fredag 28 februari 2020

Åskådaren

Fredagskänsla, en sjunkande börs och rubriker om "panik" - ytterst sällan detta infinner sig och hur skall man agera? Svaret är beroende av många faktorer, såsom placeringshorisont, ålder, syfte et cetera och här kan alla enbart gå till sig själva. Hur jag gör diskuterar jag i dagens inlägg, vars hela innehåll du kan läsa på Trade Venue.

Hur lång tid har du verkat på börsen? En dag? En vecka? Ett år? 10 år? 20 år? Sannolikheten är större att ju mindre tid som du har varit exponerad mot börsen, desto högre grad av orostankar, obehag, beslutsångest och/eller kanske till och med panikkänslor har du. Hur hemskt det än låter är detta ”normalt” och jag var själv en av dem som tidigare hade svårt att se nedgångar som köptillfällen (låt oss bortse från om det är REA nu, eller bara ”rea”).
Jag valde att ta tag i detta; att läsa, studera och reflektera… för att sedan applicera. Nej, det är inte lätt och ja, det är lätt att snacka, men desto svårare att skapa verkstad. Likväl har du inget alternativ om du inte ämnar lägga dig ned och sedan ligga kvar där. Att sälja med förlust, köpa tillbaka dyrare och sedan upprepa till det sista myntet har lämnat kontot? Är det ett bättre alternativ?

"[...]jag slår mig ned på läktaren med mitt anteckningsblock, likt en talangscout[...]"


Trevlig helg!
/Sofokles

tisdag 25 februari 2020

Moncler - berget som står stabilt?

Sedan dryga 6-8 månader har jag följt och läst om Moncler - en bjässe inom textil, mode och sportutrustning riktad mot bergsklättring och skidor. Då de är beroende av konsumtion är detta ett bolag som drabbas mycket hårt av convi-19 (Corona). Nedan är ett utdrag ur hela analysen, som finns på Trade Venue.

Moncler är verksamma inom detaljbranschen och kom att börsnoteras 2013. Bolaget erbjuder jackor och sportutrustning i högre premiumsegmentet. Ursprungligen startades Moncler som ett klädmärke för bergsklättrare, men har med åren breddat till att inkludera fler produkter. Produkterna nås på global nivå, där bolagets produkter nås både via fysiska butiker, omnikanaler samt via bolagets E-handelsplattform.
Bolaget grundades 1952 och producerade då enbart "sovsäckar" vars syfte var att hålla bergsklättrare varma om natten. Sedan dess har resan erbjudit många fina hållpunkter, såsom att vara officiella sponsorer till det franska skidlandslaget i OS och till att ha sponsrat den franska grupp som besteg Mount Makalù det minnesvärda året 1955. För en mer visuell och förklarande genomgång rekommenderas bolagets ”time line” på hemsidan.

fredag 21 februari 2020

Market Makers & uppdatering om min kommande bok

Ännu en fredag och vilken fredag! Idag skriver jag om mitt deltagande i podden "Market Makers" samt kommer samtliga av de sju utlåtandena till boken att presenteras. Allt står att läsa på Trade Venue och nedan är ett litet utdrag.

Igår, torsdagen den 20 februari, släpptes det senaste avsnittet av en av mina favoritpoddar -  "Market Makers", vilket inte är någon "nyhet", då detta är legio envar torsdag. Emellertid är det för mig lite extra roligt den här gången, för att i detta avsnitt är jag med och diskuterar börsspykologi och min kommande bok om ämnet. Detta är första gången som jag är med i en podd, men någon gång skall vara den första och även om såväl östgötskan som den dåliga engelskan gör sig tillkänna tycker jag att det blev bra. Jag är jag, du är du. Vi är alla olika och detta är något som alltid tål att repeteras.
Fabian och Niklas, som driver podden, är mycket trevliga, enkla, professionella och uppskattade att ha och göra med. Därtill är de extremt trevliga och jag känner att detta är två personer jag kommer fortsätta ha en bra och givande kontakt med.
podden diskuterar vi allt från antikens Rom och min tidigare bok - Gaius Marius: Roms Tredje Grundare - Novus Homo - till min kommande bok om börspsykologi, som släpps onsdagen den 25/3. Du kan redan nu boka/bevaka den på Adlibris och Bokus och gör du det kommer du få ett mail/meddelande när den har kommit in i lager och är redo att skickas.
Allt gott och må helgen bli dig god!
/Sofokles

tisdag 18 februari 2020

SAS och "det skandinaviska"

