tisdag 6 december 2022

Du klarar det aldrig

Oavsett vad det gäller tror jag många kan känna igen sig i hur ett mål, en process och en plan ofta tas emot av andra. Det kan gälla alltifrån träning i syfte att bygga en bättre kondition eller styrka, eller för att gå ned i vikt. Det kan gälla mål som för många bedöms som ouppnåeliga, såsom att hinna med att ömsom arbeta 100 %, ömsom studera heltid och dessutom bestiga Kilimanjaro. ”Lycka till”, sägs samtidigt som vederbörande tänker ”Haha. Lycka till med detta, för det kommer aldrig att gå. Stackare…”.

Ofta brukar de flesta säga att man ej ska lyssna på andra. Det finns en sanning i det och jag kan i mångt och mycket hålla med. Jag tycker dock att man ska lyssna, men detta betyder inte att man blint ska följa det sagda. Ibland kan andra komma med kloka synpunkter och reflektioner, men att lyssna på ”du kommer aldrig lyckas” är inget jag lägger någon som helst vikt på. Kan de dock stärka sin tes med adekvata motiv, ja då är det en helt annan sak.

Läs vidare på trade venue - jag önskar dig en avkopplande afton (eller dag, beroende på när du läser detta).

/Cristofer


2 kommentarer:

 1. "Du kommer aldrig klara det" kommentarer påminner om när vi möter rådande normer och värderingar som anses normala och som därmed kan klanka ner på vår person. Exempelvis någon som tränar kontinuerligt på gym, går på gruppträning två dagar i veckan med PT, utöver detta tränar personen minst två ggr i veckan själv på gymmet. Efter att gjort detta i 1,5 år uppmuntras personen att göra ett test som visar kroppsfett och muskelmassa med mera. Resultatet visar på att personen är överviktig och trots träningen har låg muskelmassa. Personen blir ledsen och kan inte förstå hur ett test så diametralt går emot den självbild som byggts upp under 1,5 år. Att bygga goda vanor tar tid, att riva ner dem går snabbt. Och ofta börjar vi inte ens (som sagt) för att någon vi tycker om eller en besserwisser dumpar en "du kommer aldrig klara det" kommentar som tyvärr dödar ens tindrande ögon.

  I fallet med min bekant som varit otroligt duktig och flitig med sin träning men nu blev rejält träffad av någon typ av normalkurva för hur vikten bör vara som på sitt sätt signalerar "du kommer aldrig klara det" sa jag: du är inte den normalkurvan, den säger inget om dina över 200 pass på gymmet, om den glädje och den sociala boost du fått genom din träningsgrupp, om all utveckling du nått genom att kunna ta ökade vikter på träningen och mer ork och bättre flås. Den säger inget om dina tindrande ögon, om hur mycket bättre och friskare du mår. Och om din troligtvis ökade motståndskraft mot diverse åkommor som kan komma med stigande ålder. Du har visat på en uppbyggnad av en god träningsvana. Låt inte något som en normalkurva a la "you're not good enough" styra dig. Varje resa börjar med ett steg. Många spännande resor slutar alldeles för tidigt just pågrund av det resonemang du lyfter i ditt inlägg Cristofer. Eller för att det "normala" trycker ner människors glädje och drömmar. Om de inte läst och blivit upplysta av inlägg som ditt och kastar dessa resonemang och normaliteter i soptunnan.

  Bra inlägg!

  Med vänlig hälsning,

  Atlas

  Atlasinvesto@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas och tack!

   Dina ord värmer och dina åsikter delas av mig (vi säger och tycker samma).
   Tänk vad mycket mer, positivt, vi skulle kunna åstadkomma med lite mer positivitet mellan oss istället för att trycka ned alla och envar för att det "hotar" oss...

   Allt gott och trevlig jul tillönskas.

   /Cristofer

   Radera