måndag 6 april 2020

Vi röstar inte efter ideologi, utan utifrån hat & rädsla

En av de tidskrifter som jag har kommit att uppskatta än mer är Axess och i 2020 års första utgåva var det ett mycket bra tema. Med utgångspunkt från detta skrev jag ned lite tankar. Hela inlägget finns att läsa på Trade Venue. Nedan är enbart ett litet utdrag.

Få ämnen berör och delar människor så mycket som politik och detta har blivit extra tydligt de senaste tio åren i allmänhet, men de senaste fem i synnerhet, då Europa kom att få en kraftig flyktingvåg. Var det rätt av Sverige att ta emot så många flyktingar? Det är en fråga som är mer vital och närvarande än vad den var då, hösten 2015. Dock är det inte denna specifika fråga som jag i detta inlägg ämnar dryfta, utan istället vill jag presentera en bild över vad dagens politik är och varför det har kommit att bli sådana tydliga läger.
Underlaget för denna presentation är hämtat från magasinet Axess och det första numret för räkenskapsåret 2020. Detta nummers tema är ”Polariseringar pågår” samt det något mindre ”Hatet pågår” och detta tror jag det är få som motsätter sig(?). I fem artiklar – KänslostormDe upplystas intoleransAlla blev så argaLeta bortom politiken samt Så illa är det inte – presenteras mycket intressanta och välgrundade reflektioner tillika slutsatser.
Den första och längsta är Känslostorm, som är skriven av författarens, aktivisten och journalisten Jonathan Rauch, känd för bland annat Political Realism: How Hacks, Machines, Big Money, and Back-Room Deals Can Strengthen American Democracy och Kindly Inquisitors: The New Attacks on Free Thought, Expanded Edition, och översatt till svenska av Margareta Eklöf. Den erkända författarens slutsats är lika skrämmande som den är sann: dagens människa har tappat sin ideologiska tro och röstar inte efter denna (logiskt, då den saknas…), utan efter känslor.

Allt gott!
/Sofokles

7 kommentarer:

 1. Hej! Det går inte längre att kommentera på din tradevenuesida. Kommentarsfältet ser ut att vara borttaget.

  SvaraRadera
 2. Hej
  Tack att du meddelar. När jag går in tycks det fungera(?). Har skickat till admin på Trade Venue. Ge det 1-2 h och återkom sedan igen. TACK att du berättar detta!
  Allt gott!
  Mvh

  SvaraRadera
 3. Kommentatorsfältet är borttaget.Har själv noterat detta och faktiskt undrat varför? Har fått intrycket att bloggaren vill ha kommentarer.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars och tack!

   Märkligt... och ja, självklart är kommentarer något jag inte är avig till.

   Mailar dem igen.

   /Sofokles

   Radera
  2. Fick nu svar:

   "Hej,

   Det går fortfarande att kommentera, men då måste man registrera sig på hemsidan, dvs man kan inte längre göra det anonymt. Det är en tillfällig lösning för att kunna hantera allt spam.

   Mvh "

   Radera
 4. OK!
  Försökte skriva något på Spartacus blogg. Det gick inte. Man kan inte vara anonym. En bloggare som Lundaluppen är anonym. Det är väl vad som skrivs och tankar om detta med investeringar som är det det viktiga. Tänker inte registera mig någonstans. Varför skulle jag be om att bli publiserad på denna blogg?

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Förstår och jag tycker det är dåligt. Dock är min uppfattning att det enbart är temporärt. Jag ser gärna att du kommenterar via denna blogg (min originalblogg) och jag kommer också skriva det i alla inlägg tills TV löser "anonymiteten".

   Tack för dina återkommande besök tillika kommentarer!

   /Sofokles

   Radera