torsdag 19 augusti 2021

Skadlig aktivitet på börsen (men även i det vardagliga livet)

 När vi sitter med våra portföljer och bolagsnyheter kommer, eller om det mer är en allmän börsned- eller uppgång, lockas vi att agera– att aktivera oss och därmed visa oss handlingskraftiga. Detta kallas för aktivitetsbias. Emellertid måste vi inse att all aktivitet ofta inte är bra, då för mycket köp- och sälj inte bara kostar i rena avgifter, utan även försvårar den magi som tiden gör. Därtill ska vi komma ihåg att inte göra något, är att göra något. Jag tar ett beslut att inte köpa, eller sälja, utan att istället avvakta. Det är ett beslut och en aktivitet. Som bekant säger Warren Buffett ”Wall Street makes its money on activity. You make your money on inactivity.”

Genom aktivitet visar du att du 1) är medveten om problemet/händelsen och 2) gör något åt det. Emellertid måste du alltid ställa dig frågan: måste jag göra något? Och, i sådana fall, vad? Måste jag köpa, eller sälja? Måste jag öka, eller hyvla? I många fall är svaret ”nej”, men det tar emot att ”inte göra någonting”, eller hur? Men visst gör du något genom att inte göra någonting? Istället för att trycka på grön knapp (köp), eller röd knapp (sälj), trycker du på den gulfärgade som betyder ”jag avvaktar”.

Läs vidare om den skadliga aktivitet du riskerar att utsätta dig och din portfölj för på Trade Venue.

Allt gott och, på förhand, trevlig helg!

/Cristofer

2 kommentarer:

 1. En viktig observation. Kanske det är så att den stora mängd aktiebloggar kommer med en bieffekt av onödigt hög aktivitet.

  SvaraRadera
 2. Hej Valoroso.

  Så kan det absolut vara. Som alltid ligger ansvaret på den enskilda individen. Låt oss alla hjälpas åt att sprida om vikten av kontroll av känslor och tankar och att dessa ej behöver vara sanningar.

  Trevlig söndag och tack för besök och kommentar!

  /Cristofer

  SvaraRadera