fredag 23 oktober 2020

Det är dyrt att vara fattig?

 Den 19/10 släppte SSU sin rapport Om ojämlikhet och samma dag passade de på att hävda sig på Den Röda Tidningens debattsida. I sin rapport hävdar de att Sverige har blivit ett skatteparadis för rika och att de som skattar mest på inkomst är de ”vanliga” människorna. Med andra ord slår de fast, vilket sedan tidigare är känt, att det är högre skatt på inkomst av (förvärvs)kapital än på ägande av kapital, såsom i diverse värdepapper eller fastigheter.

Likt alltid är gällande är botemedlet mot detta att höja skatter. ”Har vi en extra kostnad? Höj!” Just den (enkla) lösningen att höja ter sig alltid så lätt, för det är ju ”bara” att höja dem (med medvetenhet att vi får lex IKEA, Spotify etc.). Det är de rikas fel att det råder klasskillnader och om de nu har det så gott ställt kan de sannerligen se till att inte bara dra sitt, utan även ett extra, strå i den ökända stacken.

Känner vi igen oss? Ja, frågan var retorisk. Jag vill på inga sätt förminska eller förringa de samhällsmedborgare som arbetar hårt, men tyvärr för en, ursäkt min franska, skitlön. Jag vill ej heller förringa dem som gör så gott de kan, anstränger sig, går på arbetsintervjuer, går en yrkesutbildning e.d. och pga. detta är i behov av stöd. Jag har nära och kära som dels lever som sjukpensionärer, dels går arbetslösa.

Det som jag istället blir irriterad av att läsa är hur SSU, men också många andra ”röda” partier, får det att låta som att det bara är de ”rika” som kan spara och investera. Detta är en framgångsrik lögn i stil med den som Baudleaire uttryckte om djävulen: ”The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he didn’t exist.” 

Läs vidare på Trade Venue.

Trevlig fredag tillika helg!

/Cristofer

1 kommentar:

  1. Man får väl helt enkelt påminna att Sverige har det lika bra som Norge trots deras olja. Och det är för att vi har de regler för de rika som vi har. DVS. "Enkelt" och fördelaktigt att skapa företag samtidigt ha kvar kapitalet i Sverige. Sverige ligger i topp när det gäller företag per capita. Anledningen för att vi har den högsta skillnad mellan rika och fattiga är just för att vi har många stora internationella företagare.

    SvaraRadera