fredag 30 september 2022

Förändring kostar

Människan skyr det obekväma, okända och obehagliga. Hon avskyr att kännas vid det, för blotta insikten gör att det går åt energi – en råvara som historiskt varit oss en bristvara. För att reda bot på den dissonans som förekommer har allas vår människa och investerare två val: fly, eller (inte illa) fäkta. Tyvärr tenderar de flesta att fly, då de känner och intalar sig att de inte kommer klara av utmaningen.

Idag sitter många småsparare med innehav som bara gått ned och ned, likt hela börsen. I vissa fall är nedgången enbart baserad på att när faktor X (t.ex. ränta, inflation etc.) handlas ned, handlas allt ned. I andra fall är nedgången bolagsspecifik. Att dels se, dels erkänna att sistnämnda är fallet kostar och inte sällan känner man sig som dålig, mindre värd och ja, rent ut sagt urusel. Så måste det inte vara. Så ska det inte vara. Tyvärr tenderar de som är i denna situation att skylla ifrån sig, eller att inte erkänna att felet är deras; de hade inte läst på; inte analyserat och inte tagit hänsyn till en säkerhetsmarginal. ”Det är marknadens fel!”

Läs vidare på Trade Venue. Börsen ger och börsen tar, men glöm aldrig bort att leva här och nu och att det också finns andra, mer viktiga, områden i livet - hälsa, sociala relationer et cetera. Glöm INTE dessa.

/Cristofer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar