fredag 1 november 2019

En bombastisk intervju


En härlig, teslaåkande och kassaflödesgenererande galning till bombare? Vad kan gå fel?

Sedan flera år har jag följt Dividend Bomber och läst hans blogg. Det har varit en rolig resa att få vara en del av och ännu roligare är att han dels är transparent, dels också svarar på frågor och är ”öppen tillika välkomnande”. Vad som även ligger till grund för min uppskattning av nämnda är att han tycks vara en mycket härlig fader till sitt, enligt egen utsago, ”lilla monster”.   

Stort tack till dig, Dividend Bomber, som tar dig tid att ställa upp på denna intervju. Då såväl din som min tid är dyrbar tycker jag vi ger oss an intervju direkt, för jag förstår att du vill ut och glida i din Tesla. Många följer din blogg samt din twitter, men kan du inte ändå berätta lite om dig själv? Yrke, ålder, utbildning et cetera.  
Stor tack själv! Jag är 45 år, jobbar i IT-branchen i Stockholm och är universitetsutbildad systemvetare från ett mindre universitet. Jag arbetar mest med diverse webblösningar åt större svenska bolag på konsultbasis. På sistone har det blivit en hel del inom big data och diverse besökaranalyser. Jag är dock troligen bredare kunskapsmässigt än smal specialist, men jag har en utvecklingsbakgrund (hackat java bland annat) så har kunnat anpassa mig rätt snabbt till diverse uppdrag/uppdragsgivare. Haft fullt upp hela tiden och uppdragen verkar inte avta än så länge.  

Många bloggare skriver om att de jagar en frihet, antingen i form av FIRE, eller bara en frihet med mer ”guldkant på tillvaron”. Om detta har du varit relativt förtegen, vilket gör att jag vill veta mer om vad syftet är med din portfölj – när kom detta syfte att skapas inom dig och har det ändrats under tidens tillika resans gång?  
Det hela började runt 2010 ungefär. Det hade varit skakigt privat och även på börsen de senaste åren och jag hade inte så mycket pengar undanstoppat. Kände att en större buffert vore bra. Jag förstod inte då att man skulle kunna pensionera sig med hjälp av sparande, men jag ville stoppa undan pengar. Jag fascinerades av idén att pengarna växte utav sig självt, utan att jag gjorde så mycket.   

I samma veva började jag läsa mer om aktiestinsen och förstod att tiden är viktigare än allt annat när man sparar långsiktigt. Med det sagt tror jag inte att han trollat 500 bagis till totalt 160 miljoner under sin livstid (han satte nog in en slant eller tre till under livets gång), men ränta på ränta-effekten började sakta sätta sig i min skalle som den överlägset viktigaste parametern vid sparande. Jag började i samma veva sätta långsiktiga monetära mål 10 år framåt vilket jag (nu med facit i hand) har överträffat efter 9 års sparande.

Efter några år hittade jag Dividend Mantras blogg och Mr Money Moustache, vilka båda två gjorde gigantiska avtryck. Jason Fiebers Dividend Mantra kanske mest. Han hade inte mer än vad jag hade då i portföljen, men jag såg hur fort ett målsiktigt sparande kunde ge stora resultat om man gjorde det målmedvetet. Sen älskade jag hur varje dollar han fick in varje månad redovisades och man såg direkt hur inköpen påverkade utdelningarna och hans portfölj. Transparens är väldigt bra dels för en själv, dels för andra. Ogillar folk som inte visar sina inköp, men som skryter om hur mycket de spöar index. Ingen nämnd, ingen glömd.  Jason Fieber är dock nästan hysteriskt ekonomisk med sina slantar, vilket jag inte är och aldrig kommer bli.

Senare fick jag stort intryck av flera svenska bloggare. Den dryge Chansar Mest (djävla bra kille dock), Krösus Sork, Utdelningsstugan, Utdelningssnissen, Petrusko och Utdelningsseglaren. Har tagit intryck av många fler men de är väl de jag kommer på så här på rak arm. Syftet har aldrig varit att lämna in nycklarna och bli pensionär nu vid 45 (även om jag verkar kunna bli det om jag tittar på portföljen). Jag gillar fortfarande det jag gör och ser att jag är kvar i arbetslivet några år till, minst. Men visst är det skönt att ha närmare fem mille om nåt skulle hända i ens karriär. Snacket om fuck-off kapital kan bli lite banalt, men när man har det så kan man ta en del beslut jag inte kunde ta som 23-åring. Ibland funderar jag på att ta familjen, pick å pack och dra till nåt billigt land och bara vara. Men det är inte så lockande än även om möjligheten finns. Vi har dock kollat på hus i östra Europa, men vi får se hur det artar sig framöver.

Tack för detta mycket utförliga svar! Får jag vara lite närgången och fråga om ifall du är ”öppen” om din/dina familjs ekonomiska situation för nära och kära, eller är allt som du skriver om på bloggen bara något som du och din familj är medvetna om?

Jag är transparent mot min flickvän och mina föräldrar/bror och några till i släkten vet att jag är hårt investerad på börsen. I övrigt brukar jag inte säga så mycket (dricker hellre whisky eller öl än tjatar om aktier när jag är social) men en å annan vet. De är rätt så intresserade hur jag har investerat så försöker vara transparent med vad man gjort. Det intressanta där är samma ögonöppnande som jag har fått när jag berättar. Tiden och time in market är otroligt viktig. Långt viktigare än att jaga högre inkomster även om det givetvis underlättar.

Hade jag vetat om det här när jag började jobba 1996 hade jag säkert haft 35-40 miljoner i portföljen nu. Alltid lätt att vara efterklock dock :)

Du har utvecklats mycket under de gånga åren och som återkommande läsare har det varit intressant att få vara en del av din resa, vilken jag vill gratulera dig till. Om du ser tillbaka på denna resa från dess start och fram till idag – vilka är de tre viktigaste lärdomarna som du har tagit med dig? Kan du utveckla ditt svar om varför du anser dessa vara de främsta jämte andra? 
Vet inte om jag kan svara klockrent på dem men jag försöker;
1.     Var försiktig att sälja dina innehav. Bolag som går knackigt, men som har en bra bas brukar ofta vända och gå bra på lång sikt. Jag har flera exempel på där jag historisk sålt bolag som jag trodde på men som vände och ökade riktigt rejält efter att jag sålt dem. 
2.     Spara inte hela din lön hela tiden. Unna dig god mat och lev livet lite då och då. Ibland blir jag rätt less när jag ser sparbloggare som håller på att snåla sig in i graven vid 25 års ålder. Ni har tid att spara ihop miljoner. Och har du två miljoner som 32-åring tycker jag att man kan ta lite pengar från utdelningar och äta gott och resa lite varje år. Jag gör det själv. Det är viktigt att investera i sig själv, inte bara i börsen. God hälsa är också viktigt så motion är något jag tycker man skall slänga en del pengar på. Pengarna växer enormt utav sig självt när man är uppe i den nivåerna oavsett.

Sen var det ju det här med mina privata whiskyinköp också, men det kan vi lämna därhän. 
3.     Var inte feg så lägg pengarna i fega bolag istället för i förhoppningsbolag. Jag själv brände enorma summor på IT-bolag i början på 2000-talet och har lekt följa John till bla Löparen. Det har kostat enorma summor och jag avråder alla från att köpa dyra kurser och följa diverse trender som folk gapar om online. Köp vanliga investmentbolag, 3M, PG och Pepsi istället. Det kommer räcka ohyggligt långt på lång sikt. Även om de inte utvecklas superbt så kommer tillväxten belöna dig om 20-30 år. Jag tittar hela tiden minst 20 år framåt i tiden. Finns bolaget kvar då? Om du säger nej så kika på nåt annat.

Du har många bolag och om jag har förstått dig rätt är du även öppen att ta in fler(?). Kan du berätta om din portföljsstrategi och hur du reflekterar kring portföljsbyggande i allmänhet, men kring din egen i synnerhet?  
Vem har sagt att jag har en strategi? :) Det är inget jag har uttalat i bloggen men rent krasst så har jag några (enkla) strategier i huvudet. Följer dem dock inte slaviskt men hyfsat ofta.  
1.     Köpa aktier som delar ut delar av sin vinst (därav bloggnamnet). Gör de inte det så tittar jag inte på dem. 
2.     Bolagen skall leverera växande utdelningar historiskt och framtida. Rätt viktig paramenter. Vill äga aktierna så länge jag lever. Då blir varje procent upp på utdelningarna en rejäl vinst längre fram. Än viktigare är det att se att även om man inte lägger in en krona i portföljen så ökar utdelningarna utav sig självt ändå. 
3.     Tajmar aldrig marknaden. Tror att time in market är långt viktigare än att tajma marknaden. Har försökt men har aldrig lyckats förut. 

Intressanta och mycket kloka tillika sunda tankar! Får jag fråga hur du tänker kring direktavkastning och utdelningsandel? Har du någon ”lägsta gräns” för DA på ett bolag samt en gräns för ”högsta” utdelningsandel?
Tackar!
Faktiskt inte uttalat. Jag har bolag som ligger ganska högt och lågt på båda skalorna, men visst går jag inte in i bolag med allt för låg DA. Visa är ett exempel som jag ratat pga det, men jag borde ha gått in i dem när jag kikade på dem för 4-5 år sedan med tanke på hur de har gått sen dess. Delar bolag ut för högt är det oftast inte bra heller. Är det över 6 % brukar jag kolla noga hur de övriga siffrorna ser ut och det är sällan som det ser så attraktivt ut. Delar bolag ut 10 % och uppåt är det sällan bra. Har inte hittat något bra bolag med den direktavkastningen under mina knappa 10 år som utdelningsinvesterare. Senior Housing Properties Trust är väl ett exempel i min portfölj som avskräcker. 

Du har många amerikanska bolag – dina tankar kring valutarisk/valutamöjlighet? Tror du att USA om 20 år kommer vara fortsatta kungar på valutamarknadernas tron?
Det är lite medvetet. Har ca 50/50 svenska/utländska bolag. Ser med oro på den svenska kronans utveckling och har på sistone viktat mer åt USD. Våra politiker och Riksbanken arbetar inte direkt för att stärka kronan. Jag borde även vikta mer åt EUR. Dollarn är precis som du säger riskabel men bolagen jag investerar i är allt som oftast globala (Pepsi, 3M och McDonalds finns tex överallt) och då minskas valutarisken en aning.
I år har min portfölj ökat med ca 30% och mycket av den utvecklingen kommer från kronans kassa utveckling. Framöver bör jag även titta på Asien och Afrika mer. Jag tror att mycket av tillväxten sker där de närmaste 20 åren. Det känns dock lite svårt att komma in på dessa marknader om man vill jaga enskilda aktier, men fonder är ett alternativ som jag kollar på. Vi får se hur jag gör, men jag funderar helt klart på den här frågan.

Även om det är makro, skulle jag och även läsare, vara intresserade av dina tankar kring minusräntor. Buffett har sagt att om minusräntor är här för att stanna, är dagens börs mycket attraktivt värderade. Detta medan andra s.k. ”experter” säger att börsen är högt värderad. Dina reflektioner?
Håller med Buffett. Sen om det är rätt eller inte vette fanken. Dock ser jag inte andra områden som värda att investera i kontra hur jag gör nu. Det har pratats om ras i över 5 år nu på finanstwitter. Och återigen. Time in market spöar kontra att tajma marknaden. Ser inte guld/bitcoin som nåt jag är sugen på just nu exempelvis. Kan som sagt inte tajma marknaden... 

Det handlar ej om att ge råd, eller tips, men om du fick välja ut 3 stycken bolag i din portfölj – vilka skulle det vara och varför.
Bra fråga igen. Jag kör fegsnöre och väljer följande icke-så-sexiga bolag:
1.     Pepsico - Bolaget har en bred produktbas (bredare än dess konkurrenter) och så länge medelklassen växer i Asien/Afrika/Sydamerika tror jag att Pepsis produktportfölj kommer ge resultat i många år framöver. 
2.     3M. Samma där, ett konglomerat med bred produktportfölj som bör kunna växa i snabb takt eftersom medelklassen blir större i ett globalt perspektiv. Aktien har på sistone tagit en del stryk men jag tror på dem på lång sikt. De satsar en hel del på RnD också, som bör kunna generera en hel del intäkter framöver.
3.     McDonalds. Inte det sexigaste bolaget heller, som sagt, men tycker ändå att de växer på fint globalt sett och är innovativa. Varje gång jag reser i lite fattiga länder (Indien och Thailand tex) fascineras jag hur starkt varumärket McDonalds är. Och så länge medelklassen växer globalt sett ser jag McDonalds som en långsiktig ok investering. 

Var är du om 10 år och vad gör du då?  
Jag har en del mål i huvudet som snurrar löst men inga som jag har beslutat om. Ser mig nog som att jag trappat ned något på arbetstiden när jag är 55 och låter portföljen göra mer jobb åt mig privat än vad den gör idag. Vill nog gärna hålla på att arbeta med de sakerna jag gör idag många år framåt i tiden, eftersom jag gillar det jag håller på med. Och så länge jag gör det så vill jag inte pensionera mig även fast jag troligen kan göra det (snålt) redan nu. 
Givetvis kan jag komma att ta föräldraledigt längre perioder och ta hand om familjen. Då kan pengamaskinen ge möjlighet till att kunna göra det utan ekonomisk stress. Sen hänger mycket på hur läget är i Sverige framöver. Jag är inte helt nöjd med utvecklingen inom rättsväsendet, men sådant kan såklart förändras framöver. Tjeckien/Ungern och Polen är tre länder vi kikat på och vi kan komma att röra på oss i framtiden. Jag är helt övertygad om att det är rätt nyttigt att bo i andra kulturer och både tjejen och jag gillar östeuropeisk mat och dryck. 
Framöver vill jag även gärna arbeta mer med välgörenhet, så kommer troligen att pyssla med det mer än idag. Hjälpa folk i Afrika är något jag gör idag, vilket jag förr eller senare kommer beskrivas i bloggen. Portföljens utdelningar kommer mycket troligt hjälpa till inom det området i framtiden. 


7 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej Pappa Betalar? och tack för återkommande besök tillika kommentarer!

   Håller med om att Mr. Bomberman är mycket trevlig och intressant!

   Läste nyss inlägg på din blogg och skriver här; fin utveckling!

   Önskar dig en superb fredag!

   /Sofokles

   Radera
  2. Tack!
   Ser framemot fler intervjuer.

   Mvh PB?

   Radera
 2. Hej!

  Mycket intressant intervju! Känner igen mig mycket i Dividend Bombers approach, sätt att resonera etc. Jag ser också mycket framemot att få höra mer om engagemanget i Afrika.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej The Dividend Story och tack för dina kommentarer.

   Jag håller med om hans engagemang i Afrika är synnerligen intressant!

   En härlig afton tillika helg önskar jag dig!

   /Sofokles

   Radera
 3. En riktigt bra intervju! Jag känner igen mig väldigt mycket i vad Mr Bomber säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ZeroStrategy och tack för din kommentar!

   Jag håller med - Bomberman levererar!

   Jag vill också passa på att be om ursäkt, då jag upptäckte att jag ej hade dig på min blogglista. Detta misstag är nu åtgärdat!

   Såg att du sålt Telia och finner det klokt. Skrev själv om min exit från bolaget tidigare i år.
   http://fermentumvitae.blogspot.com/2019/06/telia-salja-eller-behalla.html

   Önskar dig allt gott!

   /Sofokles

   Radera