söndag 3 januari 2021

Bokslut 2020

Att säga att alla som 2020 presterade en positiv avkastning mätt i tresiffriga procenttal hade tur är fullt ut inte en rättvis sanning, för om dessa har varit medvetna om värderingarna, men också sett att P/S, omsättningstillväxt et cetera växer kraftigt har de gjort mycket rätt. All eloge till er som gjort detta. För de som, mer eller mindre, tänkt att "... Facebook, Amazon, Tesla och Sea Ltd verkar ju vara riktigt populära och de är ju stora, så…” vill jag säga grattis, men utgå inte från att det alltid är ”så lätt”.

Att över- eller underprestera sitt jämförelseindex (vilket i sig är en diskussion som kräver sin bok mätt till omfång) 1, 2, 3, 5 eller 7 år hör ”spelet” till, men har man underpresterat 4–5 år i rad tror jag man gör klokt i att se över sin strategi och allokeringsförfarande. Det viktiga är att man kan verka, vara och sova gott utan att behöva oroa sig över portföljen. Man ska kunna klara av att fokusera på vardagen, med allt från jobb till dagishämtning och matlagning; man ska känna att portföljen är ett sidoprojekt som inte ska/får påverka måendet. Det är det absolut viktigaste och upplever man att det inte har varit som så bör man verkligen ta sig tid och sitta ned med ett ark papper och en penna – skriv ned tankar och vänd ut- och in på dem. Identifiera, problematisera, reflektera och utvärdera. Agera sedan därefter.

Jag är främst inriktad på utdelningsinvestering, men söker inte land och rike runt för att hitta de bolag som ger +7–8 % och där utdelningen är lika pålitlig som de svenska ministrarna. Emellertid har jag ett kriterium att en majoritet av de bolag jag investerar i ska dela ut. Ett viktigt krav är framför allt att de ska gå med vinst.

Läs vidare på Trade Venue.

Jag hoppas att du har haft rogivande dagar sedan jul infann sig och att du nu har laddat batterierna inför H1 2021.

/Cristofer 

2 kommentarer:

 1. Hej Christofer!

  "Vad jag gjorde? Tog en espresso i personalrummet samt fokuserade på min undervisning och de elever jag ansvarar för."
  Underbar beskrivning av hur en hängiven investerare med evig horisont hanterar börsvaliditet när den stormar som mest.

  "Beträffande portföljen var jag trygg i mig själv och mina innehav."
  Det här ser jag som seglet genom stormen. Känner själv att det var där jag också landade när dippen kom. Trygg med de beslut jag fattat, från dag ett en gång i tiden. Den Svarta Svanen blev mitt kvitto på den tryggheten.

  "Det som jag, i efterhand, tar med mig är att jag kunde ha varit mer aggressiv med belåning."
  Spännande och intressant!


  May the force be with you Cristofer, always.


  Med vänlig hälsning,

  Atlas

  https://atlasinvesto.blogg.se/

  Atlasinvesto@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas och tack för din kommentar!

   Jag hoppas att du har haft en skön långhelg och att du, trots covid-19, har kunnat vara med de närmaste!

   Följer dig/din blogg och ser att du, likt jag, följer den långsiktiga plan du för längesedan stadfäste - det gläder mig enormt. Det handlar om psykologi och just en stark sådan verkar du ha!

   Allt gott!

   /Cristofer

   Radera