tisdag 19 januari 2021

Friskvårdsbidrag & gymkedjor

 Det är smått komiskt och mer tragiskt – således tragikomiskt, att svenskar tenderar att bli större, kraftigare och fetare trots att vi ofta anser oss vara så hurtiga att norrmännen blir gröna av avund och ”fit” att D-flex slutar upp med sin verksamhet. Tyvärr visar senaste årens forskning raka motsatsen och den träning och motion som gemene individ tros sig göra kanske är den som genomförs med ett par VR-glasögon på sig? Eller i drömmarna?

Förvisso fanns ett sorts ”friskvårdsbidrag” innan 2003, men det var extremt krångligt för arbetsgivaren och således heter det i folkmun att det kom att införas 2003. Syftet var att få personal att träna/motionera, då detta förebygger skador/dålig hälsa, vilket för arbetsgivaren betyder sjukskrivningar och därmed en kostnad. En frisk, motionerande personal har även mer energi och blir även mer positiva till utmaningar. Det fanns – och finns – således mycket positivt med detta.

Roligt är att dessa friskvårdsbidrag mer tenderar att användas, än dess antonym. Vad som dock inte är lika roligt är att det mer ofta tenderar att bli att det köps ett gymkort som används mer flitigt under januari (då alla ”ska ta tag i sina liv”) och sedan eroderar ut för att knappt användas innan vi har firat in vårdagsjämningen. SVD har sammanställt och även beräknat att det ligger gymkort för dryga 3 miljarder svenska kronor och samlar damm

Detta är en förlust för AB Sverige, men en rejäl vinst för gymkedjor. Även om det inte är exakt samma kan dessa friskvårdsbidrag ses likt skolpengen; gymkedjorna vet att de har en inkomst och de vet även att många inte använder sina inköpta gymkort fullt ut. Även om det för gymmen skulle vara skadligt om alla kunder var likt dessa; konsumenter men icke träningsutövande, men lyckligtvis finns det ett par som tränar allt från två till tio gånger i veckan.

Läs vidare på Trade Venue. Upplever du problem att kommentera på den sidan får du mer än gärna kommentera här. Jag har uppmärksammat TV om att vissa har upplevt problem med just kommentarsfunktionen och de har lovat att åtgärda asap.

Allt gott och kom ihåg - unna dig en promenad idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar