lördag 10 augusti 2019

När passar sig en krasch?


Oavsett om det är i början, mitten eller slutet av en högkonjunktur finns det alltid de som ropar ”varg” (läs: björn). Förr eller senare får dessa rätt och ibland händer det att björnen inte bara visar visa vara någon Yogi Bear, utan en hel stam. Investerare har fått uppleva detta vid ett fåtal tillfällen, såsom 1929, 2001 samt 2008, för att bara nämna några exempel.

Jag har ibland kommit på mig själv med att reflektera om när en krasch, eller kraftig nedgång i parti med ovan nämnda exempel, skulle ”passa” mig bäst. Allt är såklart individuellt och står i samband med vad målet med investeringarna är; FIRE, ”unna sig senare i livet”, ”ett hus inom X antal år”, ”en jorden-runt-resa” och så vidare. Jag vågar utgå från att en majoritet av de som läser denna blogg har som mål att någon gång i framtiden kunna leva på sin portfölj och slippa att förvärvsarbeta utifrån ett måste för att få bröd (och vatten) på bordet.

Sedan måste det tas med om syftet är att leva på utdelningar och/eller 4 %-regeln. Även detta är såklart individuellt.

Om vi utgår från ovan tes – leva på portföljen – när är en krasch som bäst passande (lägg även till vad din tanke är - 4 %-regeln och/eller utdelningar)? Är det i början, mitten eller precis i slutet av tiden innan en exit från förvärvsarbetet görs?

14 kommentarer:

 1. Med all respekt för bloggarens funderingar. Nu har vi det igen. Spekulationerna om framtiden. Det är lite som när en person skall börja banta så räknas alla dagar utom denna dag. Vill man börja spara för att unna sig nåt senare i livet tycker jag att man skall strunta i det. Det mest fascinerande jag läst på en ekonomiblogg var när Miljonär innan 30 skrev på sin blogg. Kolsvart bakgrund vit text bara funderingar hur man skulle bli rik. Han gjorde det han tyckte var det roligaste som finns att spara och tjäna pengar. Den mannen kan gå hur långt som helst när det gäller att tjäna pengar. Upplevs det inte som lustfyllt här och nu är mitt tips strunta i det. Att sitta och spekulera när en krasch på aktiemarknaden skall inträffa är det mest destruktiva man kan ägna sig åt. Ingen vet var marknaden är på väg.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars och tack för din kommentar.

   Förstår mig rätt, men jag går inte sömnlös med denna fråga, utan den ställs rent "sådär" och rakt ut. När den kommer, så kommer den, men det jag söker är när du/andra tror att en sådan skulle passa som bäst.

   Miljonär innan 30 är en mycket duktig människa och till viss del känner jag igen mig mycket där; sparkvot, lust att få kapitalet att växa et cetera. Har ingen aning om på vilken nivå han befann sig på vid 33 år ålder, men jag tror inte jag ligger så jättelångt bakom.

   Det handlar inte om att försöka förutse framtiden, utan det enda jag frågar alla och envar om är när de anser att en krasch passar dem i deras sparande; i början, mitten eller i slutet.

   Jag har inga ambitioner om en FIRE e.d., utan bygger mitt kapital för jag finner det roligt, givande och utmanande. Jag tror att jag kommer att fortsätta likt idag, även om en "FIRE-gräns" har nåtts.

   Är mycket tacksam att du kommenterar och besöker bloggen - du förgyller många bloggares bloggar med insiktsfulla kommentarer.

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 2. Hej!
  Jag kan också tänka på detta ibland.

  Jag tänker att för min del skulle en krasch sitt ganska bra just nu.
  Jag är i början av mitt sparande och som det sett ut senaste året så ökar vi vårt sparande mer och mer just nu.

  Så ska det komma en krasch, då passar det bra just nu :)

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB och tack för besök och kommentar!

   Således "i början av sparandet". Finns mycket klokt i detta och tror det är ett bra val. Själv skulle jag nog också välja detta (som om det var ett val...).

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
  2. Ja nu är det tyvärr inte något som går att välja :)

   Vore kul att höra någon berätta att de skulle önska det i slutet av sin sparkarriär. Just för att jag inte kan se vad som skulle kunna vara bra med det.

   Mvh PB?

