okej och jag vågar nog påstå att jag klarade den. Således är jag ett stort steg närmare en tillsvidaretjänst på mitt jobb. Nu har jag "bara" 50 % studier vid sidan om mitt jobb (och dessa har ingen betydande vikt för en tillsvidareanställning för tillfället, utan kan mer ses som "fortbildning").
Då jag kom hem strax efter midnatt igår, fredag, pga. småglin som sprang på rälsen och därmed försenade tåget mer ca 1 timme, blir det att fira av tentan idag.
4 kommentarer:

 1. Jag överväger själv att lägga lite pengar i Carnegies indienfond. Funderar även på Tundra Pakistan.

  Blir intressant få mer info av Protector.

  SvaraRadera
 2. Har själv tittat på Tundra Pakistan, men anser att landet fortf. är för osäkert. Antingen STOR uppgång eller STOR nedgång.

  SvaraRadera
 3. Jag har en gammal klasskompis som har en släkting som jobbar på bank i Pakistan, så jag har bett om lite "info" om ekonomin och börsen som denne kan ha. Hoppas jag får lite bra material snart.

  SvaraRadera
 4. Oj, det låter bra! Skriv gärna vad du får för svar =)

  SvaraRadera