fredag 15 november 2019

Intervju med twitters och bloggosfärens pappa


En profil som hos mig har gjort ett stort intryck och som betraktar som en nära och uppskattad vän är Aktiepappa. Sedan hans intåg har han kommit att bli uppskattad av många, men också mindre så av andra. Få, om ens någon, missade nog sommaren och publiceringarna gällande Kavastu

I denna intervju ville jag främst fokusera på annat, men det gick inte att undvika att även beröra publiceringen kring Kavastu och den efterföljande härvan.
Aktiepappa på twitter finner du här

Stort tack till dig, Aktiepappa, som tar dig tid att ställa upp på denna intervju. Då såväl din som min tid är dyrbar tycker jag vi ger oss an intervju direkt.. Många följer din blogg samt din twitter, men kan du inte ändå berätta lite om dig själv? Yrke, ålder, utbildning et cetera.

Det är sant som du säger: tid är det mest dyrbara vi alla har men att svara på frågor från en bloggkollega och vän kan aldrig vara slöseri med tid.
Vi är två skribenter på bloggen även om bara en av oss rent fysiskt är pappa och det är faktiskt något som har förvirrat en del läsare. Så för att klargöra så är vi ett par som skriver; Aktiepappan själv och Aktieflickvännen. För de som läser vår blogg har vi under en period varit hotade pga våra avslöjanden på bloggen och därför värnar vi lite extra om vår anonymitet. Vi kommer av den anledningen vara lite lagom kryptiska när vi svarar på dessa privata frågorna. Hoppas det finns förståelse för det.

Vår medelålder är strax över 35 år och vi är föräldrar till inte mindre än tre underbara barn. Kortfattat kan man beskriva våra karriärer enligt nedan:

Aktiepappa
Min utbildning är främst inriktad mot fastigheter och ekonomi. Totalt har Aktiepappa drygt 200 hp och jag har under hela mitt yrkesverksamma liv arbetat som egen företagare inom fastighetsbranschen. Eftersom jag är till åren kommen har det blivit nästan 20 år och alla kan säkert förstå att det har blivit ganska bra affärer när man köpte hyresfastigheter för så längesedan. Det man inte får glömma är att även om det känns billigt nu när man tänker tillbaka på det,så var det precis lika oroande att köpa fastigheter då som det är idag. Det var många som förundrades över hur jag vågade köpa fastigheter då när fastighetskrisen låg förhållandevis nära i tiden och då räntan var så hög.

Aktieflickvännen
Flickvännen kan sedan en tid titulera sig master inom sitt område vilket innebär att hon har 300 hp. Hon jobbar som anställd inom en mycket stor organisation och hon har faktiskt under de senaste åren tagit ut en högre lön än Aktiepappa.

Jag hade först inte tänkt att gå in på det, men när du nämner det… era inlägg om Kavastu kom att skapa en kalabalik bland såväl bloggosfären som på twitter. Kortfattat - vad hände? Vad gick mindre bra/smidigt? Hur känner ni idag?

Ja den där historien var verkligen en turbulent del av mitt bloggande. Det hela började med att vi var ganska många som såg vad Kavastu skrev om och alla såg ju att det inte riktigt stämde samt att inte hela sanningen kom fram. Vi kände att vi ville gå till botten med det och skriva om fenomenet, vilket vi också gjorde och kritiken lät inte vänta på sig. Det är verkligen en sekt kring de där kurserna och folk var helt galna i sina kommentarer. För andra gången någonsin fick vi plocka bort kommentarer från bloggen. Den första gången var när vi skrev om Better Globe (som också visar tydliga sekttendenser). Huvudpersonen bakom Kavastus trender hörde också av sig och hotade med stämning mm. och det var mycket irritation och hat ett tag. Lite tråkigt kan vi tycka, då vi verkligen sträckte ut en hand och erbjöd en möjlighet att svara på de frågor som fanns.

