tisdag 28 december 2021

Snart dags för årsgrafer och sammanfattningar

 Vi är nu bara dagar ifrån då de flesta (alla?) kommer börja att presentera sin årsavkastning. Att följa upp såväl sina mål som sin process är essentiellt för utveckling, om det tror jag få (inga?) säger emot. Det är likväl viktigt att fråga sig själv hur och varför man följer upp. Är det för att visa andra? Om så är fallet begår man ett stort tankefel, för du investerar inte för att visa upp dig för andra; mäta könsorgan leder sällan till något produktivt mer än att du kanske får flockens gillande en dag, eller två.

Att studera enskilda år är bra, men än bättre och än viktigare är att studera mer långtgående mönster och avkastning. Jag själv studerar femårsperioder, men såklart studerar jag de enskilda åren inom dessa. Jag följer upp min process: hur har jag agerat? Varför? När? Och vad blev resultatet av detta? Hur mycket av min årsavkastning berodde på en gedigen analysprocess (men även en psykologisk sådan) och hur mycket är, mer eller mindre, tur? Vad har jag ändrat detta år och hur gick det? Var gjorde jag mindre lyckade beslut och vad grundade jag dessa på? Hur kan jag undvika att göra om dessa? Process och utfall, utfall och process.

Allt gott!
/Cristofer

torsdag 23 december 2021

Jag är en narr

 Jag är en narr. Medveten narr, likväl en narr. Jag kan tro mig veta, men vet lika mycket att jag egentligen ingenting vet. Jag kan prognostisera. Det är ett finare begrepp för att gissa och, i vissa fall, tro. Skillnaden är att, om det görs rätt, jag vid en prognos grundar mina antaganden på fakta. Fakta tagen från källor som i bästa fall är av varandra oberoende och gärna skrivna med såväl andra som ifrågasättande perspektiv. Emellertid kan jag detta till trots aldrig veta. Och att veta att jag inte vet ger mig en kittlande känsla – en som skriker ”läs på mer”!

Jag är en narr. Medveten narr, likväl en narr. Jag ser, men ser aldrig allt. Jag kan inte se allt, trots att en del av mig intalar sig det. Vad jag ser är vad jag tror, men också vad jag inte tror. Jag tror även vad jag ser, men ofta ser jag vad jag tror. Det är en fälla jag dagligen drabbas av – skotomisation.

Läs vidare på trade venue. God jul och lova mig att du tar hand om dig!

/Cristofer

tisdag 21 december 2021

Något att prata om vid julbordet – SR & "Enterprise Agile Coach"

 Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, gråta eller skratta. Jag vet inte om SR (Sveriges Radio) menar allvar, eller om de har iscensatt ett på tok för tidigt (eller sent?) aprilskämt. Jag hoppas att det är sistnämnda, men upplever ändå att sannolikheten talar mer för förstnämnda, dvs. att de menar allvar.

Buzzwords kommer och går. Just nu är b.la. ”metaverse” i ropet och något som har existerat de senaste par tre åren är även ”agil”, som ännu inte finns i SAOL eller SAOB. Kanske vill Den Svenska Akademin, i sann Olof von Dalin-anda (läs gärna delar ur tidskriften Then Swänska Argus från 1700-talet), motverka för mycket influenser från det brittiska språket? Oavsett finns ordet inte agil i någon ordbok, utan det närmaste vi på svenska kommer är ”smidig”.

För ett par veckor sedan kom en platsannons ut på Sveriges Radio, där de eftersöker en Enterprise Agile Coach. Okej… de söker alltså efter en person som arbetar på företag och som är beredd att vara en smidig ”tränare”, eller kanske bättre ”mentor/översiktsansvarig”. Första frågan som kommer – finns det något bolag eller någon arbetsplats som inte söker efter personer som är smidiga och anpassningsbara? Finns det något bolag eller någon arbetsplats som egentligen har en klar och tydlig definition av hur de ser på ”coach”? Det må låta ”coolt och innovativt”. Kanske även lite ”ungt och fräscht”, men det är enkom ord och enkom ord. När jag läser sådant likt detta ser jag framför mig tant Agatha som klär och sminkar sig likt vore hon 15. Samma innehåll men annan skrud. Lyft på kjolen och det kommer inte vara något nytt.

Läs vidare på Trade Venue. Med tre dagar kvar till dopparedagen vill jag önska dig en underbar jul!

/Cristofer

fredag 17 december 2021

Tankar inför 2022, strategi osv. (+ ett sjätte tryck!)

 Att börsåret 2021 har varit omtumlande och relativt skakig är intressant att studera. Ömsom har teknik- och tillväxtorienterade bola/aktier varit älskade, ömsom hatade. Ena dagen är räntan ”no issue”, för att andra dagen vara just det – ett problem och en källa till oro. Vi har sett det i flera bolag, såsom Sea, Pinterest, Unity, Mercado Libre med flera I vissa fall har det varit nyheter om nyemissioner, såsom i fallet med Mercado Libre (även om kursen sjunkit mycket mer än på den kurs emissionen gjordes). Investerare som har varit exponerade mot dessa, men även dess likar, har haft ett tungt avslut på detta år som går till historieböckerna som 2021.

Läs vidare på Trade Venue. Med den fjärde advent på söndag och det faktum att det är idag är fredag önskar jag dig en god och avkopplande adventshelg!

/Cristofer

onsdag 15 december 2021

Årskrönika signerad Niklas Aldén från Market Makers

 Förra veckan var Simon först ut med att skriva ett gästinlägg om 2021. Denna vecka har turen kommit till Niklas Aldén, som tillsammans med Fabian Franzén, driver podden Market Makers. Jag tror inte att någon mer introduktion behövs och således lämnar jag över till herr Aldén. 

Jag har blivit ombedd att skriva ett ord eller två om vad jag tar med mig från 2021 och det är lätt då att hamna i det klassiska att prata om avkastning, bästa respektive sämsta case m.m. Det är ju naturligt eftersom det är det börsen handlar om väl? Att få saker. Julen handlar ju dock om att ge som det så fint heter så jag tänkte faktiskt fokusera på den delen istället. Kanske, om vi har lite tur, så lyckas vi ändå få med oss ett börsperspektiv på det hela…

Läs vidare på Trade Venue. Snart jul och se till att njut med nära & kära. Från mig till dig - ta hand om dig!

/Cristofer

söndag 12 december 2021

Fokus på nedsidan

 Under början av veckan injicerades börsen av inte bara en, utan två doser av diverse energigivande substanser som fick den att avancera över 2 procent under tisdagen den 7/12. Som många andra gladdes jag med uppgången, men mer var det inte. Visst känns det ”kul”, men ju längre jag har vistats på de betesfält du och jag delar, desto mer har jag förlikat med att de dagliga rörelserna inte är annat än tillfälligheter. Dagligt brus. Tillfälliga lyckorus likt de vi alla kan känna då och då.

Jag upplever mig inte, och beskrivs inte heller av andra, som Ior eller Kafka, utan jag bedömer mig vara optimistisk. Även om jag lockas av dystopier är min förhoppning att de aldrig kommer att bli verkligheter… Jag lever även enligt den lära stoikerna lär ut (se tidigare inlägg). Sällan har materiella ting lockat mig och alltid(!) har jag, så vitt jag kan minnas, haft fokus på nedsidan och alltid tänkt på att vara förberedd på att X kan inträffa i morgon och att jag således måste vara förberedd på det. En försiktig general, helt enkelt. I det vardagliga livet. På börsen. I mitt yrkesliv. Här tror (läs: ”vet”) jag att min uppväxt och tidigare livshistorik har präglat mig. De värderingar med mera som mina föräldrar och alla vuxna omkring mig har lärt ut genom att dels berätta, dels visa har bidragit till att skapa den jag är idag. Att även ha haft fått möta motgångar och stora utmaningar som ung - sådana man ej önskar någon - har gjort att jag alltid ser till att det finns knäskydd, handledsskydd, fallskärm, hjälm och bälte. På ett sätt är jag "tacksam" att jag fick utstå livets hårda prövningar som ung och att jag tidigt, om än inte direkt, insåg värdet av att använda dem till min fördel. Förstå mig rätt, men istället för att låta dem påverka mig negativt vände jag på myntet (invertera!) och tänke hur jag istället kan dra nytta, utvecklas och bli starkare.

Läs vidare på Trade Venue. Idag är det den tredje advent och snart vankas besök av Lucia. Således vill jag önska dig en trevlig sådan och må saffransbullarna, pepparkakorna och glöggen flöda(?).

/Cristofer

onsdag 8 december 2021

Sammanfattning av börsåret 2021 från Simon aka. @zimp_a

 Som traditionen bjuder brukar jag bjuda in diverse profiler från framför allt twitter och bed dem skriva om de lärdomar, tankar, utvecklingar med mera de upplevt under det gågna året samt, om de vill, presentera hur portföljen gått. Förra året kom Simon att besöka bloggen och jag blev mycket glad när han även detta år ville skriva av sig. Stort tack till dig, Simon! Med det sagt vill jag inte ta mer av din - läsarens - tid, utan håll tillgodo av en mycket läsvärd text från Simon.

Läs hela Simons sammanställning av börsåret 2021 på Trade Venue. Som alltid önskar jag dig en trevlig dag!

/Cristofer

fredag 3 december 2021

Julfilmer och krig

 Okej, jag ber om ursäkt för den något inbjudande samt clickbaitvänliga rubriken, men faktum är att den är ”sann”. Alla har vi, på ett eller ett annat sätt, en relation till julen i allmänhet, men julfilmer i synnerhet. Med allt från ”Dö för i helvete, tomtejävel” till ”Merry Christmas, ya filthy animal” har vi upplevt roliga och eskapistiska stunder. Att det är en sorts ”big business” har ja ofta tänkt, men att det skulle vara ett sorts krig har aldrig fallit mig i tanken. Således blev jag förvånad när Business Wars släppte sin senaste säsongs första avsnitt. Då bara ett avsnitt är släppt kan och vill jag inte uttala mig om kvaliteten på innehållet, men jag tror att det kommer vara en tacksam och inte allt så ansträngande lyssning.

Läs vidare på Trade Venue. Jag passar på att önska dig en trevlig helg.

/Cristofer

onsdag 1 december 2021

The greatest investment

 Ingen är immun mot sig själv. Det är en lärdom jag ofta gör och ju äldre jag blivit, desto mer ödmjuk har jag dels blivit till att erkänna det, dels inse att jag kommer fortsätta trampa snett och gå på mentala minor. Bara för att jag har skrivit två böcker om (börs)psykologi och har en tredje bok om investeringar, mindset, viktiga frågor att ställa sig med mera betyder inte detta att jag tror mig sitta i ett sorts elfenbenstorn, eller att jag på något mystiskt sätt sitter på facit till precis alla frågor. Tvärtom drar jag lika stor risk som du och alla andra att drabbas av alla de fallgropar människan ständigt utsätts för. Med det sagt har jag, och du som har valt att verkligen investera i samt lära känna dig själv, större sannolikhet att undvika många. Och det är en vinst. Tänk om du kan ta bort 25 procent av alla de fallgropar du hittills begått, eller som du potentiellt skulle riskeras att drabbas av, är det en enorm vinst.

Läs vidare på Trade Venue och håll ut, ty det är bara tre veckor kvar till tomten kommer.

/Cristofer

söndag 28 november 2021

Industrivärden OCH Lundbergs?

 Jag har ägt Industrivärden sedan sommaren 2015 och avkastningen har inte varit fenomenal, emellertid ej heller dålig. Lite mellanmjölk, slarvigt uttryckt. Jag har tidigare skrivit att jag har som ambition att en stor del av min portfölj ska bestå av investmentbolag, då jag tror att de fortsatt kommer prestera några procentenheter över det breda indexet kommande decennier. I mångt och mycket grundar jag min tro på historia och som alla(?) vet är historia enbart historia och ingen garant för framtiden (dvs. det finns inte någon sorts lagbundenhet att den återupprepas), men ponera att historien i alla fall rimmar så kommer det vara lyckosamt att ha en exponering mot de svenska investmentbolagen. Min placeringshorisont är "pension och därefter", men när ett investmentbolag når en premie om 100 procent, likt Creades gjorde hösten 2020, trycker jag på sälj/hyvla.

I det längsta vill jag även ha en sådan självspelande portfölj som möjligt. Absolut finns risker och avigsidor i alla av de svenska investmentbolagen, men jag ser mer fördelar/styrkor i de som jag äger.

Läs vidare på Trade Venue. Då det är söndag eftermiddag när detta skrivs önskar jag dig en förhoppningvis slö och avkopplande fortsatt sådan.

/Cristofer

fredag 26 november 2021

Marius - Roms Tredje Grundare är nu släppt!

Ett kort inlägg, men äntligen kan jag säga att Marius – Roms Tredje Grundare nu finns i lager. Den planerade releasen, som var satt till den 11/11, blev tyvärr förskjuten pga. flaskhalsar hos såväl tryckeriet som hos fraktbolaget. Dock är den nu äntligen här och finns ”där böcker finns”, såsom Adlibris och Bokus.

Jag har tidigare skrivit om mitt projekt med Marius och du finner detta på denna länk. Gillar du Conn Iggulden, Simon Scarrow, Steven Saylor med flera kommer du nog finna Marius läsvärd. I alla fall är det min djupaste förhoppning.

Som ovan skrivits är detta ett kort inlägg. Återkommer i helgen om ett gällande Industrivärden och Lundbergsföretagen.

Marius victory!

Trevlig helg!




 

tisdag 23 november 2021

Starta en fond

 Jag skrev för ett par veckor sedan om att Cliens skulle starta en global småbolagsfond. Fonden är nu igång och snart torde vi se vilka innehav som fonden har störst vikt mot. Det är beklagligt att dessa fakta inte presenteras när fonder börjar och görs tillgänglig för handel och för mig ter det sig relativt komiskt samt tragiskt att många investerar i något där de inte vet vad exakt de får exponering mot. Att starta en fond när världen börser befinner på eller näst intill ATH är utmanande. Likväl måste man här reflektera kring att fonderna sällan investerar för närmaste 1-2 kvartalen, utan snarare de närmaste 1-2 decennierna.

Jag har i dagarna gått och reflekterat kring hur jag skulle vikta de största innehaven om jag startade en fond. Det kan låta komiskt och jag ämnar inte starta en, likväl är det ett bra och tacksamt tankeexperiment. För mig är det mer passande, då jag upplever att min portföljs bas med utdelande bolag mer än väl ligger före det mål jag skrivit upp och numer mer fokuserar på tillväxt, men med ett tydligt GARP. Med det menas att jag inte investerar i vad som helst till vilket pris som helst. Det ska även sägas att jag inte är ett matematiskt snille som kan räkna på marginalernas marginaler, utan upplever att min styrka är att jag mer ofta än sällan lyckas blanda en känsla för bolaget och dess produkter samt tjänster och det finansiella. Jag säger detta med största ödmjukhet, för ju mer jag läser och ju mer jag skriver, desto mer inser jag att jag inte kan och vet. Jag finner detta mycket ”kittlande” och det ger mig endast mer motivation att förkovra mig än mer i de uppslag jag tar mig an.

Läs vidare på Trade Venue. Som alltid önskar jag dig en trevlig afton tillika fortsatt vecka.

/Cristofer

fredag 19 november 2021

Tid och fokus på bolaget

 Ibland går tiden fort, ibland långsamt. I vissa fall säger kollegan ”herregud vad veckorna går”, i andra ”kan det inte bli jul snart…”. Som så många har konstaterat är tid ett relativt fenomen och således uppfattas och uppskattas det individuellt. Vad som är snabbt för dig kan vara långsamt för mig och vice versa. På börsen är det ofta vanligt att vi som investerare upplever en sorts tidspress och ett sorts tidsiver. Ofta vill vi ha avkastningen nu, gärna igår och allra senast innan börsens stängning ikväll.

Jag investerar på lång sikt och är medveten om att det tar tid för bolag att utvecklas. Precis som en 4-åring växer, såväl på längd som höjd, gör ett bolag och precis som att en 4-åring inte växer allt på en och samma dag gör bolag inte det heller, trots att vi så vill. Dock är fakta annan. Medan bolaget utvecklas kan aktiekursen agera likt en magsjuk jojo spetsad med Adderall, styrd av de dagliga handlarnas nycker. Ena dagen älskar Mr. Market aktien, andra är det kalla handen. Allt detta trots att inga nyheter från bolaget i fråga har rapporterats.

Läs vidare på Trade Venue. Till dig önskar jag en god helg!

/Cristofer

tisdag 16 november 2021

Livet, börsen och allting

 Livet, universum och allting. Detta är titeln på Douglas Adams tredje del i hans hyllade och, av Erik, mig själv samt många andra, uppskattade serie i Liftarens Guide till Galaxen. Adams böcker är mycket underhållande, men samtidigt mycket filosofiska och inte sällan sätter han fingret på de problem, tankar, idéer och utmaningar såväl vi som enskilda individer som samhälle ställs inför. Allt ständigt kryddad med en gnutta torr, brittiska humor. Har du inte läst Adams verk – gör det. Har du gjort det men inte läst Terry Pratchetts serie om Skrivvärlden (eller den fristående boken Goda Omen) – gör det.

Nåväl – tillbaka till det här med livet, universum och allting. Det är en titel, men också uttryck som täcker, ja, ”allting”. Eriks och min ambition när vi satte oss ned under senvintern 2021 var att skriva en bok som ska berika läsaren. Inte bara som investerare, utan också som individ. Vi ville skapa underlag för utveckling i så många spektra som möjligt och när nu deadline för manus har korsats, anser vi oss, med all ödmjukhet, ha uppnått just detta.

Det har varit ett par personer som har testläst och samtliga är positiva, vilket såklart skänker en känsla av att vi har skapat något uppskattat. Emellertid återstår en del att göra, men fundamentet är lagt.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig kväll tillika en fortsatt god vecka.

/Cristofer

söndag 14 november 2021

NÄR skiten träffar fläkten. Igen.

 Att studera, analysera och reflektera om hur jag själv agerar – hurnär och varför – är något jag dagligen ägnar tankeverksamhet till. Inte bara i min ”roll” som investerare, utan även i min roll som lärare och Cristofer. Vad har jag gjort bra idag och vad har jag gjort mindre bra? Varför blev den här lektionen så lyckad, men den andra och snarlika mindre så? Varför tänkte och sade person X det? Et cetera.

Jag ägnade mycket tankeverksamhet under och efter Corona-våren till att studera dels hur jag upplevde andra agera, dels hur jag själv tänkte och agerade. Jag var glad och tacksam – ja, du läste rätt – att denna krasch kom, för det gav mig möjlighet att praktisera allt som jag lärt mig under åren. Det var ett test, en utmaning, och det finns få saker jag gillar mer än dessa. Jag kände aldrig någon oro, eller panik, utan axplock av de tankar som kom var:

Ja... det får du läsa vidare om på Trade Venue. Ha nu en skön söndag och kom ihåg att det bara är fyra dagar till nästa helg

/Cristofer

torsdag 11 november 2021

Tillväxt vs. värde

 Människan älskar att sätta etikett på saker och ting, men även andra människor. ”Den tråkiga”. ”Den där jobbiga j****n” e.d. är inte så sällan förekommande epitet, eller mer korrekt kategori. Det blir det sistnämnda för sällan har vi inte bara en ”jobbig j***l” i vår bekantskapsomkrets, utan ofta finns det ett par, via vänners vänners bekanta, sådana. Dessa placeras under ett och samma tak – en kategori.

