söndag 1 maj 2022

Pilotskolan ger en fingervisning

 ”Men… men är det som kör egentligen?”

”Huh, det är ju JAG som kör.”

Säkert känner du igen detta replikskifte från Kalle och Långben från den alltid återkommande sketchen från Kalle Ankas jul. Men vad har detta med aktier, eller mer korrekt bolag, att göra? Och vad kan vi dels lära oss, dels ta med oss till våra egna portföljer?

Man brukar prata om pilotskolan, med vilket menas att ledning och styrelse i allmänhet, men VD och ordförande i synnerhet ska ha ett eget och betydande innehav i bolaget. Precis som en pilot ska de sitta med på flygplanet och inte sitta i en källare och styra allt med en joystick. Skin in the game är ett annat uttryck för samma företeelse. Skin in the game är även en bok av Nicholas Taleb, i vilken han lyfter fram betydelsen och fördelarna med att fokusera på bolag där insynspersoner har ett eget, högt ägande. De arbetar inte bara då för sin lön, utan även för att öka avkastningen i bolaget och därmed aktieägarna, till vilka de själva tillhör. De har således inte bara ett professionellt förhållande till bolaget, utan även ett personligt. Presterar de bra från sin position kommer det synas i aktiekursen och därmed gynna dem själva. En win win för alla berörda parter.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en slapp, avkopplande söndag och hoppas du finner styrka att hålla ut till den stundande semestertiden som snart är hos oss.

/Cristofer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar