onsdag 5 juni 2019

Johnson & Johnson - fint, men dyrt?

När det gäller laget med de främsta och bästa utdelningshöjarna är hälsojätten Johnson & Johnson (JNJ) nog att betrakta bland topp tre. Detta då bolaget har ökat sin utdelning i 57 år i rad, vilket gör det till en ”dividend aristocrat”.
Kraven att vara utdelningsaristokrat är:
  •   Vara medlem i S&P 500
  •   Har 25+ år i följd av utdelning ökar
  •   Möt vissa minsta storleks- och likviditetskrav
För den som har lite mer kunskap om aristokrater och kungar, vet att bolaget inte bara platsar bland förstnämnda, utan även bland sistnämnda – således är det en utdelningskung, då de har höjt i över 50 år.
Johnson & Johnson har alla de nödvändiga egenskaperna hos ett stort utdelningsbolag som erfordras. Bolaget genererar en stabil vinsttillväxt från sina olika affärssegment, och företaget har gott om tillväxtmöjligheter framåt i USA, men allra främst, vilket nedan kommer att presenteras, från övriga världen, såsom Afrika och Asien.
Johnson & Johnson har en verksamhetshistoria som går tillbaka mer än 100 år och har sedan dess vuxit till ett av världens största sjukvårdsföretag. Det har stadigt belönats aktieägare med årliga utdelningsökningar i över fem decennier, och det finns fortfarande en lång bana med tillväxtpotential framöver.

Om bolaget (som om det behövs, då var och varannan av alla äger det?)
Johnson & Johnson grundades 1886 av tre bröder: Robert, James och Edward Johnson. Idag sysselsätter företaget mer än 125 000 människor runt om i världen. Aktien har en marknadsandel på 351 miljarder dollar, vilket gör det till en mega-cap-aktie, vilket innebär att den har ett marknadsvärde över 200 miljarder dollar.
Dess affärsmodell är fördelad på tre kategorier, varav J&J har en ledande position i samtliga:
  • läkemedel (~49% av försäljningen)
  • medicintekniska produkter (~34% av försäljningen) 
  • konsumentprodukter (~17% av försäljningen). 
Den balanserade strukturen ger unika fördelar. Läkemedel erbjuder den högsta tillväxtpotentialen, men resultaten kan vara flyktiga baserat på framgång eller misslyckande av läkemedelslanseringar. Samtidigt är konsumenthälsovårdsprodukterna mycket stabilare, om än med mindre tillväxtpotential. Ändå innehåller Johnson & Johnsons konsumentfranchise många starka varumärken, såsom Listerine, Neutrogena och Tylenol, som erbjuder stabil tillväxt.
Källa. Presentation för Q1 2019
Johnson & Johnson har upplevt en ökad risk de senaste månaderna på grund av en rapport om möjliga föroreningar i sittt kalkpulver. Det finns risk för en stor ekonomisk påföljd, men Johnson &Johnson hävdar att dess babypulver inte har orsakat cancer. Var det landar återstår att se.

Som om ovan ej vore nog är bolaget även svarande ett rättsfall i Oklahoma avseende bolagets roll i opioidkrisen i staten Oklahoma.
Dessa långvariga juridiska problem har resulterat i ökad risk för reglering, viket har synts i aktiekursen. Således kan en viss volatilitet vara att utgå från under de kommande månaderna. Emellertid har jag svårt att se hur detta kan påverka den långsiktiga potentialen, då bolaget kan möta betydande ekonomiska påföljder från de olika rättegångarna. Således förväntar jag mig inte någon permanent nedskrivning av företaget eller dess affärsmodell.