Ett något onödigt inlägg och även om jag är medveten om att det bara är att vända andra kinden till, valde jag att skriva ned lite reflektioner. SAS och deras reklamvideo blev förra veckan mycket omdiskuterat och... ja, är det inte ICA som "vi klagar på allt och alla"-maffian ger sig på, är det flygbolag. Nåväl - ett litet inlägg har producerats och hela detta hittar du på Trade Venue. Nedan är bara ett litet utkast.

Det är sällan jag kommer på mig själv att skriva mer "innehållslösa" inlägg, där det mer är fokus på att raljera än att faktiskt komma med något av värde. Dock händer det och antingen är det ett tecken på att jag börjar bli gammal , eller så beror det på att jag finner hela situationen så banal att jag inte kunde undvika att dryfta den. Ju mer jag nu, i efterhand, reflekterar över det undrar jag om inte även jag tillhör en sorts "maffia" som det nedan hänvisas till...
”What is truly Scandinavian?”. Ja, den frågan tror jag att vi alla, dagligen, går och reflekterar över, för genast var ICA-Stammis-maffian, du vet – de som höll på att bryta ihop inför envar kvällsblaska för ett par veckor sedan, då ICA gick ut med att de skulle göra om sitt bonussystem för stamkunder, ute och gormade. SAS svarade med att först ta bort den omtalade reklamfilmen för att sedan, under samma dag(!), lägga upp den igen. Detta om något visar vad som är skandinaviskt, eller i alla fall svenskt; först tycks de göra en pudel och sedan tar de tillbaka denna hund.

Må du ha en härlig och givande dag!
/Sofokles

fredag 14 februari 2020

Intervju med mannen som kan snacka

Idag publiceras den sista intervju för denna intervjurunda, men oroa dig icke - likt Skavlan och På spåret kommer med hösten kommer även intervjuerna att komma. Idag är det en mycket uppskattad profil som ställs mot den (ö)kända väggen och det var för mig ett mycket givande samtal. Hela intervjun finns på Trade Venue. Nedan är ett utdrag.

En profil som hävdar att denne mest snackar goja men sällan är det detta som framkommer. Allt från brödbak, hamburgaretillagning till spel och annat brukar postas av denne, men främst är det ekonomi som diskuteras. Tidigare drev Twitters papegoja en blogg, men sedan en tid tillbaka har allas vår piratfågel valt att ha den vilandes. Således är det lite extra intressant att få denna möjlighet att ställa SnackarGoja mot väggen.
Tack, kära vän, för att du ställer upp. Jag tror att de flesta vet lite om dig, men säkert finns här många nya läsare. Således undrar jag om du kan berätta lite om dig själv? Ålder, yrke, utbildning, familj, studier, intressen et cetera?
Kul att få vara med!
Det allra viktigaste är MiniGojan, hon är min familj och det viktigaste jag har, vilket jag tror lyser igenom ganska ofta i mitt Twitterflöde! Men om vi ska gå in mer på mig så jag är en bit över trettio och är i grunden utbildad ingenjör. Jag har jobbat ett tag nu och de senaste fem åren har jag varit inriktad på projektledning. Tidigare var jag verksam inom Automotive, men jag har ganska nyligen bytt bransch och är nu projektledare inom IT på ett stort internationellt bolag. 
Utöver aktier och finans i allmänhet, som är mitt största intresse, gillar jag naturen. Att ta en promenad i skogen, eller en dagstur med picknick eller att man slår upp ett litet dagläger. Har också ett stort intresse för datorer och främst spel, men det blir mer och mer sällan jag faktiskt har tid att spela, eller iaf prioriterar tiden till det. Det blir lätt en massa annat som går före, som tex Twitter! Sen som du också skriver så bakar jag ganska mycket också, men det är något som går i vågor. Är nöjd över att ha skapat hashtaggen #bakadkrona back in the days, det är kul att få fler att våga baka!

