fredag 23 november 2018

Äga EN aktie?

Sedan jag blev "aktiv" har jag flera gånger sett diskussionen "om du bara fick investera i ett bolag/en aktie, vilken skulle det vara?". Ömsom har jag ibland känt att vad syftar diskussionen till då jag får investera i exakt hur många bolag som jag vill, ömsom dess antonym, för det får personen att verkligen reflektera kring vilket bolag och allra främst - varför. Detta är i och för sig en reflektion som man alltid skall göra, oavsett om det gäller all in i ett bolag eller om det rör sig om att komplettera den befintliga portföljen med ytterligare ett. Förvisso är just diskussionen om diskussionen intressant, men jag låter den ligga för denna gång och ger mig istället an att reflektera kring vilket bolag jag skulle investera i om jag bara fick välja ett. Och nej, investmentbolag räknas inte.

En ytterligare orsak till att jag fick en tanke kring denna fråga var då jag förra fredagen, den 16/11, såg en tweet av en profil som sade sig ha gått "all in" i bolaget Eyeonid. Samma bolag som rasade över 25 % på måndagen därefter, den 19/11, då de släppte sin Q3-rapport (tyvärr finns ej länk till denna tweet tillika profilen, då denne tycks ha raderat sig själv/innehållet. Det som finns är de blogginlägg som profilen tidigare har skrivit). 


"[...]om jag bara fick välja ett[...]"

Det jag vill hitta är ett bolag som är så okänsligt för lågkonjunktur som möjligt. Därtill vill jag se att det har stabila kassaflöden och gärna från flera segment/produkter. På det sättet står och/eller faller inte bolaget när en, eller ett fåtal, inte levererar likt de brukar. Jag vill se stabila och långsiktiga ägare samt att bolaget skall ha en lång och god historik, där de har visat att de klarar såväl recensioner och rena krascher som att förvalta tillika utveckla sig själva. 

De skall ha en god och stabil balansräkning som har varit densamma under en lång tid. Lån är tillåtet, men dessa skall vara "smarta" och noga övervägda till risken som tas.

Utdelningen är ett måste och trenden skall, om än med en acceptans för tillfälliga svackor, vara stigande. Därtill skall utdelningsandelen inte vara för hög och bolaget skall inte ha som mål att bibehålla/höja oavsett om vinsten för det innevarande året är mindre än det förra. Således skall utdelningen spegla företagets hälsa.

Självklart skall bolaget ha en vallgrav som är "omöjlig" att överbygga och denna önskas vara såväl psykologisk som fysisk, t.ex. att Apple har sin Iphone och att folk har tilltro till deras märke, då de associerar det med kvalitet.

Vilket bolag kan tänkas passa in på detta? Det bolag som snabbast kommer till mig är Disney, som jag anser svarar på det mesta av ovan och som jag skrev om i somras. Det är främst på ägarsidan som mer finns att önska, men att finna "piloter" i ett sådant högt värderat bolag är inte det lättaste. Förvisso har de en skuld, men den bedöms vara acceptabel givet bolagets finansiella ställning.

Om du fick välja ett bolag, vilket skulle det vara och varför? Sedan kommer den intressanta frågan - äger du det?16 kommentarer:

 1. Ett enda bolag...

  Känns som att man nästan då måste plocka in något av Stockholmsbörsens investmentbolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Phantas.

   Vänligen läs "instruktionerna" ;)

   "... men jag låter den ligga för denna gång och ger mig istället an att reflektera kring vilket bolag jag skulle investera i om jag bara fick välja ett. Och nej, investmentbolag räknas inte."

   Gör om, gör rätt;)

   /Sofokles

   Radera
  2. Haha, missade precis den meningen när jag skummade igenom inlägget. :-)

   Om jag måste välja ett enda bolag så landar jag nog in på något bolag med en stark nätverkseffekt. Kanske hade valt Mercadolibre om jag nu endast får ha ett. I Sverige hade det nog blivit Fortnox.

