söndag 13 oktober 2019

Bard, historia, filosofi och framtid


Jag tror det är få som har missat det senaste avsnittet av Hanséns och Olavis Börssnack, i vilket de intervjuar Alexander Bard. Jag har läst samtliga av Bards och Söderqvists böcker och finner den senaste, Digital Libido, mycket givande tillika intressant. Mycket av det som står i denna bok, är det som Bard presenterar i ”samtalet” med Olavi och Hansén. Dock är det vissa delar som ej tas med, eller i alla fall ej ges det utrymme som önskas. Ett av dessa är hur mannens nuvarande maktposition kommer att minska för varje år som går, då kvinnorna kommer att inse att de har ingen som helst nytta av denne. Risken med detta, som Bard och Söderqvist presenterar, är att det kommer att leda till att världen får en nedtryckt mans-medelklass, som inte förstår vad som har hänt och hur denna situation har uppkommit. Deras illvilja för sin situation samt deras önskan efter ”rättvisa” kommer att leda till nya, än hemskare populistiska rörelser.

Just detta låter Bard utveckla mer i detta poddavsnitt, från Studentafton i Lund januari 2018. Jag kan varmt rekommendera detta avsnitt, då det dels ger en mycket bra lektion i historia, dels en bild av ett eventuellt framtida samhälle.

Säga vad man vill om herr Bard, då han är en man som skapar rubriker (vilket han själv hävdar är en av hans uppgifter), men jag kan inte annat säga än att jag finner hans historiska och filosofiska kunskaper beundransvärda. Jag är fullt medveten om att alltid intaga ett kritiskt förhållningssätt, men detta till trots finner jag en logik i det som han presenterar. Sedan skall det betonas att jag inte stöder Bard i allt som han gör, har gjort, säger och har sagt, utan det som jag här vill framhäva är hans historiska och filosofiska kunskaper. Jag skiljer således på person och sak(kunskap).

Söker du en relativt tung litteratur och vill får en förståelse om vår samtid och vart den, eventuellt, är på väg kan jag rekommendera Digital Libido, men också två av hans tidigare böcker – Nätokraterna och Det globala imperiet.

12 kommentarer:

  1. Tycker det var ett mycket intressant program och Bard har många lysande poänger om hur AI kommer att utvecklas kommande decennierna.

    Däremot tycker jag att han underskattar två faktorer i sitt paradigm:

    1. För att AT-lösningar ska slå igenom på bred front krävs också cybersäkerhet. Om det kommer större bakslag här kan IT-lösningarna vara hur smarta som helst men på många områden kommer företag och privatpersoner gå tillbaka till traditionella lösningar. Detta gäller inte minst IoT-lösningar i hemmet och pengahantering.

    2. AI-lösningar har fortfarande begräsningar i att de förutsätter att datan används med intention. AI förstår till exempel inte ironi eller sarkasm och de kan inte fånga upp kundens nöjdhetsgrad lika lätt. Har själv experimenterat med mitt facebookkonto med ironiska inlägg och felaktiga uppgifter, då fungerar inte algoritmen särskilt bra alls.

    Han är inne på bägge dessa punkter när han pratar om behov av kundtjänst och direktkommunikation med kund men utvecklar inte det resonemanget. Ju mindre företagen använder det, desto mer risk att kunderna slår bakut. Att som google använda någon sorts forum och försöka få användare att göra kundtjänstjobbet åt dem är under all kritik.

    Tycker också att han överskattar energibehovet på ett tendensiöst sätt. Förstår hans poäng men han underbygger det inte med fakta. Just här har ju Sverige också flera spännande företag på gång som Minesto (äger) och Seatwirl (äger inte, ännu). Och dessutom borde man väl kunna förutsätta att AI-lösningar borde kunna effektivisera sin resursanvändning på ett sätt som gör att de i högre grad bär sitt eget energibehov? Han förutsätter också implicit att elbilen är framtiden men det talar ju emot hans egna teorier om internetekonomin. När vi ser hur folk delar elcyklar och elscootrar kommer många stadsbor använda elbilspooler, det är redan vanligt i Norge och finns fungerande system. Ett bra exempel på när IT/AI kan använda resurser på ett kostnads- och resurseffektivare sätt genom smarta delningslösningar. Det har också fördelen att du kan använda en liten bil när du behöver det, en flytttruck när du behöver det eller rent av en limousin när du känner för det. Och din kostnad blir inte högre än att äga en bil själv, kommer säkert slå igenom och inte nödvändigtvis kräva väsentligt mycket mer energi än dagens fordonspark.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och ett tillägg: AI är bra på att avgöra storskaliga konsumtions- och preferensmönster men dåligt på att avgöra subjektiv kvalitet. Ett AI-system skulle t.ex. få svårt att utse nobelpriset i litteratur. Förvisso skulle man säkert kunna programmera lösningar för att avgöra språkligt kvalitativ litteratur men aldrig på ett subjektivt sätt avgöra vad som skiljer sig från just mängden. Sannolikt skulle Björn Ranelid tilldelas nobelpriset eftersom han har ett målande språk med många adjektiv och samtidigt säljer bra...

      Radera
    2. Hej Utlandsutdelaren och tack för ett mycket intressant svar!

      Jag tycker du har mycket kloka tankar och säger ej emot. Det jag undrar över är Sveriges energibehov, då jag upplever mig läsa att det är problem med just detta?
      Ny energiutvinning är under utveckling, men hur lång tid tar det och vad är alternativkostnaden?

      Jag vill verkligen poängtera hur mycket jag uppskattar dina återkommande, intelligenta och uttömmande svar.

      Önskar dig en slapp söndag!

      /Sofokles

      Radera
  2. Denne Bard är väl i första hand en estradör. Hans utläggningar säger inget om framtiden. Denna framtid har sedan Nostradamus dagar alltid varit intressant och aldrig kunnat förutses av någon med någon större säkerhet. I slutet av Oktober lämnar väl Storbritannien EU. Vem vet det kanske startar en process som gör att EU faller sönder. Vem kunde förutspå att Sovjetunionen skulle falla samman inifrån?

    Det intressantaste 2016 som jag ser det var att Bob Dylan fick ett nobelpris och Trump valdes till president. Att Trump valdes till president sände chockvågor genom det politiska etablissemanget i Sverige. Som seden bjuder skulle ju demokratiske kandidaten utses.

    Själv är jag övertygad om att mannen kan se framtiden an med den största tillförsikt. Vem som helst ser ju hur kvinnor beter sig mot varandra när det inte finns män närvarande i en grupp.

    Off Topic

    Skall bli en kommentar om stolligheter på börsen längre fram. Året är inte slut.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. God söndag herr Lars (har saknat dig),

      Vi har tidigare haft får diskussion kring framtid och det "onödiga" i att reflektera kring denna. Jag tycker det är intressant, men vet att jag inte kan veta och ej heller aldrig kommer att veta. Detta ändrar dock ej faktum . jag finner det rogivande och stimulerande.

      Akta dig så ingen feminist e.d. ser den delen av din kommentar, då jag dels vill ditt bästa, dels inte vill ha någon "jag känner mig såååå kränkt"-konversation på denna blogg. Överlåter sådant till de vuxnas sandlåda - Twitter.

      Ser fram emot din kommande kommentar om "stolligheter på börsen". Kanske kan det, som historien erbjuder, något julkort på bloggen även detta år? Tycker det är en fin tradition.

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  3. Framtidsspanare är underhållande. Ofta estradörer med extremt stort självförtroende. För litet ett tag sedan lyssnade jag på Kjell Nordström i någon podd. Tänkte det skulle vara kul att se hur hans (och Ridderstråles) framtidsspaningar står sig med ett antal års perspektiv. Rotade fram boken Funky Business och det är hejdlöst rolig läsning. Inte många rätt där. De som ses, hörs och skränar mest är ofta de som är minst intressanta i längden..

