fredag 5 augusti 2016

Känslan...känslan!”Uppställning! Vid Jupiters colei. Jag sa uppställning! Är ni döva era pedimus? Ser ni inte att självaste ståthållaren hedrar oss med sin närvaro? Du där, vad heter du?” Tullius röst ekade som den vore kommen från en titan och Marius undrade om inte denne skulle satsa på en karriär som orator efter sin tjänstgöringstid.
     ”Plotius, primus pilus.”
            ”Föddes du med huvudet mellan benen och en rygg mer böjd än min kronjuvel? Sträck på dig innan jag får dig pryglad! Gudarna skall veta att vi behöver tjänstgörande fjollor vid latrinerna!”
 Ur Gaius Marius - Roms Tredje Grundare - Novus Homo. C. Andersson

Hur börjar man? Hur kan jag beskriva känslan av att, på mindre än 2 veckor, sälja för 45 000 kr? Trots att jag har studerat såväl SAOL som SAOB under min tid som lärarstudent, har jag svårt att finna lämpliga begrepp. Lycka? Ja! Häpenhet? Mycket. Insikt? Tveksamt. "Surrealistiskt" är nog en passande term just nu och frågan är när själva händelsen landar i mitt sinne.


Jag hade tänkt att publicera att sedvanligt inlägg om hur man utveckla/träna sin hjärna, men känner att denna händelse måste beges plats, då den är stor! Således, till alla er som hade önskat ett (ekonomi)filosofiskt inlägg á la standard ber jag om såväl förståelse som tålamod. Det kommer och tro mig; det är inget litet så förbered er med såväl kaffe som tid!

I skrivande stund har jag, på 14 dagar, sålt för 46 290 kronor och detta är ingenting annat än fantastiskt. Jag är verkligen häpen. Självklart kommer detta att firas under denna fredag, men kampen är inte slut och fortsätter twenty-four-seven. Att sälja i syfte att göra mig en vinst är för mig oviktigt för stunden. I långa loppet; om jag lyckas etablera mig som en författare så, ja. Men nu, i detta stadium, är svaret "nej". Jag vill nå ut och bli läst av så många som möjligt. Jag vill visa alla som har tvivlat att det går så länge man tror på sig själv och har viljan. Utöver detta vill jag visa de förlag som, förvisso ringde och bedyrade mig den respekten, att genren inte är för smal och att om man vågar tänka nytt, vågar satsa, kommer det belöna sig. Ju fler läsare jag når, ju fler som köper min bok, desto större är möjligheten att något av förlagen inser sitt misstag och kommer krypandes till korset. J.K. Rowling blev refuserad. James Joyce likaså. Paolo Coelho...ja, listan kan göras lång. Var står dessa idag? I rest my case.

"[...]En högst trovärdig skildring av ett romerskt militärliv[...]"

Flera personer har fått läsa mitt alster. Vissa känner jag, vissa är mer ytligt bekanta och samtliga har kommit med positiva utlåtanden. Absolut har vissa ifrågasatt vissa formuleringar, begreppsval et cetera, men detta är ju högst personligt. Om jag bortser från dessa, mer personliga petitesser, har deras utlåtanden varit av slaget: "Jag vill köpa den här när den är släppt". Utöver dessa har b.la. Eva Queckfeldt, en av Sveriges främsta forskare på antiken, läst och kommit med ett mycket fint utlåtande: "En högst trovärdig skildring av ett romerskt militärliv". 

Det är många, i alla fall att döma utifrån besöksstatistiken, som har läst den prolog jag lade ut förra lördagen, den 30/7. Några har skickat sina intryck till mig via twitter och det har enbart(!) varit positiva sådana. Har du läst? Vad tyckte du? Jag förstår att alla inte gillar denna genre och att trots att man gör det kanske man inte gillar min språk, min tidsepok et cetera. Så är världen skapad och alla kan inte älska alla. Alla tycker inte om Pasta Vongole. Alla förmår sig inte uppskatta Bocellis stämma. Alla tycker inte att Trump är en idi...hmm, jag låter meningen förbli ofärdig.

Med cirka 40 dagar kvar är nästa mål 175 st köpare. "Omöjligt", tänker kanske vissa. Kanske, men det var nog en eller två som tänkte så om 100 st köpare när jag startade. Var står jag idag? Jag sitter dagligen med att försöka nå ut till mina potentiella läsare och de kommande veckorna kommer mycket intressant tillika roligt att hända. Bland annat är det ett par tidningar som kommer publicera om boken. Utöver detta har sex bibliotek (lokala dito ej inberäknade) mailat och frågat om hur de skall göra för att kunna köpa in boken. Detta visar på att ryktet sprids och att det finns ett intresse! Hörde jag smal genre? Jag ber att få ifrågasätta.

Jag sitter just nu och ser min livsdröm - mitt livsprojekt - bli förverkligad. Hur fångar man denna stund. Hur förmår man sig att insupa varje känsla, varje partikel? Hur förmår man sig inse att det man kämpat med så länge; det man stött och blött med en glädje så stor att man har somnat med ett leende trots att fingrarna svidit och tarmen skrikit sin frustration av den sista espressokoppen, numer är verkligt? Helt ärligt vet jag inte. Kanske kommer jag göra det i morgon. Kanske nästa vecka. Kanske mycket längre fram. 

Det finns så många jag vill tacka för all hjälp, allt stöd. Ni är många som har hjälpt mig att sprida ordet om Gaius Marius och för det är jag evinnerligt tacksam. Ordet "tack" känns som en litotes och även om jag skulle skriva otaliga rader där min tacksamhet ges mer plats skulle det inte vara tillräckligt (nej, det är ingen hyperbol). Till er alla som köpt, hjälp och stöttat mig. Till alla er som har trott på mig. Till alla er riktar jag ett kärleksfullt och välmenande "tack" och hoppas ni fortsätter göra mig sällskap på denna resa som bara har börjat!

Är du intresserad av boken men är osäker om den är något för dig? Du finner ett smakprov här. Vill du köpa? Vad roligt! Du finner länken här.

Marius Victrix!

2 kommentarer:

 1. Vad kul! Man ber att få gratulerabtill framgången så långt. Jag ser fram emot att läsa mitt bokade exemplar!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon Investor och tack för din kommentar!

   Jag lyfter min bägare i tacksamhet därtill glädje till såväl dina gratulationer som det faktum att du har köpt ett exemplar!

   /Sofokles

   Radera