   Radera
  3. Sådär ja:)

   Kloka val - Fortnox är ett bolag som jag verkligen vill äga, men vill icke köpa till nuvarande värdering.

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 2. Jag kunde konstatera att den där bloggen du refererade till är borttagen och jag gissar att det kan ligga ännu en personlig tragedi bakom. Vi får väl hoppas att det inte blir alltför mycket av den varan den närmaste tiden.

  Jag har själv avvecklat nästan alla mina aktier till förmån för billiga indexfonder och jag har i dag två aktier kvar. Ingen av dom är dock någon jag skulle välja om jag bara fick ha en aktie.

  Om man helt bortser från nuvarande värdering (vilket man bör göra) skulle jag tänka i banor om ett fastighetsbolag med en nykter, långsiktig och seriös huvudägare. Något i stil med Hufvudstaden, Wallenstam eller kanske Heba.
  //Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stavros och tack för din kommentar!

   Bra förslag/alternativ som du lägger fram och gällande Hufvudstaden är jag benägen att hålla med. Beträffande övriga två är jag för oinsatt för att kunna uttala mig.

   Gällande ovan profil som gick all in i Eyeonid... ja, jag håller med dig. Hoppas att tragedin blev så mild som möjligt!

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 3. Jag äger faktiskt Disney också!
  Men, personligen skulle jag välja Investor eller Latour om jag bara fick välja EN aktie.
  Blir Latour för att följa din fråga!
  /Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mikael och tack för din kommentar!

   Till mina elever brukar jag alltid ge dessa instruktioner när de har en examination:
   1. Läs frågan.
   2. Läs frågan.
   3. LÄS frågan.
   4. Svara PÅ FRÅGAN.

   Med glimten i ögat säger jag ovan och ger även en ledtråd; se tidigare kommentarer;)

   Således ser jag fram emot vilket bolag du skulle välja att äga.
   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 4. Den riskvillige jag skulle tagit A2 milk. Bara det att portföljen enbart består av mjölk, det vore häftigt :) Den mer sansade jag skulle tagit Vitec. Investor hade också varit något, men då hade Latour faktiskt legat ännu närmare. Men A2 hade jag gått på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gustav och tack för din kommentar!

   "Den mer sansade jag skulle tagit Vitec. Investor hade också varit något, men då hade Latour faktiskt legat ännu närmare" --> ryms ju inom investmentbolag och dessa var ju ej tillåtna att välja. Tur att du har din (moders)mjölk att trumfa med;)

   Gillar själv A2Milk men äger dem (ännu?) inte.

   Önskar dig en underbar söndag!

   /Sofokles

   Radera
 5. då väljer jag lunbergsföretagen, då de inte klassas som ett investmentbolag

  SvaraRadera
 6. Har ägt Tomra en stund nu och skulle välja dem.

  /Pantad

  SvaraRadera
 7. @Fermentum

  Skall skriva några julkort i år. Får jag bre ut mig på din blogg?

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars,

   Självklart - ser det som en ära;)

   Du kan skicka dina julkort till denna mail: don.crisse@gmail.com (eftersom du vill vara anonym utgår jag från att du har en "fake-mail" som du kan/brukar skicka från? Om inte kan jag annars garantera att all info stannar hos mig). Hoppas detta fungerar?

   Mvh

   Radera
 8. Lägger ut några julkort från och till i kommentatorsfältet. Helt ärligt har jag ingen fake-mail. Skriver inget om jag inte verkligen menar det. Vill för övrigt ha så mycket kontakt som möjligt med människor IRL. Har en allergi mot att bli förevisad en middag och två vinglas på Facebook.

  Mvh

  Lars

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Lars!

   Det går absolut bra att göra detta. Skall jag sikta på att författa något till Luciahelgen? Passar det dig? Du kan ju givetvis posta dina julkort när du vill, men jag skall eftersträva att ha något till fredagen den 14/12.

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera