fredag 27 mars 2020

Vestigia terrent

Många är vi som har delade åsikter om hur världens länder i allmänhet, men Sverige i synnerhet bör hantera nuvarande kris. Har liknande saker/mönster setts i ett mer historiskt perspektiv? Om detta skriver jag idag och hela inlägget finner du på Trade Venue. Likt alltid finns inga affiliates eller dylikt.

”So, first of all, let me assert my firm belief that the only thing we have to fear is fear itself—nameless, unreasoning, unjustified terror which paralyzes needed efforts to convert retreat into advance.”
Dessa ord myntades Franklin D. Roosevelt 1933, mitt i en brinnande depression av sällan skådat slag. Som hobbypsykolog och hobbybeteendevetare finner jag andemeningen vara korrekt, för mer ofta än sällan är rädslan och fruktan ofta värre än den egentliga ”smällen”. Fruktan för tandläkaren, examinationen, låneansökan, frieriet… vad det nu än må vara är det ytterst sällan som fruktan och rädslan är befogad.
Vad gör människor som är rädda? Jo, för det första låter de, omedvetet, reptilhjärnan ta över kommandobryggan bakom pannbenet och sedan låter de system 1, dvs. det system som inte tar hänsyn till långsiktighet, rationalitet och metodik, styra likt vore de kapten Hadock utan alkohol i kroppen. System 1 söker snabba och så smärtfria lösningar som möjligt. Detta är mycket tydligt idag, då många loggar in och ser sin depå ha minskat med 30 %. Den första tanken som slår dem är ”pengar = mat. Inga pengar betyder ingen mat och ingen mat betyder död genom svält”. Således säljer de pga. obehaget och rädslan för att förlora sitt levebröd.

Allt gott!
/Sofokles

2 kommentarer:

 1. Tack! Det här var det mest insiktsfulla som har skrivits om coronakrisen i finanstwittersvängen so far!

  Precis det jag reagerar mot också, många kräver populistiska åtgärder med tveksam effekt som däremot tvivelsutan kommer skada ekonomi och leda till massarbetslöshet. Som utlandssvensk ter det sig desto mer bisarrt när man ser kaoset här trots nämnda åtgärder och samtidigt märker att Sverige relativt sätt, så här långt med brasklapp för att det förstås kan förändras, klarar sig ganska bra mätt i tillväxt av nya fall. Tror vi har alla åtgärder som efterfrågas här sedan åtminstone någon vecka tillbaka och trots det är tillväxten i grova svängar dubbelt så hög som i Sverige. Något gör Sverige rätt och förhoppningsvis kommer det leda till att vi landar mjukare efter krisen.

  På psykologitemat tror jag personligen inte att nämnda hårdare åtgärder fungerar i längden. Ser själv att folk går ut och grannarna hade en blöt fest för andra helgen i rad. Det handlar ytterst om att inskärpa allvar hos medborgarna men till syvende och sist måste varje enskild medborgare ta sitt ansvar och göra sin plikt. Något som få reflekterar över är hur det påverkar individer och ett samhälle att vara instängda i 2-3 månader, det är i sig ett intressant psykologiskt fenomen. Har för mig att forskning visar att efter 6-8 veckor så blir man ganska starkt påverkad.

  Ogillar också hur mycket skit gränsande till hat och mobbning som finanstwitter slänger ur sig om Anders Tegnell, politiker och andra som jobbar i princip dygnet runt för att ta ansvar för landets bästa. Det är antagligen också en slags psykologisk svarsmekanism på krisen men hoppas att folk kan besinna sig och tänka objektivt (mig inkluderad som också blir i affekt av alla dumheter, inte minst när de kommer från normalt mycket sansade och kloka personer). Även om kommunikationen har varit långt ifrån fläckfri så kan man ju om man anstränger sig uppenbart förstå hur de har resonerat steg för steg utifrån den information som har funnits tillgänglig just då och utifrån hur det fungerat under SARS och andra tidigare kriser. Magstarkt att driva med det tycker jag.

  Skrev några reflektioner själv på bloggen idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej kära vän och ledsen för sent svar (kollar sällan denna blogg då mer fokus ligger på Trade Venue).

   Jag läste ditt inlägg och det var cirka 15 minuter av mycket spännande och insiktsfull behållning.

   Jag är också enig i att det tycks vara många i landet Mellanmjölk som hade en doktorsgrad i såväl virologi som epidemiologi - vem hade kunnat ana?

   Det som är Tegnells brist är hans avsaknad av pedagogik och att kunna tala med "bönder på bönders vis", men det komiska är att det är inte detta som kritikerna riktar in sig på.... iof är nog kritiken till viss del grundad på att folk inte riktigt förstår vad han egentligen vill säga(?)

   Allt gott!

   /Sofokles

   Radera