lördag 7 maj 2022

Sitter och reflekterar samt svamlar

 Jag läser mycket. Jag promenerar och reflekterar också mycket. En stor del av min lediga tid är jag ensam, men har aldrig mer än ett telefonsamtal, meddelande e.d. längre än att besöka och umgås med såväl en som flera vänner. Jag bo i en liten stad där det är gångavstånd till allt och alla, inget och ingen. Idag, denna lördag, har jag arbetat en del och även om det ”tar emot” är det inget annat än roligt och lugnande att se hur väl mina elever har presterat på årets nationella prov i svenskämnet. Det brukar skämtsamt sägas att det bästa sättet att känna igen en lärare under maj och början av juni är att leta upp den minst solbrända på ICA Maxi/Willys och du har hittat rätt. Jag har ännu mycket kvar och sedan är högen med andra examinationer inte direkt liten. Betygstider…

Börsen ger och tar. Vissa år är allas vår bekanta Mr. Market lyrisk likt solen aldrig kommer att gå ned. Ibland tvärtom och inte ens Ior, Kafka eller någon annan pessimist kan då mäta sig med vår gemensamma bekanta. Vi kan titta på vilket index som helst så kan vi se att den långa, långa trenden alltid är positiv. Sedan kan vi också se att vissa nedgångar har varit korta, medan andra varit långa. Det ska även adderas att inte alla bolag överlever, ty ett index har den inbyggda funktionen; survivorship bias.

Äger jag bolag som kommer överleva den härdsmälta många nu väljer som begrepp att belysa Mr. Market? Jag är beredd att satsa mycket på det. Såklart kan varken jag eller någon annan med en hundraprocentig säkerhet hävda något. Kommer jag ens överleva natten? Kommer jag gå upp inatt för att tömma blåsan, men snubbla på ”den där j***a tröskeln”, ramla framåt och slå huvudet i handfatet?

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig lördag.

/Cristofer

3 kommentarer:

 1. Nej. Ingen vet om man överlever natten. Spekulera om framtiden är alltid meningslöst. Kapitalförvaltning handlar ofta om att studera korten som ligger på bordet. Hur handlägger du Kering som fortsätter att falla? Köper du mer? Adderar du till positionen? Säljer du? Struntar i vilket och hoppas på det bästa.
  MvH Lars

  SvaraRadera
 2. Hej Lars,
  Tack för ytterligare en kommentar! Kul att du visar mer levnadstecken än annars! Är du på jakt att slå alla bloggare på fingrarna nu när börsen "äntligen" rasar? ;)

  Det har blott gått 2,5 veckor sedan jag köpte Kering. Sedan dess har inget bolagspecifikt inträffat och det är, enligt mig, för kort inpå mitt första köp att öka här och nu. Varför skulle jag sälja?

  Allt gott!
  /Cristofer

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Frågade för den fallande kniven är en klassisk investeringssituation. Kering har trots allt rört sig från 780 euro ner till 460 euro. Själv har jag gjort iakttagelsen att mina bästa köp har varit bra redan från dag ett. Svar på din fråga. Varför skulle jag sälja? Riskhantering och inget annat. Nej jag är inte på jakt för att slå någon bloggare på fingrarna. Jag är en fridens man.:-)
  MvH Lars

  SvaraRadera