I samband med detta fick vi extremt mycket stöd av både gamla och nya vänner och det framkom faktiskt en del information som vi valde att inte skriva om. Information som var lite mer personlig än professionell för de inblandade. Därför blev faktiskt granskningen lite kortare än planerat och en aning rumphuggen, då vi gallrade bort ganska friskt. Även denna incident har gett oss nya vänner och även om vi inte fått någon ny syn på kursen Kavastus trender, har vi fått se en ny sida på de som väljer att köpa kursen för ganska dyra pengar.


Många bloggare skriver om att de jagar en frihet, antingen i form av Fire, eller bara en frihet med mer ”guldkant på tillvaron”. Om detta har du varit relativt förtegen, vilket gör att jag vill veta mer om vad syftet är med din portfölj – när kom detta syfte att skapas inom dig och har det ändrats under tidens tillika resans gång?

Sparandet i aktier har mer eller mindre alltid varit närvarande i mitt vuxna liv, men i omgångar har jag mer eller mindre tömt portföljen för att istället investera i en ny bostad. Först köptes det en lägenhet och efter några år ett hus. Huset var en förhållandevis vacker skapelse som förfallit under ett antal år i förra ägarens ägo och där fanns det en hel del hål att stoppa pengar i. Dessa båda projekt ihop med ett eget företag, som kräver en del kapital, gör såklart att det inte går att behålla portföljen intakt. Som ni förstår har portföljen haft olika syften och dessa syften har delvis ändrats genom åren, men det återkommande syftet med att ha en sparade pengar i allmänhet och en aktieportfölj i synnerhet är valfrihet. Jag har velat vara fri att välja vart jag vill bo, när jag vill flytta, vilken bil jag vill ha, vad jag vill köpa mm.

Från att först ha gett möjlighet att flytta hemifrån har portföljen gett mig chansen att köpa inte bara ett utan sedermera tre olika hus som jag ville ha. Nu när jag bor i ett hus som sannolikt är det dyraste jag kommer äga privat känns det som om det är läge att låta portföljen jobba till en ny nivå och även om utdelningsinvestering är något som många föraktar så är det faktiskt en väldigt trevlig och behaglig tillvaro att leva på utdelningar. Det krävs ju inte så stora dagliga insatser för det och det är dit portföljen är på väg i dagsläget... men det kan såklart ändras för livet är föränderligt.


"[...]Idag är valfriheten i vardagen det som jag värderar allra högst i livet efter min familj[,,,]"


Helt klart är dock att aktier och sparandet har gett mig möjligheten att vara fri att välja mer eller mindre allt jag vill göra här i livet och det är precis det jag vill att det ska vara. Jag hade aldrig kunnat köpa in mig i det första privata fastighetsbolaget, där jag idag är storägare, om jag inte tidigare sparat pengar och investerat framgångsrikt i aktier och som jag nämnde ovan hade jag aldrig kunnat flytta hemifrån till en lägenhet likt den jag köpte om jag inte sparat och ägt aktier under min tid hemma och så vidare. Idag är valfriheten i vardagen det som jag värderar allra högst i livet efter min familj.


Du har utvecklats mycket under de gångna åren och som återkommande läsare har det varit intressant att få vara en del av din resa, vilken jag vill gratulera dig till. Om du ser tillbaka på denna resa från dess start och fram till idag – vilka är de tre viktigaste lärdomarna som du har tagit med dig? Kan du utveckla ditt svar om varför du anser dessa vara de främsta jämte andra?

1.       Den första lärdomen är faktiskt hur lärorikt det är att skriva om sina investeringar och sina tankar. Först lär man sig en hel del om det man skriver om när man gör research inför inlägget och dels lär man sig när man sitter och skriver om det. Det fastnar dessutom bättre i minnet när man dubbelkodar på det sättet. Sen vill man inte släppa ut vad som helst på bloggen, utan man blir lite petig att kolla upp saker; betydligt mer petig än vad man är när man sitter på en aktiepub och diskuterar i alla fall. Jag antar att det blir lite som det där gamla romerska uttrycket: ”Homines dum docent discunt - man lär sig själv då man lär andra”.

