onsdag 21 augusti 2019

Återvinning - för sent att haka på?


Miljö. Greta. Grön planet. Framtidens generationer. Rent hav. Greenpeace. Som enskilda begrepp tillika namn kan de te sig relativt intetsägande, men när de slås samman framkommer det område och spörsmål som många (alla?) av oss har sett växa exponentiellt de senaste tre-fyra åren.

Att människan är dålig på att ta hand om miljön är ingen nyhet i sig, vilket enbart är tragiskt. Under sommaren läste jag National Geographics, en tidskrift jag varmt rekommenderar, utgåva med just detta tema och det var verkligen hemska fakta som presenterades (tyvärr finns artiklarna ej tillgängliga online, utan det enda som erbjuds är detta, detta och detta). Något som sades där och som jag tidigare inte visste var att Asien i allmänhet, men Kina, Malaysia och Indonesien i synnerhet, står för över 50 procent av all nedskräpning och plast som hamnar i havet.

Återvinning kommer att vara än mer avgörande för jordens framtid och bolag såsom Tomra och Waste Management kommer troligtvis fortsätta att tälja guld. Jag äger Tomra via Latour och skulle vilja ta in Waste Management, men inte till nuvarande värdering. Förvisso har de mer eller mindre monopol på den nordamerikanska marknaden, växer (om än med mindre takt) och har en stabil kundbas. Att sedan Kina skall sluta köpa skräp kommer också göra att de kommer lägga mer pengar på att investera i syfte att återvinna ”skräpet” att bli än mer attraktivt för inhemska återförsäljare, något som inte bara är bra för bolagets kassa(flöde), utan även för miljön. Just detta tar WM:s VD upp med Jim Cramer i fredagen den 16 augustis podd/ansvitt.

Av alla de analyser som jag har läst framkommer just "värderingsproblemet". Skribenter på The Motley Fool hyllar bolaget och ser det som ett bra innehav, men är kluvna till om nu är rätt tillfälle att ta sin första position. Samma ställningstagande har skribenter på Seeking Alpha, där dessa är något mer restriktiva till bolaget på nuvarande kursnivåer.

Även om äpplen inte skall jämföras med päron har samma diskussioner och ställningstagande likt ovan mer eller mindre alltid sagts om bra bolag (som tenderar att fortsätta gå bra); Johnson & Johnson, Brookfield Asset Management, Union Pacific, Amazon, Canadian National Railway är bara några få av många som alltid, bortsett från vid finanskrisen och liknande kriser, varit lite "för dyra".

Lite kort om Waste Management, som också är ett av topp tre-innehaven i Bill och Melissa Gates portfölj: det är ett amerikanskt företag inom återvinning och har verksamheter i Kanada, Puerto Rico och USA. De sköter avfallshantering åt fler än 20 miljoner privatkunder och fler än två miljoner företagskunder. Sedan 1968, då bolaget grundades, har de växt och har idag över 43 500 anställda och en omsättning norr om $ 15 miljarder kronor.

Till kursen om 120 USD handlas de till P/E 29,46, vilket är under (!) tioårssnittet på 37,8. EV/EBIT visar dock lite mer nyktrare siffror sett till en hög värdering och här framkommer att dagens 22,6 är över snittet för de senaste 10 åren, vilket är 16,8.

För att se hur värderingen sett till tillväxt står sig används PEG-talet, vilket för närvarande är – 0,82. Detta skall ställas mot snittet om -1 de senaste tio åren. Således har en liten, lite ökning i tillväxttakten skett.

Med en nettoskuld på 39,1 % (mätt i Nettoskuld/EBITDA är den 2,4) samt en soliditet på 24,9 bedöms bolaget inte vara alltför hårt skuldsatt då de jämförs med peers.

Utdelningen har varit stigande de senaste 10 åren och har under dessa stigit med ett genomsnitt om 5,36 % per år. Utdelningsandelen är 48 % och i förhållande till FCF 86,1 %. Således är den mer sund än osund. 

Ett annat bolag inom samma segment som jag fick tips om på Twitter var det brittiska Biffa, som, när jag ser över deras nyckeltal på börsdata, inte ser allt för skräpigt ut (ursäkta 031-humorn). De har en relativt aggressiv förvärvsstrategi ,som i det korta loppet kan straffa sig, men om de lyckas med dels bra förvärv, dels att införliva dem, torde det hela sluta med solsken och glass till alla inblandade. Jag har, som sagt, läst för lite för att uttala mig om detta bolag, men, som Yoda skulle ha sagt; intressant jag finner det.