    SvaraRadera
  4. @Road

    Håller helt med dig. Kom och tänka på denne Nordström när jag lyssnade på Bard från Studentaftonen. Det är rolig underhållning men inget mer. Mannen i Filipstad som sitter och kollar porr några timmar på dagen. Arbetslös och röstar säkert på Sverigedemokraterna. Kvinnorna som lämnar.

    Samma rapportering kring Trump. Väljarna som röstar på honom består av ett gäng tandblekta miljonärer, en klick fanatiska bibelviftare och den obildade arbetarklassen representerade av några kofösare från Montana.

    När man hör Bard och Nordström så det en självgodhet som saknar motstycke.Med tanke på hur det ser ut i Sverige oktober 2019 så finns det massor att ta tag i här och nu utan att behöva ägna framtiden så mycket tid och funderande.

    mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Road och Lars för mycket insiktsfulla och kloka kommentarer.

      Jag håller absolut med att det är mycket "show", men att döma av det som via olika kanaler kommuniceras idag, tycks mycket fundament finnas i den verklighet som vi lever i(?).

      Lars har en viktig poäng i att det alltid överdramatiseras och övertolkas, vilket historiskt har varit min personliga svaghet.

      Jag har ej läst "Funky Business", men har skickat ett mail till "min" bibliotekarie (en lyx som lärare på en skola med ett välsorterat bibliotek har) att fjärrlåna denna.

      Tack för era återkommande besök och kloka kommentarer!

      /Sofokles

      Radera
    2. Nu har jag lyssnat på börssnack avsnittet, visst är det ganska vettigt som Bard säger, och förstår att man kanske måste ha en viss jargong för att nå ut i bruset, men hans personlighet funkar inte riktig för mig - jag tappar alltid intresset och tilltron till personer som låter för mkt och är för tvärsäkra. I podden frågade de Bard vilka insikter han önskade att han haft för tio år sedan - han svarar han att han önskar han förstått bättre hur rätt han hade.. jag vill se lite mer ödmjukhet - världen är väldigt komplex och ingen är speciell träffsäker i sina prognoser, från börs till samhälle i andra aspekter.

      Dessutom är jag nog påverkad av de gånger jag suttit med barnen och tittat på Idol när han satt i juryn - en närmast grandios självbild när han förklarar för wannabe idolerna vad som gäller för att göra internationell storkarriär. Något som han själv aldrig var i närheten av. Visst förstår att det är ett spel, men tappar bara trovärdighet.

      Men håller helt med om det han säger på slutet i börssnack intervjun - lär dig historia, lär dig kultur, lär dig konst, etc. Viktigt, och börjar bli en bristvara helt klart. Inget fel på hårdrock, men lite mer kultur kanske är en bra ide..

      Radera
  5. Vill bara betona vikten av att handlägga problemen som ligger här och nu på bordet. I Sverige har vi massor att ta tag i här och nu. Danmark har infört gränskontroller mot Sverige. Varför? Vi börjar här. Trumps görande och låtande skall det alltid spekuleras kring i statstelevisionen. Det kan vara värt att påpeka att Trump arbetar för en amerikansk dollar per år. Han ställer upp. Sveriges EU representant Ylva Johansson får en lön på 245000kr i månaden. Rörelsen tar hand om de sina och belönar trogna arbetare i vingården. Vi börjar här.Precis som man förvaltar kapital. Vi börjar med allokering här och nu utifrån vår risk.

    mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars,

      Kan inte annat än hålla med dig. Hade planer att skriva ett inlägg om det kaos som nu är i vårt land, men upplever att det redan finns så många som gör det samt att... ja, när det gäller politik känns det "lönlöst".

      Jag är rädd. Helt ärligt är jag rädd för det styre som vi idag har.

      /Sofokles

      Radera
  6. @Sofokles

    Tycker jag absolut du skall göra. Hade varit synnerligen intressant att få ta del av. Att detta styre vi har i landet diskuteras och för den delen ifrågasätts är utmärkt.

    mvh

    Lars

    SvaraRadera