Det talas ofta om att man kan investera i tillväxt – growth – eller värde – value. Detta är kategorier och exempel på bolag kan här vara Unity och ICA. Att dels kategorisera sig själv som tillväxt- eller värdeinvesterare behöver inte vara fel. Samma sak när man letar efter bolag. Emellertid tror jag att det många fall kan vara en tankefälla. Istället försöker jag tänka att jag vill investera i bra bolag. Om du eller någon annan kategoriserar dessa som tillväxt eller värde är för mig irrelevant. Växer inte, om än inte lika kraftigt, bolag såsom just ICA, Costco, Wallmart med flera?

Läs vidare på Trade Venue. Som alltid önskar jag dig en härlig dag.

/Cristofer

söndag 7 november 2021

Portföljsallokering – Investmentbolag

 Ännu tvistar de lärda om vad som är bäst – att sprida och äga flera bolag verksamma inom olika sektorer, eller att fokusera på ett fåtal eller till och med ett och kunna dessa/detta utan och innan, likt vore de ens egna fickor. Det finns argument såväl för som emot men jag ämnar inte dryfta dessa i detta inlägg. Istället ska dessa rader handla om hur mina innehav i diverse investmentbolag dels väger i förhållande till inköpsvärde samt nuvarande värde, dels hur de har presterat relativt min totala portfölj samt OMX 30 GI under det hittills gånga räkenskapsåret.

Jag har som mål och ambition att cirka en femtedel till en fjärdedel av min totala portfölj ska bestå av investmentbolag. Detta på grund av flera orsaker. Den första är att de historiskt har visat sig duktiga på att leverera avkastning som inte så sällan har presterat bättre en det breda indexet. Den andra är att dessa har balansräkningar som aldrig får mig att ligga sömnlös. Det kan rasa och det rejält, men att det hos de svenska investmentbolagen skulle till en påtvingad nyemission krävs det mycket för. Jag lockas även av de innehav som finns i respektive investmentbolags portfölj, om än med vissa avvikelser.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig söndag och att veckan blir bra.

/Cristofer

onsdag 3 november 2021

Nytt innehav - Spiltan

 Jag har valt att ta in Spiltan i min portfölj och ämnar se innehavet som ett av de jag gärna håller ”livet ut”, likt Investor, Svolder, Creades, Öresund med flera. Det ska sägas att jag hyser ett visst tvivel för Paradox. Det är inget annat än ett fint bolag och mycket av dess framgångar stavas Fredrik Wester, men givet de mindre lyckade spelsläppen de senaste 1-2 åren, en VD som inte tycks ha haft samma mål (och därmed fått gå, ändock med skadan lämnad efter sig) och visioner som övriga i såväl styrelsen som ledningen samt att man har tappat lite av sin tidigare fina organiska tillväxt på sin ”core-gamers” skrämmer lite. Emellertid är nämnda Wester nu tillbaka som VD och bolaget har kommunicerat att man ämnar återgå till tidigare kärnverksamhet och med ett entydigt fokus på det som de kan bäst, nämligen grand strategy. Flera spelprojekt har kastats i soptunnan och den som hittar denna och har förmåga att koda kan ha funnit något till ett värde av cirka 135 Mkr.

Läs vidare om mina tankar kring Spiltan på Trade Venue. Jag hoppas att du har en härlig dag tillika vecka!

Ta hand om dig och dina nära,

Cristofer

söndag 31 oktober 2021

Belåning och glömska

 Knappt har det värsta med Covid-19 lämnat oss innan vi ser till att begå samma ”misstag” igen. Mer och mer tycker jag mig se att många börjar med belåning i syfte att jaga de sista procenten. Detta behöver inte vara fel och givet den låga räntan samt att vissa banker, såsom Avanza, erbjuder förmånliga lån kan det absolut finnas fog för en viss belåning. Emellertid tycks flera öka sin belåning mer än vad de egentligen klarar av. Mot bättre vetande? Här kan enbart var och en gå till sin egen jury.

För 1,5 år sedan kommer jag ihåg hur jag kunde läsa om hur flera skrev och berättade hur deras belåning gav dem en hävstång, men raka motsatsen till den de hade belånat sig för. De kraftiga fallen gjorde att den negativa avkastningen sved dubbel så mycket och som bekant är det när du minst vill det som banken ringer och ber dig sälja av diverse bolag/skala av i innehaven för att täcka den belåning du tagit.


Må väl,
Cristofer

torsdag 28 oktober 2021

Aurelius, stoicism och levnadscodex

 Innan jag gick på semester (känns som en evighet sedan) hade jag en lust att läsa om Marcus Aurelius Självbetraktelser – en bok som jag läste för länge sedan och som varit med mig sedan dess. Stoicism är ett begrepp som ibland bemöts med misstänksamhet och nedvärdering, såsom att alla dessa stoiker tror sig vara förmer e.d. De som ser på stoikerna som vore de överst på livets piedestal har ytterst sällan förstått vad ”det” handlar om. För en stoiker är skillnaden mellan vad man kan och inte kan kontrollera i tillvaron som är avgörande. Det absolut viktigaste här är att man kan kontrollera hur man förhåller sig till allt och alla i livet. Som du märker är vi inne på dagens ACT (Acceptance and commitment Therapy) – acceptera, förhåll dig till detta och verka utifrån detta.

Man eftersträvar den stoiska likgiltigheten -  apatheia – med vilken menas att man inte(!) ska vara fullt rationell och känslokall, utan ha en rimlighet i den vikt man läger till såväl känslorna som förnuftet i beslutsprocesser. Det faller sig väl med SAOL:s beskrivning av ordet: ”Anhängare av stoicismen […] karaktärsfast och behärskad person […] stoisk är den människa som uthärdar allt med lugn och självbehärskning.”

Läs vidare på Trade Venue. Snart vankas läslov och jag hoppas att du finner tid att fördela tiden på just detta, att läsa.

Allt gott och ta hand om dig!

/Cristofer

söndag 24 oktober 2021

A Tale of Two Cities – The Swedish Version

 ”It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness…” (Dickens, A Tale of Two Cities)

Ibland undrar jag om jag lever i ett annat land, eller om jag har en förvrängd uppfattning om den verklighet jag dels upplever mig se, höra och visats i, dels den jag får läsa mig till. Natten till fredagen den 22/10 skedde ännu en dödskjutning och denna gång inte i ett ”särskilt utsatt område”, utan i Hammarby Sjöstad. Kristersson uttalade sig och beklagade, såklart…, det hemska och sade att ”vanligt folk” nu är drabbade. Genast fick han mothugg från V och S, som anser att han med uttalandet ser alla som bor i förorter som ”annat folk”. Ja, det gäller ju att alltid hitta något att angripa på, men här blir det bara löjligt. Vad som är tragikomiskt i sammanhanget är att när S och V använder sig av ”vanligt folk”, som i meningar såsom ”vanligt folk har inte mer än 100 000 kr” e.d. så är det absolut inte som att de nedvärderar alla oss som har just mer än denna summa. Är jag, du och alla andra som sparat, investerat och tagit ansvar för vår ekonomiska situation att betrakta som ”annat folk”? Kanske till och med oönskade? Sådana som ska… hmm, straffas?

