söndag 31 januari 2021

Risken med Wall Street Bets

 Jag tänker inte ge mig på att förklara vad WallStreetBets är, då jag tror att det är få, om ens någon, som inte har fått läsa, se och höra om det under den senaste veckan. I ena ringhörnan har vi de s.k. ”retailinvestors”, som till en början främst bestod av mer pålästa och insatta och som ämnade att åsamka skada för blankare. Sedan kom fenomenet att växa än mer och helt plötsligt var det ett virtuellt Occupy Wall Street – syftet var och är att ”sätta dit” bankerna och de ”rika jävlarna som skor sig på vanliga Svenssons”. Även om jag till viss del kan känna en sorts glädje att se när David höjer rösten mot Goliat, anser jag att det är fel sätt att gå tillväga. Förstå mig rätt, för jag tar inte jättens parti, utan det är mer de risker som finns med detta beteende/denna rörelse som skrämmer mig.

Som en blixt från klar himmel har antalet avanzaägare i Gamestop vuxit till att idag vara över 28 000! Det är således fler som äger denna aktie än Microsoft eller Facebook. Likt folk dras till det virala och aktuella har många nya, oerfarna sökt sig till ”det här med investeringar” och jag tror, tyvärr, inte deras syfte är att göra rörelsen Occupy Wall Street sällskap, utan det som gör att de har blivit kunder hos Avanza eller Nordnet tror jag beror på att de ser en möjlighet att göra sig en fin vinst. Likt alltid finns undantag som bekräftar regeln och jag vet att jag här generaliserar på mycket lösa grunder. Följaktligen vill jag betona ”tror” i meningen ”…. blivit kunder hos Avanza eller Nordnet tror jag beror på att de…”.

Läs vidare på trade Venue.

En riktgt skön söndagsafton önskas och hoppas nu att vi trycker ned pölsen i danskens hals.

/Cristofer

fredag 29 januari 2021

Inköp av fonder

 Sedan ett par månader tillbaka har jag börjat att spara i två fonder; TIN Ny Teknik samt Avanza Småbolag by Skoglund. Återkommande läsare vet att jag främst fokuserar på utdelande bolag och om jag måste sätta en etikett på mig själv, så ser mig som en utdelningsinvesterare. Emellertid började jag kring januari 2020 fördela mer på tillväxtbolag, då jag dels fann att jag nu hade en stabil bas med utdelningar, dels då jag tror att det finns mycket guld att tälja inom just tillväxtfokuserade bolag. Under hösten 2020 skrev jag bland annat om att jag tagit in det belgiska investmentbolaget Sofina SA.

Det finns många intressanta bolag som jag ”skulle vilja äga”, men som jag upplever mig inte ha tid för att så grundligt att följa. Unity, Embracer Group med flera är verkligen intressanta, men…. likt alltid; tid och då jag vill kunna ha en sådan ”passiv förvaltning” som möjligt samt har vetskap om att min vardagstid är vikt åt mitt läraryrke samt till mitt författarskap förstår jag att jag enbart skjuter från höften om jag investerar i nämnda.

Ett sätt att komma åt ovan, men även andra spännande, snabbt växande bolag är via just fonder och här har jag valt TIN Ny Teknik. Jag håller såväl Carl Armfelt som Erik Sprinchorn högt och har under hela 2020 haft kontakt med sistnämnda, då han har varit med som bollplank för min kommande bok Mer Börspsykologi – mentala verktyg för att överlista marknaden. Vad de historiskt har presterat som förvaltare för Swedbank Robur Ny Teknik samt med sitt eget fondbolag är inget annat än imponerande och jag tro det är få som har mäktat med att matcha dem. Även om historiken inte är en garant för framtida avkastning tror jag att de är mer än väl positionerade att åtminstone härma sin egen denna.

Läs vidare på Trade Venue.

Jag önskar dig en härlig fredag och en lika härlig helg!

/Cristofer

tisdag 26 januari 2021

Pinterest - Put a pin on it?

 Ett bolag som jag följt sedan en tid tillbaka och vars existens har fått än mer av min uppmärksamhet de senaste månaderna är Pinterest – den sociala medieplattformen som verkligen skiljer sig från twitter, facebook samt snap.

