onsdag 28 augusti 2019

Den vilda jakten på ett (bättre) jag


Under sommaren har jag läst många böcker och en av dessa var Jakten på ett bättre jag (2017, Cederström & Spicer). Den är skriven av Carl Cederström, docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet, och André Spicer, professor i organisationsteori vid Cass Business School.

I en tid då vi människor har det (materiellt) bättre än vad vi någonsin har haft blir vi allt mer olyckliga, vilket har gjort att självhjälpsmarknaden vuxit explosionsartat. Är det inte mindfuness och yoga, är det styrke- eller konditionsträning, kosttillskott och livet enligt en Skalmaniansk klocka. Denna marknad omsätter många miljarder dollar och det tycks inte finnas någon hejd på dess tillväxt. Och varför skulle det? Människan söker snabba quick-fix och om inte yoga fungerade måste ju någon annat fungera, eller hur? Att personen i fråga bara har testat metoden i allt från 1 vecka till 1 månad är ju inte något som tas med då beslutet tas om att det är metoden som det är fel på, inte nedlagd tid, engagemang, tålamod, tilltro et cetera.

De båda författarna har som ambition att testa de mest vanligaste självhjälpsmetoderna och varje månad har ett tema, såsom ”produktivitet”, ”relationer”, ”sex” och ”njutning”. Ett år har, hör och häpna, 12 månader och således testar de tolv områden.

Beträffande pengar skyr de, eller i alla fall Cederström, inga medel och de (mest ”han”) spenderar många, många tusenlappar på allt från träningsappar till sexleksaker – allt för att testa hur de rekommenderade metoderna är. Självklart är en månad en för kort tid att egentligen kunna presentera några vetenskapliga slutsatser, men det är ändå intressanta observationer tillika reflektioner som framkommer. Bland annat går Cederström från att vara lång, gänglig och allmänt svag till att biffa upp sig med en diet om 4000 Kcal/dag och träna styrketräning. Han ställer upp i en styrketävling och slår sitt personbästa med råge (ca 10 minuter in i nedan klipp diskuterar Cederström om sin oktobermånad och längre in om sin novembermånad, då han skall bli "snygg").

När de skall se hur produktiva de kan bli testar de allt från pomodorotekniken till att ta Modafinil och Attentin. De optimerar sömn, kost och träning – allt för att vara så extremt produktiva som möjligt. Det slutar med att en av dem jobbar 3 dygn i sträck utan att egentligen reflektera över det.

"[...]Alkohol förtärs likt vore det vatten och cigaretter röks likt de var levande reklampelare för Philip Morris[...]"

Boken bör läsas med dels en glimt i ögat, dels som vore den en komedi. Dock går det inte att undvika att reflektera kring vilken enorm marknad som självhjälpsindustrin är. Yoga var, då denna bok skrevs anno 2017, en industri som årligen omsatte över 27 miljarder dollar och under detta år utövade 20 miljoner amerikaner denna tränings- och meditationsform, vilket var en ökning om 29 procent sedan 2008.

Njutning, vilket är ett område som jag för länge sedan diskuterade här på bloggen (slutsats: jag ser mig själv som en epikuré) ger de sig såklart an och här testar de allt från idleness till att äta och dricka gott. Spicer, som varit vegetarian i över 10 år, bestämmer sig för att testa alla sorters mat och till frukost blir det en macka bestående av färska baconskivor från kvartersbutiken, vilken han sväljer ned med en stor Bloody Mary. Alkohol förtärs likt vore det vatten och cigaretter röks likt författarna var levande reklampelare för Philip Morris. Sedan kommer de på att det inte är så mycket njutning i baksmällan som kommer likt ett brev på posten. Vad att göra? Vad är njutning? Tv-spel? Ja, kanske, tänker Carls som går och köper sig ett XboX med spelen Battlefield 4 och GTA. Han har aldrig tidigare hängivit sig till denna form av eskapism. Hur går det? Mindre bra…

Författarna kommer även in på pengar, vilket är det område som de ägnar septembermånaden åt. Väl här ämnar André att bli en trader, medan Carl ämnar få ett jobb som ger honom x2 hans nuvarande lön på universitetet. Det hela blir, minst sagt, komiskt.

Jag har en tro att vi som lever och simmar i denna fiskdamm kallad ”finanstwitter” och ”finansbloggosfären” är människor som vill något – utvecklas, ha och uppnå mål, bidra et cetera och vi har alla olika metoder av att uppnå detta. Emellertid är det min tro att många av oss inte har hamnat i den position/situation vi idag är i utan en viss anledning, varav medvetenhet och tänkt tillika förmåga att optimera spelar en central plats. Många av oss (alla?) har nog en relativt god bild av att mycket inom självhjälpsmarknaden är ruffel och båg, men vet att det ändå kan finnas guldkorn. Att läsa denna bok kanske kan ge åtkomst till ett sådant?