Läs vidare på Trade Venue. Då det är söndag önskar jag dig en slapp avslutning på helgen.
Allt gott!

/Cristofer

fredag 22 oktober 2021

Global Småbolagsfond?

 För tillfället äger jag tre fonder, vilka är Tin Ny Teknik, AMF Småbolag samt Avanza Småbolag by Skoglund. Jag har valt ut dem utifrån diverse kriterier, men också på grund att jag hyser en stor tilltro och respekt för förvaltarna. Jag har länge önskat få en exponering mot det amerikanska småbolagsindexet Russel 2000 och blev glad då Placera för ett par veckor sedan skrev om en intressant EFT. Jag har lagt den på bevakningslistan och har som ambition att initiera en position.

Ovan skriver jag ”har” och kanske är det att fara med osanning, för när jag fick nys om att Cliens ämnar starta en global småbolagsfond väcktes mitt intresse. Absolut är det inte en positionering mot Russel 2000 som jag först sökte, men mellan en global småbolagsfond och Russel 2000 lockar förstnämnda mer (låt oss bortse från att jag kan investera i båda). Fonden kommer förvaltas av Niklas Larsson, som tidigare har förvaltat Swedbank Robur Småbolag Global. När jag studerar fondens avkastning de senaste tre till fem åren är den god, men ej extraordinär. Emellertid har jag ej gjort någon större analys om historisk avkastning då Larsson denna gång börjar från scratch och med helt andra möjligheter.

I en intervju utför av hans egen arbetsgivare – Cliens – lyfter förvaltaren fram ett bolag som han just nu har ett extra tycke för, nämligen Pool Corp. När jag har suttit och läst på om bolaget samt studerat diverse nyckeltal på Börsdata förstår jag varför bolaget lockar.

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig och avkopplande helg!

/Cristofer

måndag 18 oktober 2021

Ditt ego hindrar dig

 För bara en vecka sedan tycktes världen befinna sig på ruinens brant och det tycktes tävlas om vem som kunde sälja mest och snabbats. Detta sentiment – detta flockbeteende – tycks just nu ha tvärvänt och det breda indexet har återfått styrka. Kanske klarade du av utmaningen som september och början av oktober månad bjöd upp till, kanske inte. Oavsett är det viktigt att dra lärdom – hur agerade jag? När? Varför/varför inte? Hur ska jag agera nu och kommande dagar, veckor, månader och år?

Visst kan du välja att negligera dina tidigare felsteg, förpassa dem till bakhuvudets öppna hav där de lämnas att flyta omkring tills de ej finns kvar. Frågan är dock vilken lärdom du tar av detta. Svaret är högst sannolikt: ”ingen alls”. Detta till trots lockar det att välja den enkla vägen, glömma. Som om det aldrig hänt. Börja om på nytt och så vidare. Absolut kan och ska du börja om på nytt, men gör det utifrån det bagage du har skapat dig. Hur ska du annars klara av att utvecklas? Att bli bättre? Lugnare? Mer tryggare och stabilare?

Läs vidare på Trade Venue. Som alltid önskar jag dig en härlig dag och vecka.

/Cristofer

fredag 15 oktober 2021

Nintendo – eventuella hot

 Jag har tjatat om Nintendo sedan mars 2021, då jag började att köpa in mig. Sedan dess har kursen sjunkit. I sin senaste rapport, som jag skrev om, kommunicerade bolaget en minskad guidning för det kommande året och siffrorna visade även en försäljningsminskning jämfört med samma period föregående år. Dock är sistnämnda inget som ska ses som alarmerande med stort ”A”, då 2020 var, som bekant, coronadopat likt för många andra spelbolag. Den nedjusterade guidningen är förvisso inte rolig att ta del av, men det ska då även påpekas att Nintendo är kända för att alltid räkna med det värsta och sedan levereras ”högt” över detta.  Med det sagt måste man hålla koll på att EBIT(A) inte fortsätter minska.

Bolaget har under de senaste åren blivit mer och mer duktiga på att bygga och stärka sin digitala plattform och med det ett eget sorts ekossystem, där ditt Nintendokonto länkas till alla dina Nintendokonsoler (Switch, mobil, 3DS et cetera). På plattformen kan du köpa spel och sparutrymme och så vidare, precis som du kan på Xbox (Microsoft) och Playstation (Sony). Övergången från att ha sålt mest fysiska exemplar till att nu sälja digitala sådana har lett till att bolagets bruttomarginal har ökat och den positiva trenden ser ut att fortsätta. Dock finns här ett ”hot” som man som investerare bör vara uppmärksam på. Det är ej stort, likväl närvarande. Detta blev mig uppmärksammat då jag läste på ett forum på en spelsajt (minns, tyvärr, ej vilken).

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig helg!

/Cristofer

tisdag 12 oktober 2021

Fokus på att göra rätt eller på att inte göra fel

 ”Invert, always invert” är ett citat som tillskrivs Charlie Munger och är en av de mentala modeller han förespråkar. Även jag har tagit åt mig och använder mig av modellen i såväl mitt vardagliga liv som när jag investerar. Att invertera, dvs. vända på det där uttjatade myntet, är viktigt för att kunna skapa möjlighet till flera perspektiv, perspektiv att utgå från innan vi fattar ett beslut.

Att fokusera på att göra rätt behöver nödvändigtvis inte vara det rätta. Det fungerar, absolut, men kanske är det mer fördelaktigt att istället fokusera på att inte göra fel? ”Jag ska inte investera i bolag som har en skuld högre än X ggr EBIT. Jag ska heller inte investera i bolag som över tid visar en sjunkande trend på eget kapital, omsättning och vinst. Fokuserar jag på dessa parametrar har jag direkt skalat bort många av de tusentals bolag som finns och som jag bedömer inte passa i min investeringsstrategi. Med andra ord skalar jag bort de misstag jag annars riskerat att göra.”

Läs vidare på Trade Venue och hoppas du har en härlig dag!