De långsiktiga fundamenten i företaget borde förbli intakta, och under tiden producerar företaget fortfarande tillväxt. J&J hade en justerad vinst per aktie (VPA) på 8,18 dollarår 2018, vilket motsvarade en tillväxt på 12,1 procent jämfört med föregående år. Organiska intäkter ökade med 5,5 procent för 2018.
Källa. Presentation för Q1 2019
Det lyckade räkenskapsåret 2018 kom att följas upp med en stark start på 2019. Under det första kvartalet tjänade företaget 2,10 dollar per aktie under kvartalet, vilket är en ökning med 2 procent jämfört med föregående år. Intäkterna på 20,02 miljarder dollar var till stora delar att betrakta som "plana", även om det bör tilläggas att det var 473 miljoner dollar högre än vad analytikerna förväntade sig. Småpotatis, men vadå liksom...
Försäljningen inom segmentet medicintekniska produkter minskade med 4,6 procent till 6,5 miljarder kronor. Detta beror till stor del på grund av svaghet inom ortopedisegmentet. Johnson & Johnson har mött enormt konkurrenstryck från Stryker Corporation (SYK) inom knäbyten. Företaget såg också svaghet i dess ”ryggrad” - kirurgiska produkter.
Konsumentintäkterna sjönk med 2,4 procent till 3,3 miljarder dollar. Lyckligtvis banade läkemedelssegmentet vägen för Johnson & Johnsons tillväxt förra kvartalet och förväntas fortsätta att göra det under de kommande åren.

Tillväxtutsikter
Johnson & Johnson har inte varit rädda för att investera tungt i viktiga tillväxtinitiativ, både organiskt och genom förvärv. Således har bolaget satsat kraftigt på att förvärva företag som passar med deras affärsmodell. Ett sådant exempel är bolagets köp om 30 miljarder dollar för Actelion, vilket de betalade kontant för och som redan bidrar till resultatet.

Dessutom satsar den amerikanska jätten till bolag aggressivt på forskning och utveckling för att ytterligare bygga upp sin egen pipeline för framtida produkter. År 2018 hade bolaget forskning- och utvecklingskostnader på 10,77 miljarder dollar, vilket är det andra året i rad av FoU-utgifter över 10 miljarder dollar. Det är en enorm summa av pengar, men det är absolut nödvändigt för läkemedelsproducenter att investera tillräckligt för att bygga framtida produktesegment.