onsdag 12 februari 2020

Boken om Stefan Persson och H&M

H&M är ett bolag, en framför allt en aktie, som berör många, ja kanske nästan alla och envar(?). Efter att ha avslutat boken om "Jeffe" på Amazon blev det denna gången "Steffe" och dennes imperium som fångade mitt läsintresse. Efter att ha läst 3/4 kände jag att jag redan nu kunde författa en rad, eller två. Nedan är ett utdrag från hela inlägget som finns på Trade Venue.

ag har nyligen avslutat ett arbetsområde med mina elever i kursen Historia 1b och fokus denna gång var att applicera de källkritiska aspekterna – tendens-, beroende-, tids-, och äkthetskriteriet, och likt alltid är det underbart att se hur kloka, vetgiriga och kunniga eleverna är. Att få se tillika vara en del av utvecklingen hos unga, mogna och mycket kompetenta, för att inte nämna trevliga, människor är för mig ett nöje som dagligen gör att jag går med ett leende till jobbet.
Just detta segment inom historieämnet är inte enbart hängivet nämnda, utan kan och skall alltid appliceras oavsett sfär och sektor. Jag har inte riktigt hunnit klart med boken The Big Boss - Så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person (Palm & Alsgren, 2019), då det ömsom har varit mycket jobb, ömsom arbete med det absolut sista med boken (observera – det är 99,9 % klart!). Dock har jag hunnit med cirka 3/4 av dess innehåll och kände att jag efter detta redan nu kan författa ett par rader med mina tankar.
Må dagen bli dig god och Jupiter stå dig bi.
/Sofokles



måndag 10 februari 2020

Kellogg Frosties smakar great och väcker tigern i dig?

Ett inlägg om frukostbolaget framför övriga, som allt mer försöker att komma bort från denna stämpel tillika segment. Hela inlägget står att läsa på Trade Venue och nedan är ett litet, litet utdrag.

Jag tror att få av oss som är födda på 1980-talet, men även åren innan och åren in mot sent 1990-tal, inte har en relation till Tony Tiger, eller om du mer har vistats i USA – Toucan Sam. Dessa är Kellog’s främsta maskotar och har satt sig fast på otaliga människors näthinnor för resten av deras liv.
Kellogg Company är en amerikansk livsmedelsproducent. Fokus återfinns inom produktion av färdiga spannmålsprodukter och övriga konsumentvaror som kakor, snacks, barer, våfflor och grönsaker. Verksamhet återfinns på global nivå runtom Nordamerika, Europa och Asien via flertalet dotterbolag med vardera affärsinriktning. Bolaget grundades 1906 och har sitt huvudkontor i Battle Creek, Michigan.
Från att tidigare ha varit mycket fokuserade på frukostflingor, sockerrika sådana skall tilläggas, är fokus idag mer mot snacks e.d. Detta är inte konstigt, då det sedan sent 1990-tal kom att komma till allmänhetens kunskap att socker = mindre bra för kroppen. Därtill kom många, bara sådär och helt plötsligt, förstå att man faktiskt kan titta på innehållsförteckningen och själv se att det är 30 % socker per 100 gram flingor.
Glöm nu ej bort - frukost är dagens viktigaste mål;)
/Sofokels

fredag 7 februari 2020

Intervju med professorn

Fredagar... få saker slår den känslan och jag tror detsamma gäller även om du har "stämplat ut" från löneslaveriet/ekorrhjulet. Idag publiceras den näst sista intervju för denna runda och mot väggen står "professorn". Nedan är ett utdrag från hela intervjun, som finns att läsa på Trade Venue.

“Stockpicking is both an art & a science, but too much of either is a dangerous thing.” Detta är kloka ord och sägs vara myntat av den legendariska Peter Lynch. Oavsett vem som var först med uttalandet kvarstår faktum om betydelsens relevans. En profil som har det som beskrivning på sin twitter är Professor Kalkyl, som sedan 2017 finns på twitter och vars blogg började anno 2019. Med bolag såsom ChemoMetec, Insplorion, Match Group, Evolution Gaming med flera sitter han beredd att ta sig an Mr. MArket detta räkenskapsår. Självklart har intresset hos mig, och säker många andra av hans cirka 8500 följare, vuxit.

