onsdag 25 september 2019

Tankar kring månadsköp


Ännu en månad har snart passerats och med detta har även en ny lön anlänt på kontot. Jag har för avsikt att alltid applicera ”månadsköp” då jag vet att tajma marknaden är något som bara backtraders klarar av (vilket de tycks göra med bravur). Jag har också för avsikt att bygga mig en utdelningsmaskin, men det främsta syftet för detta är inte att jag siktar på en FIRE, utan mer för att jag vill ha en ekonomisk trygghet och med det kunna gå och lägga mig envar kväll med känslan av att oavsett vad som händer (då bortsett från ett världskrig, invasion från utomjordingar e.d.), är jag trygg och redan ”i mål”. Just nu älskar jag mitt jobb och den energi som det ger mig.

Denna månad går funderingarna enligt följande:

1.     Öka i NorhWest Healthcare Properties REIT. Detta bolag köpte jag in så sent som för cirka två veckor sedan för en del av de likvider som blev tillgängliga via min försäljning av Kinnevik. Sistnämnda investmentbolag såldes, då de kommunicerade nya mål och en ny strategi. Dessa var inte de som jag initialt hade investerat på och således sålde jag.

Jag har följt NHW sedan Gustav skrev om dem på sin blogg, men har aldrig vågat att trycka på avtryckaren. Den främsta anledningen till detta är deras avsaknad av utdelningshöjningar, vilket beror på det något ostadiga AFFO. Dock tycks detta nu bli bättre och bättre, vilket gör att jag väljer att ta denna position. Skulle höjningarna utebli, kanske CAD/SEK hjälper till med att fortsätta göra oss svenskar fattiga(re)...

Då jag vill ha en tid mellan de tillfällen som jag köper/ökar är jag tveksam till att öka redan nu, men positionen jag tog var ej så stor och ligger under den 1 procent som jag har som "lägstanivå".

2.     Ta in Red Electrica. Detta är ett spanskt energibolag, där den spanska staten är en stor ägare, som även äger tillgångar i Peru, Bolivia och Portugal. Jag håller just nu på med min research, men hittills gillar jag vad jag läser. Visst ryggar jag tillbaka när begreppen tillika namnet ”Spanien” och ”staten” är i samma mening som ”ägande”, men jag tycker att historiken visar en stabilitet. Förvisso är denna ingen garant för framtiden, men iom. det allt mer teknikaliserade samhälle som vi lever i samt det behov av energi som hörs från såväl väst som öst, borde detta segment ha fina år framför sig.
Källa: Årsrapport för räkenskapsåret 2018
Utdelningstillväxt de senaste tio åren ser ut enligt följande:

12 månader
3 år
5 år
10 år
7 %
7 %
9,3 %
12,6 %

Till en kurs om cirka 18 handlas aktien just nu P/E 13,9 och EV/EBIT 13,1. Jag håller just nu på att "manuellt" gå igenom äldre värderingar och andra nyckeltal, då Börsdata tyvärr bara har för de senaste två räkenskapsåren.
Källa: Börsdata
 3. Öka i mina positioner i Royal Dutch Shell samt Enbridge, då dessa är de som har lägst vikt och ligger under det mål om att varje innehav skall överstiga 1 % av portföljens totala värde. Senast jag ökade i dem var i juli, vilket dock inte är allt för länge sedan.

4.     Gå emot min strategi att köpa envar månad och istället avvakta till att rapporterna för det tredje kvartalet börjar anlända. Jag har som ambition att öka i Nilörnsgruppen och har varit nära att göra det sedan deras Q2. Emellertid har Q3 tuffa jämförelsesiffror, vilket gör att jag valt att avvakta. Försök till tajming? Kanske, eller kan det ses som planering och strategi givet hårda fakta som ligger på bordet.

Oavsett vad det blir är det alltid ett nöje att se pengamaskinen växa för varje månad och med det veta att steget mot ett liv med valfriheter och möjligheter att göra precis vad jag vill närmar sig sitt mål. Lyssna till orden: Vad jag vill. När jag vill. Var jag vill. Det måste vara meningen med livet. Att ha möjligheten att äga sin tid.

Vad köper du denna månad?

6 kommentarer:

 1. Kul med ett spanskt bolag, ökade själv i Inditex ganska nyligen. Hur handlar du Red Electrica och till vilket courtage?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan och tack för ditt besök tillika kommentar!

   Inditex ser ju ut att göra mer rätt än fel och låt oss nu hoppas att de fortsätter med detta förfarande.

   Red Electrica handlas via telefonorder och på AVA är minsta courtage 200kr, om jag har tolkat det rätt. Källskatten är 19 %, men om AVA klarar av att hålla sitt löfte om "100 % tillbaka" (på KF) så stör detta inte mig något nämnvärt.

   Investera lugnt!

   /Sofokles

   Radera
 2. Hej.
  Om vi säger så här: Målarfärg som torkar, gråter när de ser mig investera. Alltså totalt osännande och ingenting att höja på ögonbrynen för. Korsnäs har kommit ner och där blev det en påfyllnad. En liten klick defensiva Telia kunde jag inte motstå att fylla på i och så blir det lite Holmen och SEB.
  Mer spännande än så blir det inte.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PP och tack för din kommentar!

   Målarfärgen tycks ha fått sig en tuff motståndare i dig - gott det! Fina och "kloka" inköp, även om jag har valt att lämna telia. Keep up the good work!

   Önskar dig en härlig lillördag!

   /Sofokles

   Radera
 3. Det blev 230st SEB A och 100st Xact Högutdelande. Tråkigt, men det ska fan inte vara kul att bygga sin förmögenhet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Livet AB och tack för ditt besök tillika kommentar!

   Låter klokt och bra! Däremot vill jag hävda att det kan vara roligt att bygga sin förmögenhet, även om jag förstår hur du menar/tänker =)

   Önskar dig allt gott och hoppas på återseende!

   /Sofokles

   Radera