Pinterest är ett digitalt bolag som erbjuder en social fotodelningsplattform. Bolagets tjänster nås digitalt via webben, där användarna kan registrera sig med eget konto, och dela med sig av bilder, videos, samt recept. Kunderna består av både privatpersoner och företagsaktörer, som använder bolagets tjänster i marknadsföringssyfte. Störst verksamhet återfinns inom Nordamerika och Europa.

Även om det finns undantag som bekräftar regeln är det mer ofta än sällan som mer politiska och ideologiska spörsmål förs på facebook och twitter, inte sällan med följden att båda parter känner sig kränkta och sedan är karusellen igång. Mycket är, tyvärr, negativt och nedlåtande och tyvärr har det visats sig att det ofta är som så att dessa plattformar tar fram det värsta hos människan. Emellertid gäller inte detsamma på Pinterest, som mer är en samlingsplats där inspiration och det ljusa ges plats; här florerar foton på allt från kläder och parfym till bakelser och renoveringsobjekt. Det är en plats dit många söker sig och när de väl är där tenderar kreditkortet att användas.

Läs vidare på Trade Venue. 

Jag önskar dig en härlig tisdag och att du även har en bra börsdag!

/Cristofer

lördag 23 januari 2021

Sälja ChemoMetec och ta in Telia + AMF Småbolag?

 Trots att det är bedömningstider, manusarbete samt ett födelsedagsfirande har jag haft tid att sitta med väskan i allmänhet, men ChemoMetec i synnerhet. För de som vill ha en längre analys om detta vill jag varmt rekommendera Kalqyl, där även andra mycket matnyttiga analyser, krönikor et cetera finns att ta del av.

Jag köpte ChemoMetec strax innan jul 2019. Att det var ett snabbväxande, mycket pålitligt bolag i en sektor som är inget annat än spännande och högintressant var det som lockande. Och såklart även de extremt fina nyckeltalen. Under 2020 har resan i bolagets aktie varit en sann fröjd och när detta inlägg skrivs ligger min avkastning på 156 % (och innan 2020 blev 2021 var den än högre). Jag är av åsikten att det historiska snittet om 7–8 % per år är vad jag har att förvänta mig i mina investeringar, men som alla vet är tidigare historik och mönster inget annat än just det – historik. Så länge pengar öses ut likt vore det vatten i en översvämmad eka och så länge centralbanker är så aktiva med obligationsköp samt andra stödinsatser kommer aktieuppgångar likt de vi har sett de senaste åren att fortsätta.

Läs vidare på Trade Venue.

Allt gott och trevlig helg!

/Cristofer

fredag 22 januari 2021

Till mitten hunnen" - är jag där jag vill?

 ”Till mitten hunnen på vår levnads vandring”. Med b.la. dessa ord inleds Dantes välkända komedi – den gudomliga. Det sågs vid den tiden som vedertaget att en normal livslängd var 70 år och när Dante ska söka sin kära Beatrice har han alltså nyss hunnit fylla de 35. För oss, som lever under det moderna 2020-talet, är 70 den nya pensionsåldern – det är nu kryssningar skall avverkas, barnbarn tas med till Disneyland, trädgårdar skall påtas, kafferep hållas et cetera.

De två efterkommande verserna från den erkända skalden låter säga: ”hade jag i en dunkel skog gått vilse / och irrat bort mig från den rätta vägen”. Är det en tidig fyrtioårskris? Var det saknaden av allierade, hans kärlek samt de hot han fick från de styrande i Florens? Svaret är inte entydigt och likt ofta ligger det hos läsaren att själv tolka.

När jag nu, denna fredag den 22/1, bara är ett par timmar från att göra Dante sällskap ställer jag mig frågan om jag är vilsen. Är jag där jag innerst inne vill vara? Har jag åstadkommit det som jag velat tillika önskat? Har jag varit den människa som jag vill vara? Det är inga lätta frågor.

Läs vidare på Trade Venue.

Likt alltid önskar jag dig en härlig och avkopplande helg!

/Cristofer

tisdag 19 januari 2021

Friskvårdsbidrag & gymkedjor

 Det är smått komiskt och mer tragiskt – således tragikomiskt, att svenskar tenderar att bli större, kraftigare och fetare trots att vi ofta anser oss vara så hurtiga att norrmännen blir gröna av avund och ”fit” att D-flex slutar upp med sin verksamhet. Tyvärr visar senaste årens forskning raka motsatsen och den träning och motion som gemene individ tros sig göra kanske är den som genomförs med ett par VR-glasögon på sig? Eller i drömmarna?

Förvisso fanns ett sorts ”friskvårdsbidrag” innan 2003, men det var extremt krångligt för arbetsgivaren och således heter det i folkmun att det kom att införas 2003. Syftet var att få personal att träna/motionera, då detta förebygger skador/dålig hälsa, vilket för arbetsgivaren betyder sjukskrivningar och därmed en kostnad. En frisk, motionerande personal har även mer energi och blir även mer positiva till utmaningar. Det fanns – och finns – således mycket positivt med detta.

Roligt är att dessa friskvårdsbidrag mer tenderar att användas, än dess antonym. Vad som dock inte är lika roligt är att det mer ofta tenderar att bli att det köps ett gymkort som används mer flitigt under januari (då alla ”ska ta tag i sina liv”) och sedan eroderar ut för att knappt användas innan vi har firat in vårdagsjämningen. SVD har sammanställt och även beräknat att det ligger gymkort för dryga 3 miljarder svenska kronor och samlar damm

Detta är en förlust för AB Sverige, men en rejäl vinst för gymkedjor. Även om det inte är exakt samma kan dessa friskvårdsbidrag ses likt skolpengen; gymkedjorna vet att de har en inkomst och de vet även att många inte använder sina inköpta gymkort fullt ut. Även om det för gymmen skulle vara skadligt om alla kunder var likt dessa; konsumenter men icke träningsutövande, men lyckligtvis finns det ett par som tränar allt från två till tio gånger i veckan.

Läs vidare på Trade Venue. Upplever du problem att kommentera på den sidan får du mer än gärna kommentera här. Jag har uppmärksammat TV om att vissa har upplevt problem med just kommentarsfunktionen och de har lovat att åtgärda asap.

Allt gott och kom ihåg - unna dig en promenad idag!

torsdag 14 januari 2021

Finansbloggarnas utbud - vad lockar/lockar inte?

Antalet bloggare har de senaste åren, i takt med börsen frammarsch, vuxit och allt fler tycks dels ha fått upp ögonen för sparande och investeringar, dels känt och upplevt ett behov samt det positiva med att föra en sorts ”dagbok”/”journal”. Sedan finns det även de som mer skriver om spartips á la matlåda och att sälja gamla ting via tradera, eller om hur man kan leva mer ekonomiskt men samtidigt unnar sig. Alla har vi olika syften, intressen och ”smak” och jag applåderar det rika utbudet.

När jag började att blogga – hösten 2014 – var de främsta framför allt Lundaluppen, Ägamintid, Aktefokus, Stockman, Miljonärinnan30, Vägen till Frihet, Chansar Mest, Z2036, Spartacus samt Riskminimeraren (för att nämna några bland många, så inget illa ment mot dem som ej omnämns här). Bland dessa har de flesta enbart skrivit om sina bolag, analyser, portfölj, utveckling et cetera och ytterst  har gått in på spartips, FIRE och annat dylika. Idag är, som sagt, utbudet mer varierat, eller så kan det vara som så att det även fanns kring 2013-isch, men att det då var så litet och ”oupptäckt”.

Läs vidare på Trade venue.

Allt gott och trevlig lillsöndag...

/Cristofer

onsdag 13 januari 2021

Investera i Empire State Building?

 Empire State Building är en skyskrapa och kontorsbyggnad i korsningen Fifth Avenue och 34th West Street på Manhattan i New York. Den började uppföras samma år som den hemska börskraschen under det (f.d.) glada tjugotalet, dvs 1929. Trots att det kan kännas som att det var längesedan och att tekniken då var tämligen primitiv tillika begränsad, kom bygget att ske snabbt och redan 1 maj 1931 invigdes byggnaden. Byggnaden har 102 våningar och är 381 meter hög. Namnet kommer från smeknamnet på staten New York, som kallas The Empire State.

Många vet nog om denna byggnad, men jag vågar utgå från att färre känner till att det är ett noterat bolag. På Avanza ges följande beskrivning: ”Empire State Realty Trust är en fastighetsinvesteringsfond (REIT) i USA. Som REIT slipper man federal skatt under förutsättning att minst 90% av resultatet delas ut till aktieägarna. Fonden äger, förvaltar, driver, förvärvar och omplacerar kontors- och detaljhandelsfastigheter i Manhattan och övriga New York. Bolaget har sitt huvudkontor i New York City, New York."