Tack att du ställer upp, “professorn”. Jag tänkte börja med att fråga om du kan berätta lite om dig själv, såsom ålder, utbildning, arbete, fritidsintressen et cetera?
För att ändå spara lite på mystiken ska jag hålla det om privatlivet kort. Men jag jobbar som hantverkare i en mindre stad på västkusten och är född samma år som Oasis släppte “..Morning Glory”, alltså 1995. Yrket och åldern är det som förvånat folk mest på Twitter. Alltså att jag inte studerat ekonomi på universitet och sådär, vilket är lite kul. Andra intressen jag har är: min flickvän (om hon får räknas som ett intresse, jag är inte helt säker), film, musik, böcker, kaffe & träning, som innefattar gym och löpning. 


Trevlig helg!
/Sofokles

onsdag 5 februari 2020

Demografi och Ambea

Demografin har kommit att bli allt mer omdiskuterad de senaste åren. Detta inte minst då många pensionärer nu har upptäckt att staten inte klarar av att hålla den standard som var just det för över tjugo år sedan. Idag skriver jag lite om detta och hänvisar till forskning som visar att det värsta ligger framför oss och jag kopplar även detta till välfärdsbolag, såsom Ambea. Hela inlägget läser du på Trade Venue och nedan är ett utdrag.

Få, om en någon, har nog missat de rapporter som har kommit att bli alltmer framlyfta i diverse medier om den minskade befolkningstillväxten och den ökade andelen äldre (+80 år) i såväl Sverige som i stora delar av världen. Många diskuterar om nämnda kommer att drabbas av ”Japanscenariot” och detta kan absolut bli en realitet, varför det torde vara självklart för den svenska staten att börja jobba för att landet Sverige inte hamnar där. De siffror som nu har hamnat i ropet är inget som plötsligt har inträffat, utan samma trend har presenterats långt tidigare. Detta dock utan att några med makt har tagit någon som helst notis.
Fredagen den 24 januari skrev Anders Gustafsson, postdoktor i nationalekonomi, Handelshögskolan, Örebro universitet och Institutet för näringslivsforskning, Lars Hultkrantz, seniorprofessor i nationalekonomi, Handelshögskolan, Örebro universitet och Pär Österholm, professor i nationalekonomi, Handelshögskolan, Örebro universitet en debatttext i SVD om hur de största ekonomiska hindren ligger före/framför Sverige – inte bakom oss, eller just nu. Nej – framför oss. I sin text skriver de bland annat:

måndag 3 februari 2020

Politik, bolag, dess tillgänglighet för den lilla människan samt välstånd

Förvisso måndag, men håll ut, ty helgen är här redan om 4 dagar! Idag skriver jag lite allmänna reflektioner kring politik, partier och dess ansvar för bolag och bolags utveckling. Hela inlägget står att läsa på Trade Venue. Nedan är ett kort utdrag.

Politik är ett ämne som det sällan slutar att diskuteras om och bra är det. En fråga som alltmer börjar bli tydlig, om än enbart för de som har ett genuint och välmenade intresse för dess existens i allmänhet, men dess roll i det egna landet i synnerhet, är om dess funktion har spelat ut sitt sista kort? Idag väljs politiker av folket och sällan finns det några tydliga och, för befattningen, skarpa kunskapskrav, likt vore det den svenska grund- och gymnasieskolan. Ett av flera exempel är Ulla Andersson, som är ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Hennes utbildning och erfarenhet av frågor berörande detta viktiga ämne är… få, för att säga det på ett snällt sätt. Studera bilden nedan (riksdagen.se) och välj själv om du anser detta som passande för en person, som mycket väl skulle kunna bli finansminister i Sverige... för att nu inte nämna Vänsterpartiets ersättare till Jonas Sjöstedt. Detta då det just nu är tre disktriktigt som har valt att nominera och stödja fru Andersson.


Läs vidare på denna affiliatefria länk.

Jag önskar dig en trevlif dag!

/Sofokles