lördag 29 juni 2019

Xero Limited - Fortnox' syskon?


Xero (hemsida) är ett Nya Zeländskt mjukvarubolag, som erbjuder molnbaserad programvaruplattform för små och medelstora företag och är börsnoterat på den australiensiska börsen. Företaget har tre kontor i Nya Zeeland (Wellington, Auckland och Napier), sex kontor i Australien (Melbourne, Sydney, Canberra, Adelaide, Brisban och Perth), två kontor i Storbritannien (London och Milton Keynes) tre kontor i USA (Denver, San Francisco och New York) samt kontor i Kanada, Singapore, Hong Kong och Sydafrika.
Källa: Årsrapport 2019
Xeros produkter baseras på mjukvaran som en SaaS-modell (Software As A Service) och säljs genom abonnemang, baserat på typen och antalet företag som hanteras av abonnenten. Produkterna används i över 180 olika länder.

Xero erbjuder också, till skillnad från det svenska Fortnox, en go-to-plattform för finansiella tjänster och inte bara redovisning. Företaget lanserade sin öppna bank-API i slutet av 2018, vilket ger användarna tillgång till sina bankfeeds i Xero i realtid. I slutändan är denna funktion utformad för att hjälpa företagare att fatta mer välgrundade och på realtidsinformation grundade beslut, och med det driva företagets partnerskap med finansiella institutioner.

Som framkommer påminner mycket, om än inte allt, av ovan mycket om det svenska Fortnox och det är en helt korrekt bedömning. Jag fick upp ögonen för detta bolag då jag lyssnade till och såg på TIN Fonders presentation på Kungliga vetenskapsakademin (börjar cirka 27 minuter in videon) och har sedan dess läst på om dem.

När bolaget släppte sin årsrapport i maj anno 2018 framkom att de hade en rörelseintäkt på 37 % på NZ$ 256,5 miljoner. Det här är ingen överraskning om man tar i beaktande det ökade antalet abonnenter som tillkom anno 2017. Dock lever vi i anno 2019 nu och den 15 maj kom bolaget med sin nya rapport och denna var en riktig hole-in-one, vilket gjorde att aktien nådde ett nytt ATH.

I rapporten framkom att Xero fortsatte sin starka tillväxt under 2019 med rörelseresultat som ökade med 36 % (YoY) till 552,8 miljoner dollar.

En viktig katalysator för denna starka tillväxt på topline var den ökande efterfrågan på programvaran, särskilt i Storbritannien. Under år 2019 rapporterade bolaget en ökning med 31 % av totala abonnenterna till 1.818 miljoner (1.386), och för första gången var det företagets internationella verksamhet som bidrog till de flesta nätabonnenttillägg. Dessa kom in på 239 000 under 2019, jämfört med 193 000 nettoabonnemangstillägg (22 % tillväxt till 1.077 miljoner) på ANZ-marknaden.
Källa: Årsrapport 2019
Majoriteten av bolagets internationella nettoabonnemangstillägg kom från den brittiska marknaden, där bolaget rapporterade en nettoökning på 151 000 abonnenter. En imponerande +100 000 av dessa kom under andra hälften av budgetåret och lyfte totalt brittiska abonnentnummer med 48 % (YoY) till 463 000.

Bolaget rapporterade också stark tillväxt på den nordamerikanska marknaden. Vid periodens slut hade 195 000 abonnenter tillkommit, vilket är en ökning på 48 % från (YoY).

Slutligen rapporterade segmentet ”resten av världen” en ökning om 43 % av abonnenter till 83 000. Detta drivs av starka framsteg på nya marknader, inklusive de nyligen etablerade kontoren i Hongkong och Sydafrika.
Källa: Årsrapport 2019
Sammantaget ökade Xero, tack vare den starka abonnenttillväxten och en blygsam ökning av genomsnittliga intäkter per användare, de årliga månatliga återkommande intäkterna (AMRR) med 32 % till NZ$ 638,2 miljoner och dess totala livförsäkringsvärde (LTV) med 36 % till NZ$ 4,4 miljard.

Xero redovisade ett EBITDA på 91,8 MUSD under 2019, vilket är en ökning med 84 % från 48,2 MUSD under föregående period, och medan bolaget uppvisade en nettoförlust på 27,1 MUSD, berodde detta främst på nedskrivningar under första halvåret. Företaget uppvisade faktiskt en nettovinst på 1,4 miljoner dollar under andra halvåret och är nu lönsamt.

Källa: Marketscreener
Ledningen har som mål att fokusera på att växa och behåller en preferens för att återinvestera inkomsterna i syfte att driva ett långsiktigt aktieägarvärde. De förväntar sig att räkenskapsåret 2020 fria kassaflöde ska vara en motsvarande andel av de totala rörelseintäkterna till de som rapporterade under räkenskapsåret 2019.

Jag är mycket intresserad av detta bolag då jag upplever att potentialen för en resa á la Fortnox finns. Självklart finns risker (se s. 61 i Xeros rapport och s. 42 i Fortnox årsrapport för 2018) och dessa skall ej negligeras. Emellertid finner jag det som den möjliga ”reward” är starkare, bättre och mer trolig än den oönskade ”risk”.

Vad tror du om detta bolag? Är det värt att ta in, eller skall man istället äga dem indirekt via TIN Fonder?   




fredag 28 juni 2019

Börssommarkrysset 2019

Sommar. Semester. Strand, sol och glass och vad passar inte bättre än lite tankemöda? 

Årets kryss laddar du ned här och facit finns... här efter kl 17:30 denna fredag den 28:e juni i nådens år 2019 (uppdaterar detta inlägg då).

Vem klarar det först?

Önskar dig all lycka till!






onsdag 26 juni 2019

Att författa


Att skriva en bok är en känsla som jag önskar alla skulle få uppleva. Ömsom finns där en attraktionskraft likt den såväl Luke som Yoda känner till ”kraften”, ömsom en känsla likt hur du inte vill annat än nattens ”one-night-stand” skall lämna lägenheten och inte förslå en gemensam frukost.

En uppfattning jag har är att många tror att skrivande av ett bokmanus är något härligt, fantastiskt, njutningsfullt och… ja lust- tillika glädjefullt. Ja, detta är en sanning, men det är minst lika mycket krävande; alltid finns manuset i ditt huvud, du vrider och vänder på begrepp, meningskonstruktioner, innehåll, frågan om det blir upprepningar sett till såväl innehåll som språk et cetera, då du tar en promenad runt kvarteret, området eller hela stan (vi pratar Motala, så få inga föreställningar), lägger dig med en känsla av ”hyfsad produktion idag” för att sekunden efter få en ”snilleblixt”, och snabbt därefter plocka upp mobilen för att prata in ett memo. Du försöker därefter att sova, men tankarna går på högvarv och du vet med dig att det inte är någon idé, utan det är lika bra att skriva ned allt, precis som tidigare nätter. Och likt vid tidigare tillfällen slutar det i en massiv revidering den efterföljande morgonen.

Det blir som en sorts besatthet, men också ett beroende – du vill, och mer ofta än sällan finns energin där, vilket tyvärr inte gäller tiden. Emellertid är det skillnad då jag har semester, vilket är både en för- respektive nackdel. Fördel då jag verkligen får mycket, mycket gjort. Nackdel då tiden går snabbare än Nicklas Andersson, aka. ”Investeraren”, hinner rabbla Stockholmbörsens utveckling sedan 1987. Det kan gå dagar utan att jag gör annat än skriver, äter, tar promenader och går på to… ja, ni förstår nog.

"[...]det skall vara gurkan först, och pastejen sedan[...]"

Klagar jag? Nej – för jag älskar det lika mycket som jag älskade att pressa mig då jag utövade både fotboll och långdistanslöpning på hög- samt elitnivå. Blodsmaken, blicken, bestämdheten, ”jävlar-anammat”… allt detta och när det sedan resulterar i en produkt som jag kan känna mig nöjd med, är det som när man sitter i omklädningsrummet efter de 4,2 milen; nöjd, belåten, glad att man pressat sig under alla jobbiga och krävande träningspass. Glad över att man har huvudet; det som säger att det inte finns något alternativ om du önskar ställa dig på pallen.

Ibland kan jag se bilder på hur någon semi-B-kändis-författare, likt Läckberg (no hard feelings), postar ett foto då hon sitter på ett café, med en rykande kopp Masala Chai vid sin sida. Inga av de övriga gästerna stör och deras prat om allt från vem som låg med vem i senaste Paradise Hotel, eller om det skall vara gurkan först, och pastejen sedan, försvinner i bakgrunden.

För vissa författare kanske detta är en sanning, men jag vågar nog påstå att det gäller en ytterst liten minoritet. För mig är det en tidig morgon, som börjar med en kort promenad, en rejäl frukost och sedan skrivande i 4-5 timmar (med bensträckare á 5 min vid varje timme) innan en långpromenad intas. Det är skrivande blandat med läsning av forskning. Det är mjukisbyxor. Det är en sliten t-shirt. Det är Hans Zimmers ”The World of Hans Zimmer – A SymphonicCelebration” non-stop i bakgrunden-. Det är en odiskad kaffekopp och mycket, mycket annat ”orent” och icke-för-fotografering-eller-blogginlägg-värt-att-nämna.

Ryggvärk, klagande fingrar och irritation på hur dåligt Apples tangentbord är, som inte hänger med då jag försöker att spela ett piano likt Yiurma och dennes River Flows in You, är ständigt återkommande. Irritation på att telefonen ringer, ett mail som inkommer om något, i stunden, nonsenssak, fiskmåsarnas skrin, grannens högljudda stämma om ”vilket väder! Vilket väder!”…

Men… känslan av att skapa; att från ingenting skapa något som andra kommer finna nytta av och nöje i, är så stark… så obeskrivbar. Att se hur en bokstav blir ett ord, hur ett ord blir en mening och hur en mening blir ett stycke, som slutligen blir en sida et cetera är som att ha en gudomlig kraft i fingrarna.

Hur det går med bokmanuset? Det går mycket bra och den feedback som löpande inkommer gör gällande att det är ”bra skit”. Emellertid låter jag inte detta få mig att på något sätt slappna av, eller att luta mig tillbaka. Istället frågar jag mig: ”varför upplever läsarna detta bra?”. Om och när jag finner svaret försöker jag att replikera detta, likt jag försöker att inte replikera det som är mindre bra (läs: skitdåligt).

Känslan att döda sina älsklingar, för att därefter snabbt föda upp nya, varav vissa kommer att dö för att sedan ersättas med nya älsklingar, är lika euforisk som dess antonym. Det kan låta galet, och det är det nog säkert, men glädjen när man lyckas… när man äntligen klarar av labyrinten där både det språkliga och innehållet spelar likt vore de en vacker Giovanni Battista Ceruti är inget annat än magisk.

Tiden till deadline för nuvarande projekt krymper för envar dag… hatar jag det? Nej – tvärtom. Jag mår och presterar bäst när kniven närmar sig strupen och jag tror nog att många känner igen sig i detta.

Jag vet att jag har med mig många följare och läsare som stöder mig och blotta vetskapen om detta gör att jag ständigt orkar med "ett varv till".

Inom 3-4 veckor kommer jag att ha en första vända där jag kommer att fråga efter ”testläsare” och om du är intresserad är du mer än välkommen att skriva en kommentar, eller skicka ett mail/meddelande.

Ämnar att återkomma med lite mer information kring boken, ryggvärken, grannen, fiskmåsarna och den odiskade kaffekoppen denna sommar och hoppas att du önskar följa med på resan!