torsdag 13 november 2014

Vänskap, Mekonomen, plugg och kanske satsa på grönt?

Veckan har varit minst sagt omvälvande. I måndags köpte jag Akelius samt Bonheur och i tisdags blev det återköp av Protector. Tre inköp jag tror/trodde på. Anledningen att jag skriver trodde beror på att i tisdags eftermiddag ringde en mycket nära vän till mig, som är mycket mer beroende av börsen än mig. Han frågade om jag hade 50 000 kr att låna honom då han ej hade några likvider liggandes på sitt ISK. Hans syfte var att köpa bear x15 till onsdagen. Till saken hör att han har mer pengar på ett sparkonto på en annan bank än Avanza, och en förflyttning från denna till Avanza skulle ta 1 dag. Jag svarade att jag ej hade detta men kände ändå att jag ville hjälpa honom, då han hjälp mig mycket tidigare. Jag föreslog att jag kunde sälja mina nya innehav, Protector och Bonheur (den lilla förlusten fick han i sådana fall täcka). Detta var inga problem för min vän och de 50 000 kronorna är nu återbetalda:). Tror han gjorde en skaplig vinst, kanske borde jag fråga om en vinare eller två som ett "tack"?

Detta gör att mitt innehav i Bonheur samt Protector ännu en gång måste strykas. Dock ämnar jag att köpa in dem igen men har beslutat att vänta tills efter helgen. Nu har Protector rört sig mycket snabbt uppåt och onsdagens samt dagens (torsdag) kursutveckling nedåt känns "naturlig". Jag har satt kurslarm på 40 NOK och hoppas komma in däromkring, där jag tror att ett stöd bildats. Idag kom också en fin nyhet att det skett insiderköp i Protector. Dvs. ännu en större anledning att köpa bolaget!

Igår, onsdag, kom Mekonomen med en sin Q3rapport - och vilken sådan! Det bästa kvartalet någonsin (om man borträknar från pölse-land, ett land inga bolag tycks kunna etablera sig i). Jag tror på en kurs kring 190-195 kr innan Q4 och ämnar öka så fort en dipp infinner sig. För att läsa bra analys av rapporten rekommenderar jag "Vägen-till-frihets" blogg.

Jag går även i tankar att köpa en liten post i Mr. Green efter att ha läst en analys från Redeye. Jag ser en stor potential och den senaste rapporten var mycket bra. Återstår att se hur skattehärvan i Österrike kommer bli, men om det blir som så att överklagandet skjuter ut på tiden kommer bolaget ha tid att växa och den summan de kan bli tvungna att betala blir då mindre påtaglig på bolagets kassa. Detta är rena hypoteser men hur ofta har man sett ett fall inom EU inom juridik som inte tagit mindre än ett par år (som exempel kan vi ju ta "Swedish match").
Nu har kursen gått upp mycket snabbt på två dagar och det känns som att en liten rekyl nedåt är att vänta. kan det vara ett köpläge? Likaså är det lång tid kvar till nästa rapport och detta kan göra att många "traders" hinner tröttna och säljer av (för att sedan köpa igen inför rapporten).
Vad säger ni? Är Mr. Green ett bolag för den långsiktige? Vilka faror ser ni?

Idag stängde portföljen på ATH och känslan är underbar. Dock, i morgon kan vad som helst hända och det är viktigt att fokusera på det fundamentala och att äga långsiktigt. Jag ställer alltid in mig på att se röda siffror. Hellre det och bli positivt överraskad (min pappas lärdom till mig). Jag brukar praktisera det överallt; på semestern med polarna sa jag att jag kallt räknande med att vi skulle störta på planet ned till semesterorten. Nu blev fallet inte så, och gissa vad positivt överraskad jag blev:)

I morgon, fredag, blir det tenta och jag ber till såväl Shiva som Tor och Jesus att det ska gå bra.

2 kommentarer:

 1. Jag har skrivit en del om Mr Green på min blogg om det är av intresse. Finns risk att aktien går ner något för att sedan ligga i stiltje till nästa rapport men det är typiskt svårt att veta. Jag är inte helt klar över om risk/reward gör det värt på nuvarande nivåer. Det finns helt klart potential men det är en del risker som är svårbedömda och kräver viss rabatt. Rent fundamentalt (exklusive skattesmällen och risken för liknande) ser det ganska trevligt ut.
  Lycka till på tentan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt inlägg! Jag ska läsa på din sida om Mr. Green. Jag är också "rädd" för att den inte kommer sjunka något nämnvärt. Har en order på 37,30 liggandes. Får se om jag kommer in på den kursen.

   Vad gäller din lyckönskning för tentan så säger jag inget förrän EFTER tentan, då jag är extremt(!) vidskeplig när det kommer till lyckönskningar inför tentor;)

   På återseende!

   Radera