Läs vidare på Trade Venue och likt alltid finns ingen/inga affiliatelänkar.

Jag önskar dig en underbar lillördag och kom ihåg; ta hand om samt uppmärksamma de absolut närmaste. Ring din äldre släkting och bara säg "hej". Visa att du finns och att du verkligen bryr dig! Själv ringer jag min morfar (+80 år) 2-3ggr i veckan samt har en trevlig mailkonversation med honom.

/Cristofer

fredag 8 januari 2021

Staten kommer tvingas att välja - är du vinnare eller förlorare?

 Det vi har fått se i USA och då inte bara om det hemska som hände den 6/1, då anhängare till Donald Trump forcerade sig in i kongresshuset, utan det finns att se såväl i Norden som i andra delar av västvärlden.  Mycket av detta hat; denna misstro mot såväl staten som sin granne beror på flera faktorer, men två av dessa är mer betydande än andra.

Ökad livslängd och automatisering av många ”enkla” arbeten.
Vi lever längre och längre och detta är ingen nyhet. Ej heller är det en nyhet att detta betyder att de som är i arbetsför ålder, dvs. mellan cirka 18–67, kommer få stå för en än mer tung börda; generera skatteintäkter att betala för äldrevård, omsorg, sjukvård, skola, polisväsende och alla andra delar som hör välfärdsstaten till. Tyvärr tycks ingen politiker ha velat ta tag i denna fråga och på allvar leda den. Säkert har en majoritet(?) av dem förstått(?) varthän trenden går, men ingen har vågat lyfta upp detta enorma problem, för det skulle ju kunna leda till att de blir mindre uppskattade av sina väljare, får mindre förtroende etc. (kort sagt; det har varit egoistiska faktorer som har drivit dem att inte lyfta denna extremt viktiga fråga).

Att ”maskiner och robotar” tar över är ej heller det en nyhet och även om detta ska tas med en nypa salt, för det kommer behövas människor som ser över/servar etc., men dessa kommer att vara mycket få i antalet relativt alla de som tidigare stod på bandet. Självklart finns nya jobb och självklart kan de som får lämna ett industrijobb klara sig, men i många fall erfordrar detta att de utbildar/vidareutbildar sig. Det är inte säkert att Jens, 52 år är ”så sugen” på det, eller att Lisa, 41, som var nöjd med sitt 7-16:00-jobb och inte har några andra arbetsambitioner, ”känner för det”. Alla vill inte börja studera och utbilda sig när de har passerat en viss ålder, eller så har de inga ambitioner för ett arbete som kräver en form av utbildning. Visst kommer de att tvingas till det, men innan detta händer kommer det gå flera år som fylls av meningslösa insatser från såväl arbetsförmedlingen sjukvården, Försäkringskassan et cetera – insatser som kostar pengar. Var kommer dessa pengar ifrån? Precis – skatteintäkter från de som arbetar. Det blir alltså en större och tyngre börda för de som är i arbete.

Läs vidare på Trade Venue (likt alltid - inga affiliates e.d.).

Då det är fredag, med allt från grill till På spåret(?), vill jag önska dig en härlig helg!

/Cristofer

onsdag 6 januari 2021

Coronasäkrat? Okej, men...

 Jag har läst hur många har ”corona-säkrat” sin portfölj genom att göra sig av med bolag som har presterat mindre bra sedan mars 2020 (eller har det mer varit att aktien så inte har gjort?). Om detta är bra och klokt beträffande ett mer kortsiktigt perspektiv tror jag det är få som motsäger sig, men gällande ett mer långsiktigt sådant är juryn fortfarande ute och kommer inte att komma tillbaka förrän om 2–3 år.

Jag ämnar inte dryfta vilka för- respektive nackdelar det finns med att fokusera på det som händer just nu (recency bias). Emellertid vill jag betona vikten av att sätta 2020 i relation till ett perspektiv om 5, 10, 15 och 20 år och när detta görs tror jag att många olika tankar och reflektioner kan framkomma.  Det jag mer vill fokusera på är att människan ofta lurar sig själv. 2008–2009 var det många som ”finanskris-säkrade” sina portföljer (inte äga bank- och fastigheter). Från februari 2000 och fram till 2001 var det nog många som ”it-säkrade” portföljen med att slänga ut alla bolag som ens vågade stava bokstäverna ”i” och ”t” tillsammans. Innan dess var det fastigheter och innan det olja. Det jag vill komma fram till är att varje kris och oförutsedda händelser är unika och…. Ja, oförutsedda. Det hör liksom begreppet ”svart svan” till att det som ingen ser komma, eller det som ingen ens kan föreställa sig, är det som kommer att hända.

Läs vidare på Trade Venue.

Trevlig dag och håll ut - snart är det varmare tider hos oss!

/Cristofer 

söndag 3 januari 2021

Bokslut 2020

Att säga att alla som 2020 presterade en positiv avkastning mätt i tresiffriga procenttal hade tur är fullt ut inte en rättvis sanning, för om dessa har varit medvetna om värderingarna, men också sett att P/S, omsättningstillväxt et cetera växer kraftigt har de gjort mycket rätt. All eloge till er som gjort detta. För de som, mer eller mindre, tänkt att "... Facebook, Amazon, Tesla och Sea Ltd verkar ju vara riktigt populära och de är ju stora, så…” vill jag säga grattis, men utgå inte från att det alltid är ”så lätt”.

Att över- eller underprestera sitt jämförelseindex (vilket i sig är en diskussion som kräver sin bok mätt till omfång) 1, 2, 3, 5 eller 7 år hör ”spelet” till, men har man underpresterat 4–5 år i rad tror jag man gör klokt i att se över sin strategi och allokeringsförfarande. Det viktiga är att man kan verka, vara och sova gott utan att behöva oroa sig över portföljen. Man ska kunna klara av att fokusera på vardagen, med allt från jobb till dagishämtning och matlagning; man ska känna att portföljen är ett sidoprojekt som inte ska/får påverka måendet. Det är det absolut viktigaste och upplever man att det inte har varit som så bör man verkligen ta sig tid och sitta ned med ett ark papper och en penna – skriv ned tankar och vänd ut- och in på dem. Identifiera, problematisera, reflektera och utvärdera. Agera sedan därefter.

Jag är främst inriktad på utdelningsinvestering, men söker inte land och rike runt för att hitta de bolag som ger +7–8 % och där utdelningen är lika pålitlig som de svenska ministrarna. Emellertid har jag ett kriterium att en majoritet av de bolag jag investerar i ska dela ut. Ett viktigt krav är framför allt att de ska gå med vinst.

Läs vidare på Trade Venue.

Jag hoppas att du har haft rogivande dagar sedan jul infann sig och att du nu har laddat batterierna inför H1 2021.

/Cristofer 

fredag 1 januari 2021

Recency bias, erfarenhet och morgondagen

Tid relativt människans minneskapacitet kan ibland vara en farlig kombination. Vad som är än mer farligt för människan är envar individs brist på erfarenhet. Mycket kan man läsa sig till, men vissa saker måste man uppleva. Vi som inte var aktiva, eller ens könsmogna, under finanskrisen 2008–2009 har enbart kunnat läsa till den tidens kraftiga nedgångar, hur folk agerade och hur många kom att lämnas blottställda. Att läsa om hur ens portfölj går ned med 10, 20, 30, 40, 50 och slutligen 60 % är en sak, men att sedan uppleva en liknande situation är en något helt annat. Känslor som inte infinner sig vid en läsning gör dock så vid en reell händelse och jag tror få, om ens någon, inte kom att bli detta varse under februari och mars 2020.

Är då all läsning negativt? Nej och tvärtom – jag tror (läs; ”vet”) att den hjälper envar att agera mer rationellt och känslokallt, men det är inte ett hundraprocentigt vaccin. Det är först i stridens hetta som hjälten får bekänna färg och det är här som all träning och alla förberedelser visar sig vara tillräckliga. Ju mer och ju bättre du har tränat, desto högre sannolikhet att inte bara överleva ett ras, utan även att bli en som istället utnyttjar det och därmed blir en vinnare; ”Never let a crisis go to waste” (Churchill, Winston).

Läs vidare på Trade Venue.

Till dig och övriga läsare; god fortsättning och må 2021 ge oss mer glädje, ljus och lycka!

/Cristofer