2.       Den andra lärdomen vi vill lyfta är kunskapen om hur många fantastiskt trevliga och duktiga bloggare det finns där ute. När vi började blogga hade vi endast läst ett fåtal andra bloggar och i takt med att vi skrivit och interagerat med andra bloggare har vi vidgat vårt läsandet till att i princip omfatta alla befintliga ekonomibloggar. Detta har i sin tur skapat relationer och vi har via bloggandet skapat nya vänner. Vänner som vi sannolikt kommer ha livet ut. Detta har också medfört en lärdom om hur många olika sätt det finns att investera och leva på aktierelaterad kunskap. Allt från daglig handel med svenska eller index till stockpicking, konsekvent blankning och handel i små små bolag som reagerar på nyheter förekommer bland våra bloggkollegor och vänner.

Vi hade såklart kännedom om att det fanns många sätt att handla tidigare, men vi blev definitivt förvånade över både antalet olika sätt att handla som fanns och antalet personer som faktiskt lever på sin handel.

3.       Tredje lärdomen kan låta lite pretantiös, men jag vågar ta den risken. Det är att jag faktiskt har lärt mig en del om mig själv och att jag kan en del om aktier och sparande och uppenbarligen tycker folk att jag är någorlunda kapabel att skriva om det för när jag tittar på bloggstatistik för olika bloggar så fylls jag faktiskt med en hel del stolthet. När vi startade det här projektet kl 2 en natt så trodde jag aldrig att det skulle se ut så här tre år senare. Extra kul är det med alla positiva kommentarer och mail från läsare och bloggvänner.

När allt kommer omkring är vi endast ett par amatörer när det kommer till aktier och sparande. Det finns jättemånga där ute som är mycket duktigare på att analysera bolag och på att handla med aktier än vad vi är, men det hindrar inte att vi känner att vi faktiskt har bidragit till att en och annan läsare har förstått att det här med aktier och sparande inte är varken svårt eller krångligt och det är ett av de viktigaste budskapen vi vill skicka med till våra läsare.

Ibland nämns det vilka innehav du har, men kan du berätta lite om din portfölj?  Hur är din portföljsstrategi och hur du reflekterar kring portföljsbyggande i allmänhet, men kring din egen i synnerhet? (Uppdatering. Intervjun genomfördes innan Aktiepappas publicering om nuvarande portfölj).

Portföljen redovisas offentligt på bloggen och även om vi inte är så bra på att uppdatera den så gör vi ett par uppdateringar per år och då det inte sker så stora förändringar så känns det inte heller motiverat att uppdatera den mer frekvent. Kortfattat kan man säga att vi försöker ha en hyfsat diversifierad portfölj och vi äger bolag där vi tror på ledningen och affärsmodellen samt där vi tycker att marknaden inte värderar bolaget tillräckligt högt. Vi ser hellre till balansräkningen än att sitta och försöka beräkna kommande års preliminära EBITDA och liknande. Fokus ligger ofta på att hålla en låg risk snarare än att leta kursdubblare. Detta har fört med sig att portföljens största innehav just nu är Svolder, Axfood, Holmen, HM, Resurs Holding och Industrivärden. En riktigt tråkig portfölj kan tyckas, men den har levererat 34 % avkastning exklusive utdelning hittills i år och det är vi verkligen nöjda med.

För att kompensera den tråkiga portföljen har vi även en liten IPO-portfölj, där vi mer eller mindre uteslutande investerar i börsintroduktioner. Här gör vi korta inhopp och säljer ofta första dagen.

"[...[Jag vet med mig att jag kan vara en ganska otrevlig “fiende”, men jag försöker kompensera det med att vara en desto bättre vän[...]"

