fredag 9 oktober 2020

Kapitalism är något bra?

 ag tror att vi är många som har sett den norska serien Exit, som har blivit mycket omtalad. Faktum är att den har blivit så omtalad tillika uppskattad att det nu har utannonserats en andra säsong. Har du inte sett serien kan jag rekommendera den. Den är en bra fabel och det är hemskt och irriterande att se vilken hemsk kvinnosyn de fyra ”magnaterna” har och hur de ser på pengar och makt. Serien finns i skrivande stund att se via SVT Play och varje avsnitt (8 st) snittar ca 30-35 minuter.

Tjugosex minuter in i sista avsnittet (har du ej sett serien kommer du ej ta skada/lida av att se detta klipp) för en av protagonisterna en monolog om vad kapitalism är och detta är något som har stötts och blötts sedan dess grundande. Smiths Wealth of Nations, Pikettys Kapitalet, Marx Kapitalet,  Keynes ”keynesianism” et cetera lyfts ständigt fram som stöttepelare/vapen och beroende på publik samt tid och händelse tas de emot olika.

Förvisso har kapitalism skapat ett stort lidande och hemskheter för många, men det har också skapar välstånd, utveckling, bättre hälsa et cetera. Kolonialism, slavarbete, exploatering och så vidare är inget som någon vill kännas vid och idag kan vi enbart beklaga dessa sidor av människans historia och laga för att aldrig, aldrig, upprepa det. Förvisso tycks detta vara lättare sagt än gjort, för dagligen kan vi läsa hur ”de stora” utnyttjar arbetskraft till en lön som knappt räcker till brödsmulor.

Läs vidare på Trade Venue - såklart ingen affiliate e.d.

Trevlig helg!

/Cristofer

2 kommentarer:

 1. Länken fungerade inte. https://www.svtplay.se/exit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Då måste de ha tagit bort den. Synd.

   Trevlig lördag!

   /Cristofer

   Radera