fredag 6 september 2019

Utveckling efter ca 4,5 år


Vissa skriver månadsrapporter, andra håller sig till kvartal medan övriga antingen skriver halvårs- eller helårsrapporter. Ej heller skall vi glömma dem som inte skriver överhuvudtaget, vilka kanske är än mer intressanta(!?).

Tidigare, innan jag blev offentlig, var jag mer öppen med min ekonomi och hur siffrorna såg ut. Emellertid är jag inte bekväm med att låta alla och envar få en sådan djup inblick i min privatekonomi och jag skall ej ljuga och påstå att det blev lite tråkigt ett tag, för det var en härlig dopaminkick att få skriva och berätta om utvecklingen och få det skrivet, offentligt.

Jag gör fortfarande noggranna uppföljningar över hur min ekonomis alla nyckeltal utvecklas och det är verkligen en svår känsla att beskriva för alla som inte är insatta i den värld som du och jag rör oss inom. Då jag förstår att det blir mindre roligt för dig som läsare att inte se vad alla procenttal betyder, ämnar jag i alla fall visa hur trenden ser ut.

"[...]Stolt? Absolut, för detta resultat har jag kämpat för[...]"

Det totala kapitalet har, sedan januari 2015, utvecklats med 156 %. När detta delas på de fyra och ett halvt år som har passerats framkommer en genomsnittlig tillväxt på 34,6 %. Jag har ingenting att jämföra med, men jag blir riktigt glad av att se denna siffra. Stolt? Absolut, för detta resultat har jag kämpat för. Det har inte givits till mig likt en leksak i ett Kinderägg, utan det är otaliga timmars med slit, ett dynamiskt mindset, en motivation och en ren och skär ”jävlar anamma” som ligger bakom.
Totalt kapital räknat från januari 2015 till sista augusti 2019
En viktig faktor för det ökade kapitalet, förutom portföljens organiska utveckling, är att spara och här finns många som har som ambition att ha en sparkvot på allt från höga 35 % till superhöga 75 %. Jag är av uppfattningen att ett sparande skall ske utan att det "skadar" individen, dvs. visst handlar sparande om uppskjuten konsumtion, men det får aldrig bli så illa att individen upplever sig lida, för då har det gått för långt.

Själv har jag aldrig upplevt att mitt sparande och min ekonomiska mindset har skadat mig, utan mitt förhållningssätt till pengar och sparande är något som jag ärvt av mina föräldrar, som ömsom har berättat om dess vikt, ömsom visat via sina egna ageranden. Således lever jag på ett sätt som inte erfordrar stora utgifter, men jag drar mig ej heller från att unna mig om viljan och energin finns.

Mitt sparande är högt och en, av flera, stor anledningar till detta är det faktum att jag fyller min (fri)tid med saker som jag just nu vill göra och dessa ting är, mer eller mindre, gratis; studier samt mitt skrivande i allmänhet och min kommande bok i synnerhet (uppdatering om dess status kommer nästa vecka). Dessa två ting tar en stor tid i anspråk och således "missar jag" (läs: nödgas välja bort/tacka nej) vissa andra evenemang. Det är tråkigt, men det ändrar inte faktum - ty när du säger "ja" till en sak, säger du också "nej" till många andra alternativ. Jag har som ambition att bli klar med min master till juni 2020 och därefter kommer mer tid att frigöras, vilket högst sannolikt kommer att påverka utgifterna.

Sedan skall det tilläggas att jag älskar att investera och se pengarna växa, vilket såklart gör att jag vill se till att tillföra kassaflöde till den växande portföljen.

När jag beräknar sparkvot tar jag inte med mina utdelningar, utan det är lön och andra inkomster, såsom försäljningar på tradera e.d., som tas med. Sedan januari 2015 och fram tills sista augusti 2019 ligger årssnittet på cirka 77 %.

Beträffande utdelningar har jag egentligen sommaren 2015 som startposition, då jag i samband med greklandskrisen beslöt att lämna värdeinvestering och istället övergå till en mer utdelningsfokuserad sådan. Dock fick jag även en del utdelningar för räkenskapsåret 2014, vilka tillkom mig anno 2015. Således tycker jag det mer passande att ta med dessa summor i denna redogörelse, som sträcker sig från de som mottogs under 2015 till idag, september 2019.