Hälso- och sjukvårdssektorns grunder är positiva. Större hälso- och sjukvårdsaktier som Johnson & Johnson, Pfizer, Abbvie med flera kommer sannolikt att dra nytta av den långvariga medvinden hos den åldrande befolkningen. USA har, likt resten av världen, en åldrande befolkning. Baby Boomers är en stor generation, totalt över 70 miljoner, med tusentals människor som går in i pension varje dag. Till följd härav förväntas hälsoutgifterna fortsätta öka i snabbare takt än BNP i USA. USCenters for Medicare & Medicaid Services förväntar sig att de amerikanska sjukvårdsutgifterna stiger till en årlig ränta på 5,5 procent under de kommande tio åren.
Den primära tillväxtkatalysatorn för vårdindustrin är nya läkemedel. Johnson & Johnsons segment för konsument- och medicintekniska enheter ökade intäkterna med 2 procent och 1 procent förra året. Läkemedelssegmentet ökade omsättningen med 12 procent år 2018.
Konsumentprodukter och medicintekniska produkter spelar en i allmänhet långsammare roll för tillväxten, medan läkemedel är de viktigaste drivkrafterna. Inom sitt läkemedelssegment fortsätter de mest framgångsrika områdena onkologi och immunologi.
Förstnämnda ökade med nästan 25 procent i fjol, medan immunologisegmentet växte med 10 procent år 2018. Inom onkologi växte läkemedlet Darzalek med mer än 60 procent. En annan vinnare är Imbruvica, som ökade intäkterna med mer än 38 procent.
Liksom i 2018 var Johnson & Johnsons läkemedelssegment också den främsta drivkraften för tillväxten under första kvartalet 2019. Läkemedelsintäkterna ökade med 4,1 procent till 10,2 miljarder dollar under det senaste kvartalet. Intäkterna för immunologi ökade med 6,9 procent, medan onkologi förbättrades med 9 procent. Stelara, som behandlar immunförmedlade inflammatoriska sjukdomar och är Johnson & Johnsons mest sålda produkt, hade en försäljningstillväxt på 36 procent. Intäkterna för Darzalex, behandling för myelom, förbättrades med 46 procent.
Läkemedelsjättens farmaceutiska pipeline är en långsiktig tillväxtkatalysator. Företaget har en robust pipeline av nya produkter. Dess portfölj innehåller 26 plattformar eller produkter med över 1 miljard dollar i årsomsättningen.
Källa. Presentation för Q1 2019
Utöver läkemedel är tillväxtmarknaderna, på lång sikt, en ytterligare tillväxtkatalysator för Johnson & Johnson. Utvecklingsekonomier i Asien, Mellanöstern och Afrika har höga ekonomiska tillväxt och stora populationer, vilket gör dem till idealområden för expansion. Faktum är att bolaget i 2018 genererade en internationell omsättningstillväxt på 7,7 procent. Detta inklusive 9,4 procent tillväxt i bolagets Asia-Pacific/Afrika-segment. Dessa regioner överträffade USA, vilket ökade med 5,1 procent i fjol. Således är det inte svårt att se var tillväxten finns och den enorma potential som finns där att hämta.
Internationell tillväxt överträffade återigen den amerikanska situationen i första kvartalet. Johnson & Johnson ökade omsättningen med bara 1,8 procent i USA förra kvartalet, jämfört med en ökning på 6 procent på de internationella marknaderna. Omsättningen ökade med 4,5 procent i Europa, 6,9 procent i Asien-Stillahavsområdet/Afrika och 8,7 procent på västra halvklotet (förutom USA) under första kvartalet 2019.
Slutligen kommer återköp av aktier att bidra till att öka framtida VPA-tillväxt. I december tillkännagav företaget ett återköpsprogram på upp till 5 miljarder dollar av sin stamaktie. Återköp av aktier bidrar till att öka tillväxten i VPA:n genom att minska antalet utestående aktier. Med varje aktie återköpta av bolaget erhåller varje återstående andel en högre andel av bolagets resultat.

Värdering och förväntad avkastning
Efter att ha läst diverse olika analytikers prognoser framkommer att en VPA om 8,58 dollar år 2019 är att vänta. Baserat på detta har aktien ett lönsamhetsförhållande på 15,4x. Detta ligger bara något under det 10-åriga genomsnittliga pris-till-vinstförhållandet på 15,8x. Många analytiker bedömer av verkligt värde på Johnson & Johnson-aktien är lika med det 10-åriga historiska genomsnittet, vilket gör att det just nu är rimligt värderat.
Emellertid, bara för att Johnson & Johnson-aktien inte är undervärderad för närvarande betyder det inte nödvändigtvis att det kommer att bli en dålig investering. Sådana högkvalitativa företag som Johnson & Johnson sägs förtjäna lite högre värderingsmultiplar, vilket beror på deras stabila och förutsägbara resultatutveckling. Och ej att förglömma: starka utdelningar.
Analytiker förutspår 6 procent i årlig VPA-tillväxt för Johnson & Johnson fram till år 2024, vilken är bestående av omsättningstillväxt och återköp av aktier. Dessutom betalar företaget för närvarande en årlig utdelning på 3,80 dollar, vilket motsvarar en direktavkastning på 2,9 procent. Detta skall jämföras med snittet på S&P 500-indexet, som just nu är kring cirka 2 procent.
Av ovan blir summan av kardemumman en totalavkastning på nästan 9 procent per år under de närmaste fem åren. 
Johnson & Johnson ökade nyligen sin utdelning med 5,6 procent och borde kunna fortsätta höja sin utdelning varje år under överskådlig framtid. Bolaget har en utdelningsandel på 42 procent för 2019, vilket innebär att utdelningen är mer säker än dess antonym. 