Andra bolag, inkluderat ovan nämnda Biffa, inom detta segment som också har hamnat på min radar är: Waste Connections, Stericykle samt Clean Away Waste Management.

Jag har dels studerat via Marketscreener för att se peers till Waste management, dels studerat diverse ETF:er, såsom VanEck Vectors Enviromental Services ETF. Ett tips på hur du kan finna mer inom återvinningssegmentet är att gå in på denna länk.

Jag kommer försöka finna tid att läsa på mer om denna bransch och hoppas kunna komma till ett beslut inom en närmare framtid. Kanske slutar det med att WM är det bästa bolaget att äga och att det blir som så att en liten post köpes in á la buy-to-build under kommande år(?) givet att det blir billigare. Vi får se, men en exponering mot detta segment vill jag ha, då jag går med övertygelsen om att det inte är någon sorts fluga, utan istället är det här för att såväl stanna som växa.

Har du några förslag på bolag inom detta segment? Har du själv exponering mot dem?

8 kommentarer:

 1. Jag har en liten post i Veolia Environnement. De går væl in under samma kategori.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mobil1 och tack!

   Tittade över dem lite hastigt och det ser ej helt fel ut!

   Jag lyfter på hatten, bockar och önskar dig en superb lillördag!

   /Sofokles

   Radera
 2. med tanke på att endast 2-3% av all plast som produceras i världen återvinns kan ju bara betyda att det finns en oerhörd förbättringspotential. Finns ju även ett koncept "plastic bank" där folk i tredje världen kan samla in plast och få betalt per kilo. Tydligen enda sättet att få människor i dessa länder att sluta skräpa ner. Tydligen fungerar det riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen och tack för återkommande besök tillika kommentarer!

   Ja, potentialen finns där! Sedan bör man nog utgå från att Kina har sina egna bolag som såklart skall få glida räkmacka, men en uppsida finns.

   Beträffande "plastic bank" är det någon som GN och andra "seriösa" tidskrifter rapporterar. Hemskt...

   Önskar dig en grym onsdag!

   /Sofokles

   Radera
  2. Finns absolut en stor förbättringspotential för plaståtervinning, den stora frågan är dock hur "cirkeln" i flödet skall slutas. Plastpåsar får all uppmärksamhet, men vad gör man med plast som håller i 50+ år? Idag finns massa gamla PVC-kablar nedgrävda som innehåller bly, kanske man inte vill ha in i en återvinningsström.

   Fokus lär därmed ligga på konsument-artiklar, men även en "simpel påse" (mer komplicerad än plastpåse på ICA) innehåller flera olika lager plast för olika egenskaper (skydd, hålla bort syre osv).

   Industrin har fattat att enda sättet att överleva är genom att återvinna mer, få se om de får politikerna med sig eller om allt måste förbjudas på traditionellt EU-vis och överlåta innovation till Asien och Nordamerika. Problemet är bara att för många förbjud kommer öka CO2-utsläppen då plast är en fantastisk produkt i många fall då den ersätter något tyngre material är det ofta "CO2-neutralt".

   Den absolut bästa investeringen idag för att minska plastavfall i naturen är att investera i infrastruktur i de fåtal fattiga länder som står för mer parten av utsläppen, men detta har jag aldrig hörts diskuteras.

   Radera
  3. Hej ABC och tack för din givande kommentar!

   Helt enig med dina utlägg!

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 3. Har kollat på Tomra och WM men avstått helt enkelt för värderingen är för hög. Finns få saker som är så viktiga när man gör en aktieplacering som att bilda sig en uppfattning om förväntningsbilden. Alla skall ha Tomra vilket givetvis avspeglar sig i kursen.

  Själv kollar jag på SEB och Pfizer. Fina nyckeltal en låg förväntningsbild. Inget av bolagen går direkt dåligt. Fast svenska banker vill ingen ha och värderingen blir därefter.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. God Lillördag herr Lars!

   Även jag har tittat på Pfizer sedan nedgången med Mylan. För närvarande har jag Abbvie, Johnson and Johnson, GSK samt Sanofi, vilket gör att jag är lite kliven till att ta in ytterligare ett bolag inom sektorn.

   Önskar dig en trevlig och avslappnad onsdag!

   /Sofokles

   Radera