Sedan 2015 har utdelningarna ökat med 328 %. När detta delas på de dryga 4,5 åren fram tills idag framkommer att ökningen per år har varit cirka 72,8 %. Den största skillnaden syntes mellan 2014 och 2015, vilket ter sig logiskt i och med strategiförändringen. Mellan dessa år ökade utdelningen med 127 %.

Den utdelningssumma som jag erhåller under 2019 känns... surrealistisk. Snöbollseffekten är sannerligen magisk.
Utdelningar från 2015 till augusti 2019
Jag tycker mig ha funnit en väg som tycks leda mot Rom och har inga planer på att göra några större utflykter från denna och vet att jag mer snarare än senare uppnår en utdelningskvot som kommer att kunna erbjuda valfriheter som få är förunnade. Just nu älskar jag mitt jobb, där jag har lika underbara kollegor som elever, och siktar inte på att uppnå någon sorts FIRE, utan det är mer nöjet som driver mig; nöjet att analysera, att investera, att möta utmaningar och utvecklas; att se hur ett frö kan växa och bli en skyddande och skuggkastande palm. Att addera är att jag är helt inställd på att saker kan och med största sannolikhet kommer att ändras. vilket jag har skrivit tidigare om.

Jag fick en fråga för ett par veckor sedan om vad, på ett mer allmänt plan, det är som driver mig. Svaret är, relativt, enkelt: jag vill utvecklas och jag vill förstå. Att "förstå" är ett mål som aldrig fullt ut kommer att nås och just den delen är det som jag uppskattar lite extra, ty Sokrates hade korrekt då han sade att ju mer han visste, desto mer insåg han att han inte visste.

Till alla som har följt mig sedan dag ett och till alla som gör sitt första besök idag - ett stort tack för all stöttning och alla kommentarer som ni har förunnat mig! 

8 kommentarer:

 1. Hej.
  Jag har ju följt dig ett bra tag men jag visst faktiskt inte om att du var så "bad ass" sparare av lön och övrig inkomst. Och det ligger heller ingenting negativt i mitt svar här. Att ligga på dessa nivåer kan för vissa vara nästan otänkbart medan det för andra faller sig helt naturligt. Är man van vid små utgifter och inte berörs av det så är det ju faktiskt upp till var och en hur man vill göra.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PP och tusen tack för såväl återkommande besök som kommentarer!

   Arv, miljö och gener... kanske ligger mycket i detta, men jag tror också att det är som jag skriver att tiden flyger iväg medan jag har mitt fokus på det som betyder något för mig. Vem vet, kanske vaknar jag i morgon och vill avbryta allt, sälja väskan, bygga mig en mancave och sedan sitta och lira Civilization IV e.d. ;)

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera
 2. Imponerande siffror både i sparande/sparkvot och portföljutveckling! Roligt och inspirerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren och tack för din kommentar!

   Jag vill även tacka dig för inte bara en bra och inspirerande blogg, utan även för minst lika inspirerande och tänkvärde kommentarer!

   Önskar dig en härlig lördag!

   /Sofokles

   Radera
 3. Bra kämpat Sofokles. Fortsatt lycka till med ditt sparande :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis och tack för såväl återkommande besök som kommentarer!

   Jag är själv dålig på att kommentera, men gå med vetskapen om att dina inlägg både läses och uppskattas!

   Önskar dig en förträfflig lördagsafton!

   /Sofokles

   Radera
 4. Det var sannerligen rejäla sparkvoter! Imponerande att du uppnår dessa utan att du känner att du offrar alltför mycket.

  Grattis till fin utveckling på väskan och utdelningarna.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. God afton bästa herr Egon!

   Tack för din kommentar!

   Rent rationellt och från ett "utifrånperspektiv" har jag en förståelse för att det kan upplevas som så, men tänkt dig jobb 08-16:00 och därefter skall studier (halvfart) samt under detta (och under förra) år skall även boken ha sin beskärda tid/del. Förvisso spenderar jag bra med pengar på god/bra mat, men då jag ÄLSKAR att laga mat men är (aktiv) singel blir det också många matlådor --> mindre inköp av mat.

   Saker och ting kommer nog ändras men här "bryr jag mig inte", då jag mår bra så länge jag inte upplever mig drabbas.

   Ser att du tuffar på likt tidigare - kul!

   Marius victrix!

   /Sofokles

   Radera