Johnson & Johnson är en av bara två amerikanska aktier med högsta kreditbetyg på "AAA"från Standard & Poor's. Den andra är teknikjätten Microsoft Corporation. Detta spelar en stor roll till förhandling om räntor på lån et cetera.
En annan faktor som förstärker Johnson & Johnsons' utdelningssäkerhet är dess recession-resistenta verksamhet. Företaget är fortsatt mycket lönsamt även under lågkonjunkturer, tack vare att deras produkter/segment är relativt okänsliga för konjunkturnedgångar. Medan konsumenterna kan skära ned på ”onödiga" inköp när tiderna är tuffa, kan det samma inte sägas om sjukvårdsprodukter. Följande siffror ger en fingervisning om bolagets stabilitet:
  • ·        2007 var vinst per aktie på 4,15 dollar
  • ·        2008 var resultat per aktie på 4,57 dollar (10 % ökning)
  • ·        2009 var vinst per aktie på $ 4,63 (1 % ökning)
  • ·        2010 var vinst per aktie på $ 4,76 (3 % ökning)
Som står att beskåda ökade bolaget resultatet under varje år av lågkonjunkturen. Detta bidrog till att de kunde fortsätta öka sin utdelning varje år, trots att USA gick, för att tala klarspråk, käpprätt åt skogen.

Utdelning och slutgiltiga tankar
Jag tilltalas av bolaget. Punkt. Dock är jag inte beredd att betala vilket pris som helst. Förvisso ekar Buffetts ord inom mig om "att pris är vad du betalar, värde är vad du får". Emellertid är min förhoppning att jag kan komma in på lägre kurser än vad dagens, på cirka 131 USD, är. 

Det som främst lockar är utdelningarna, men även om det är stabila höjningar måste detta sättas i relation till övriga bolag som jag även tittar på/äger. 

Johnson & Johnsons utdelningstillväxt är, enligt gurufocus

12 månader
3 år
5 år
10 år
7,10 %
6,3 %
6,4 %
7 %

Detta är verkligen inte dåligt och absolut skall kursutveckling, stabilitet, kreditvärde, återköp et cetera tas med, men om utdelningarna, dess stabilitet tillika tillväxt är det primära, kanske andra bolag är mer lockande? 

Låt oss jämföra med Pfizer: 

12 månader
3 år
5 år
10 år
6,2 %
6,7 %
7,2 %
4,2 %

Låt oss även jämföra med Roche, ett bolag som, likt Johnson & Johnson, har mycket stabila finanser:

12 månader
3 år
5 år
10 år
1,2 %
1,2 %
2,2 %
5,9 %

Nu skall ovan jämförelse tas med en rejäl nypa salt, men dess budskap skall ej eller negligeras. Förvisso är historiken ej en garant för framtiden och saker kan, och högst troligen kommer, att hända. Emellertid är jag av uppfattningen att historiken mer ofta än sällan tenderar att "eka" och "härma", mer än att bli dess motsats.

Om ett tillfälle att handla JNJ till en historisk rabatt, givet att kurssänkningen ej är rättvis sett till nyheter e.d., kommer jag ej tveka att ta in aktien. Tills dess får den hålla sig kvar på min bevakningslista.

Äger du Johnson & Johnson? Hur ser du på pris kontra värde och vad är en rimlig ingångskurs?

7 kommentarer:

  1. Tycker du skall ta in aktien redan nu. Kom ihåg att JNJ handlas på världens mest effektiva aktiemarknad. Funderar du på att köpa bolag som Coke eller JNJ till några fyndpriser tror jag du kan glömma det. Tror det var Peter Lynch som konstaterade att varje dag sitter det minst tusen proffsplacerar i USA och kollar på Coke för att hitta en felprissättning.

    Blir lite som när en amatör upplever sig som duktig på att spela poker och beslutar sig för att åka till Las Vegas och mäta sina krafter mot proffsen. Det brukar bli en synnerligen obehaglig kollation för amatörens plånbok.

    Fallstudie: Lundaluppens blogg Januari 2014. Bloggaren har köpt sina aktier för 64 dollar men önskar icke köpa mer. Läs gärna kommentatorsfältet. Själv tillhör jag den skara son har ägt JNJ. Jag äger inte aktien längre(f-n oxå). Jag har tidigare föreslagit bloggaren att köpa Brookfield Asset Management. Varför inte köpa JNJ eller för den delen Berkshire och låta tiden ha sin gång. Bloggaren är en ung man och behöver inte ha bråttom.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. God onsdags eftermiddag, bästa Lars!

      Jag är, likt alltid (och även om jag säger det ofta måste det repeteras), mycket tacksam för dina visdomsord. Jag ägde JNJ mellan 2015 till sent 2017 och således stämmer även jag in i ditt "f*n också". Dock är det, som du skriver (riktat åt mig) inte försent att ta in det igen. Att jag är "...är en ung man och behöver inte ha bråttom" har du rätt i och det kan nog bli JNJ för nästa insättning.

      Brookfield blev det aldrig, men däremot BIP och BEP finns sedan tidig höst i väskan.

      Jag önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  2. Inte för sent för vare sig JNJ lr BAM.
    Stabilt men allt beror ju på vad du har för avkastningskrav...
    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. God lillördag bästa herr/madame Anonym.

      Mina "krav" är för tillfället "bara" stabil utveckling. I framtiden kan de vara "leva på utdelningar". Oavsett krav passar båda bolagen.

      Önskar dig allt gott!

      /Sofokles

      Radera
  3. Det som främst avskräcker mig just nu är främst den svaga svenska kronan som by default gör att aktien sannolikt är 10-15 procent dyrare än långsiktigt valutagenomsnitt. J&J är alltid dyr så nu handlas den på historiskt fullt acceptabla nivåer om än också tvekar på grund av skandalerna som du nämner och att uppsidan på tillväxt blir lägre över tid. Jag tog en stor position vid en dipp ifjol och avvaktar lite att öka eftersom jag har mer än 2 procents portföljandel. Lars har dock rätt, det är kvalitet som lär bibehålla sin tråkigt förutsägbara och odramatiska utdelningstillväxt över riktigt lång tid. 3 procent idag är 4,5 procent om 10 år så det är en fin bas i portföljen (och då räknar jag bara med 4 procents utdelningstillväxt vilket är lägre än idag).

    Har gett mig själv det lite udda löftet att klarar jag min årliga tandläkarundersökning utan återbesök unnar jag mig att öka i J&J oavsett hur dyr aktien upplevs. Någon sorts kompensation för all tandtråd från J&J som jag borde ha använt flitigare under året...

    SvaraRadera
  4. Hej Utlandsutdelaren och tack för återkommande besök tillika kommentarer - de är alltid mycket givande och insiktsfulla!

    Ett udda, ja, men mycket bra löfte! att SEK är på mycket låga nivåer tror jag är det nya normala. Förvisso kan, och högst sannolikt kommer, en uppstuds komma, men detta skulle jag betrakta som en "dead cat bounce". När SEK/USD studeras i ett långt perspektiv, finns bara en trend, och den är att USD stiger... det är bara att acceptera - vi lever i en bananrepublik och i detta paket tillkommer även en bananvaluta...

    Jag skall tänka lite extra kring JNJ och tackar för insiktsfulla tankar!

    Önskar dig allt gott!

    /Sofokles

    SvaraRadera
  5. Hej
    Ursäkta mig, men bara för att berätta att vi är ett företag på plats och vi erbjuder pengar kredit till alla seriösa och ärliga människor för att öka sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
    För mer information, vänligen kontakta oss via e-post eller WhatsApp.

    Epost: simondurochefort@gmail.com
    WhatsApp: + 33756949346

    SvaraRadera