   Radera
 3. Det känns lite som en ickefråga. Om eller när en krasch kommer är inget jag själv kan påverka, alltså är det inget jag ägnar tid åt. Bättre att på förhand reflektera över hur man ska agera när det sker, och hur man kan säkerställa att man defakto är en av få som följer planen när det ryker runtomkring.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Investeraren,

   Helt rätt jag ägnar ingen tid åt sådana funderingar. Makroanalyser är för mig en ickefråga helt enkelt för att ingen kan göra dessa analyser.

   Mvh

   Lars

   Radera
  2. Hej Investera-pengar och tack för din kommentar!

   Skrev ett svar till Lars (se ovan).

   Beträffande "icke-frågor" är det sådant som ibland människor kan finna nöje att diskutera, speciellt i Sverige? ”Vad tror du att det blir för väder i morgon”, ”vem vinner X dokusåpa”, ”tror du att vi kan få en vit jul” et cetera. Ren och skär nonsens, och jag är dig enig här, men min fråga tror jag är lite mer "givande" att diskutera, då det är roligt att höra hur andra reflekterar. OM nu du kunde välja NÄR en krasch skulle inträffa, när skulle du välja och varför? Som sagt; ingen av oss kan bestämma över detta, men jag finner det intressant att få reda på hur andra tycker/reflekterar.

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 4. @Pappa betalar?

  Med all respekt. Här har vi det igen. Spekulationen kring framtiden. Funderingar kring den perfekta stormen. Finns en blogg som heter Cosmonomis två höginkomsttagare som tjänar hur mycket pengar som helst märk väl utanför aktiemarknaden. Här skulle givetvis en krasch sitta perfekt. Handelsbanken för 50kr någon? Trist nog fungerar det inte så. Kärleken kommer inte till den som kräver det. Kravet skrämmer som Ulf Gerhard uttryckte det.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars!
   Ja det är inte direkt så att detta är en funderingen som gör att jag inte kan somna på nätterna.
   Jag har mitt sparande som sker varje månad, oavsett marknadsläge.
   Det kommer fortsätta så varje månad, förhoppningsvis kan vi fortsätta öka vårt sparande framöver också.

   Ja för Cosmonomics skulle det säkert också sitta bra med en krasch idag.

   Som svar på rubriken i inlägget. För mig skulle en krasch passa bra idag.
   Dock är det inget jag kan bestämma över.

   Allt med aktier är väl ändå spekulationer om framtiden eftersom du omöjligt kan veta hur börsen kommer gå imorgon eller om 30 år.


   Mvh PB?

   Radera
 5. Har man en konsekvent strategi spelar börskrascher inte så stor roll. Det mest irriterande är när man inte har likviditet när börsen går nedåt, retade mig att jag inte kunde öka lite mer i senaste tidens nedgång även om det kan fortsätta nedåt. Bra företag överlever börskrascher, dåliga företag kan få problem. Det är egentligen inte konstigare än att bra företag utvecklas bättre i medgång också.

  Skulle nog tycka det allra mest irriterande vore om man gör en FIRE och börsen kraschar månaden därpå. Inte för att portföljen går ned i värde utan för att man hade kunnat fynda om man hade haft likvider att investera några månader till. Tycker också att den tendensen verkar finnas hos flera av de som gjort FIRE/trappat ned, de saknar att inte kunna handla aktier på samma sätt som förr eftersom det trots allt är en rolig hobby lika mycket som ett frihetsskapande sparande.

  Jag är mer orolig för hur högre inflation och skatt riskerar att urholka utdelningarna över tid än om portföljen skulle tappa en miljon i börsvärde vid en nedgång på 20 procent från 5 miljoner kronor den dagen man gör en exit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren och tack för ditt besök tillika kommentar!

   Kloka ord och likt tidigare svar/kommentarer handlar det ju om att fortsätta med samma procedur, men om du fick välja - början mitten eller i slutet och varför?

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 6. Vad stötta många blev av din fråga. Kanske lite känsligt med börskrash. Men är förstårligt, hade man frågat skidåkare om de velat ha lavinen på morgonen, dagen eller kvällen så hade man nog fått liknande reaktioner. Inget man vill prata om.

  Ang din fråga, rent matematiskt så är början att föredra, det är då man förlorar minst kapital. Men kommer krashen senare så kanske man är äldre, rikare, klokare, tryggare och därför mer obrydd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej 1992 och tack för såväl besök som kommentar!

   Håller med - i början känns som bästa tid. Såklart kan man ej välja, men intressant att få reda på hur alla reflekterar i frågan och varför.

   Önskar dig en trevlig dag!

   /Sofokles

   Radera