tisdag 25 november 2014

Nytt inköp och ny bensin till "Bettan"

Idag valde jag att överföra 75 000 kr från mitt sparkonto till mitt ISK. Syftet var såklart att ha tillgängligt kapital att använda i de bolag jag såväl äger som ämnar äga. Jag har gått i tankarna att antingen öka i Betsson eller Ratos denna månad. Det finns fördelar med båda bolagen men då Betssons nuvarande kurs var nära mitt GAV, valde jag att öka där. Det blev en ökning med 100 st aktier på kursen 267 kr. Sammanlagt äger jag nu 235 st i detta fina bolag.

Jag tror Betsson kan komma att få en fin tillväxt kommande år, speciellt då man fortfarande befinner sig i en uppbyggnadsfas samt visar att man är beredd att "satsa för att vinna". Ett tydligt tecken på detta är satsningen i Rush Sports, vilket är ett bolag som utvecklat den första riktiga appen för evendriven realtidsbetting. Att bolaget även har köprekommendationer stärker bara min tro på bolagets framtid. Säkerligen kommer vissa dippar att komma men i det långa loppet tror jag att Betsson är ett nytt Unibet!

Ett nytt bolag skall läggas till portföljen och det är SEB (c-aktien). Flera faktorer fick mig att köpa detta bolag och den främsta är att bolaget ser ut att bäst kunna svara på en ökad konjunktur (vilken jag hoppas/"tror" kommer). Bolaget har också en tilltalande direktavkastning, där utdelningen är 4kr/aktie.  Som en avslutande faktor jag väljer att nämna är de nya riktkurserna som den senaste månaden inkommit (101 kr respektive 107 kr) samt att Goldman Sachs gått från "sälj" till "neutral".
det blev 375 st på kursen 94,4 kr.

Vem vet om detta är ett bra köp eller om äpplet visar sig vara surt. Endast tiden vet detta (+ alla experter på bs, som fortfarande inte går med på att låna ut sin spådomskula för en dag).

Portföljsvärdet är nu över en halv miljon och min avkastning hittills är strax över 6 %. För många är detta "småsummor", men för mig är det en underbar summa att titta på ett par gånger om dagen. Jag är inställd på att denna summa med hast kan komma att halveras om en eve. dipp kommer. Därför försöker jag ständigt intala mig att se det lååååånga perspektivet och även fokusera på utdelningar, några som nu har ökat:)

Jag behåller min bevakning på Byggmax, men efter dagens spurt är jag mer avig inställd.

Jag ämmar även att öka i Vardia, men väntar på att ett läge ska infinna sig.
På tal om Vardia rekommenderar jag alla att läsa aktiekennys analys av Q3-rapporten. Ni finner den HÄR.

Jag hade trott att jag skulle känna mig mer "pirrig" med detta stora kapital, som nu är investerat. Dock känner jag föga. Kan det bero på att allt har gått upp? Att OMX ökar för varje dag? Eller beror det på att jag haft min inskolningsperiod, där jag lärt mig att aktier=tålamod=pengar? Jag vet inte. En anledning kan också vara att jag spridit ut köpen under en (något) längre tid (host...ca 1 månad...tar tillbaka "längre tid"). Hur som helst så har jag inte den pirriga känsla jag ställt in mig på att ha.

Hur kände ni andra då ni började med byggandet av er portfölj? Var ni en filbunke från dag ett?

Ps. Segwayen löper på bra och jag har nog blivit lite av en "kändis" i stan pga. detta. Ja, ni som undrar: staden jag bor i är inte stor.

2 kommentarer:

 1. För mig har det kommit eftersom, att man bryr sig mindre och mindre om vad kurserna står på just nu. När jag började för drygt ett år sedan var det mycket om och men.. Det är svårt att bygga en portfölj man är nöjd med, speciellt med dagens priser. Nu när jag faktiskt är hyfsat nöjde med min portfölj är det både lättare att tänka långsiktigt samt vad man vill ha för nya innehav. Det låter som du går ut tungt väldigt snabbt. Jag gick iof in i börsen med över 80% över 1 månad men jag hade "bara" 100 000.
  Du verkar dock ha byggt upp en trevlig portfölj, ett bra tips som jag hörde (från Henrik Didner): Det viktiga är att det är bra bolag. Sedan om de aktien går plus eller minus i närmaste gör ingen skillnad men om 3-4 år kommer man få god avkastning oavsett.
  Ett tips som jag borde följa bättre är att inte kolla depån lika ofta. Begränsa till 1/dagen har gått sådär men det hjälper för att hindra fingrarna som vill utföra transaktioner.

  För övrigt är det kul med fler bloggare, enda grejen är att jag tycker fonten du använder är lite svårläslig (även om jag tror jag vant mig lite).

  SvaraRadera
 2. Känns skönt att höra att det "kommer eftersom". Börjar känna mer och mer som du med att jag bryr mig mindre om dagskursen. Ser t.ex. att MEKO just nu ligger -2,9 %...dock, har stigit mycket innan och kommer troligtvis stiga inför nästa rapport och under kommande år (plural).

  Ja, jag går in tungt relativt snabbt. Dock, har ca 400k kvar att använda men dessa kommer jag vara mycket mer "snål" med. Nu gäller ca 1-3 transaktioner i månaden. Anledningen att det blivit mycket på kort tid är att jag vill ha en portföljs att sedan bygga kring. I början blir det alltid mer av allt, innan ett fundament skapats. Dock, jag känner ett visst tvivel till att jag kanske kört på för snabbt. Förvisso ligger jag plus, men kanske bord e jag ändå blir mer noggrann över att beakta varje transaktion...(?). Bolagen jag äger hävdar jag är av fin kvalité, vilket gör att jag finner föga tvivel på dess potentiella fina utveckling kommande år, viker är en enorm trygghet!

  Jag kollar depån ca 3-4ggr/dag med jämna tidsintervaller samt kollar di.se dagligen för att "stämma av" marknaden. Känner att det är mycket men ändå en positiv skillnad till tidigare.

  Ang. fonten får jag be att återkomma;)

  SvaraRadera