Jag upplever mig vara mycket produktiv då det krävs och beträffande förmåga att slappna av á la yoga/mindfulness har jag utövat detta i flera år. Emellertid har jag bestämt mig för att testa pomodorotekniken. Inte för att jag upplever att jag behöver det, utan enbart av ett rent och skärt intresse. Först därefter kan jag döma. Till viss del påminner den om den teknik jag idag använder, men då mina ”pass” är i 45-50 minuter är denna ”bara” på 25 minuter. Självklart finns den, likt allt och inget, som en app och självklart finns det en lista på det bästa tio sådana som du kan/bör använda.

Boken är klart läsvärd och kan säkert ge lite insikter. Om inte annat bör den i alla fall göra det möjligt för smilebanden att aktivera sig lite (Cederström skall, under månaden då "sex" avhandlas, bli multiorgasmisk och när han frågar sin fru om de kan filma deras... nattliga aktiviteter är svaret "i helvete heller"). 

Dagens industri hade en intervju med författarna i slutet av 2017, då boken släpptes.

Självklart väcks tankar om ifall man kan - och i sådana fall hur - exponera sig mot denna marknad(?). Jag tänker på bolag likt dels Attic, dels Weight Watchers, men finns det andra och som är ännu mer nischade?

4 kommentarer:

  1. Tycker hela denna cirkus är fantastisk. Alla dessa handböcker i konsten att bli rik. Alla dessa handböcker i konsten att gå ner i vikt. Kan man gå ner i vikt på något annat sätt än att tillföra kroppen färre kalorier än den förbränner. Kan man bli rik genom att gå köpa något trams av typen Bli rik i hängmattan.

    Nej det kan man inte det krävs energi och målmedvetenhet att man odlar en karaktär och skördar ett öde. Man ger löfte till sig själv och håller dem. Har man bestämt sig för att ta del av aktiemarknadens tillväxt över tid via ett månadssparande i en indexfond gör man det och arbetar på hela tid och letar inte efter genvägar.

    Fallstudie. Vi tänker oss att jag skulle åka bort fem år och bad två personer att förvalta en miljon av mitt kapital. Jag skulle inte valt någon säljare på storbanken det vet jag. Jag skulle valt Lundaluppen och Spartacus Invest. Helt enkelt därför jag läst deras bloggar under ett antal år och på något sätt lyser karaktären igenom. Tror inte dem blåst mig på en krona. Märk väl jag har aldrig träffat någon av bloggarna. Det kommer alltid inifrån och ut.

    mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars och tack för denna kommentar!

      Jag håller helt med dig att det finns mycket "skit" på denna marknad, men så länge det finns människor som alltid kommer söka genvägar kommer den att bestå.

      Det var mycket fina omdömen för nämnda bloggare och jag kan inte säga att dina val är dåliga.

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  2. När det gäller Lundaluppen och Spartacus målade jag med grova penseldrag. Tycker det mest stolliga blogginnehavaren kan ägna sig åt är Pomodora metoden. Jag upplever att det som att det behövs är mer vila och eftertanke. Givet det som skrivits. Nu skall man bli ännu mer effektiv.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  3. Hej Sofokles.
    Jag tror jag är från en helt annan värld då allehanda ting som boken och all media över huvud taget proklamerar för lämnar mig kall. Gör så här så blir du lyckligare, smartare, effektivare, lättare osv passar inte in på mig helt enkelt. Kanske för att jag tror att jag hittat saker i mitt liv som gör mig lycklig och tillfreds. En promenad i skogen eller en tur till stugan fyller mig med energy och samtidigt är det rogivande. Jag har svårt för genvägsteorin om den nu finns och är mer inne på Lars spår att man får sätta upp mål och jobba medvetet mot det målet så kommer man troligen att lyckas. Däremot så läser/läst jag en herrans massa böcker om ekonomi och investering men det handlar knappast om att ta genväg utan mer om hur man praktiskt går tillväga. vi vet ju att snabbfilen till att bli miljonär kan ta allt mellan 6-7år till runt 10-12 beroende på sparkvot och sparsätt. Raka motsatsen till genväg med andra ord :-)
    Men kul att få reda på att sådana böcker existerar.

    Mvh // PP

    SvaraRadera