Mvh

Cristofer

fredag 8 oktober 2021

Fokus på målet. Fokus på dig. Fokus på planen

 Brus. Ständigt detta brus från såväl medier som diverse profiler på lika många diverse sociala plattformar. Ömsom vill vi läsa och ”hänga med”, ömsom upplever vi det jobbigt och påfrestande. Vi vill, men vill inte. Således skapas en kognitiv dissonans och oftast faller vi också i den enkla och minst hållbara lösning av nämnda, nämligen att följa devisen ”bara idag”, ”idag är ett undantag pga. X”.

Vi bör och ska läsa nyheter och även vad andra tycker och tänker, men vi ska aldrig känna ett tvång. Att hitta en balans är essentiellt och den är inte svårare att finna tillika skapa sig än att göra verkstad av snacket, dvs. sätta sig ned och skissa på planen – ”mellan den/dessa tider ska/får jag visats på Twitter” och så vidare. Addera portföljsöversikt och andra nyhetskanaler så kommer du snart ha skapat dig en bra grund för att skapa dig en mer lugnare och mer kontrollerad tillvaro. Jag vet att denna process är lättare sagt än gjort, men som jag ofta återkommer till – vad är alternativet?

onsdag 6 oktober 2021

När kurser går ner

 Många är vi som äger antingen bettingbolag eller spelbolag, eller för den delen båda av dessa. De senaste veckorna har dessa bolags aktiekurser slaktas och i många fall beror det främst på tidigare höga värderingar. I andra fall beror det på kommunicerade nyheter, vilket är gällande för b.la. Kindred, Evolution Gaming och Betsson och fallet i/med Nederländerna.

Som investerare är det lätt att fastna och stirra sig blind på den dagsaktuella aktiekursen och döma bolaget efter denna. Detta kan inte vara mer fel! Ett bolags verksamhet stämmer inte alltid överens med bolagets aktiekurs. Kortsiktigt styrs aktien och dess handel av andra faktorer, där den psykologiska är den mest vanliga och mest påverkande. Flockbeteende, aktivitetsbias och FOMO är bara ett fåtal axplock av många andra mentala fallgropar som påverkar.

Fokus ska vara på bolaget och dess verksamhet. Växer och ökar dessa? Fortsätter VPA, EK och omsättning att öka? Är skuldsituationen bra och acceptabel? Med mera. Om svaret är ”ja” finns inget fog att kisa på sig och göra i brallan, utan ägna tid och energi till annat, såsom att läsa på än mer om aktuella bolag.

Läs vidare på Trade Venue. Ta nu hand om dig och ta makten över hur du förhåller dig till dina tankar och känslor.

/Cristofer

söndag 3 oktober 2021

Straffa dem!

 En miljon kronor. Läs det igen. En miljon kronor är idag inte en avsevärd summa. Hög, absolut, men avsevärt hög? Nej. Utlåtandet – en miljon - är mer en kvarleva från fornstora dagar, då det röktes gräs, boddes i kollektiv och Pippi Långstrump var något obskyrt och farligt.

En miljon är mycket pengar och för den summan kan du göra många saker. En miljon kan skapa en sorts trygghet och därmed lugn, men det är inte en summa som revolutionerar någon vars liv idag inte består av ett tråkigt, icke önskat kaos där det verkligen levs ur hand i mun.  

I Sverige betalar vi skatt och för skatten har vi rätt till b.la. (bra?) sjukvård, skola och polisväsende. Jag skriver ”bra?” och då ämnar jag inte att på något sätt förminska eller nedvärdera alla duktiga och högst uppskattade sjuksköterskor, lärare, poliser et cetera, utan det jag åsyftar är det faktum att trots ökade anslag och ökade kostnader tycks väntetiderna bli längre, kvaliteten sämre, polisens medel mindre och färre och så vidare. Byråkratisering har sällan något gott med sig och förutom att den ofta enbart leder till mer komplexitet kommer den också med högre kostnader. Administratörer hittar på nya och egna jobb till sig själva, eller andra administratörer. Allt medan doktorer, sjuksköterskor, ambulans- och brandpersonal och poliser arbetar med livet som insats.

Läs vidare på Trade Venue - totalt fritt från ISK-skattetak.

/Cristofer

onsdag 29 september 2021

Panik & Överlevnad

 Sättet att tänka och förhålla sig till börsen på kan exemplifieras på många olika sätt. Metaforerna och liknelserna liksom står som spön i backen… … Vissa är mer passande, andra inte fullt så passande. Jag ämnar här måla upp en bild som jag bedömer vara mer av det förstnämnda. Detta och mer samt mer utförligt finns såklart i mina böcker, Börspsykologi samt MER Börspsykologi.

Vad är pengar? Vad har du detta medel till? Beroende på vem du frågar kommer svaren vara olika. Dock kommer ingen svarande ifrån det faktum att pengar är medel att betala hyramat och skydd (sistnämnda kan vara allt ifrån ett hus som diverse andra skydd, såsom försäkringar etc.). Dessa tre faktorer är essentiella för människans överlevnad och har varit det sedan vi dansade runt på savannen för en sisådär 30 000 år sedan. Vi var då, precis som nu, beroende av mat/näring och tak över huvudet samt skydd. Detta har vi alltid varit och kommer nog alltid, på ett eller annat sätt, fortsätta att så vara.

Förr ”betalade” vi tillgång till skydd, mat och hyra genom att vara aktiva och bidraga i och till en stam, grupp eller ett litet sorts samhälle (dock sällan fler än 150 deltagare). Vi hjälpte till att jaga, vakta mot faror, bygga skydd och så vidare. Detta var avgiften för att få tillhöra flocken och därmed få hjälp med allt du ensam aldrig skulle klara av, nämligen att leta och jaga föda, bygga skydd och vakta/vaka samt fortplanta dig.

Läs vidare på Trade Venue. Kom ihåg att du har makten över hur du förhåller dig till känslor och tankar.

Må väl,

Cristofer

måndag 27 september 2021

Vikten av bra ledning

 Warren Buffett ska ha sagt att man ska investera i bolag som till och med en idiot kan leda. Med det menar oraklet att bolagets affärsidé och affärsmodell ska vara så enkel och självklar, men samtidigt enorm svår att konkurrera ut, så att ”vem som helst” kan driva det. Jag tror inte det finns några bolag där detta är möjligt, för att ens nämna stater. Ty det räcker med att gå till den svenska staten för att se hur det går när ”vems som helst” får styra och ställa. Nu har jag inget emot rosa enhörningar, men jag har något emot att de ska byggas i tider när så mycket annat, mer viktigt, kräver kapital. Nåväl, nu ska detta inlägg inte handla om Sveriges utmaningar, utan om vikten av en bra och kompetent ledning.