För att kommentera andra portföljbyggen tycker vi såklart att alla ska göra sin egen analys osv., men det är framför allt farligt att ta rygg på de killar och tjejer som sitter tungt i en smal portfölj, gärna i några få eller bara en bransch. Det är lätt att dras med i den typen av portföljbyggande nu när börsen går bra, men det kommer nästan alltid tider då börsen som helhet går ner eller då luften går ur enskilda branscher. Det senaste exemplet är ju bettingbolagen. Det var en hel del personer som satsade tungt i dem för ett par år sedan när allt såg bra ut som inte har så stor del av sitt kapital kvar idag. Därför förordar vi i många lägen investmentbolag för de som inte är så kunniga eller som känner att de vill sprida riskerna. Det vi definitivt inte förordar är portföljer innehållande endast ett bolag och det finns förvånansvärt många sådana portföljer där ute.


Kloka ord och tack för dessa! Du nämner fina bolag och även om du finner dem “tråkiga”, tror jag att det finns många av oss som ser tråkigt som bra. Nuvarande portfölj till trots är jag nyfiken på om du kan avslöja något från innan nuvarande strategi kom att mejslas fram - var du likt jag; upplevd mästare som kunde köpa billigt och sälja dyrt, vilket en majoritet dagligen misslyckas med? Vad är din största förlust och vilka lärdomar har du tagit av denna?

Haha, jag känner igen känslan och jag har faktiskt haft ett bolag som gått i konkurs. Det är inte ofta man råkar ut för det, men jag valde i alla fall att ta rygg på den då mycket framgångsrika fotbollstränaren Sven Göran Eriksson och investera i ett vattenbolag som skulle erövra världen med svenskt vatten, om jag minns rätt. Lite som Witamin well och Zlatan Ibrahimovic idag. Det slutade som sagt med konkurs och det har visat sig att mer eller mindre allt som S-G Eriksson tog i ändade upp där. Jag tror att jag förlorade knappt tio tusen i den affären, så jag överlever. Jag lärde mig att inte ta rygg på andra för att göra en snabb vinst och det är delvis det som gjort att jag istället mest satsar mina pengar på bolag som jag tror ska tugga på sakta uppåt på sikt snarare än att leta kursdubblare. Låg risk är något som jag värdesätter.

Du bidrar alltid till en härlig ställning på twitter, men även på bloggen. Detta till trots tycker jag mig ibland se profiler som stör sig på dig/ditt sätt och det som du skriver(?). Har du fått mottaga mycket hat och andra mindre angenäma upplevelser? Vad tror du att detta beror på?

Jag vet med mig att jag ibland kan vara en aning rakt fram i diskussioner och jag tror att det kan störa en del personer. Många är vana att folk inte vågar ifrågasätta eller kommentera och då kan jag sticka ut när jag gör det. Jag har dessutom svårt med folk som försöker förställa sig för att framstå som något de inte är. Om de dessutom ljuger så blir jag rent ut sagt förbannad. Jag försöker hålla en låg profil och inte konfrontera allt för mycket, men ibland kan jag inte låta bli och det har fått ett par sk. “profiler” att bli lite stötta och det kan jag förstå. Det är inte kul att på påkommen med att ljuga, men jag tycker i så fall att man hellre ska sluta ljuga istället för att bli arg och känna sig kränkt för att någon påtalar det. 

Jag vet med mig att jag kan vara en ganska otrevlig “fiende”, men jag försöker kompensera det med att vara en desto bättre vän och det tror jag att väldigt många inom ekonomibloggarvärlden och finanstwitter har märkt. Jag har skaffat väldigt många goda vänner under den korta tid jag bloggat och har fått sjukt mycket stöd i samband med de kontroverser jag hamnat i vilket värmer oerhört. Jag tror inte du har plats för alla, så jag nämner inga namn här, men ni är många som vet att ni är våra vänner för evigt.

Åter till din portfölj. Med en börs som rör sig kring ATH är min fråga nu; är du köpare, eller avvaktar du? Varför? Själv utgår jag från att investera varje månad då jag ej tror mig kunna tajma börsen och ofta hör jag Lynchs ord eka i mitt inre: “far more money has been lost by investors preparing for corrections”

Intressant att du ställer den frågan. Jag talade faktiskt men min före detta kompanjon i måndags och pratade om just det faktum att man kanske borde kliva av nu när man ligger 34 % upp för året. Det är ganska få år man levererar den avkastningen med min typ av portfölj, men det hela slutade i just det du skriver i frågan; det är normalt bättre att ligga fullinvesterad än att försöka tajma. Med det sagt köper jag aktier. Jag köper inte bara noterat dock och den här månaden har jag gjort en av mina större investeringar i ett onoterat bolag faktiskt. Förutom det köpte jag aktier i Resurs i veckan (v. 44) när de, enligt mig, tappade på börsen på en helt okej rapport. I ett försök att swingtrada lite sålde jag faktiskt av en del av mitt innehav i mitten av oktober och de aktierna, och några till, köpte jag nu tillbaka 3 kr billigare. 

Generellt är jag dock dålig på det där med sparkvot på grund av att jag som egen företagare inte tar ut lön på samma sätt som en vanlig anställd. Jag brukar istället ta ut lite rejälare löner några få gånger per år. I år har jag hittills tagit ut lön två gånger till exempel och det får bli en extra lön nu i december för att “snygga till siffrorna” snarare än att jag behöver mycket pengar. I familjen är det flickvännen som står för sparkvoten, då hon jobbar på ett vanligt jobb med traditionell månadslön. 

Det låter som att du och din familj har en härlig tillvaro, men att den ej har kommit till er gratis. Till tidigare profiler som på denna blogg har intervjuats, har jag ställt två frågor vilka även nu kommer att ställas till dig. Den första berör bolag - utan att det skall ses som råd e.d., undrar jag vilka tre bolag som du håller före alla andra och varför?

Svolder
För alla som läst bloggen har det nog framgått att vi verkligen är förtjusta i Svolder. Med en ledning som är såväl ytterst kompetent som trevlig är det svårt misslyckas. De har dessutom gett oss några hundra tusen i vinst, vilket såklart underlättar kärleksförklaringen. Om man ska se framåt tror jag på deras affärsidé om att äga små bolag med börsvärde under 50o miljoner SEK är en klok strategi. De anser också att dessa små bolag ofta är underanalyserade och att de därför kan hitta en edge där. Jag tror att det är en klok strategi helt enkelt. För den som vill lära känna bolaget kan jag rekommendera deras bolagsstämma, där man oftast får en chans att prata med alla i bolaget under avslappnade former.

Skistar
Här har vi ytterligare ett bolag med kompetent och trevlig ledning. Även dessa stämmor brukar vara familjära och trevliga, och hela familjen har faktiskt lärt känna ägarfamiljerna i Skistar pga. de frekventa stämmobesöken. Det skadar dessutom inte att man får en fin aktieägarrabatt som ägare av minst 200 st aktier i Skistar. Det kan ses som en extra utdelning för alla skidåkare.

Holmen
Vi ser Holmen som en investering i en särskilt eftertraktad tillgång: fast egendom. Holmen äger hissnande 1,3 miljoner hektar skog och det är främst därför vi äger Holmen. Deras energidel med 21 hel- och delägda vattenkraftverk, pappersbruk, kortongavdelning mm. får man “på köpet”. så att säga.

Var är du om 10 år?

Om 10 år är jag förhoppningsvis senior partner på mitt fastighetsbolag som jag då driver ihop med mina barn. De ska såklart få chansen att välja själva, men det skulle såklart vara oerhört hedrande om de vill jobba ihop med mig. Den äldste sonen har redan aviserat att det är hans önskan, men jag försöker rikta in honom på en bred utbildning först så han har så många möjligheter som möjligt.

Vidare kommer bolaget ha ett dotterbolag som sysslar med investeringar i såväl noterade som onoterade bolag. Självklart kommer vi skriva om dessa investeringar på bloggen Aktiepappa.


2 kommentarer:

 1. Kul läsning, som alltid.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeraren och tack för detta!

   Hoppas kunna hålla samma nivå på alla återstående intervjuer också!

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera