tisdag 6 november 2018

Även om jag inte delar din åsikt...

"Monsieur l'abbé, je déteste ce que vous écrivez, mais je donnerai ma vie pour que vous puissiez continuer à écrire" sades det att Voltaire en gång skrev, men detta är en sanning med stor modifikation. Det har nämligen visat sig att Evelyn Beatrice Hall, som i sin biografi ville sammanfatta den franska filosofens ståndpunkt. Således finns det en viss sanning i ovan citat, då Voltaires andemening ryms i det, men ej i hans exakta ordlydelse.

På svenska översätts detta citat till "Även om jag inte delar din åsikt, är jag beredd att dö för att du skall få ha den". Detta skall ses som signumet på en sann, fri, öppen, medmänsklig, icke-dömande därtill icke-grekisk demokrati och det är verkligen en vacker tanke i sann upplysningsanda.


Jag ser ingen  kursdeltagare som går till" försvar" och intygar på detta i denna aktuella tweet.

Jag har inte gått obemärkt om det faktum att Kavastu har fått utstå en allt mer växande kritik de senaste två åren i allmänhet, men det senaste halvåret i synnerhet. Fokus för kritiken har varit att blogg- och twitterprofilen inte redovisar sin (påstådda) avkastning tillika utveckling med att visa en graf e.d. från Avanza, Nordnet och hans övriga mäklare. Istället publiceras bilddumpar på att han har köpt och sålt. I vad och till vilken kurs redovisas aldrig. Varför detta? Kanske är det för att han ej vill påverka andra att "ta rygg" och därmed köpa något som de ej förstår? Ej heller vet ju de som tar rygg hur länge Kavastu ämnar att äga och vad hans plan med köpet är; äga för alltid, till en viss kurs, stop-loss vid en viss kurs et cetera. 
Kanske är det för att han vill behålla den "mystisk" som omringar honom och med det väcka ett än mer intresse för Kavastu som produkt och dennes kurser. Jag vet inte och ärligt talat bryr jag mig inte. Likaså hade jag ingen tanke att författa ett inlägg likt detta, men kände att jag ändå vill få ut vissa tankar. Jag vill betona att jag varken vet vad som är rätt, eller fel. Därtill vill jag säga att jag dels inte "bryr mig", dels att gör det. Ja, jag vet - det är en paradox, men det som gör att jag ändå bryr mig är om fallet är som så att det är humbug, för då finns det många som har blivit lurade, och det rejält, vilket inte bara är brottsligt (sälja produkter som ej är vad de utger sig för att vara), utan även omoraliskt, oetiskt och ett utnyttjande av människor.

Jag har inte varit på någon av Kavastus kurser och därmed kan jag ej säga vad som gås igenom och om det är värt de 6000 kronor som de kostar. Emellertid anser jag att sextusen för en heldag är magstarkt och jag har svårt att se hur man hinner få en sådan stor kunskap sig tilldelad på en sådan kort tid. Därtill får man ej spela in video eller ljud, utan enbart ta foton, om jag förstått Bråse rätt, vilket enbart gör det än svårare att få med sig all den kunskap som ämnas att förmedlas.


"[...]Så... varför inte visa det?[...]"

Jag har även förstått, efter att ha lyssnat på diverse poddavsnitt där Kavastu har låtit sig intervjuas, att han aldrig avslöjar vad HSI, hans "magiska" index, egentligen står för och hur han skapar det; vilka faktorer och kriterier är dess ramar och regelverk? HSI skulle alltså kunna stå för såväl "Horse Shit Index" som "Hercules Strong Index". Genom att inte berätta om detta på sina kurser återstår då hans strategi, som enligt Bråse är "något så banalt som ett glidande medelvärde. När aktier befinner sig över 200 dagars medelvärde, kallat MA200, är de intressanta att äga, men när de halkar under motsvarande nivå gäller det att vara försiktig och sälja".


"Horse Shit Index" eller "Hercules Strong Index"? Jag vet inte...

Okej, deltagare betalar alltså 6000 kronor för att få reda på det som Kavastu även har berättat i intervjuer och på sin blogg, för att ej heller glömma de informationsblad som utkommer i samband med hans kurser. På kursen utgår jag då från att deltagarna får lära sig än mer, och än mer djupare, att se detta(?). Hur "svårt" är det att använda sig av diverse grafer och andra verktyg, som nätmäklarna i allmänhet, men tjänster såsom Börsdata i synnerhet erbjuder? Vad är det mer som kan sägas om MA200? Tydligt mycket. Jag har sett flera stycken twitterprofiler, b.la. en känd, trevlig och högst uppskattad följare till mig - Lotta Fred, säga att kursen är bra, nyttig och väl värd pengarna. Jag har faktiskt aldrig läst att någon kursdeltagare har beklagat sig över kursen - beror det på att jag har ett relativt begränsat flöde och på Twitters algoritmer, eller beror det på att det inte finns en missnöjd "kund"?