Förra veckan kom nyheten att Pontus Lindwall får sparken från Betsson – det bolag där han varit vd och koncernchef för mellan 1998–2011 samt mellan 2017 och till dags dato. Däremellan var han även styrelseordförande. Få har satt sin prägel så mycket på Betsson som nämnda Lindwall. Att han tvingas bort ser jag som något negativt, även om jag även inser att det kan behövas nytt blod. Har Lindwalls avgång något med de budrykten som kom ut under samma vecka att göra? Var han för, eller emot? Var det hans röst i denna fråga som styrelsen önskade få bort? Ingen vet och att reflektera kring det är att betrakta som slöseri med såväl tid som energi.

Läs vidare på Trade Venue. Som alltid önskar jag dig en trevlig dag.

/Cristofer

torsdag 23 september 2021

Marius lever! Q4 2021

 ör er som ej följt mig på twitter, eller läst bloggen förrän efter 2016 kanske ej vet att jag under 2016 kom ut med min första bok, en historisk spänningsroman. Den hade tagit mig cirka 6 år att färdigställa och jag valde att köra den via en Kickstarter. Kampanjen gick över förväntan (tack ännu en gång till er alla som bidrog) och innan jag visste ordet av var det efterfrågade beloppet för tryck och övriga omkostnader insamlat.

Böckerna sålde bra och var inom ett par månader slutsålda(!). Här stod jag mållös, men också kluven. Mållös för detta var ett gensvar jag ej inte kunnat föreställa mig, inte ens i min vildaste fantasi. Kluven då jag inte visste om jag hade all den tid och energi som krävs att sköta allt, precis allt, själv. Att dels hålla koll på tryck och leveranser, dels att administrera allt med och till adlibris, Bokus med flera. Då jag också hade en ny tjänst på min nuvarande arbetsplats, med allt vad det innebär, valde jag att inte trycka upp en ny upplaga.

Ett par dagar och veckor efter att Marius – Roms tredje grundare släpptes började omdömen och recensioner att inkomma. Många står att läsa på t.ex. Bokus, men även hos ”gamla bloggare”, såsom Aktieingenjören och Egon Investor (tack ännu en gång). Detta gjorde mig så glad och… ja, stolt. Jag hade skapat något ur intet och lyckats med att sätta ord på tankar. Därefter hade jag lyckats att inte bara skriva färdigt, utan även trycka en inbunden upplaga som inom ett par månader således slut. S.L.U.T. Allt detta utan stöd av ett förlag.

Marius – Roms tredje grundare är första delen i en planerad serie om 4 delar. Den andra delen är till cirka 50 % färdigskriven (bjuder på dess prolog längre ned i detta inlägg), men då jag aktivt valt att lägga all energi och tid på mina två böcker om börspsykologi och min kommande bok med Erik Sprinchorn (mars 2022) har just detta projekt fått vila. Det kommer att tas upp, men jag vill inte säga någon deadline e.d. – jag är redan duktig att sätta egen press på mig…


Läs vidare på Trade Venue och även om det bara är torsdag idag passar jag på att önska dig en trevlig (löne)helg.

/Cristofer

måndag 20 september 2021

Åskådaren

 Hur lång tid har du verkat på börsen? En dag? En vecka? Ett år? 10 år? 20 år? Sannolikheten är större att ju mindre tid som du har varit exponerad mot börsen, desto högre grad av orostankar, obehag, beslutsångest och/eller kanske till och med panikkänslor har du. Hur hemskt det än låter är detta ”normalt” och jag var själv en av dem som tidigare hade svårt att se nedgångar som köptillfällen (låt oss bortse från om det är REA nu, eller bara ”rea”. Själv hävdar jag att det inte är något av dem).

Jag valde att ta tag i detta; att läsa, studera och reflektera… för att sedan applicera. Nej, det är inte lätt och ja, det är lätt att snacka, men desto svårare att skapa verkstad. Likväl har du inget alternativ om du inte ämnar lägga dig ned och sedan ligga kvar där. Att sälja med förlust, köpa tillbaka dyrare och sedan upprepa till det sista myntet har lämnat kontot? Är det ett bättre alternativ?

Läs vidare på Trade Venue. Jag önskar dig en trevlig dag!

//Cristofer

onsdag 15 september 2021

Du är såväl din bästa elev som bästa lärare

 Kanske har du läst Talebs bok Antifragile: Things that gain order from disorder? Kanske har du stött på begreppet, men aldrig mer än så? Kanske har du aldrig ens hört talas om det? Och hur detta fenomen existerar på såväl börsen som i våra vardagliga liv?

När vi tränar bryter vi ned våra muskler. En sannerligen destruktiv process om det inte vore för att vi därefter ser till att vila samt äta bra och passande föda. Genom detta låter vi musklerna byggas uppstarkare än tidigare. På pappret låter det som en härlig och smärtfri process, men alla som har tränat vet att milen i spåret en kall höstkväll eller spinningpasset en tidig onsdagsmorgon sällan är en ”alldeles, alldeles underbar upplevelse”. Det ska erkännas att jag själv älskar just känslan av att ta ut mig, känna blodsmaken i munnen och hur kroppen knappt orkar bära sin egen tyngd. Dock är det jag och många andra delar inte denna känsla.

Ett träningspass kan, rent ut sagt (and pardon my french), vara förjävligt. Tråkigt, hemskt, utmanande och allt annat än just ”underbart”. Det känns, såväl psykiskt som fysiskt, och många frågar sig om det är värt det, egentligen. Svaret är ”ja”, men det är inte lätt att övertyga sig om det när det känns som mest. När blodsmaken fyller gommen. När svetten forsar likt Niagarafallen. När musklerna smärtar som vore de den spanska inkvisitionens skruvstäd. 

Läs vidare på Trade Venue. Ha en underbar dag och vecka och kom ihåg att efter regn kommer solsken.

/Cristofer

fredag 10 september 2021

Det handlar om dig!

 Vi står oss själva närmast är ju ett uttryck som är lika självklart som att Socialdemokraterna tar varje tillfälle att skylla på de borgerligas tidigare styre (detta trots att just Socialdemokraterna suttit på makten mest av alla partier sedan tidigt 1900-tal…). Uttrycket till trots är det (nog?) ofta vi kommer på oss själva att tappa fokus från vårt mål, våra ambitioner, vår egen livs- och ekonomiska situation. För att inte nämna hur vårt sociala liv ser ut.

Vi ser och läser om vad alla andra gör och då vi ständigt bombas med nya ”data” (Lisa gör si, Hans så och Greta gör något annat. Allt detta med Nicklas gör Y och Hedvig berättar om Z et cetera). Vi blir fast i ett brus bestående av så mycket ”oviktiga” ting att vi lurar oss att tro att allt detta har en viktig och essentiell påverkan i och på våra liv, medan fallet mer ofta än sällan är det motsatta.

Brus finns i alla former. Vi kan prata om nyhetsbrus, känslobrus med mera och visst kan det vara bra att vi har definitioner och begrepp på dem, likväl ändrar det inte faktum att det de alla har gemensamt är att de är just det, brus.

Läs vidare på Trade Venue (fritt från allt brus som stavas "affiliate" e.d.).

Ta hand om dig och trevlig helg!

/Cristofer

onsdag 8 september 2021

Medical Properties Trust

 ag äger sedan tidigare såväl Omega Healthcare Investors som NorthWest Healtcare Properties och National Health Investors. Samtliga av dessa är REIT:s och har således krav på sig att betala ut 90 procent av resultatet (skatteregler). Ytterligare en REIT i sektorn som jag snubblat över är Medical Properties Trust. Vad som lockar mig med detta bolag är dels sektorn, dels deras geografiska spridning. Och, såklart, självklart deras stigande utdelningar.

Hälsovård är en sektor som enbart kommer öka. Det främsta drivmedlet för detta är demografifiska förändringar, men även tillkomst av nya virus och därmed sjukdomar. Vi lever allt längre, men ju äldre vi blir, desto mer skära och porösa blir vi. Hur många av alla er som läser detta vill ha er gamla far och mor boende hemma hos er när de är +90 år och behöver allt från blöja till hjälp med hygien och mat? För att inte nämna kontroll och hjälp med mediciner?

Jag älskar mina föräldrar och vill att de ska ha en bra och behaglig ålderdom och det kommer de inte ha om de bor hemma hos mig, som även ska jobba och betala skatt. Istället vill jag se dem på ett bra, kvalitativt ålderdomshem där det finns personal som tar hand om dem. Där de anställdas primära (och enda) jobb är att ta hand om dem. Det är deras främsta prioritering. Jag, som är lärare, kommer stressa varje vaken minut för att dels klara av arbetet, dels ta hand om mina föräldrar…

Läs vidare på Trade Venue. Likt alltid finns inga affiliates e.d.!

Må väl och ta hand om dig.

/Cristofer

söndag 5 september 2021

Den (hittills) största lärdomen

 Jag brukar ofta få såväl meddelanden som mail och jag gör så gott jag kan för att hinna med att svara på samtliga. Ibland är frågorna mer av ”jag har läst din bok och vill bara berätta hur mycket den har hjälpt mig” och ibland är de mer utmanande i form att de kräver mycket reflektion. Just en mer utmanande fick jag tidigare i veckan från en mycket trevlig, ung kvinna som just nu studerar sitt andra år på Handelshögskolan. Frågan löd: ”Vad bedömer du vara den största lärdomen av allt som du läst och upplevt?”.

Att välja ut en enda lärdom som jag håller högre än övriga är för mig en Herkulesuppgift, för olika lärdomar och därmed kunskaper har sin egen unicitet och sin egen ”edge”. I vissa situationer kan en lärdom vara den absolut bästa, medan den i en annan händelse inte alls är lika ”viktig”. Emellertid är det en lärdom som jag har kommit att hålla något högre än andra och det är att jag aldrig kan eller kommer sitta på en absolut kunskap. Ständigt luras jag såväl medvetet som omedvetet. Ständigt finns det biases och andra fysiska samt psykiska barriärer som hindrar mig från en klar vy.

Läs hela inlägget på Trade Venue. 

Allt gott och trevlig dag tillönskas.

/Cristofer

onsdag 1 september 2021

Berättelsens makt

 I måndags fick jag äran att gästa Unga Aktiesparares podd Nånting om Aktier. Det blev prat om investeringar i allmänhet, men om börspsykologi i synnerhet. I samtalet kom jag även in på berättelsens makt och hur den har och fortsätter att forma oss.

Innan människan utvecklade ett skriftsystem var vi bundna till det muntliga berättandet. Det var via det som vi ömsom samlades och fick ”spännande” berättelser berättade för oss (de skapade och gav oss en gemenskap), ömsom fick kunskap. En berättelse kan ha en enorm påverkan och därmed makt över människor. Ju mer engagerade som berättelsen är, desto mer och kraftigare rycks vi med. Och, och detta är viktigt, desto mer makt har berättelsen över oss. Ta flera av Disneys alster och observera hur t.ex. unga liksom ”fastnar” i berättelsen. ”Alla” kan rapa filmen Frost utantill och många unga flickor vill vara karaktären Elsa. När barn träffas och leker är det ofta med en berättelse som fundament – en som de själva har kommit på, eller en som de har sett och finner engagerande. Observera här hur berättelsen binder samman två eller flera människor.

Läs vidare på Trade Venue och söker du affiliates e.d. får du (tyvärr?) leta vidare.

Må väl, ta hand om dina nära & kära och lev livet!

/Cristofer

fredag 27 augusti 2021

Wherever you go, i follow...

 För bara ett par månader sedan var det inte många som skrev något om investmentsbolagens premier. Då var det mer ”köp investmentbolag, ty de har gång på gång visat att de klarar av att prestera bättre avkastning än det breda indexet”. Allt fler har lockats till börsen och många av dessa är tämligen ointresserade av aktier, värderingar et cetera, men någonstans måste ju pengarna investeras. Kanske blev det därför ett direkt ägande i ett eller flera investmentbolag, kanske blev det istället en fond, såsom Spiltans investmentsbolagsfond. Oavsett vilket är det bra att de flesta hellre investerar i dessa bolag/fonder än vad som för dagen är ”hett” i valfri aktiegrupp på valfri sociala medieplattform.

Dock, och detta är ett stort dock, måste man skilja mellan ett bolag och dess underliggande värde, i detta fall dess substans(värde), och en akties pris. Även om jag tycker bolag såsom EQT och Vitrolife är mycket välskötta, fina och så vidare finns det ändå ett pris jag är beredd att betala. Och det är inte det som marknaden idag erbjuder. EQT och Vitrolife är bolag som finns hos Investor och Bure och dessa är idag tämligen högt värderade (låt oss i detta inlägg bortse från PEG mm.). Det i sin tur påverkar såklart nämnda investmentsbolags substansvärden (dess underliggande värden). Således måste köpare av Investor och Bure idag ta detta i beaktande. Beträffande både Investor och Bure måste även deras onoterade delar reflekteras kring.

Läs vidare på Trade Venue och som alltid finns inga affiliates e.d.!

Trevlig helg,


//Cristofer