Jag vet inte. 

Jag upplever det ofta som så att det är lite sandlådenivå på hela debatten; varför kan Kavastu inte posta en graf så är allt löst, eller? Den enda kritik som jag har sett honom få utstå är just att detta "bevis" saknas. Så... varför inte visa det? "Ingen skall betraktas som  skyldig till motsatsen har bevisats", men gäller även motsatta? Skall någon kunna hävda X när denne ej kan bevisa med Y? Jag vet inte...


"[...]Varför en sådan hemlighet?[...]"

Beträffande att Kavastu blockar många av dem som ifrågasätter honom på twitter har jag svårt att förstå. Så länge kritiken är befogad och det ej är några personliga påhopp finns ingen anledning att blocka. Är det där personliga påhopp, vilket ett ifrågasättande av bevis inte är, har jag hundra procent förståelse och skulle göra detsamma. 
Det är, i alla fall för mig, en självklarhet att om man är en offentlig person med +33 000 följare så kommer man få utstå kritik och ifrågasättanden; det hör liksom till, men varför blocka om det är en sakfråga som ställs? Antingen kan man bemöta och bevisa, eller hålla tyst, men blocka är detsamma som att säga "jag är inte ett dugg intresserad av dig och dina frågor. Försvinn, ty du stör mig. Jag är större än du och varför skall jag då offra tid på dig?"

Att ha överpresterat index med ca 25 procentenheter envar år sedan han började med sin strategi, rimligheten i detta, varför han då jobbar som DJ, säljer kurser; varför inte de utbildade och professionella fondförvaltarna tillika investerarna står i kö för dessa; varför han inte lever mer "lyxigt" (förstå mig rätt) är och förblir en gåta. Undertecknad har kurser för de elever som önskar lära sig mer om investeringar på min och deras fritid. Detta gör jag gratis, för jag vill hjälpa och bidraga och tacksamheten från dem är för mig lika värd som sin vikt i guld. Att tillägga är att jag inte är ekonomiskt oberoende, långt ifrån. Varför reser han ej runt och hjälper tillika förmedlar sin kunskap till unga, så att de kan forma en framtid som kan bli hur bra som helst, i alla fall ekonomiskt? Varför ingen altruism? 

Jag vet inte, men det skulle vara intressant att få veta. Därtill varför han pratar om sig själv i tredjeperson...

Varför inte bara göra det så enkelt som att posta en bild på sin utvecklingsgraf så är saken löst? Varför skall man enbart få se den, dvs. om man inte tittar bort/ned i sina anteckningar, vilket Bråse skall ha gjort enligt Kavastu, på hans kurs? Varför en sådan hemlighet?

Och nej, jag tror inte det är på grund av avundsjuka som många kritiserar Kavsatu. Möjligt att några få drivs av detta, men inte majoriteten. När någon påstår sig kunna gå på vatten, göra vin av vatten och bota sjuka är det nog många som vill se bevis. Vissa tror på detta och det respekterar jag, men jag tror inte på det. När någon påstår sig avkasta cirka 25 procentenheter årligen är det nog många som vill se bevis. Viss tror på detta och det respekterar jag, men jag tror inte på det.

Kanske har jag själv nu sjunkit till sandlådenivån, men då får så vara. Jag vet inte...

11 kommentarer:

 1. Ja det är en avkastning som heter duga det. För den som är intresserad kan ju läsa min recension av Kavastu 3.0 den finns på Lundaluppens blogg. Ett inlägg han kallar Köp billigt,sälj dyrt,recension från den 11 November 2017.

  Hernhag är tydligen också med på föreställningen. Jag pratar där om tre parter i denna hanteringen. Blir en liten gåta på slutet där jag ber läsaren fundera över vem den tredje parten är.

  Har själv inte varit på någon föreläsning, men tycker det är helt fantastiskt att sådant här säljer. Jag har helt enkelt varit för med lite för länge.

  Läs gärna kommentatorsfältet signaturen Carolus tipsar om en mycket bra bok som finns i pocket.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars och likt alltid är det roligt och givande att få läsa samt ta del av dina kommentarer!

   Jag letade fram länken och kommer ihåg när jag läste detta. Bra och klockrena kommentarer från många. Jag saknar tiden då det var mer av detta (bra, givande och adekvata diskussioner) i bloggosfären. Har man tur finner man lite av dem idag på Gustavs, Lundalupens, Aktieingenjören och Spartacus bloggar. Annars är det ofta ryggdunkar, "jag har X tusen och skall börja investera - hur skulle du göra", "jag äger X men funderar på att sälja. Skulle du sälja?" eller "vad anser du om bolag z?".

   Kanske dags för Lars' trender 1.0? ;)

   Ps. julen börjar närma sig - vill du, likt förra året, förgylla bloggen med ditt julkort då? Skulle gärna se det samt att jag då kanske kan få "intervjua" dig lite kortfattat(?).

   Ingen press!

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 2. Man behöver inte var med så länge i den här världen, innan man lärt sig känna igen en "Bullshitter"!

  Kommer ihåg en fredag då han skrev: Det är bara att ligga lång På lördagen hände något stort i Grekland. Då kom ett nytt inlägg där han givetvis sålt allt innan stängning på fredagen!
  Han kommenterade med: Jag har inte tid med några frågor om detta!

  Givetvis är han en bondfångare men dom kommer alltid att finnas!

  En idiot och hans pengar kommer alltid att gå åt skilda håll, för eller senare. Vem som tar dom är av underordnad betydelse.

  Omvänd bevisföring är bra att tillförskaffa sig som vana.

  Om man är värdens genom tidernas förnämsta tekniska analytiker, varför åka runt och hålla föredrag för kaffepengar?
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle56 och tack för dina återkommande besök och kommentarer!

   Jag är dig fullt enig och vet inte riktigt vad mer jag skall säga/komplettera med. Spot on!

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 3. Ännu ett inlägg som träffar helt rätt! Jag önskar jag kunde uttrycka mig lika tydligt som du gör. Mina tankar går precis i samma riktning. Jag skiter fullständigt i Kavastu och hans trender, köp o sälj är inget för mig. Jag är inte heller det minsta avundsjuk utan är detta sant så är det bra att gratulera honom. Men det finns naturligvis ett men, saker som nästan är för bra för att vara sanna är oftast inte det. En naturlig skepsis råder i min hjärna och när jag läser om denna historia så känns den mer och mer otrolig. Läste artikeln i Di igår och angående redovisningen av skärmdum skulle man ju kunna fråga Jan Bolmesson i Rika tillsammans, han har ju enligt egen utsago gått kursen två gånger så han borde ju veta....
  En annan kanske rent av korkad teori från min sida är att:
  OM Kavastu verkligen har presterat som han påstår så vore det ju omåttligt korkat att lära ut detta knepet (även mot en blygsam betalning) det exakta förfarandet skulle inom några år sprida sig och tillslut så tjänar ingen längre på det. Alla skulle göra lika dant och marknaden skulle korrigera sig själv?

  Jag hoppas att mitt inlägg inte andas avundsjuka för så är det verkligen inte men visst är jag lika nyfiken som alla andra på sanningen.

  // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PP och tack för dina återkommande besök samt kommentarer!

   Det andas icke avundsjuka e.d., utan enbart sunt och logiskt resonemang.

   Ser ingen som helst anledning till varför en post/skärmdump med avkastningen;graf från AVA skulle vara något speciellt och hemligt att enbart visa på utbildningen? Varför har ingen tagit kort på denna om denna nu visas?

   Hoppas du har en trevlig dag!

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 4. En liten rättelse bara, JB, rika tillsammans har gått kursen 3 ggr, inte 2 som jag påstod i mitt inlägg här ovanför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Denne Jan Bolmesson är en gåta för mig. Läser man man en bloggare som Lundaluppen finns en klar linje att förhålla sig till. Ger man bloggaren ett kilo socker och ber honom om att göra små sockerbitar som går att fylla i en låda så gör han det. Han är helt konsekvent i sitt agerande. Lådan skall fyllas.

   Ett av de bästa inläggen jag läst eller för den delen hört är Bolmessons .Ingen risk med flock beteende i indexfonder. Inlägget finns på youtube eller om man vill läsa det på Rika Tillsammans blogg. Denne man sitter här med Hernhag och Kavastu och konverserar om hur marknaden skall gå upp eller ner. Han rör sig från toppen till botten.

   Mvh

   Lars

   Radera
 5. Lite information om vad jag tror detta index som läsaren tittar på är. Bloggaren framför Horse Shit Index som ett alternativ. När jag tittar på diagrammet är det ett point & figurediagram. Denna typ av diagram försöker skala bort de kortsiktiga kursrörelserna och identifiera en mer mer bestående trend. Man arbetar med köp och säljsignaler. Det är helt enkelt ett Hausseindex som rör sig mellan 10 och 90. Tittar vi på diagrammet har en köpsignal uppkommit. Marknaden är på väg upp. Skall inte utveckla det mera genom att prata om prisobjektiv och trippeltoppar.

  Min önskan till dig som läser detta. Börja inte nu googla point&figure eller hausseindex jag hoppas du har bättre saker för dig. Var lite tveksam om jag skulle skriva detta inlägg för att folk kan få för sig en massa konstigheter.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 6. Som Mattias brukar säga: Lita aldrig på någon som talar om sig själv i tredje person!

  Mvh Mattias

  SvaraRadera